Gulcz i jego mieszkańcy do końca XIX wieku

Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojciech
Kontakt:

Gulcz i jego mieszkańcy do końca XIX wieku

Post autor: wojciech »

Ukazała się nowa publikacja WTG Gniazdo pt. "Gulcz i jego mieszkańcy do końca XIX wieku" autorstwa, naszego członka Eugeniusz Formy.

Pozycja zawiera historię miejcwości, spis jej mieszkańców i wiele zdjeć dokumentów i mieszkańców.

Jest to już druga, po cieszącej się dużym zainteresowaniem pozycji "Hamrzysko i jego mieszkańcy do końca XIX wieku" rónież autorstwa Eugeniusza.

Stron 470 w miękkiej oprawie. Cena 55 zł.

Zamówienia można kierować pod adresem: wutege@gmail.com

Wojtek
Kubuś

Re: Gulcz i jego mieszkańcy do końca XIX wieku

Post autor: Kubuś »

Kilka dni temu otrzymałem książkę bardzo pięknie wydaną i widać ,że włażono w nią masę roboty .MNie interesuje tylko sama genealogia mieszkańców od strony 173 więc część historyczną nie czytałem .

Tak się składa ,że w Gulczu mam kilkoro przodków no i chciałem skorelować moją genealogię z tak zwaną genealogią miejscową w tej książce .
Recenzując książkę trochę jestem zdumiony iz autor nie zwrócił się o korektę genealogii tych rodzin ,którzy genealodzy mają w swoich wywodach .
Jak rozumiem wszelkie uwagi mających w Gulczu przodków będą kanwą do erraty tych genealogii .

Niestety wyszły paskudne błędy a wręcz całe lipne genealogie .
Kazanie na dzień dzisiajeszy :

Strona 373 Rodzina Pieniek .
Protoplasta Grzegorz Pieniek nie miał żony Marianny Maczkówny . To kolejna pozycja w moim indeksie małżeństw Wielenia zamieszczonym małżeństw na WYG Gniazdo .
Mógł autor napisać ,że opierał się na moim indeksie .
I nie miał nazwiska Bieniak.

Żoną Grzegorza Pieniek była Regina Gogołek urodzona 13 sierpnia 1684 roku . Wiem bo Grzegorz Pieniek jak i Regina Gogołek to moi przodkowie jak i przodkowie ,kilku współpracujących ze sobą genealogów .
No i data urodzenia to 18 marca 1679

Grzegorz Pieniek nie mógł mieć drugiej żony Agnieszki Sobieraj z którą wziął ślub w 1723 roku ,gdyż po tym ślubie lipnym miał z pierwszą żoną jeszcze troje dzieci .

Wszystkie metryki są dostępne i nie ma problemu .

Czyli ta druga żona to lipa

Dalej wyszczególniony Jakub Pieniek jako brat Grzegorza to ojciec czyli protoplasta rodu .
Zmarł w 1708 roku i ojciec Grzegorza no i metrykalny protoplasta .

Obecnie jadę pozycja po pozycji .
I o kolejych różnicach napiszę

RYszard Welka
Toruń

Nie można było dać prostego ogłoszenia aby ktoś kto ma tam przodków skorygował ???
NO przecież nie można olać setek genealogów ,którzy dzień w dziec tworzą genealogie i mieć się nadgenealogiem lepiej wiedzącym .

Ja sądziłem ,że genealodzy współpracują ze sobą tworząc genealogie . Jak widać nie współpracują .
Kubuś

Re: Gulcz i jego mieszkańcy do końca XIX wieku

Post autor: Kubuś »

Ludzie z PTG WTG i innych organizacji genealogicznych oraz ludzie pisżący książki o genealogii .
Setki genealogów co dzień tworzą genealogie swoich rodzin .
Tam powstaje genealogia a nie w towarzystwach .
Czy wy ich widzicie ?
Wiecie ,że są tacy ludzie i mają genealogie ?
Nie można się kontaktować z tymi ludźmi a nie jak PTG odizolować się od świata genealogii .
Powstają dwa równoległe światy genealogiczne .
Ja jestem jednym z setek genealogów .

Ja jestem uczniem Stasia Pieniążek .
Mamy wspólnych przodków Pieniążków .
On z mazowieckiego a ja z Uniejowa .
Przegadaliśmy całe noce o genealogii .

Smutno mi
Coś się stało w Polsce .

Pozdrawiam

Ryszard Welka
ODPOWIEDZ