Pozdrawiam
Zbyszek

Czyli jakiś czas funkcjonowały dwa cmentarze? Czy stary od 1897r był zamknięty? Nie wiesz, czy istnieje jakiś ślad po starym cmentarzu? Czy przenoszono jakieś groby - nie wiem, czy wtedy było to w zwyczaju. Czy jest szansa na jakąkolwiek dokumentację ze starego cmentarza? Czy zachowały się jakieś zdjęcia?zbyszek-57 pisze:Witam
Obecny cmentarz istnieje od 1897 roku parafialny.
Poprzedni cmentarz istniał od1792 do 1930. parafialny między ul.Pyzderską ,a Cmentarną .
Zbyszek.
Zbyszku, pośród moich przodków występuje nazwisko Stołanowski (Stotanowski) różna pisownia.zbyszek-57 pisze:
Poszukuje
Krawczyński, Białkowska, Leśniewicz, Ogórkiewicz, Kalusiński, Maciejewski, Świerski, Dryzdulski, Piotrowicz, Witkiewicz, Milewska, Strybel, Gotowych, Pawłowski, Piasecki, Drop, Magdziak, Łukomski, Stałanowski, Burda, Witkowski, Stężalski, Domkow, Otto, Smorawiński, Wiland lub Wilant, Wizburger lub Wetezberger wszyscy urodzeni XVIII .
Wojciechowski, -Grodziec , Brzychcy, Kałużny - Grabienice, Szymczak, Buchowicz - Sokolniki koło Wrześni .
Zbyszek
zbyszek-57 pisze:Witam.
Już w 1796 roku Zagórowski Kościół posiadał organy możliwe że były one już kilka lat wcześniej .Organiści
Andrzej ................. od 1796 r. do 1810 r.![]()
Józef Strybel od 1810 - 1832 r.
Marcin Dropiński od 1832 - 1883 r.
Jan Łęgowski od 1883- 1888 r.
Jan Malinowski ...... 1896 r.
Jakub Kwieciński 1814 dyrektor odpowiedzialny za naukę w Zagórowie .
Nepomucen Jewasinski 1820 r .nauczyciel szkoły miasta Zagórowskiego .
Antoni Sznaider 1826 r.
Ignacy Kominowski 1839 r. nauczyciel szkoły elementarnej .
Urzędnik Stanu Cywilnego
Wawrzyniec Przepierczyński 1813-1815 r.
Franciszek Szulczewski 1819 -1821 r.
Stanisław Szumański 1824- .....
Pozdrawiam
Zbyszek
Z jakich miejscowości dokładniej poszukujesz Piaseckich? Moja rodzina pochodzi z Wrąbczyna, koło Zagorowa.zbyszek-57 pisze:
Poszukuje
Krawczyński, Białkowska, Leśniewicz, Ogórkiewicz, Kalusiński, Maciejewski, Świerski, Dryzdulski, Piotrowicz, Witkiewicz, Milewska, Strybel, Gotowych, Pawłowski, Piasecki, Drop, Magdziak, Łukomski, Stałanowski, Burda, Witkowski, Stężalski, Domkow, Otto, Smorawiński, Wiland lub Wilant, Wizburger lub Wetezberger wszyscy urodzeni XVIII .
Wojciechowski, -Grodziec , Brzychcy, Kałużny - Grabienice, Szymczak, Buchowicz - Sokolniki koło Wrześni .
Zbyszek
Mam w drzewie genealogicznym Adaminę Strybel (moja prababcia). Nie wiem kiedy/gdzie się urodziła, wiem, że zmarła w Warszawie po wojnie. W 1910 roku wyszła za maż, za mojego pradziadka Ignacego Wiśniewskiego w Brudzewie (powiat turecki).zbyszek-57 pisze: Poszukuje (...), Strybel, (...)
Ja mam jej akt ślubu, tam niestety nie pisze skąd pochodzizbyszek-57 pisze:Witam
Witold, bardzo mi przykro . Admianę nie posiadam w drzewie .
Żeby się dowiedzieć ,gdzie się urodziła musisz sprawdzić akt ślubu z 1910 roku ten akt znajduje się w Archiwum Konin .
