Witam,
od kilku lat poszukuję informacji dotyczących mojego pradziadka Kazimierza Grabowskiego a w szczególności miejsca/okoliczności śmierci.
Kazimierz Grabowski ur. 1876r Pamięcin
Rodzice: Stanisław i Agnieszka z domu Matuszczak/Matuszak
Akt ślubu z Katarzyną Maślak w Kaliszu w 1905r
Dzieci:
Kazimiera ur.1906
Janina ur.1908
Antonina ur.1911
Marian ur.1913
W aktach urodzenia swoich dzieci Kazimierz wpisany jako robotnik z Rypinka i Zagorzyna.
Kazimierz Grabowski miał rodzeństwo:
Michał ur.1878 Łaszków
Antoni ur.1881 Łaszków
Marianna Jadwiga ur.1873 Wągłczew
W akcie zgonu żony (Katarzyny Maślak śmierć 1939r Blizanów) jest napisane: "zostawiła owdowiałego męża Kazimierza", natomiast w rejestrze mieszkańców Gminy Brudzew/Biskupice(1932-1939) Katarzyna widnieje jako wdowa.
W rodzinnych notatkach znalazłem zapisek: " Kazimierz - zamieszkały Kalisz, zginął w wybuchu/wypadku w fabryce przed wojną, przed I wojną własny dom/dom zniszczony. Pracował w cegielni" - nie wiem kto to napisał, nie wiem z jakiego źródła pochodzi ta informacja, nie wiem czy chodzi o cegielnie w znaczeniu zakładu czy nazwy miejscowości/wsi .
Wizyta w USC w Kaliszu nie pomogła- nie ma tam aktu zgonu Kazimierza
Proszę o pomoc w odszukaniu jakiegokolwiek śladu lub wskazówki gdzie szukać.
Poszukuję informacji o Kazimierzu Grabowskim
-
pgrabowski
- Ela z Pojezierza
Re: Poszukuję informacji o Kazimierzu Grabowskim
Kazimierz Grabowski nie urodził się w Pamięcinie,pgrabowski pisze: 24 cze 2026, 11:21 Witam,
od kilku lat poszukuję informacji dotyczących mojego pradziadka Kazimierza Grabowskiego a w szczególności miejsca/okoliczności śmierci.
Kazimierz Grabowski ur. 1876r Pamięcin
Rodzice: Stanisław i Agnieszka z domu Matuszczak/Matuszak
Akt ślubu z Katarzyną Maślak w Kaliszu w 1905r
Dzieci:
Kazimiera ur.1906
Janina ur.1908
Antonina ur.1911
Marian ur.1913
W aktach urodzenia swoich dzieci Kazimierz wpisany jako robotnik z Rypinka i Zagorzyna.
Kazimierz Grabowski miał rodzeństwo:
Michał ur.1878 Łaszków
Antoni ur.1881 Łaszków
Marianna Jadwiga ur.1873 Wągłczew
W akcie zgonu żony (Katarzyny Maślak śmierć 1939r Blizanów) jest napisane: "zostawiła owdowiałego męża Kazimierza", natomiast w rejestrze mieszkańców Gminy Brudzew/Biskupice(1932-1939) Katarzyna widnieje jako wdowa.
W rodzinnych notatkach znalazłem zapisek: " Kazimierz - zamieszkały Kalisz, zginął w wybuchu/wypadku w fabryce przed wojną, przed I wojną własny dom/dom zniszczony. Pracował w cegielni" - nie wiem kto to napisał, nie wiem z jakiego źródła pochodzi ta informacja, nie wiem czy chodzi o cegielnie w znaczeniu zakładu czy nazwy miejscowości/wsi .
Wizyta w USC w Kaliszu nie pomogła- nie ma tam aktu zgonu Kazimierza
Proszę o pomoc w odszukaniu jakiegokolwiek śladu lub wskazówki gdzie szukać.
lecz we wsi Zagorzyn par.Pamięcin
Kazimierz Grabowski urodz.02.03.1876r.Zagorzyn, par.Pamięcin
rodz.Stanisław Grabowski ,Agnieszka Matuszczak
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 662782_max
skany par. Pamięcin
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/de/ ... polu=95475
Pozdrawiam
Ela
Ela