Józef i Anna Paul Rozdrażew

Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
ODPOWIEDZ
Krystllian2008

Józef i Anna Paul Rozdrażew

Post autor: Krystllian2008 »

Witam serdecznie,
Poszukuję informacji na temat rodziny Paulów z Henrykowa koło Rozdrażewa. Małżeństwo Józef Paul i Anna pojawiło się w Henrykowie około 1803 roku, przybywając tam z czwórką dzieci:
Anna (ok. 1790–1866),
Zuzanna (ok. 1797–1884),
Antoni (ok. 1799–1884),
Ferdynand (ok. 1802–1829).
Już po osiedleniu się w Henrykowie urodziło im się jeszcze troje dzieci:
Jan (1804–1804, zmarł w wieku 11 dni),
Barbara (1806–1871),
Józef (1809–1819).

Niestety moja wiedza o tej rodzinie jest bardzo ograniczona. Nie udało mi się ustalić, skąd Józef i Anna przybyli do Henrykowa. Przypuszczam, że jakaś wzmianka mogła znaleźć się w aktach parafii Rozdrażew, jednak obecnie korzystam jedynie z materiałów dostępnych w FamilySearch.
Nie znam również panieńskiego nazwiska Anny, co znacznie utrudnia dalsze poszukiwania. W niektórych drzewach genealogicznych pojawia się nazwisko Sieski, jednak nie wiem, na jakiej podstawie zostało ono przypisane Annie i nie udało mi się znaleźć źródła potwierdzającego tę informację.
Nie posiadam także żadnych wiadomości dotyczących pochodzenia rodziny, wykonywanego przez Józefa zawodu ani ich statusu społecznego. Wiadomo jedynie, że byli wyznania katolickiego, a Anna w swoim akcie zgonu została określona jako „uboga”.

Moim celem jest ustalenie:
skąd pochodzili Józef i Anna Paul,
kim byli ich rodzice,
jakie było panieńskie nazwisko Anny,
oraz wszelkich informacji lub poszlak, które mogłyby pomóc w odnalezieniu wcześniejszych losów tej rodziny.

Losy ich dzieci i dalszych potomków udało mi się już w dużej mierze opracować.

Dla porządku podaję znane mi informacje o zgonach małżonków:
Józef Paul zmarł 4 czerwca 1819 roku w Henrykowie, mając około 55 lat.
Anna Paul zmarła 9 kwietnia 1835 roku w Raciborowie, u córki Barbary; jej wiek w akcie zgonu określono na około 73 lata.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje, wskazówki lub sugestie dotyczące tej rodziny.
Pozdrawiam
Krystian Walkowiak
Rosada

Re: Józef i Anna Paul Rozdrażew

Post autor: Rosada »

Dzień dobry,

myślę, że możemy wesprzeć się w naszych poszukiwaniach, ponieważ mnie interesują rodziny Franck / Frank i Hauziński (pewnie od Hause / Hauge), jak przypuszczam, z tego samego osadnictwa.

Na szybko wyślę ciekawy link i fragment z niemieckiej strony Krotoszyna na Wiki będę wdzięczny za wiadomość priv.

https://www.wbc.poznan.pl/Content/47592 ... ator23.pdf

Die erste preußische und die napoleonische Zeit

1792 wurde die evangelische Kirche im Stil des Klassizismus erbaut. Es entstanden auch eine evangelische Schule und ein Gemeindehaus. 1793 wurde Krotoszyn zur Kreisstadt in der neuen Provinz Südpreußen. Der Kreis umfasst 187 Ortschaften. Die Stadt hatte damals 4318 Einwohner. 1804 gründeten die preußischen Behörden in der Nähe der Stadt vier deutsche Dörfer: „Hellefeld“, „Rosenfeld“, „Heinrichsfeld“ und „Haugfeld“, die mit Kolonisten aus Württemberg besiedelt wurden. 1806 wurde Großpolen von Napoleons Truppen besetzt. Von 1807 bis 1815 gehörte Krotoszyn zum Herzogtum Warschau.