Brudzewo to nie jest tak daleko od Zagórowa możliwe że jest jakieś pokrewieństwo .
Pozdrawiam
Zbyszek
stellaauk pisze:Witam serdecznie..
MOja jedna cala galaz rodziny pochodzi z Zagorowa, Trabczyna i Zalesia , Slawska Lazinska II oraz Imielna... mysle ze te miejscowosci sa blisko siebie polozone
Andrzejewski Jozef syn ( ur 18.12.1892 Bobrowo) i ojciec Jozef ( zmarl zima w 1940r.) i matka Agnieszka Andrzejewska z domu Kreczmer - zmarla po wojnie
bracia Jozefa syna - Florian, Mieczyslaw, Leon i 3 siostry
Franciszka Andrzejewska z domu Burda ( zmarla 1945 Zalesie?)
bracia Franciszki - Burda Jan, Michal, Wincenty i siostry Michalina, Bronislawa.
Podobno w Zagorowie lub Imielnie jest grob Franciszki - tylko z darnia bez pomnika z zakopanym kamieniem w glowie. Mieszkala w Zalesiu wiec nie wiem gdzie moglaby byc pochowana, a najstarszy czlonek tej galezi nie pamieta... buuu
Jako ze mieszkam w Anglii wierzcie mi kochani jest mi bardzo ciezko znalezc cokolwiek.
Dziekowac Panu Zbyszkowi - jest wielka kopalnia naszej wiedzy.
Moze znajda Panstwo juz w swoich galeziach te nazwiska, badz na cmentarzach?
Pozdrawiam
Agnieszko ,Iku2012 pisze:Zbyszku,
Dziękuję Ci bardzo za Twoją listę. Jak pewnie się domyślasz jest na niej kilku moich bezpośrednich przodków.
Czy możesz podać źródło na podstawie którego opracowałeś tę listę? A czy jest szansa na mapę Zagórowa z zaznaczonymi numerami tych domostw?
Pozdrawiam
Agnieszka
Łukom też nie posiada takich list ,ale w tamtych latach istniały takie osady jak Dziadolina, Budy Łukomskie ,Stara Huta które należały do majątku Łukom teraz tych osad nie ma .Chrystian Orpel pisze:Ja też mam pytanie do Zbyszka.
Czy są podobne listy z tego okresu ale do wsi należących do parafii Zagórów (mam na myśli szczególnie Łukom) ?
Pozdrawiam
Chrystian
Na stronie http://www.slupcagenealogy.com brak urodzenia Adaminy Spiler,Szpiler zd Witkowska najlepiej sprawdzić akt ślubu z 1895 akt 54Teresa51 pisze:Witam,
Mam prośbę gdyby ktoś był w archiwum w Koninie chodzi mi o dane rodziców Adaminy Spiler ,zmarła w 1952 w Zagórowie ur w 1878 chyba w Oleśnicy parafia Zagórów .
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Helena i Maryanna to córki AdminyTeresa51 pisze:Witam
Ale miła niespodzianka ,taka szybka odpowiedż
Dziękuję Panie Zbyszku ,mam tylko dane babci Stanisławy zd. Spiler ur. 10.11.1902.w Oleśnicy ,ojciec Julian Spiler matka Adamina Spiler . Data śmierci Adaminy z nagrobka 10.11.1952.możliwy błąd .Helena i Maryanna to pewnie siostry Adaminy.Czy ma Pan coś o Julianie ? Dopiero zaczynam szukać przodków więc dzięki wielkie za informacje
Pozdrawiam Teresa
Weronika Ur. 13 stycznia 1883 roku wygląda ze o tą Ci chodzi . Mąż wydaję mi się że Wojciech ur. 1880 r.Teresa51 pisze:Witam
Mam jeszcze pytania do Pana Zbyszka
1. Stanisława Spiler ur.1902 wyszła za mąż w 1929 lub 1930 za Karola Kapczyńskiego ur.1910 , ślub w Zagórowie .Nic nie wiem o jego pochodzeniu .
2.Stanisława miała kontakt listowny z Weroniką Burdzińską ciotką z CHicago .Jak i kiedy wyjechała ?
Pozdrawiam i szczerze podziwiam Pana profesjonalną pracę .