Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 11 lip 2025, 12:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lip 2025, 07:22 

W ubiegłym miesiącu tj. 2 czerwca br. zostały opublikowane szczątkowe informacje na temat określenia haplogrupy Y pierwszych Piastów, na które prof. Figlerowicz wyciągnął z budżetu kilka milionów złotych. Wyciąganie pieniędzy z budżetu państwa "na drogie, słomiane inwestycje" nie jest niczym nowym, ale od przedstawicieli tzw. nauki oczekujemy teoretycznie czegoś więcej, aniżeli pospolitego mataczenia.

Polecam ocenę prof. Gościwita Malinowskiego, która nie pozostawia suchej nitki na temat dotychczasowej działalności p. Figlerowicza w tym konkretnym temacie. Uważam, że historia, genealogia i genetyka powinna być wyłączona spod wpływu przyziemnych, nierzadko politycznych odruchów opartych o niską samoocenę.

Dla Wielkopolan jest to o tyle ważne, bo tutaj początek miało nasze państwo, nasze korzenie i geny.

https://www.youtube.com/watch?v=UsKyT28XdNM&t=7s

PostNapisane: 10 lip 2025, 10:25 

Spokojnie, bez oskarżeń:) Niech odpowiedzią będzie ten bardzo lapidarny artykulik. Nie jestem naukowcem ani na tyle znawcą tematu żeby rozstrzygać podobne kwestie w tak bardzo jednoznaczny sposób opierając się na jednej wypowiedzi. Sama, dwa tygodnie temu podrzuciłam ten link. To świeży temat i poczekajmy na dyskusję znawców, która niewątpliwie się rozwinie, bo i temat dla nas ważny.

https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/new ... kotow.html

PostNapisane: 10 lip 2025, 10:47 

Niestety to nie jedyna wypowiedź w tym tonie. Niemniej, tylko ta przytoczona w wykonaniu prof. Malinowskiego ma w mojej ocenie istotne znaczenie, gdyż recenzuje działania profesjonalisty przez innego profesjonalistę, który nie przejmuje się "polityczną poprawnością" lub "solidarnością zawodową".

Temat jednak niszowy, bo ortodoksyjni genealodzy nie uznają tych genetycznych nowinek i traktują jak krótkotrwałą modę, fanaberię lub co gorsza, jak Yeti i potwora z Loch Ness :wink:

PostNapisane: 10 lip 2025, 11:36 

Onego czasu wpisałem moją opinię o kompletnej nieznajomośći genealogii przez Pana profesora :
============================
No niestety tak jak Pan Profesor jest specjalistą od genetyki w 17 minucie wykładu wykazał się kompletnie brakiem wiedzy o genealogii a jego wykresy przodków to zupełny absurd . To ,że wyliczył w 32 pokoleniu 4 miliardy przodków to kompletny absurd wynikający z braku wiedzy . Matematyczne wyliczenie jest błędne . Pan Profesor nie zna mechanizmu "Ubytku Przodków " . 32 pokolenie to zaledwie milion przodków .Pozdrawiam Proszę przekazać Panu Profesorowi ,że zjawisko "Ubytku Przodków " jemu nie znane wyjaśnię.

Taki wpis zrobiłem pod filmem .

Ale to najmniejsza sprawa .

Pozdrawiam

Ryszard Welka

PostNapisane: 10 lip 2025, 11:40 

Ale to najmniejszy problem .

Po co te badania - i dla kogo ???
Ród Piastów to jedna rodzina .
MY nie pochodzimy z tej rodziny to co dają te badania ???
Na naszych terenach mieszkali ludzie i uprawiali ziemię . Około 490 .000 ludzi w onym czasie .
Co oni mają wspólnego z Piastami ??

Rozumowanie kategorią ,że wszyscy Polacy pochodza od Piastów to wymaga działania lekarzy .

Ryszard Welka

Na naszych terenach były dwie kategorie ludzi .
Osiadli rolnicy i przejściowe ludy czyli Barbarzyńskie Tsunami .Jak na przykłąd Słowianie
My pochodzimy od tych osiadłych ,o czym świadczą fakty. Jak tolerancja laktozy i glutenu .

PostNapisane: 10 lip 2025, 12:41 

Nie znalazłem nic kontrowersyjnego w 17 minucie podcastu, a tym bardziej niczego na temat zjawiska "ubytku przodków".

Kubuś napisał(a):
Onego czasu wpisałem moją opinię o kompletnej nieznajomośći genealogii przez Pana profesora :
No niestety tak jak Pan Profesor jest specjalistą od genetyki w 17 minucie wykładu wykazał się kompletnie brakiem wiedzy o genealogii a jego wykresy przodków to zupełny absurd . To ,że wyliczył w 32 pokoleniu 4 miliardy przodków to kompletny absurd wynikający z braku wiedzy . Matematyczne wyliczenie jest błędne . Pan Profesor nie zna mechanizmu "Ubytku Przodków " . 32 pokolenie to zaledwie milion przodków .Pozdrawiam Proszę przekazać Panu Profesorowi ,że zjawisko "Ubytku Przodków " jemu nie znane wyjaśnię.

Taki wpis zrobiłem pod filmem .

Ale to najmniejsza sprawa .

Pozdrawiam

Ryszard Welka

PostNapisane: 10 lip 2025, 12:52 

Po co badania i dla kogo? Np. dla mnie, bo mnie to interesuje.
Zamiast "My nie pochodzimy", lepiej było napisać "Ja" nie pochodzę i byłoby to prawdopodobnie w zgodzie z prawdą, bo MY nie oznacza WSZYSCY, więc lepiej wypowiadać się we własnym imieniu.

