Jaka to parafia?
Re: Jaka to parafia?
Małgosiu bardzo dxiekuje
Piotr z Poznania
Piotr z Poznania
Parafie niemieckich katolików
Mój pradziadek August Falk urodził się w Nowym Dworze pow. Chodzież (przynajmniej tak napisano w akcie zgonu bo aktu urodzenia nie znalazłam) w roku 1842 lub 1843 Był katolikiem więc jego parafia powinna być w Jaktorowie, ale w Archiwum Arcydiecezjalnym w Gnieźnie nie znaleziono informacji o jego chrzcie. Ożenił się z protestantką, ale jego dzieci wychowane zostały na katolików i Polaków. Tak się zastanawiam czy nie był niemieckim katolikiem i czy Polacy katolicy i Niemcy katolicy należeli do tej samej parafii i chodzili do tego samego kościoła. Może gdzieś indziej mam szukać jego dokumentu chrzty. Ten teren nad Notecią zamieszkiwało dużo Niemców.
Roma Rogacka
Roma Rogacka
Kościoły były wspólne dla Polaków i Niemców. Najbardziej wiarygodne są dane przy zawieraniu ślubu . Jeżeli nie ma danych w akcie ślubu , to może coś być w alegatach.
Pozdrawiam
Janusz
PS. W 1842 w parafii Jaktorowo brał ślub "Bogumilus" Falka z Zofią Schramm (3/1842 wg Poznan-Project)
PS nr 2. Czy w archiwum nie znaleziono chrztu w istniejących księgach , czy po prostu nie ma ksiąg z tego okresu?
Pozdrawiam
Janusz
PS. W 1842 w parafii Jaktorowo brał ślub "Bogumilus" Falka z Zofią Schramm (3/1842 wg Poznan-Project)
PS nr 2. Czy w archiwum nie znaleziono chrztu w istniejących księgach , czy po prostu nie ma ksiąg z tego okresu?
Re: Parafie niemieckich katolików
Witam.Roma333 pisze:Mój pradziadek August Falk urodził się w Nowym Dworze pow. Chodzież (przynajmniej tak napisano w akcie zgonu bo aktu urodzenia nie znalazłam) w roku 1842 lub 1843 Był katolikiem więc jego parafia powinna być w Jaktorowie, ale w Archiwum Arcydiecezjalnym w Gnieźnie nie znaleziono informacji o jego chrzcie. Ożenił się z protestantką, ale jego dzieci wychowane zostały na katolików i Polaków. Tak się zastanawiam czy nie był niemieckim katolikiem i czy Polacy katolicy i Niemcy katolicy należeli do tej samej parafii i chodzili do tego samego kościoła. Może gdzieś indziej mam szukać jego dokumentu chrzty. Ten teren nad Notecią zamieszkiwało dużo Niemców.
Roma Rogacka
Jeżeli to jego ślub, to w akcie małż., wpis 25, jest wpisana miejscowość ur. zam.?. Brodden, ojciec Krzysztof, a wg wpisanych lat urodził się w 1839 roku.
Może to będzie jakaś wskazówka?
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6FZ7-WX2M
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 663c4c2c43
Parafia ewangelicka Chodzież, wpis 25 / 1861
August Falk (24 lat) 100%
ojciec: Christoph
Ernestine Julianne Engfer (28 2/3 lat)
ojciec: Lorenz
Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.
To chyba nie ten ślub.