Z kolei google AI podsumowuje, że:
Heinrichsfelde to historyczna niemiecka nazwa miejscowości Henryków (w województwie wielkopolskim, powiecie krotoszyńskim), która obecnie jest integralną częścią gminy Rozdrażew. Wieś powstała w latach 1798–1800 jako osada kolonistów z Wirtembergii.Najważniejsze informacje o dawnych dobrach Heinrichsfelde (Henryków):Początki: Została założona w ramach pruskiej akcji kolonizacyjnej (po III rozbiorze Polski) na gruntach należących do dóbr rozdrażewskich.Pierwsi mieszkańcy: W początkowym okresie liczyła 64 osadników (14 rodzin).
pozdrawiam

Bartek
Krystllian2008

Dobry wieczór,

bardzo dziękuję za odpowiedź i przesłane materiały. Rzeczywiście wygląda na to, że nasze rodziny mogły należeć do tego samego osadnictwa kolonistów z początku XIX wieku.

Informacja o założeniu Heinrichsfelde jest dla mnie bardzo cenna, ponieważ doskonale pokrywa się z momentem pojawienia się Józefa Paula w Henrykowie około 1803–1804 roku.

Chętnie nawiążę kontakt i wymienię się informacjami. Być może uda się wspólnie ustalić pochodzenie pierwszych osadników tej kolonii.

Pozdrawiam
Krystian
Laraxy

Post autor: Laraxy »

Witam,
pod ponizszym linkiem znalduje sie lista niemieckich osadnikow z opisanych powyzej miejscowosci, na samym dole jest Henrykowo i Jozef Paul pochodzacy prawdopodobnie z Grenzdorf w Palantynacie.
https://www.krotoszyn.de/siedlerlisten.html
Liczba PiH oznacza ilosc osob zyjacych w gospodarstwie w roku 1804.
Strona w polskiej wersji jezykowej pomoze z pewnoscia w dalszych poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Laura
PS. Po krotkim rozeznaniu - Grenzdorf moze oznaczac tutaj wies przy granicy francusko-niemieckiej w Palantynacie (Pfalz), niestety nie konkretna miejscowosc..
Krystllian2008

Witam,

bardzo dziękuję za tę informację. To chyba najważniejszy trop, jaki udało mi się znaleźć od dłuższego czasu.
Próbowałem odnaleźć historyczną miejscowość Grenzdorf w Palatynacie, jednak nigdzie nie udało mi się znaleźć takiej nazwy. Dlatego twoja sugestia, że może chodzić nie o konkretną miejscowość, lecz o wieś położoną przy granicy francusko-niemieckiej, wydaje mi się bardzo prawdopodobna.

Mam jednak kilka pytań. Może uda się jeszcze coś ustalić.
Czy wiesz, z jakiego dokładnie źródła pochodzi informacja o "Grenzdorf / Pfalz?"? Czy jest to dosłowny zapis z notatek Friedricha Magnusa von Nothardta, czy już interpretacja Ericha Weisego lub autora strony?
Czy miałaś może okazję przeglądać oryginalne materiały albo książkę Ericha Weisego? Zastanawiam się, czy przy tym wpisie nie ma przypisu lub dodatkowego komentarza, który mógłby pomóc w identyfikacji tej miejscowości.
Czy spotkałaś się również z innymi rodzinami z tej listy, które pochodziły z Palatynatu? Być może kilka rodzin przybyło z tej samej okolicy, co mogłoby ułatwić dalsze poszukiwania.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony czas.

Pozdrawiam,
Krystian
Laraxy

Post autor: Laraxy »

Witam,
w zalaczeniu wycinek z ksiazki E. Weise jaki udalo mi sie odnalezc. Niestety nie wiem na jakiej podstawie dodano tutaj "Pfalz?".
Moze tutaj rowniez chodzic o wies graniczna miedzy Krolewstwem Württemberg i Palantynaten np. Nordheim, Gleisweiler . Albo inna wies graniczna tego ksiestwa.
Na podstawie dostepnych informacji trudno bedzie bardziej zawezic terytorium poszukiwan.

https://books.google.de/books?hl=de&id= ... ume&q=Paul

https://books.google.de/books/about/Die ... edir_esc=y
W okienku pod "Im Buch" wpisz Joseph Paul i kliknij na "Suche"..

Pozdrawiam
Laura
ODPOWIEDZ