Powstaniec styczniowy

Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
ODPOWIEDZ
Tyelios

Powstaniec styczniowy

Post autor: Tyelios »

Dzień dobry,
Prowadzę od prawie roku badania na temat mojej rodziny, które jaki czas temu utknęły w martwym punkcie na moim praprapra dziadku Teofilu Nowackim - ekonomie. Udało mi się co prawda znaleźć zapis z Niegolewa z 1864 roku, że urodził się mu tam syn Stanisław, którego matką była Justyna Masłowska. Sprawdzałem księgi meldunkowe ale nie było tam żadnej wzmianki na jego temat. Nie udało się również znaleźć jego aktu zgonu. Dzisiaj zdaje się udało się wykryć przyczynę jego nieobecności w dokumentach. Znalazłem u mojego wujka ręczne zapiski wykonane prawdopodobnie przez wnuka Teofila. Wynika z nich, że Teofil ur. w Nowym Tomyślu, zginął w powstaniu 1863r. tj. jeszcze przed narodzinami swojego syna. To wyjaśnia brak meldunku w Niegolewie - przybyła tam już tylko sama Justyna będąc w ciąży. Próbowałem sprawdzić księgi z Nowego Tomyśla ale nie ma w szukajwarchiwach zapisów z tych lat. Czyżby Nowy Tomyśl nie posiadał własnej parafii katolickiej? Gdzie w takim razie szukać aktów metrykalnych? I czy możliwe jest odnalezienie informacji o jego powstańczej działalności?
Maciej Wojtkowiak

Re: Powstaniec styczniowy

Post autor: Maciej Wojtkowiak »

parafia katolicka w Nowym Tomyślu powstała dopiero pod koniec 19 wieku. Trzeba szukać w Wytomyślu i okolicy: Bolewice, Bukowiec, Michorzewo , Brody, Lwówek. W par. Bukowiec na początku 19 wieku żył Bartłomiej Nowacki piwowar.
poper

Re: Powstaniec styczniowy

Post autor: poper »

Parafia Nowy Tomyśl powstała w 1925 w wyniku wyodrębnienia z parafii Wytomyśl
Pozdrawiam
Wojtek Bud
ODPOWIEDZ