Kościan, Przedmieście 6.V.1758.
W wieku 115 lat zmarł ubogi Joannes Szydałecki/Szydałeski.

Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.
Zyje dalej w niezłej formie -pomieszkuje u wnuków. Jest samodzielna i optymistycznie nastawiona do życia i ludzi.Ma jakieś małe kłopoty ze słuchem - dnia 20 grudnia 2018 roku skończyła 104 lata Wiktoria Ratajczak z d.Dolata urodziła się 20.12.1914r.to nestorka rodu.Nela pisze:Ciocia Wiktoria wczoraj skończyła 103 lata. Dalej jest w niezłej formie pełna optymizmu i życzliwości. 20.12.2017r.Nela pisze:Witam,
w 2012 roku pisałam o 98 letniej siostrze mojej mamy. Dnia 13.12.2014r. uczestniczyłam w obchodach Jubileuszu 100-lecia jej urodzin.
Wiktoria Ratajczak z d. Dolata urodziła się 20.12.1914r. Jest w pełni sił i pogody ducha.Opiekują się Nią wnukowie. To trzecia osoba w mojej rodzinie, która dożyła setki /udokumentowana/. Pozdrawiam. Nela
Pozdrawiam. Nela

Piękne zdjęcia, zachowane te same pozy, cudowna pamiątka.danka55 pisze:O stulatkach trochę inaczej
13 PHOTOS OF PEOPLE WHEN THEY WERE YOUNG AND AT 100 WILL LEAVE YOU AMAZED
https://www.youtube.com/watch?v=-aG_eXp3rfc
53 lata wcześniej wzieła ślub z Łukaszem Kociałkowskim i zapisano ją jako 34-letnią wdowę.Paweł Wietrzykowski pisze:Pogorzela, rok 1889, umiera Krystyna Kociałkowska zd. Przybylska lat 103
http://szukajwarchiwach.pl/34/433/0/3.1 ... imWBJrWsHQ
... albo jeszcze mniejWynika z tego, że faktycznie zmarła miala 91 lat.
Tu jest jeszcze młodsza panna młoda:Paweł Wietrzykowski pisze: Znalazłem pannę młodą, która ślubując miała mieć lat 17 a wg. metryki chrztu miała lat 15.

Myślę, że może chodzić o tę miejscowość:Olga T. pisze:Zacznijmy od tego, że nie mogę znaleźć miejscowości Domorowo.![]()
Tak. To dobry trop.

Dotarłem do AZ J. Stawnej i na jego podstawie ustaliłem, że ślub wzięła w 1846 r. jako 25-latkaOlga T. pisze:Tak. To dobry trop.Tym bardziej, ze znalazłam kolejne wzmianki o staruszce, Jadwidze Stawnej, a nie jak podawał poprzedni artykuł Strawnej.
Dziękuję, życzenia przekazałam.Camel pisze:Proszę w moim imieniu złożyć serdeczności i jak najwięcej zdrooooooooowia oraz wszystkiego dobrego z okazji zbliżających się setnych świąt![]()
hmmmm a tak serio to jak się liczy święta setne czy dziewięćdziesiątedziewiąte![]()
Sławek Gdynia