Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 18 wrz 2018, 17:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 04 wrz 2014, 17:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2587
Niestety, nic nie pomogło. :(

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 wrz 2014, 19:30 
Offline

Dołączył(a): 03 lis 2011, 11:59
Posty: 218
Genowefa napisał(a):
Niestety, nic nie pomogło. :(

może to pomoże:
http://www.2-removevirus.com/pl/reklamy ... linksicle/
(jeśli dasz radę to spróbuj usnąć ręcznie z windows i przeglądarki zgodnie z opisem w treści bez pobierania tego narzędzia)

_________________
Pozdrawiam
Jarek
szukam Kulwickich http://kulwickifamily.org


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 wrz 2014, 20:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2587
Jarku, serdecznie dziękuję. Usunęłam ręcznie zgodnie z opisem. Teraz nie ma tego "badziewia". :D
Pozdrawiam

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 wrz 2014, 06:30 
Offline

Dołączył(a): 03 lis 2011, 11:59
Posty: 218
Genowefa napisał(a):
Jarku, serdecznie dziękuję. Usunęłam ręcznie zgodnie z opisem. Teraz nie ma tego "badziewia". :D
Pozdrawiam

Drobiazg :-) polecam się na przyszłość :-)

_________________
Pozdrawiam
Jarek
szukam Kulwickich http://kulwickifamily.org


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lut 2015, 10:02 
Offline

Dołączył(a): 23 maja 2011, 15:43
Posty: 143
Witam.
Na stronie internetowej
Kod:
http://www.comss.info/list.php?c=promo
są do pobrania za darmo programy antywirusowe z akcji promocyjnych,programy są legalne,bez potrzeby rejestracji,podawania adresu e-mail ani zakupu za"0 zł".Teraz jest promocja na AVG AntiVirus 2015 na rok
Kod:
http://www.comss.info/page.php?al=AVG_Anti_Virus_Pro_2013_1year
Polecam

_________________
pozdrawiam
Waldemar


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lut 2015, 10:17 
Offline

Dołączył(a): 03 lis 2011, 11:59
Posty: 218
walwin napisał(a):
Witam.
Na stronie internetowej
Kod:
http://www.comss.info/list.php?c=promo
są do pobrania za darmo programy antywirusowe z akcji promocyjnych,programy są legalne,bez potrzeby rejestracji,podawania adresu e-mail ani zakupu za"0 zł".Teraz jest promocja na AVG AntiVirus 2015 na rok
Kod:
http://www.comss.info/page.php?al=AVG_Anti_Virus_Pro_2013_1year
Polecam

tylko po co to pobierać jak chociażby darmowe panda Free Antivirus czy tez 360 Ativirus/internet security są od niego dużo lepsze (w kategoriach ochrona i wydajność) http://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/

_________________
Pozdrawiam
Jarek
szukam Kulwickich http://kulwickifamily.org


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 wrz 2015, 15:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2587
Genowefa napisał(a):
Mam problem z przeglądaniem publikacji w WBC poznan. Jeszcze przedwczoraj było wszystko OK, a teraz coś nie gra.
Zrobiłam zrzutę z ekranu, bo nie umiem tego wytłumaczyć.
Obrazek Obrazek

Mam Windows XP, Mozillę, Zainstalowane DjVuBrowser Plugin6. i dodatkowo Document ExpresssDjvu Plug-in, chociaż nie wiem skąd się to drugie wzięło :(
Ponadto Java(TM06 Update27-to miałam do dawna, a zaktualizowana wtyczka Javy wymogła Java 7 Update 21-teraz są dwa programy, ale to nic nie pomogło i nadal nie otwieram publikacji.
No i Adobe Reader11.0.03.


Już było kiedyś w temacie i w końcu się rozwikłało, ale teraz jest jeszcze gorzej.
Znowu to samo.!!! :shock: W WBC czytałam przedwczoraj , dzisiaj już nie. Mam Windows XP,Mozilla się zaktualizowała, zainstalowane LizardtechDjVuControl, Java8Update60-wtyczki aktualne.