Lepiej zatem nie generalizować, bo mogą tutaj znajdować się osoby, które mają geny piastowskie lub mogą mieć wspólne geny z Piastami.

Różnica pomiędzy genealogią papierową, a genealogią genetyczną jest taka, że tą papierową można sprokurować, a tej genetycznej już w żadnym razie.

Kubuś napisał(a):
Ale to najmniejszy problem .

Po co te badania - i dla kogo ???
Ród Piastów to jedna rodzina .
MY nie pochodzimy z tej rodziny to co dają te badania ???
Na naszych terenach mieszkali ludzie i uprawiali ziemię . Około 490 .000 ludzi w onym czasie .
Co oni mają wspólnego z Piastami ??

Rozumowanie kategorią ,że wszyscy Polacy pochodza od Piastów to wymaga działania lekarzy .

Ryszard Welka

Na naszych terenach były dwie kategorie ludzi .
Osiadli rolnicy i przejściowe ludy czyli Barbarzyńskie Tsunami .Jak na przykłąd Słowianie
My pochodzimy od tych osiadłych ,o czym świadczą fakty. Jak tolerancja laktozy i glutenu .

PostNapisane: 10 lip 2025, 13:39 

Jakie geny piastowskie . NO top ile ? 1 promil ?
A najpewniej zero.

Lepiej by było abyśmy poznali DNA tych pozostałych 99,99 %

POzdrawiam

PostNapisane: 10 lip 2025, 16:44 

Prosze sie powstrzymac, sypanie tutaj tekstem typu:
"....prof. Figlerowicz wyciągnął z budżetu kilka milionów złotych. Wyciąganie pieniędzy z budżetu państwa "na drogie, słomiane inwestycje" nie jest niczym nowym, ale od przedstawicieli tzw. nauki oczekujemy teoretycznie czegoś więcej, aniżeli pospolitego mataczenia."

Naciagaczy, mataczy, wyludzaczy, nieukow oraz przedstawicieli "...tzw. nauki....", nie wybieraja do https://portal.ichb.pl/prof-dr-hab-mare ... d-courses/

Haplogrupa V

Magiczne slowa: Prosze, Dziekuje, Przepraszam

PostNapisane: 11 lip 2025, 05:44 

"Naciagaczy, mataczy, wyludzaczy, nieukow oraz przedstawicieli "...tzw. nauki....", nie wybieraja do....."

Szanowna Pani, proszę nie zapominać, że "ordery i zaszczyty" nie dotyczą tylko nominatów, ale świadczą o poziomie typujących, nominujących, wręczających, nagradzających i honorujących. Poziom polskiej nauki i szkolnictwa wyższego określają światowe rankingi, a te są bezlitosne, bo w pierwszej dwusetce nie ma żadnej polskiej uczelni (UW miejsce 258, UJ miejsce w przedziale 400-500). Nie świadczy to źle o studentach, ale tych którzy uczelnie reprezentują. Zatem pan prof. Figlerowicz albo się wpisuje ów trend, albo się dostosowuje...i tak źle, i tak niedobrze.

PostNapisane: 11 lip 2025, 08:37 

To już się robi niesmaczne i po prostu głupie. Jak rozumiem Pan ukończył Oxford albo jakiś inny Yale czy MIT. Nie mówiąc o profesorach Pana uczących. Jak mniemam nie ukończył Pan żadnego, polskiego też. Nie ma Pan pojęcia czym jest praca naukowa a opieranie się na ogólnodostępnych rankingach nie zagłębiając się w przyczyny takiego stanu rzeczy, no cóż... . Przypominam, że prof. Malinowski ukończył "zaledwie" Uniwersytet Wrocławski i tamże się doktoryzował i nie chce mi się szukać na którym miejscu tenże uniwerek został sklasyfikowany. I na zakończenie tej jałowej dyskusji może tylko dodam, że polscy naukowcy z tych niestety niedofinansowanych uniwersytetów odnoszą spore sukcesy nie tylko w kraju ale i na światowej scenie naukowej, vide prof. Dragan, Meissner(współpracownik Penrose'a), etc, etc. Oni nie mają czasu na pisanie na forach żeby się dowartościować, a raczej na łamach Physical Review, Nature czy innym Science. I to tyle co mam do powiedzenia i nie zamierzam dalej kontynuować tych zawistnych domniemań.

PostNapisane: 11 lip 2025, 11:32 

Myślę, że próbuje Pani wziąć udział w dyskusji, która Pani nie dotyczy, gdyż wybiega daleko poza zakres jej zainteresowań.
Biorąc udział poważnej dyspucie należy opierać się na faktach, a nie subiektywnych mniemaniach zależnych od koniunkcji.

Żądza opublikowania wyników kilkuletnich badań, jakże ważkich dla Polaków, gdyż dotyczących określenia pochodzenia dynastii Piastów, które były i są finansowane ze środków publicznych na łamach "National Geographic" (w pierwszej kolejności, jeszcze przed upublicznieniem ich w kraju) świadczy o małostkowości i permanentnym niedowartościowaniu pana Figlerowicza.
I to na tym zdaniu pragnę zakończyć dyskusję w nadziei, że się Pani dostosuje lub poszuka sobie mniej wymagającego interlokutora-adwersarza na innym forum i w innym temacie.
Jestem przekonany, że mimo wszystko stać Panią na dostosowanie się do mojej prośby i odstąpi Pani od dalszej polemiki, która nic do sprawy p. Figlerowicza nie wniesie.

Strefa czasowa: UTC + 1