Rozumiem, dziękuję za sprawdzenie. Gdyby przy okazji znalazł się gdzieś we Lwówku chrzest Anny Marii Simon/Seeman, proszę dać znać. Jeśli to nie problem oczywiściemikolajkirschke pisze:Jeszcze nie dotarłem z indeksacją chrztów katolickiej parafii lwóweckiej do 1792, ale sprawdziłem śluby z XVIII w. i nie ma Gotfryda Seemana/Simona.
Jaka to parafia?
Re: Jaka to parafia?
Pozdrawiam
Jacek
Chudziak|Zachciał|Gromadziński/Gromadka|Żurek|Buszkiewicz|Kawka|Konieczny|Sawala|
Bąk/Bunk|Hancyk/Chancyk|Lehmann|Szarata|Białkowski|Janiszewski|Musiał|Liberski
Poszukuję ur. ok.1745 Jana Liberskiego kołodzieja w Opalenicy i Otorowie
Jacek
Chudziak|Zachciał|Gromadziński/Gromadka|Żurek|Buszkiewicz|Kawka|Konieczny|Sawala|
- Henryk Krzyżan
Jacku,
Sprawdziłem par. ewangelicką w Szamotułach i w rocznikach 1790-1794 nie znalazłem aktu chrztu Anny Marii.
Musisz szukać również w parafiach katolickich. Moja pra...babka ewangeliczka brała ślub w Szamotułach, urodziła się w Białych Olędrach (dziś Biała Wieś) powiat grodziski, a chrzczona była w kościele katolickim Bukowcu powiat nowotomyski, więc nie były to miejscowości w jednej okolicy.
Sprawdziłem par. ewangelicką w Szamotułach i w rocznikach 1790-1794 nie znalazłem aktu chrztu Anny Marii.
Musisz szukać również w parafiach katolickich. Moja pra...babka ewangeliczka brała ślub w Szamotułach, urodziła się w Białych Olędrach (dziś Biała Wieś) powiat grodziski, a chrzczona była w kościele katolickim Bukowcu powiat nowotomyski, więc nie były to miejscowości w jednej okolicy.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
Dziękuję za sprawdzenie. Wiem, że z ewangelikami i parafiami ewangelickimi bywało wtedy "różnie" i czasem trudno ich znaleźć. Gdzieś się pewnie znajdzie
.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
Dzień dobry
W której parafii szukać ksiąg metrykalnych osób urodzonych we wsi Budziszewo obecnie Budziszewko.
W której parafii szukać ksiąg metrykalnych osób urodzonych we wsi Budziszewo obecnie Budziszewko.
pozdrawiam_Marek
- Paweł Wietrzykowski
Budziszewko należało do parafii Skoki
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
WitamJacek256 pisze:Rozumiem, dziękuję za sprawdzenie. Gdyby przy okazji znalazł się gdzieś we Lwówku chrzest Anny Marii Simon/Seeman, proszę dać znać. Jeśli to nie problem oczywiściemikolajkirschke pisze:Jeszcze nie dotarłem z indeksacją chrztów katolickiej parafii lwóweckiej do 1792, ale sprawdziłem śluby z XVIII w. i nie ma Gotfryda Seemana/Simona.
Znalazłem akt zgonu Marii Chałdrych zd. Simon. Był w parafii ewangelickiej we Lwówku. Zmarła 18.09.1836, miejscowość Luboszyn, więc chyba Lubosina?
Wiek 46, ojciec Gottfried
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
Dzień dobry
Nieistniejąca dziś miejscowość Trokno (zaznaczona na mapce kol czerwonym)
https://images92.fotosik.pl/619/8a997524adc14cfc.jpg
do której parafii należała w latach 70-tych XIX w.