Jest tak
Obrazek
http://images70.fotosik.pl/1154/4da0fa1a90aa5e2e.jpg

no więc pobrałam DjVu by zainstalować i takie odpowiedzi. Mam Service Pack3
Obrazek
http://images67.fotosik.pl/1157/b56ce529fd9ce949.jpg

Java działa, ale to droga przez mękę. Nie da się tego wytrzymać jeśli czyta się dużo(a ja czytam baaardzo dużo)
Obrazek
http://images69.fotosik.pl/1155/43c269582366c498.jpg

Jestem zupełnie załamana. POMOCY.

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 wrz 2015, 17:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 maja 2008, 21:51
Posty: 290
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Cytuj:
Jestem zupełnie załamana. POMOCY.


Bożeno nie załamuj się!
Ja do przeglądania biblioteki cyfrowej od dłuższego czasu używam przeglądarki IE [Internet Explorer].
Ta przeglądarka jest niejako "w pakiecie" Windowsa XP [też korzystam z niego] tak że nie ma potrzeby jej instalowania.
Przeglądanie nie sprawia większych problemów. Do przeglądania innych stron w internecie korzystam z przeglądarki Chrome [Przyzwyczaiłem się do niej].

Pozdrawiam,
Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 wrz 2015, 07:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 paź 2007, 08:22
Posty: 2262
Lokalizacja: Poznan
Bozenko - Nie zalamuj sie ani nie denerwuj, szkoda zdrowia.
Zacznij jeszcze raz, kiedy dojdzie do wyboru wybierz opcje "pozostaw
obsluge przegladarce" i odhacz okienko "zapamietaj".
U mnie nieraz jest tak samo, ze nagle nie moge przegladac w DjVu ale tak zrobie,
i juz natychmiast bez problemu przegladam. Mam Windows 7 ale to chyba mie ma znaczenia.
Masz wszystko pobrane co potrzebne juz w Twoim komputerze /pliki DjVu/, wiec
niczego nowego nie trzeba pobierac. Tak sie dzieje, masz racje, po kazdorazowym update Mozilla.

_________________
Hania
___________________________
Poszukuje aktu urodzenia Franciszek Thym, Tym, Timm, Timme, Thiem urodzony przed 1780 rokiem, zawod:młynarz

Haplogrupa V

Magiczne slowa: Prosze, Dziekuje, Przepraszam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 wrz 2015, 21:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2587
Roman_Szynka napisał(a):
Cytuj:
Jestem zupełnie załamana. POMOCY.

...Ja do przeglądania biblioteki cyfrowej od dłuższego czasu używam przeglądarki IE [Internet Explorer]. ...
Roman


Dziękuję za radę. Skorzystałam-działa....tylko tutaj strasznie wolno otwierają się strony, ale lepsze to niż przez Javę lub nic.
Podniosło mnie to trochę na duchu, ale nadal czekam na pomoc odnośnie Mozilli tzn jej wpływu na WBC.

Pozdrawiam

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 wrz 2015, 08:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 paź 2007, 08:22
Posty: 2262
Lokalizacja: Poznan
Bozeno, podalam Tobie to zrobic w Mozilla Firefox, tez mam ta przegladarke. Niestety za kazdym update Mozilli Firefox pliki DjVu w WBC sa poczatkowo "nieotwieralne" ale gdy zrobie to co napisalam wyzej to wszystko dziala
z powrotem w try miga :)
Nie wiem czy probowalas ?

_________________
Hania
___________________________
Poszukuje aktu urodzenia Franciszek Thym, Tym, Timm, Timme, Thiem urodzony przed 1780 rokiem, zawod:młynarz

Haplogrupa V

Magiczne slowa: Prosze, Dziekuje, Przepraszam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 wrz 2015, 10:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2010, 01:54
Posty: 377
Lokalizacja: Poznań
Mi bardzo ułatwiła współpracę z bibliotekami cyfrowymi inna przeglądarka plików DjVu
DjVu Browser Plug-in Można ją zainstalować ze strony: https://www.cuminas.jp/en/downloads/download?pid=1
Z tym, że podczas pierwszego przeglądania plików w danej bibliotece cyfrowej przy wyborze sposobu przeglądania dokumentu wybieram opcję: Wbudowany applet DjVu i Zapamiętaj mój wybór.
Obrazek
Jak na razie to chyba najszybsza przeglądarka DjVu na moim komputerze, pozwala dodatkowo zapisać cały dokument lub potrzebną stronę, do tego jest po polsku. Korzystam z Firefoxa.