Myślę, że prawidłowy to Gołańcz ew. 2/1867 August Falke 24 + Amalie Auguste Noack 23 3/4
Pozdrawiam
Janusz
Myślę, że prawidłowy to Gołańcz ew. 2/1867 August Falke 24 + Amalie Auguste Noack 23 3/4
Pozdrawiam
Janusz
Niestety nie znaleziono aktu urodzenia w Archiwum Arcydiecezjalnym w Gnieźnie. Wprawdzie w akcie zgonu napisano, że urodził się w Nowym Dworze to mam pewne wątpliwości, bo zięć zgłaszał zgon jego i jego żony i w jej przypadku nawet nie podał miejsca urodzenia. Twierdzę , że August mógł się urodzić w okolicach Nowego Dworu. Też widziałam tego Bogumiła, ale bez aktu urodzenia nie mogę jednoznacznie uznać, że jest ojcem Augusta. Może jeszcze raz poproszę w Archiwum Arcydiecezjalnym w Gnieźnie by poszukali. Zastanawiam się też, czy w parafiach (z tych starych lat) nie mają ksiąg parafian, ale też nie wiem gdzie szukać.janusz59 pisze:Kościoły były wspólne dla Polaków i Niemców. Najbardziej wiarygodne są dane przy zawieraniu ślubu . Jeżeli nie ma danych w akcie ślubu , to może coś być w alegatach.
Pozdrawiam
Janusz
Roma Rogacka
To nie jest ten August, jego żona to Amelia, Augusta z domu Noack (czy też Nowak). Ona była ewangeliczkę, mam wpis z księgi ślubów Parafia Ewangelicka Gołańcz. Niestety nie wpisano tam imion rodziców.
Witam
Miejscowość Mieczysławowo między Wrześnią a Murzynowem Kościelnym, do jakiej parafii należała na początku XIX wieku?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Miejscowość Mieczysławowo między Wrześnią a Murzynowem Kościelnym, do jakiej parafii należała na początku XIX wieku?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
W połowie XIX wieku do Murzynowa.
Pozdrawiam - Bartek
HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.
Wielkie dzięki Bartku
Piotr z Poznania
Piotr z Poznania
Witam
Miejscowość Mirosławki między Bukiem a Stęszewem, do jakiej parafii należała na początku XIX wieku?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Miejscowość Mirosławki między Bukiem a Stęszewem, do jakiej parafii należała na początku XIX wieku?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Do parafii Tomice.
Pozdrawiam - Bartek
Dziękuję Bartku
Piotr z Poznania
Piotr z Poznania
Witam
Miejscowość Luciny między Zaniemyślem a Śremem, do jakiej parafii należała na początku XIX wieku?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Miejscowość Luciny między Zaniemyślem a Śremem, do jakiej parafii należała na początku XIX wieku?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
- Paweł Wietrzykowski
parafia Zaniemyśl
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
Pawle, bardzo dziękuję
Piotr z Poznania
Piotr z Poznania
Witam,
proszę o pomoc - jaka jest polska nazwa miejscowości Guldenan /Guldenau,/"u" z dwoma kropkami, ostatnie "n" lub "u" z kreską/
zapisana w akcie ślubu USC Swarzędz 1911r. jako miejsce urodzenia Panny Młodej,
której ojciec nie żyje a matka ostatnio zamieszkała we wsi Grudna p. Rogoźno.
Czy to Złotkowo w p. Sobota; Złotniki w p. Kiekrz czy może w Archidiecezji Gnieźnieńskiej, a może jeszcze inna nazwa?
Nela.
proszę o pomoc - jaka jest polska nazwa miejscowości Guldenan /Guldenau,/"u" z dwoma kropkami, ostatnie "n" lub "u" z kreską/
zapisana w akcie ślubu USC Swarzędz 1911r. jako miejsce urodzenia Panny Młodej,
której ojciec nie żyje a matka ostatnio zamieszkała we wsi Grudna p. Rogoźno.
Czy to Złotkowo w p. Sobota; Złotniki w p. Kiekrz czy może w Archidiecezji Gnieźnieńskiej, a może jeszcze inna nazwa?
Nela.
-
Jan M. Musielak
Ks. Janie
bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź. Teraz będę szukała w tym rejonie. Pozdrawiam. Nela
bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź. Teraz będę szukała w tym rejonie. Pozdrawiam. Nela
Witam
Miejscowość Kuźnica Myślniewska około 10 km na zachód od Ostrzeszowa, do jakiej parafii katolickiej i ewangelickiej należała na początku XIX wieku?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Miejscowość Kuźnica Myślniewska około 10 km na zachód od Ostrzeszowa, do jakiej parafii katolickiej i ewangelickiej należała na początku XIX wieku?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Parafia katolicka Kobyla Góra, ewangelicka Ostrzeszów.
