Ewo, inwentarz wsi Prusim liczy trzy strony, więc proszę o adres e-mail na PW. Nazwisko Tyll, ani jego oboczności nie zostały wymienione.E W A pisze: Bardzo proszę o przytoczenie fragmentów o wsi Prusim- tj chyba tom I, [5. Prusim — opis dóbr z 27 VIII 1753 r]., ewentualnie o przesłanie skanów.
Szczególnie interesuje mnie nazwisko Tyll, Til, Thil, być może podobne brzmienie- oboczność.
Pawle, jak można zobaczyć w spisie miejscowości na 3 stronie tego wątku - pojawiają się, ale w powiecie poznańskim, w majętności wyszyńskiej. Jeśli mam przesłać skany, również proszę o e-mail na PW.pawelk274 pisze:Czy w tomie II o woj. gnieznienskim pojawiają się nazwy wsi- Nowa Wieś i Prosna?
Marianie, ten wątek dotyczy książki "Materiały do dziejów chłopa wielkopolskiego w drugiej połowie XVIII wieku" pod red. J. Deresiewicza, więc nie wiem, jak mam rozumieć twoją prośbę.sadyba pisze: Proszę bardzo o skany z Państwowego Archiwum w Poznaniu
Aniu, w okresie I Rzeczypospolitej panował inny podział administracyjny, niż w okresie zaborów. Powiatu kolskiego wtedy nie było, a Koło i jego najbliższe okolice należały do powiatu kaliskiego.bury_anna pisze: Szukam informacji o mieszkańcach wsi Płaszczyzna i Blizna k/Koła. W spisie nie znalazłam powiatu kolskiego. Może ktoś mi podpowie gdzie szukać.
Z tego co widzę w bazie ELA, archiwa państwowe nie posiadają ksiąg dusz wsi Płaszczyzna i Blizna, jak również Koła. Wyczytałam, że Blizna została przyłączona do Koła w 1924 r., natomiast kiedy przyłączono Płaszczyznę nie znalazłam, ale szukałam pobieżnie.
W Długich Małych (pierwszy inwentarz) występuje wielokrotnie nazwisko Bajer, zaś w Jezierzycach Kościelnych - Kierber/Kerber, Walich i Cajske.jacek98764 pisze: Poszukuję danych dot. rodzin Walich /Wallicht, Beyer, Witke, Braun, Kahl, Kerber, Zeiske lub Ceiske oraz Matuszewski.
Skany prześlę wieczorem.