_________________
Pozdrawiam
Olga T.
_____
Poszukuję: Bukowiec k. Nowego Tomyśla:Tyliński, Drzymała,Słociński, Napierała, Przybylski, Środa:Kaczmarek, Jaskóła, Szafrański (Swarzędz), Roszak (Swarzędz,Czerlejno), Biskup (Poznań, Kościan, Rogoźno), Danielewicz (Kościan)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 wrz 2015, 18:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2587
Olgo, u mnie to teraz nie działa :( Tak miałam przed aktualizacją Mozilli i mogłam korzystać z "dobrodziejstw" DjVu.
pozdrawiam

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 wrz 2015, 21:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2010, 01:54
Posty: 377
Lokalizacja: Poznań
Bożeno, może problemem jest właśnie, że jednocześnie masz zarówno DjVuBrowser Plugin6 i dodatkowo Document ExpresssDjvu Plug-in . To drugie (o ile się nie mylę) jest tylko wtyczką do Firefoxa, taką bardziej uproszczoną.
Okno obu "czytników" DjVu są zbliżone, z reguły widzę,ze różnią się właśnie - możliwością zapisu (to może chyba tylko DjVuBrowser Plugin6). Może warto w dodatkach do Firefoxa odinstalować nadmierną wtyczkę, bo razem - dwie przeglądarki się może konfliktują? Tak sobie myślę i gdybam. Mam wersję Firefoxa 40.0.3(aktualna) Windows 8.

_________________
Pozdrawiam
Olga T.
_____
Poszukuję: Bukowiec k. Nowego Tomyśla:Tyliński, Drzymała,Słociński, Napierała, Przybylski, Środa:Kaczmarek, Jaskóła, Szafrański (Swarzędz), Roszak (Swarzędz,Czerlejno), Biskup (Poznań, Kościan, Rogoźno), Danielewicz (Kościan)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 wrz 2015, 09:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2587
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Sprawa dzisiaj rozwiązana. :)

Dziękuję serdeczne TOMKOWID, który poświęcił dużo czasu, by znaleźć przyczynę moich kłopotów.

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 sty 2017, 19:04 
Offline

Dołączył(a): 29 cze 2008, 10:21
Posty: 132
Lokalizacja: Poznań
Witam !
Czy ktoś z odwiedzających forum jest zapaleńcem CMS Joomla!?
Projektuję swoją stronę www i stanęłam przed „ ścianą”, pełna blokada i nie umiem dalej.
Proszę o szczególną pomoc.
:lol: :lol: Małgośka

_________________
______________________________________
Serdecznie pozdrawiam małgośka _Klewen


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 cze 2017, 16:54 
Offline

Dołączył(a): 29 cze 2008, 10:21
Posty: 132
Lokalizacja: Poznań
Witam Wszystkich !!!
Jestem tutaj ponownie , minęło prawie 6 miesięcy a nie znalazłam nikogo kto by też interesował się
utworzeniem swojej strony WWW w CMS Joomla 3.7.2.
Jestem już na „ostatnim zakręcie” i mogłabym pomóc a może pomógłby mi ktoś bardziej zaawansowany w tym temacie. A tak dla ciekawości zdążyłam już skasować swoja 4miesieczną pracę. Na swoich błędach człowiek się uczy.