Pozdrawiam - Bartek
Bartku, bardzo dziękujęBartek pisze:Parafia katolicka Kobyla Góra, ewangelicka Ostrzeszów.
Piotr z Poznania
Dzień dobry,
Chciałbym się zapytać o przynależność parafialną luteranów zamieszkujących na przełomie XVIII/XIX wieku Rokietnicę i okolice. Czy był to poznański kościół Św. Krzyża?
Pozdrawiam
Filip
Chciałbym się zapytać o przynależność parafialną luteranów zamieszkujących na przełomie XVIII/XIX wieku Rokietnicę i okolice. Czy był to poznański kościół Św. Krzyża?
Pozdrawiam
Filip
- Łukasz Bielecki
Siatka przynależności parafialnej ewangelików na naszym terenie ustaliła się w okresie do roku mniej więcej 1840. Przed tym okresem trzeba szukać po prostu w pobliżu - w tym wypadku typowałbym Poznań-Św. Krzyż lub Szamotuły, jak też pamiętać, że do lat 1830' zapisy dotyczące ludności protestanckiej często spotyka się w metrykaliach katolickich, a więc tu mogłyby to być parafie Kiekrz, Cerekwica, Sobota itp.Filip pisze:Chciałbym się zapytać o przynależność parafialną luteranów zamieszkujących na przełomie XVIII/XIX wieku Rokietnicę i okolice. Czy był to poznański kościół Św. Krzyża?
Łukasz Bielecki
...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!
Mam pytanie, do jakiej parafii należała miejscowość Biadki koło Krotoszyna na przełomie XIX i XX wieku?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Katolicka to Kobierno.pmis pisze:Mam pytanie, do jakiej parafii należała miejscowość Biadki koło Krotoszyna na przełomie XIX i XX wieku?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz, bardzo dziękuję
Piotr z Poznania
Piotr z Poznania
Do jakiej parafii katolickiej należały na przełomie 18 i 19 wieku
- Solec k. Wolsztyna a do jakiej
- Siedlec k. Wolsztyna?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, jozwiw
- Solec k. Wolsztyna a do jakiej
- Siedlec k. Wolsztyna?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, jozwiw
-
mikolajkirschke
Wg mojej wiedzy:
- Solec to Kębłowo
- Siedlec to własna parafia - https://www.familysearch.org/en/search/catalog/65001
- Solec to Kębłowo
- Siedlec to własna parafia - https://www.familysearch.org/en/search/catalog/65001
Mikołaj
Dzień dobry, w moich poszukiwaniach dobrnąłem do najstarszej księgi z parafii Głuszyna (urodzenia 1743 - 1780) udostępnianej w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu.
Następni moi przodkowie prawdopodobnie pochodzą ze wsi Minikowo oraz Starołęka Dalsza - w jakiej parafii szukać ksiąg z tych miejscowości z okolic roku 1700?
Pozdrawiam
Następni moi przodkowie prawdopodobnie pochodzą ze wsi Minikowo oraz Starołęka Dalsza - w jakiej parafii szukać ksiąg z tych miejscowości z okolic roku 1700?
Pozdrawiam
Marcin M.
- Henryk Krzyżan
Parafia istniała też przed rokiem 1743, ale księgi się nie zachowały.Imzdx pisze:Dzień dobry, w moich poszukiwaniach dobrnąłem do najstarszej księgi z parafii Głuszyna (urodzenia 1743 - 1780) udostępnianej w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu.
Pozdrawiam
Tu są wszystkie akty dla Minikowa - trzeba wpisać Minikowo w "szukaj" nad miejscowość i uwagi.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
Dziękuję za informacje, genetekę i basię całą przejrzałem już - stąd moje przypuszczenia co do miejscowości.
Przy okazji jeszcze podziękuję za Pana pracę przy idenksach, w sumie to większość przodków odnalazłem dzięki Pańskiej pracy.
Przy okazji jeszcze podziękuję za Pana pracę przy idenksach, w sumie to większość przodków odnalazłem dzięki Pańskiej pracy.
Marcin M.
Często zadawanym na Forum pytaniem jest to, do jakiej parafii należała dana miejscowość w XIX wieku.
Wydaje się, że dobrym rozwiązaniem byłoby udostępnienie interaktywnej tabelki w Excelu (lub innym programie umożliwiającym sortowanie danych w kolumnach) do wypełnienia przez Forumowiczów.
Myślę, że w tabelce wystarczyłyby dwie kolumny: miejscowość i przynależność do parafii w XIX wieku (ewentualnie dodatkowa kolumna z inną pisownią danej miejscowości).
Poddaję to do rozważenia przez admina.
Wydaje się, że dobrym rozwiązaniem byłoby udostępnienie interaktywnej tabelki w Excelu (lub innym programie umożliwiającym sortowanie danych w kolumnach) do wypełnienia przez Forumowiczów.
Myślę, że w tabelce wystarczyłyby dwie kolumny: miejscowość i przynależność do parafii w XIX wieku (ewentualnie dodatkowa kolumna z inną pisownią danej miejscowości).
Poddaję to do rozważenia przez admina.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2025, 14:08 przez GrzegorzP, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz
Grzegorz
-
mikolajkirschke
Ja zacząłem kiedyś robić mapę parafii w Wielkopolsce, ale nie mam kiedy jej skończyć niestety: https://www.google.com/maps/d/u/1/edit? ... sp=sharing
Mikołaj
Mapa świetna. Gratuluję. Przydałaby się funkcja SZUKAJ do wpisania szukanej miejscowości. Pozostaje mieć nadzieję, że znajdziesz kiedyś czas na jej dokończenie.
Ujęcie miejscowości z parafiami w tabeli też by się przydało. Dzięki Forumowiczom można byłoby stworzyć całkiem pokaźne opracowanie.
Ujęcie miejscowości z parafiami w tabeli też by się przydało. Dzięki Forumowiczom można byłoby stworzyć całkiem pokaźne opracowanie.
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz
Grzegorz
-
mikolajkirschke
Szukajka jest po lewej u góry
Tabela to też dobry pomysł - a przy okazji można by ją rozszerzyć o łacińską nazwę parafii, nie tylko w polskich miejscowościach. Dziś akurat podczas indeksacji Wytomyśla trafiłem na wzmiankę, że panna młoda była "de parochia calaviensis". Cudem udało mi się ustalić o co chodzi. W Google było tylko jedno trafienie - słówko pojawia się w "Neues Lausitzisches Magazin" z 1853 w zasobach Śląskiej Biblioteki Cyfrowej. Pół godziny scrollowania po Google Maps i znalazłem Calau na Dolnych Łużycach 
Mikołaj
Nie mogę uwierzyć, że nie zauważyłem tej funkcji. To może być pomroczność jasna.
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz
Grzegorz
@mikolajkirschke
Tylko duże miasta posiadały ugruntowaną łacińską formę nazwy. Zazwyczaj księża sami latynizowali polskie nazwy i różnie im to wychodziło :)
70 km od Wytomyśla jest parafia Kaława, więc ją bym najpierw typował.
Tylko duże miasta posiadały ugruntowaną łacińską formę nazwy. Zazwyczaj księża sami latynizowali polskie nazwy i różnie im to wychodziło :)
Pozdrawiam - Bartek
- Łukasz Bielecki
Bardzo fajnie zrobione, a podstawą do tej mapy co jest, Brevis Descriptio?mikolajkirschke pisze:Ja zacząłem kiedyś robić mapę parafii w Wielkopolsce, ale nie mam kiedy jej skończyć niestety: https://www.google.com/maps/d/u/1/edit? ... sp=sharing
Łukasz Bielecki
-
Prusakiewicz
Witam
Mapa swietna.Mam tylko jedna uwage parafia archikatedralna obejmuje rowniez Zawady
Pozdrawiam Ryszard
Mapa swietna.Mam tylko jedna uwage parafia archikatedralna obejmuje rowniez Zawady
Pozdrawiam Ryszard
- Łukasz Bielecki
W prostej linii 45Bartek pisze:@mikolajkirschke
Tylko duże miasta posiadały ugruntowaną łacińską formę nazwy. Zazwyczaj księża sami latynizowali polskie nazwy i różnie im to wychodziło
Łukasz Bielecki
-
mikolajkirschke
Zabiliście moją radość z odkrycia pochodzenia osadników olęderskich w Wytomyślu, ale niestety pewnie macie racjęŁukasz Bielecki pisze:W prostej linii 45Bartek pisze:@mikolajkirschke
Tylko duże miasta posiadały ugruntowaną łacińską formę nazwy. Zazwyczaj księża sami latynizowali polskie nazwy i różnie im to wychodziło
Ostatnio zmieniony 24 lut 2025, 16:13 przez mikolajkirschke, łącznie zmieniany 1 raz.
Mikołaj
-
mikolajkirschke
Tak - dla dekanatów i parafii. Dla samego obszaru Kartenmeister i księgi. Mogą być błędy, będę wdzięczny za poprawki! Zawady skoryguję, dzięki!Łukasz Bielecki pisze:Bardzo fajnie zrobione, a podstawą do tej mapy co jest, Brevis Descriptio?mikolajkirschke pisze:Ja zacząłem kiedyś robić mapę parafii w Wielkopolsce, ale nie mam kiedy jej skończyć niestety: https://www.google.com/maps/d/u/1/edit? ... sp=sharing
Mikołaj
- Łukasz Bielecki
Kartenmeister jest średnio wiarygodny, to znaczy oczywiście znaczną większość miejscowości podaje prawidłowo, ale jest tam jednak dużo błędów wynikających z faktu, że autor mówiąc kolokwialnie, nie ogarnia specyfiki wielkopolskiej metodologicznie.mikolajkirschke pisze:Tak - dla dekanatów i parafii. Dla samego obszaru Kartenmeister i księgi. Mogą być błędy, będę wdzięczny za poprawki! Zawady skoryguję, dzięki!Łukasz Bielecki pisze:Bardzo fajnie zrobione, a podstawą do tej mapy co jest, Brevis Descriptio?mikolajkirschke pisze:Ja zacząłem kiedyś robić mapę parafii w Wielkopolsce, ale nie mam kiedy jej skończyć niestety: https://www.google.com/maps/d/u/1/edit? ... sp=sharing
Łukasz Bielecki
-
mikolajkirschke
Przepraszam, przejęzyczyłem się - podstawowe źródło dla konkretnych wsi to Gemeindelexicon. Kartenmeister pomocniczo.
Mikołaj
Nowa Wieś Zbąska należała do parafii Babimost
Pozdrawiam Mirek
Szukam nazwisk: Wołek, Reiman/n, Krawczyk, Tesching (woj. lubuskie, Wielkopolska)
Bendyk, Łazarski (Grudziądz, Toruń, Górzno, Elbląg)
Szukam nazwisk: Wołek, Reiman/n, Krawczyk, Tesching (woj. lubuskie, Wielkopolska)
-
mikolajkirschke
Faktycznie, dziękuję, poprawiłem już (zakładam, że Schloß Neudorf też?).Papa pisze:Nowa Wieś Zbąska należała do parafii Babimost
Mikołaj
Nowa Wieś to parafia Zbąszyń
Pozdrawiam Mirek
Nowa Wieś Zbąska została w 1920 roku podzielona pomiędzy Polskę i Niemcy . Gmina wiejska do Polski , okręg dworski do Niemiec . Przed ta datą obie części należały do parafii Babimost . Duplikaty były sporządzane osobno , ponieważ Nowa Wieś Zbąska należała do powiatu międzyrzeckiego , a pozostałe miejscowości parafii babimojskiej do powiatu babimojskiego.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz