Henryk Krzyżan napisał(a):
Witam,
Według danych na MH Lepczyńska to nazwisko po mężu Janie (brak dodatkowych informacji).
Nie wiem do jakiej parafii należały Strzelce, musiałbyś tam poszukać Petronelli, która urodziła się w 1859 roku. Będziesz miał dużo szczęścia jak się okaże, że tylko jedna osoba o tym imieniu była chrzczona w tym roku.
Te dane pochodzą zapewne z mojej strony gdyż Władysław Lepczyński to stosunkowo bliska rodzina mojej żony i leży w kręgu moich zainteresowań.
Informację o jego Ojcu wziąłem stąd:
https://nekropole.info/pl/Wladyslaw-Lepczynskiale to jest jedynie wtóre źródło. Podlinkowany w pierwszej wiadomości akt urodzenia jest jednoznaczny - Władysław był synem niezamężnej Petroneli Lipczyńskiej (Lepczyńskiej) i tak powinniśmy przyjąć. Imię ojca przypisano mu zapewne później co wymaga prześledzenia np. jego teczki personalnej w Policji (o ile oczywiście się zachowała - był jej funkcjonariuszem).
Inne zapisy z pierwszej strony to urodziny i śmierć starszego syna Petroneli Feliksa (1886) oraz wspomnianego Władysława (pierwsza data, nie wiem czego dotyczy druga data i odniesienie do Karmina). Nie rozumiem też zapisów z drugiej strony karty.
Petronela zmarła w Krobi w 1901 r. zaś niedaleko (choć bliżej Gostynia) są tam, Strzelce Wielkie i Strzelce Małe. Może wróciła na stare śmieci i stamtąd pochodziła?
Reasumując - Władysław nosił nazwisko po Matce więc o tyle łatwiej szukać.