_________________
______________________________________
Serdecznie pozdrawiam małgośka _Klewen


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 09 kwi 2018, 15:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 paź 2007, 08:22
Posty: 2262
Lokalizacja: Poznan
Witam, w zeszlym roku w lipcu mialam problem z komputerem, znalazlam technika
ale pozal sie Boze umiejetnosci i niewykonanie zadania, do tego zadufany.
Znalazlam drugiego technika, ucznia w technikum o kierunku informatyki.
Strzal w "10" !!! Chlopak absolutny fenomen, wszytko w jednym palcu
a do tego grzeczny i bierze naprawde malo.
Jesli ktos z Was, z Poznania chcialby abym podala numer telefonu do Niego
to prosze na maila do mnie napisac. Zareczam, ze bedziecie zadowoleni,
szybko sprawnie, bezproblemowo.
Pisze o tym bo tak ciezko znalezc kogos dobrego, uczciwego i niedrogiego.

_________________
Hania
___________________________
Poszukuje aktu urodzenia Franciszek Thym, Tym, Timm, Timme, Thiem urodzony przed 1780 rokiem, zawod:młynarz

Haplogrupa V

Magiczne slowa: Prosze, Dziekuje, Przepraszam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 wrz 2018, 11:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 paź 2007, 08:22
Posty: 2262
Lokalizacja: Poznan
Prosze o pomoc, otoz przenioslam fotki z telefonu, niektore robione w pionie,
niektore w poziomie, do komputera. Wszyskie uporzadkowalam w komputerze
poniewaz wiele bylo "przewroconych" czyli zamiast w pionie czy poziomie to
"lezaly na boku", dokonalam rotacji. Teraz wszystkie sa do ogladania
w prawidlowej pozycji i nie trzeba glowy przekrecac :wink:
Chcialam pokazac fotki na Forum a wiec przenioslam fotki z komputera
do strony hostingu fotograficznego a tutaj fotki wszystkie znowu ukazaly
"przewrocone". Kombinowalam, czytalam w temacie ale nic nie wymyslilam.

Telefon mam ustawiony bez rotacji ekranu bo nie lubie.

_________________
Hania
___________________________
Poszukuje aktu urodzenia Franciszek Thym, Tym, Timm, Timme, Thiem urodzony przed 1780 rokiem, zawod:młynarz

Haplogrupa V

Magiczne slowa: Prosze, Dziekuje, Przepraszam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 wrz 2018, 20:38 
Offline

Dołączył(a): 16 lis 2014, 14:56
Posty: 26
Haniu, jeżeli masz Photoshop'a to w tym programie "przewróć" fotki i zatwierdź . Powinno pomóc. Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 wrz 2018, 23:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 kwi 2009, 20:13
Posty: 822
Lokalizacja: Poznań
Hania napisał(a):
Prosze o pomoc
Haniu,

W jakim programie oglądasz zdjęcia na komputerze i jakim programem je 'obracałaś' ?

Niektóre z programów pozostawiają oryginalne zdjęcie bez zmian i tylko 'odnotowują' sobie że wyświetlając zdjęcie x.jpg trzeba je obrócić a y.jpg juz nie.
To najbardziej prawdopodobna przyczyna problemów o jakich piszesz.

_________________
pozdrawiam, Tomek
Odoliński , Odaliński, Oduliński - jeżeli spotkasz się z tymi nazwiskami gdziekolwiek napisz do mnie koniecznie...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 wrz 2018, 07:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 paź 2007, 08:22
Posty: 2262
Lokalizacja: Poznan
Stefan, tak to wiem ale nie o to mi chodzilo, dziekuje.

Tomek dziekuje, uzywam regularny program Windows Photo Viewer a klikajac
na zdjecie prawa strona wybieram potrzebna opcje jak: Rotate.
Zadnych innych programow do wyswietlania i rotacji zdjec nie uzywam
i nigdy nie uzywalam. Niestety Windows10 jest najbardziej ingerencyjnym Windows
w nasze komputery /malo co mamy juz do powiedzenia we wlasnym pc/
byc moze, ze stary dobry program Windows Photo Viewer zaczyna miec problemy
z ustawieniami Microsoftu, ktory wykluczyl go z pozycji default od samego poczatku powstania.
Jednak istnieje mozliwosc przywrocenia do pozycji default co uczynilam kilka lat temu,
dziala bez zarzutu ale czy aby napewno :?:
Z kazdym update Windows10 dzieja sie rozne rzeczy, to znika, tamto nie dziala,
jeszcze inne przejmuje jakis program narzucony przez Microsoft.....
Ostatnio walcze z aktualizacja Windows10, ktora musze wylaczac codziennie manulanie
/w "bebechach komputera/ a Windows10/Microsoft codziennie uaktywnia update.
Znalazlam na to sposob z internetu ale musze poczekac na mojego szpeca komputerowego.
Juz poprostu nie che zadnych aktualizacji bo jedynie co robia to problemy.
Sorry rozpisalam sie ale to tez po trochu moze powod mojego problemu.

Do "robienia cudow" ze zdjeciami uzywam od 2002 roku, bardzo dobry, stary,
program MGI photosuite, version 4.0 ale to nie ma nic wspolnego o tym
o czym pisze bo program nie sluzy do wyswietlania i skladowania zdjec a jedynie do obrobki.

_________________
Hania
___________________________
Poszukuje aktu urodzenia Franciszek Thym, Tym, Timm, Timme, Thiem urodzony przed 1780 rokiem, zawod:młynarz

Haplogrupa V

Magiczne slowa: Prosze, Dziekuje, Przepraszam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 wrz 2018, 11:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 kwi 2009, 20:13
Posty: 822
Lokalizacja: Poznań
Haniu,

Wygląda to tak:
- robiąc zdjęcie aparatem oprócz samego obrazka w tym samym pliku zapisywane są informacje EXIF. To zestaw danych takich jak: model apartu, data i czas wykonania zdjęcia, etc. Jedną z danych jest też informacja o orientacji w jakiej zdjęcie zostało wykonane.
- są programy i serwisy które korzystają z tej informacji i sugerują że zdjęcie wymaga najprawdopodobniej odwrócenia. Inne mogą robić to automatycznie bez pytania.

W twoim przypadku jest najprawdopodobniej tak:
- program w którym 'obracasz' zdjęcia nie potrafi zmieniać danych EXIF.
- obraz zostaje zmieniony (obrócony) jednak dane EXIF pozostają bez zmian - nadal jest tam informacja że zdjęcie wymaga obrócenia.
- 'hosting fotograficzny' potrafi EXIF odczytać i najprawdopodobniej automatycznie obraca zdjęcie jeszcze raz.

Najprościej zmienić program do 'obracania' zdjęć na taki który potrafi odczytać i zmienić dane EXIF.

Choć jeżeli aparat zapisał informacje 'obróć' a my, pomimo tego, uznajemy że zdjęcie jest w porządku to informacja EXIF 'obróć' nadal pozostaje.
Wtedy pozostaje zmienić tę informację ręcznie lub w ogóle wykasować dane EXIF.

Do podglądania, usuwania i zmian m.in. EXIF można wykorzystać np. darmowy program Exif Pilot:
https://www.colorpilot.com/exif.html

_________________
pozdrawiam, Tomek
Odoliński , Odaliński, Oduliński - jeżeli spotkasz się z tymi nazwiskami gdziekolwiek napisz do mnie koniecznie...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 wrz 2018, 14:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 paź 2007, 08:22
Posty: 2262
Lokalizacja: Poznan
Tomku dziekuje, napewno to co piszesz jest powodem klopotow....
bardzo zadko robie zdjecia telefonem bo uwazam je za gorszej jakosci,
tak sie zlozylo, ze zapomnialam aparatu.
Zlece te dzialania/zmiany, o ktorych piszesz "mojemu komputerowcowi",
jeszcze raz dziekuje za wyjasnienie i pomoc :D

_________________
Hania
___________________________
Poszukuje aktu urodzenia Franciszek Thym, Tym, Timm, Timme, Thiem urodzony przed 1780 rokiem, zawod:młynarz

Haplogrupa V

Magiczne slowa: Prosze, Dziekuje, Przepraszam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL