malkontent napisał(a):
Witam, mam sporą wiedzę o olędrach, ich osadnictwie, też mam wiele pozycji z publikacji książkowych. W tym publikację " Puszcza Pyzdrska - Olęderskie Dziedzictwo - autor tekstów Wiesława Kowalska i Zb. Chodyła. Opracowane w współudziale prof. Z Chodyły na którego książkę o Olędrach Wielkopolski czekamy. Polecam tą publikację przybliży ona wiedzę na temat osadnictwa w Puszczy Pyzdrskiej, wymienione sa wszystkie osady olęderskie tam zarejestrowane, wiele zdjęć i wspomnień mieszkańców. Książka wydana w 2010r. Jeśli pan jej nie dostanie to proszę o kontakt mam wersję elektroniczną , to ją udostępnię. Jeśli chodzi o pochówek to raczej mało prawdopodobne by chowano katolika na cmentarzu ewangelickim, w poczatkowych okresach osadnictwa gdy jeszcze nie było powołanych parafii ewangelickich i cmentarzy to formalności były dokonywane w par katolickiej dla ewangelików, odwrotnie nie spotkałem. W Książu Wlkp. cmentarz ewangelicki był wydzielony i oddzielony płotem od katolickiego.. Pozdrawiam Marek.
Bardzo dziękuję za te informacje. Przywołane wydawnictwo jest mi znane, podobnie jak inne dostępne obecnie w tym temacie na rynku. Koresponduję także z prof. Chodyłą, który pomógł mi zrozumieć pewne kwestie związane z tematyką Pyzdrskich Olędrów. Moje główne zainteresowanie skupia się jednak na osadzie Bory, położonej na pustkowi Pyzdr i należącej do pyzdrskiej parafii, jedynej takiej, jak mi się wydaje, na wschodnim brzegu Warty. Informacje na temat tej osady są dla mnie istotne nie tylko z faktu, że mieszkały tam przynajmniej 2 pokolenia moich przodków (w Zapadni mieszka nadal 8 osób o takim samym nazwisku jak moje), ale również dlatego, że miejsce to wydaje mi się być kluczowe dla samych początków mojej rodziny na na obszarze Pyzdrskich Olędrów. Chciałbym ustalić kiedy i gdzie pojawił się tam pionier mojego rodu Wawrzyniec lub nawet jego ojciec Marcin. Według mnie pochodzili z innych zakątków Wielkopolski, a w okolice Pyzdr dotarli za pracą. Stąd moja dociekliwość w dochodzeniu szczegółów dotyczących mieszkańców osady Bory Pyzdrskie. Szukam mapy (szkicu) tej osady, spisu jej mieszkańców (dotarłem do rejestru z lat 1895-1801), zapisów rady sołeckiej, sądowniczej itp.
Pozdrawiam
Krzysztof