Nieistniejąca dziś miejscowość Trokno (zaznaczona na mapce kol czerwonym)
https://images92.fotosik.pl/619/8a997524adc14cfc.jpg
do której parafii należała w latach 70-tych XIX w.
pozdrawiam_Marek
- Ela z Pojezierza
Marku,
Trokne Olędry/Holędry
Trocken Hauland (Suche Olędry, Suchy Bór)Trockie Holedry
Suche Oledry - Trocken Hld.parafia Parkowo ,poczta Rogozno pow.Oborniki WLKP
str.58
https://kpbc.umk.pl/Content/258538/Kart ... 002_03.pdf
Olędry Suche/Trocken Hauland Parkowo/Parkowo [OBORNIKI] Rogoźno POZNAŃ
http://www.mipolonia.net/wp-content/upl ... n-1888.pdf
Trokne Olędry/Holędry
Trocken Hauland (Suche Olędry, Suchy Bór)Trockie Holedry
Suche Oledry - Trocken Hld.parafia Parkowo ,poczta Rogozno pow.Oborniki WLKP
str.58
https://kpbc.umk.pl/Content/258538/Kart ... 002_03.pdf
Olędry Suche/Trocken Hauland Parkowo/Parkowo [OBORNIKI] Rogoźno POZNAŃ
http://www.mipolonia.net/wp-content/upl ... n-1888.pdf
Pozdrawiam
Ela
Ela
Elu,
dziękuję za odpowiedź - przedstawione skorowidze wskazują jednoznacznie iż akt metrykalnych osób ur. w Trocken Hauland należy szukać właśnie w parafii Parkowo.
Zastanawiam się tylko dlaczego wspomniana miejscowość nie należała do bliższej parafii - jak widać na mapce Trocken od parafii Parkowo dzieli duża odległość
https://images91.fotosik.pl/618/618a62a68d33adfd.jpg
Doroto - dlaczego Wronczyn?
dziękuję za odpowiedź - przedstawione skorowidze wskazują jednoznacznie iż akt metrykalnych osób ur. w Trocken Hauland należy szukać właśnie w parafii Parkowo.
Zastanawiam się tylko dlaczego wspomniana miejscowość nie należała do bliższej parafii - jak widać na mapce Trocken od parafii Parkowo dzieli duża odległość
https://images91.fotosik.pl/618/618a62a68d33adfd.jpg
Doroto - dlaczego Wronczyn?
pozdrawiam_Marek
"Doroto - dlaczego Wronczyn?"
Skoro zostałam wywołana do tablicy
, uzasadniam moją teorię.
Wg mnie to Sucha, ale ze strony 78 (druga linijka od góry).
Skoro zostałam wywołana do tablicy
Wg mnie to Sucha, ale ze strony 78 (druga linijka od góry).
Dorota
Do jakiej parafii należały Sierniki w powiecie Wągrowieckim pod koniec XIX wieku?
Piotr z Poznania
Piotr z Poznania
pozdrawiam_Marek
Dziękuję bardzo Marku
Piotr z Poznania
Piotr z Poznania
Jaka parafia
Na terenie jakiej parafii znajdował się szpital starozakonnych w Warszawie w 1939 roku? juras
- Ela z Pojezierza
Re: Jaka parafia
Jurku,
Szpital Starozakonny w Warszawie ,dostepny był dla wszystkich osób
Szpital Starozakonny,przy ul. Dworskiej 17 dworzec Zachodni (ob. Kasprzaka 17),
położony na Czystem dzielnica WOLA powstał w 1902 roku.
Obecnie Szpital Wolski(nazwa od 1950/1957)
"parafia wolska", a od 1916 r. "parafia św. Stanisława", które występują w samych aktach.
Jest oczywiscie wiele innych kwestii, łącznie z powszechnie dawniej znanym podziałem na Wolę "pod cyrkułem" i Wolę "pod gminą", osobliwym rozmiarem (ok. 4000 chrztów rocznie!), fikcją prawną: do parafii należała część miasta Warszawy i wsie Koło, Ochota, Czyste, należące do gminy wiejskiej Czyste, a każda z tych wsi przypominała raczej miasto czy ludne przedmieście (tak administracyjnie hamował zaborca rozwój Warszawy)..."
