Dzień dobry, Poszukuję informacji o dwóch rodzinach o nazwisku Nowak z okolic Wągrowca. Mój pra pra dziadek Jan Nowak (ur. 5.06.1889 r. Bracholin, zm. 3.01.1970 r. Wągrowiec) wyszedł za moją pra pra babcię Franciszkę Nowak (27.07.1887 r. Łęgowo, zm. 16.10.1976 r. Wągrowiec), raczej nie są w inny sposób spokrewnieni. Małżeństwo odbyło się zapewne w okolicach 1913 roku, mam zdjęcia z 50-lecia ich małżeństwa na których brat mojej mamy ma około roczek (ur. 1962 r.).
Brakuje mi informacji o: przodkach, braciach, siostrach, datach i miejscach urodzin, śmierci, małżeństw. Szukałem w Basi, Poznan Project, oraz w Genetece, aczkolwiek nie znalazłem żadnych informacji.
Rodzice Jana Nowaka to Andrzej Nowak i Maria (nie znam nazwiska), oprócz Jana mieli jeszcze najprawdopodobniej Michała Nowaka (ur. 28.08.1877 r., zm. 13.08.1954 r.) który wyszedł za Agnieszkę Strzelińską (ur. 9.12.1881 r., zm. 23.06.1952 r.), Marię Nowak i Józefę Nowak, możliwe także nieznane mi rodzeństwo.
Rodzice Franciszki Nowak to Józef Nowak i Małgorzata (także nie znam nazwiska), oprócz Franciszki mieli Helenę Nowak (zm. zapewne w 1976 r.), dwie inne dziewczynki (zapewne jedna z nich to Katarzyna Strachanowska zd. Nowak, ale pewności czy to od tych Nowaków nie mam), oraz chyba Michał Nowak i Jakub, także możliwe jest inne rodzeństwo.
Dzieci Franciszki i Jana to: Maria Eckert (ur. 5.01.1914 r. Stępuchowo), Anna Romel (ur. 10.06.1915 r. Sienno), Aniela Nowak (samotna i bez dzieci, pielęgniarka w Wągrowcu, opiekowała się także figurką Matki Boskiej przy Wągrowieckim kościele Farnym, ur. 2.10.1919 r. Panigródz), Jadwiga Kupis (ur. 13.07.1923 r. Toniszewo), Władysława Nowak (o niej niewiele wiem). Maria i Anna miały jedynie po jednej córce sprzed małżeństw, urodziły się one podczas II Wojny Światowej, ojcowie nieznani - najprawdopodobniej byli w wojsku Niemieckim i stacjonowali w Wągrowcu. Ojciec córki Marii według rodzinnych legend był niby sierżantem Niemieckim pochodzącym z Drezna. Obie dziewczynki odziedziczyły nazwisko po matkach, czyli Nowak.
Zapomniałbym o jeszcze jednej ważnej informacji! Nowakowie byli związani z kulturą i sztuką pałucką, część z rzeczy artystycznych jest nawet w muzeum regionalnym w Wągrowcu. Chyba nawet kiedyś było wywieszone zdjęcie Jana i Franciszki w tradycyjnych strojach ludowych!
Wszystkie informacje o tych Nowakach posiadam tylko od rodziny oraz z odwrotów zdjęć które zostały mi przekazane. Tak jak wcześniej napisałem, na popularnych stronach poświęconej genealogii nie znalazłem nic.
Bardzo proszę o pomoc, nawet najmniejsze informacje i fakty są dla mnie bardzo ważne w moich poszukiwaniach!!!
_________________ Pozdrawiam, Miłosz
Szukam: Kleparek (Gniezno, Łabiszynek, Trzemeszno, Niewolno, Wełnica), Nowak (Stępuchowo, Sienno, Panigródz, Toniszewo, Bracholin, Łęgowo, Kozielsko), Lis (Kcynia, Wągrowiec)
|