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-printvie ... -630.phtml
Warszawa-Wola ,par.św.Stanisława 1939r. Spis osób zmarłych 244 do 248
podany nr skany Aktu
https://poczekalnia.genealodzy.pl/gal/i ... ZTk3Zjc4ZA
Skany Aktów Zgonu św.Stanisław (Wola)
https://metryki.genealodzy.pl/ar8-zs9179d-sy615-kt1
Szpital Starozakonny w Warszawie ,dostepny był dla wszystkich osób
Szpital Starozakonny,przy ul. Dworskiej 17 dworzec Zachodni (ob. Kasprzaka 17),
położony na Czystem dzielnica WOLA powstał w 1902 roku.
Obecnie Szpital Wolski(nazwa od 1950/1957)
"parafia wolska", a od 1916 r. "parafia św. Stanisława", które występują w samych aktach.
Jest oczywiscie wiele innych kwestii, łącznie z powszechnie dawniej znanym podziałem na Wolę "pod cyrkułem" i Wolę "pod gminą", osobliwym rozmiarem (ok. 4000 chrztów rocznie!), fikcją prawną: do parafii należała część miasta Warszawy i wsie Koło, Ochota, Czyste, należące do gminy wiejskiej Czyste, a każda z tych wsi przypominała raczej miasto czy ludne przedmieście (tak administracyjnie hamował zaborca rozwój Warszawy)..."
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-printvie ... -630.phtml
Warszawa-Wola ,par.św.Stanisława 1939r. Spis osób zmarłych 244 do 248
podany nr skany Aktu
https://poczekalnia.genealodzy.pl/gal/i ... ZTk3Zjc4ZA
Skany Aktów Zgonu św.Stanisław (Wola)
https://metryki.genealodzy.pl/ar8-zs9179d-sy615-kt1
Pozdrawiam
Ela
Ela
Elu dziękuję za odpowiedź.
W księdze zgonów św. Stanisława z września-października 1939 r. nie ma poszukiwanego prze zemnie stryja Tadeusza Chmielewskiego s. Bolesława. Nie ma też wojskowych, a zapewne było wielu w tym czasie są tylko zgony cywilne.
Mam pismo Zarządu Szpitala Starozakonnych z dnia 26-10-1939 r. do Dozoru Cmentarnego na Powązkach, które zawiadamia, że Zakład Oczyszczania Miasta zabrał zwłoki 5-ciu żołnierzy wojskowych m.in. Tadeusza Chmielewskiego
i prosi o pochowanie wspomnianych na tamt. cmentarzu.
Pismo z Zarządu Cmentarza: Tadeusz Chmielewski-strzelec WP, zmarły 24-09-1939 miejsce zgonu Warszawa-Śródmieście
Na prośbę Zarządu Szpitala Starozakonnych w Warszawie został pochowany w kw. B 25-8-72 w dniu 26-10-1939.
Brak jest daty urodzenia oraz imion rodziców.
Przypuszczam, że był ranny i zmarł w tym szpitalu. Wymieniony jest również wśród Bohaterów Bitwy nad Bzurą.
Może były inne instytucje odnotowujące zgony wojskowych. Pozdrawiam juras
W księdze zgonów św. Stanisława z września-października 1939 r. nie ma poszukiwanego prze zemnie stryja Tadeusza Chmielewskiego s. Bolesława. Nie ma też wojskowych, a zapewne było wielu w tym czasie są tylko zgony cywilne.
Mam pismo Zarządu Szpitala Starozakonnych z dnia 26-10-1939 r. do Dozoru Cmentarnego na Powązkach, które zawiadamia, że Zakład Oczyszczania Miasta zabrał zwłoki 5-ciu żołnierzy wojskowych m.in. Tadeusza Chmielewskiego
i prosi o pochowanie wspomnianych na tamt. cmentarzu.
Pismo z Zarządu Cmentarza: Tadeusz Chmielewski-strzelec WP, zmarły 24-09-1939 miejsce zgonu Warszawa-Śródmieście
Na prośbę Zarządu Szpitala Starozakonnych w Warszawie został pochowany w kw. B 25-8-72 w dniu 26-10-1939.
Brak jest daty urodzenia oraz imion rodziców.
Przypuszczam, że był ranny i zmarł w tym szpitalu. Wymieniony jest również wśród Bohaterów Bitwy nad Bzurą.
Może były inne instytucje odnotowujące zgony wojskowych. Pozdrawiam juras
Witam serdecznie
Do Jakiej parafii należały Targoszyce ?
Do Jakiej parafii należały Targoszyce ?
Pozdrawiam
Krzysztof
Nazwiska:Chudak,Robak,Zawisła(Wilkowyja,Kadziak,Paruchów) Staszak(Mieszków)Kościelniak,Stefański(Jarocin)Malinowski(Bruczków)Antoniewicz(Panienka)Heidner,Taterka ,Wyduba,Malecha,Grzesiński,Grabas,(Mokronos)Bötcher(Jutrosin)
Krzysztof
Nazwiska:Chudak,Robak,Zawisła(Wilkowyja,Kadziak,Paruchów) Staszak(Mieszków)Kościelniak,Stefański(Jarocin)Malinowski(Bruczków)Antoniewicz(Panienka)Heidner,Taterka ,Wyduba,Malecha,Grzesiński,Grabas,(Mokronos)Bötcher(Jutrosin)
- christophe kasperski
Hello
jak był Parafia dla Melanowo w 1866 roku
wieś w województwie wielkopolskim blisko Dłon ?
Dziękuję
jak był Parafia dla Melanowo w 1866 roku
wieś w województwie wielkopolskim blisko Dłon ?
Dziękuję
Szukam o informacji rodzyne Kasperski - Kasperek, Kot, Bajonczak, Gorczak,
- pepowianka
Typuję Kołaczkowice.
Pozdrawiam.
Barbara
"Gdzie się człowiek ulągnie,tam ciągnie".
Barbara
"Gdzie się człowiek ulągnie,tam ciągnie".
@xiu22
Wyganowo
Wyganowo
Życzę zdrowia!
Wojtek Niedzielski
Dobre wino za ślub: Andrzej Niedzielski i Honorata J. (ok. 1847)
Szukam też: Niedzielscy z Dworu Wąsowo (przed 1770), Olsztyńscy - kowale spod Słupcy przed 1750
Wojtek Niedzielski
Dobre wino za ślub: Andrzej Niedzielski i Honorata J. (ok. 1847)
Szukam też: Niedzielscy z Dworu Wąsowo (przed 1770), Olsztyńscy - kowale spod Słupcy przed 1750
-
justyna265
Witam,
Toporzysko ( Amthal ) w województwie kujawsko-pomorskim, w latach 1923 jaka to parafia i USC ?
Pozdrawiam
Justyna
Toporzysko ( Amthal ) w województwie kujawsko-pomorskim, w latach 1923 jaka to parafia i USC ?
Pozdrawiam
Justyna
Knychała ( Poznań, Chojnica-nie istniejąca wieś), Seichert-Zajchert( Bnin, Poznań),Ganowicz (Poznań), Pachocki(gm.Mogilno), Bańkowski-Bonkowski (gm.Mogilno)
Witam
Do jakiej parafii należała miejscowość Toporów (gmina Gizałki) pod koniec XIX wieku?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Do jakiej parafii należała miejscowość Toporów (gmina Gizałki) pod koniec XIX wieku?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Szymanowice
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
Dziękuję Januszu
Piotr z Poznania
Piotr z Poznania
Dzień dobry,
Do której parafii była przypisana ulica Kopernika w Kaliszu w 1910 roku?
Szukam aktu urodzenia babci - Helena Matecka.
Pozdrawiam
Andrzej
Do której parafii była przypisana ulica Kopernika w Kaliszu w 1910 roku?
Szukam aktu urodzenia babci - Helena Matecka.
Pozdrawiam
Andrzej
Dzień dobry
Chciałbym się upewnić co do przynależności wsi Gaj (Mały).
Z zapisów w księgach widzę, że wcześniej należał do par. Szamotuły, a później do par. Obrzycko?
Jeśli tak, to od którego roku? Po 1817.
Chyba, że był jeszcze jakiś inny Gaj należący do parafii Szamotuły?
Chciałbym się upewnić co do przynależności wsi Gaj (Mały).
Z zapisów w księgach widzę, że wcześniej należał do par. Szamotuły, a później do par. Obrzycko?
Jeśli tak, to od którego roku? Po 1817.
Chyba, że był jeszcze jakiś inny Gaj należący do parafii Szamotuły?
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
-
mikolajkirschke
Czy ktoś się orientuje, do której parafii należała w latach 1880. wieś Krosno koło Wągrowca? Kartenmeister podaje, że Łekno, Gemeindelexicon - Wągrowiec, a ja przeglądając na szybko księgi obu parafii nie trafiłem na nic z Krosna.
Mikołaj
Łęgowo-Tarnowo.mikolajkirschke pisze:Czy ktoś się orientuje, do której parafii należała w latach 1880. wieś Krosno koło Wągrowca? Kartenmeister podaje, że Łekno, Gemeindelexicon - Wągrowiec, a ja przeglądając na szybko księgi obu parafii nie trafiłem na nic z Krosna.
str. 108
https://www.wbc.poznan.pl/publication/40918
Pozdrawiam - Bartek
HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.
-
mikolajkirschke
Ech, ale widzę, że i u Mormonów, i w AA Gniezno akta kończą się na 1878. No nic, będę chyba musiał wybrać się do Piły, żeby sprawdzić USC.
Mikołaj
Metryki od 1878 są opisane w AAG jako "Archiwum parafii Wągrowiec - Wniebowzięcia NMP (klasztor)", bo tak się ta parafia nazywa od chyba 1926 r.mikolajkirschke pisze:Ech, ale widzę, że i u Mormonów, i w AA Gniezno akta kończą się na 1878. No nic, będę chyba musiał wybrać się do Piły, żeby sprawdzić USC.
Pozdrawiam - Bartek
-
mikolajkirschke
Dzień dobry!
Czy mógłbym poprosić o podpowiedź, do jakiej parafii należało w poł. XIX w. Zborowo (to nad Jeziorem Niepruszewskim)? Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Królczyk
Czy mógłbym poprosić o podpowiedź, do jakiej parafii należało w poł. XIX w. Zborowo (to nad Jeziorem Niepruszewskim)? Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Królczyk
Parafia katolicka w Konarzewie.Krzychu70 pisze:Dzień dobry!
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Królczyk
Pozdrawiam
Grzegorz
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Krzysztof Królczyk
Krzysztof Królczyk
Sprawdzając jeden z genealogicznych tropów trafiłem na skany ksiąg parafialnych z Sośnicy i zauważyłem niejako dwie różne parafie. Skoncentrowałem się na tej opisanej jako Sośnica (pow. pleszewski) obejmującej wpisy dotyczące m.in. Fabianowa czy Orpiszewka, ale jest też Sośnica (pow. krotoszyński) gdzie znajdują się wpisy dotyczące niemal wyłącznie wsi o tej właśnie nazwie. Czy to jedna i ta sama parafia tylko inaczej opisana czy dwie różne? Skąd takie rozdzielenie? Dodam, że księgi dla obu były prowadzone równolegle.
Pozdrawiam
Grzegorz
Poszukuję: Bartczak (Mchy, Sebastianowo, Nowe Miasto), Pietruszyński (Dąbrowa, Skórzewo), Filipiak (Śmiełów, Międzychód), Pawlak (Sierniki), Stachowiak (Kotusz, Karśnice, Wąbiewo), Dolata (Parzęczewo), Taciak (Sierniki), Nyczak
Grzegorz
Poszukuję: Bartczak (Mchy, Sebastianowo, Nowe Miasto), Pietruszyński (Dąbrowa, Skórzewo), Filipiak (Śmiełów, Międzychód), Pawlak (Sierniki), Stachowiak (Kotusz, Karśnice, Wąbiewo), Dolata (Parzęczewo), Taciak (Sierniki), Nyczak
Więcej niż 1 seria duplikatów w parafii występuje w sytuacjach, kiedy obszar parafii podlega pod więcej niż 1 sąd pokoju. Zaznaczano to na stronie tytułowej rocznika lub przy formule "za zgodność z oryginałem".gregB pisze:Sprawdzając jeden z genealogicznych tropów trafiłem na skany ksiąg parafialnych z Sośnicy i zauważyłem niejako dwie różne parafie. Skoncentrowałem się na tej opisanej jako Sośnica (pow. pleszewski) obejmującej wpisy dotyczące m.in. Fabianowa czy Orpiszewka, ale jest też Sośnica (pow. krotoszyński) gdzie znajdują się wpisy dotyczące niemal wyłącznie wsi o tej właśnie nazwie. Czy to jedna i ta sama parafia tylko inaczej opisana czy dwie różne? Skąd takie rozdzielenie? Dodam, że księgi dla obu były prowadzone równolegle.
Pozdrawiam - Bartek
W tym przypadku duplikaty te są opisane na stronach tytułowych odpowiednio:
1) Duplikat ksiąg głównych urodzonych zaślubionych i zmarłych z Parafii Sośnickiej Powiatu Pleszewskiego
2) Duplikat ksiąg głównych urodzonych zaślubionych i zmarłych z Parafii Sośnickiej Powiatu Krotoszyńskiego
a zgodność z księgami głównymi zaświadcza w obu ten sam ksiądz komendarz.
1) Duplikat ksiąg głównych urodzonych zaślubionych i zmarłych z Parafii Sośnickiej Powiatu Pleszewskiego
2) Duplikat ksiąg głównych urodzonych zaślubionych i zmarłych z Parafii Sośnickiej Powiatu Krotoszyńskiego
a zgodność z księgami głównymi zaświadcza w obu ten sam ksiądz komendarz.
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Witam
Wieś Włókna lub Potrzanowo w gminie Skoki, Jaka to parafia i USC na końcu XIX w. ?
Piotr z Poznania
Wieś Włókna lub Potrzanowo w gminie Skoki, Jaka to parafia i USC na końcu XIX w. ?
Piotr z Poznania
Parafia w Skokach, USC Budziszewko.pmis pisze:Witam
Piotr z Poznania
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz, bardzo dziękuję
Piotr z Poznania
Piotr z Poznania
Witam
Do jakiej parafii należała w połowie XIX w. wieś Borówiec koło Gądek?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Witam
Mam problem z ustaleniem, do jakiej parafii należała w połowie XIX w. wieś Budziszewko koło Skoków. Sprawdzałem księgi ze Skoków i tam nie ma akt z Budziszewka. Proszę o pomoc
Piotr z Poznania
Mam problem z ustaleniem, do jakiej parafii należała w połowie XIX w. wieś Budziszewko koło Skoków. Sprawdzałem księgi ze Skoków i tam nie ma akt z Budziszewka. Proszę o pomoc
Piotr z Poznania
Może dlatego , że Budziszewko było w powiecie obornickim , a nie w wągrowieckim jak Skoki , to akty znadują się w osobnym duplikacie. Parafia sporządzała osobny duplikat dla każdego powiatu.
A może występuje pod nazwą Budziszewo.
Pozdrawiam
Janusz
A może występuje pod nazwą Budziszewo.
Pozdrawiam
Janusz
Januszu bardzo dziękuję
Piotr z Poznania
Piotr z Poznania
Parafia w Kórniku.pmis pisze:Witam
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorzu bardzo dziękuję
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Witam
Osada Łaskoń koło Skoków jaka to była parafia w II połowie XIX wieku?
Piotr z Poznania
Piotr z Poznania
Parafia Długa Goślina.pmis pisze:Witam
Piotr z Poznania
Pozdrawiam
Grzegorz