Spotkanie w lutym 2015
Spotkanie w lutym 2015
Program spotkania poświęcony archiwom rodzinnym
w Archiwum Państwowym w Poznaniu
14 lub 28 lutego 2015 r., godzina 11:00
Program:
Z albumów, szuflad, strychów i nie tylko… czyli jak tworzyć archiwum rodzinne – mgr Beata Karwalska (konsultant ds. archiwów rodzinnych w Archiwum Państwowym w Poznaniu)
Jak można zadbać o rodzinne archiwalia? Profilaktyka i konserwacja - dr Przemysław Wojciechowski (Kierownik Pracowni Konserwacji Materiałów Archiwalnych Archiwum Państwowego w Poznaniu)
Wizyta w Pracowni Konserwacji Materiałów Archiwalnych
Archiwum Państwowe w Poznaniu organizuje specjalnie dla naszego Towarzystwa, czyli naszych członków, sympatyków i forumowiczów spotkanie dotyczące prowadzenia własnego archiwum rodzinnego,jak również pomocy w jego organizacji. W programie przewidziano również warsztaty z techniki przechowywania i konserwacji dokumentów.
Myślę, że to fascynujący i bardzo pomocny temat spotkania dla wszystkich genealogów.
Mamy do wyboru dwa terminy 14, lub 28 lutego. Czternastego są Walentynki, więc może 28 lutego. Może pomożecie mi wybrać termin ?
Proszę się zapisywać i również proponować termin spotkania.
http://doodle.com/hz4tievwdqaiignu
Zapisy są o tyle istotne, że w przypadku dużej liczby uczestników będziemy musieli poszukać większą salę poza siedzibą archiwum.
I jeszcze jedna sprawa. Jest możliwość zorganizowania podobnego spotkania jako wyjazdowego. Mam na myśli zorganizowanie spotkania na Kujawach, gdyż tam mamy wielu członków i sympatyków. Spotkanie takie mogłoby odbyć się w kwietniu. Proszę o opinie i ewentualne sugestie w tej sprawie.
Wojtek
14 lub 28 lutego 2015 r., godzina 11:00
Program:
Z albumów, szuflad, strychów i nie tylko… czyli jak tworzyć archiwum rodzinne – mgr Beata Karwalska (konsultant ds. archiwów rodzinnych w Archiwum Państwowym w Poznaniu)
Jak można zadbać o rodzinne archiwalia? Profilaktyka i konserwacja - dr Przemysław Wojciechowski (Kierownik Pracowni Konserwacji Materiałów Archiwalnych Archiwum Państwowego w Poznaniu)
Archiwum Państwowe w Poznaniu organizuje specjalnie dla naszego Towarzystwa, czyli naszych członków, sympatyków i forumowiczów spotkanie dotyczące prowadzenia własnego archiwum rodzinnego,jak również pomocy w jego organizacji. W programie przewidziano również warsztaty z techniki przechowywania i konserwacji dokumentów.
Myślę, że to fascynujący i bardzo pomocny temat spotkania dla wszystkich genealogów.
Mamy do wyboru dwa terminy 14, lub 28 lutego. Czternastego są Walentynki, więc może 28 lutego. Może pomożecie mi wybrać termin ?
Proszę się zapisywać i również proponować termin spotkania.
Zapisy są o tyle istotne, że w przypadku dużej liczby uczestników będziemy musieli poszukać większą salę poza siedzibą archiwum.
I jeszcze jedna sprawa. Jest możliwość zorganizowania podobnego spotkania jako wyjazdowego. Mam na myśli zorganizowanie spotkania na Kujawach, gdyż tam mamy wielu członków i sympatyków. Spotkanie takie mogłoby odbyć się w kwietniu. Proszę o opinie i ewentualne sugestie w tej sprawie.
Wojtek
Re: Spotkanie w lutym 2015
Dobry wieczór!
Z wielką przyjemnością wybrałabym się na Kujawy, tym bardziej, że właśnie rozpoczęłam poszukiwania przodków wywodzących się z tego terenu, byłaby to świetna okazja do nawiązania nowych kontaktów.
Z wielką przyjemnością wybrałabym się na Kujawy, tym bardziej, że właśnie rozpoczęłam poszukiwania przodków wywodzących się z tego terenu, byłaby to świetna okazja do nawiązania nowych kontaktów.
Pozdrawiam
Magda Mrugalska-Banaszak
Magda Mrugalska-Banaszak
Spotkanie zostało rozszerzone o dwa następne referaty:
Archiwalia rodzinne w świetle "Prawa archiwalnego" - mgr Piotr Klimecki (kustosz, Archiwum Państwowe w Poznaniu)
Archiwa prywatne w zasobie Archiwum Państwowego w Poznaniu - mgr Elżbieta Rogal (Kierownik Oddziału Gromadzenia i Opracowywania Archiwum Państwowego w Poznaniu)
Zapowiada się coraz ciekawiej, tym bardziej że można swoje własne archiwum, po odpowiednim przygotowaniu, przekazać do Archiwum Państwowego w Poznaniu.
Wojtek
Archiwalia rodzinne w świetle "Prawa archiwalnego" - mgr Piotr Klimecki (kustosz, Archiwum Państwowe w Poznaniu)
Archiwa prywatne w zasobie Archiwum Państwowego w Poznaniu - mgr Elżbieta Rogal (Kierownik Oddziału Gromadzenia i Opracowywania Archiwum Państwowego w Poznaniu)
Zapowiada się coraz ciekawiej, tym bardziej że można swoje własne archiwum, po odpowiednim przygotowaniu, przekazać do Archiwum Państwowego w Poznaniu.
Wojtek
- albicilla2
Piękna sprawa.Właśnie o czymś takim, jak możliwość przekazania wlasnego archiwum, myślałam.
Zapowiada się bardzo ciekawy dzień. Nie pamiętam czy się zapisaliśmy, tak to w pewnym wieku bywa:)
Zapowiada się bardzo ciekawy dzień. Nie pamiętam czy się zapisaliśmy, tak to w pewnym wieku bywa:)
Magdalena Blumczynska
-----------------------------
Kessel,Hubert,Vietz RudalCiastowski, Lorkiewicz- Sarnowa,Szymanowo,Bojanowo,Rawicz
Czekalscy, Stacheccy - Dąbrówka Kościelna,Pobiedziska Poznań
Staniewscy - Dubin,Jutrosin, Kórnik,Poznań,Pobiedziska
Kessel,Hubert,Vietz RudalCiastowski, Lorkiewicz- Sarnowa,Szymanowo,Bojanowo,Rawicz
Wpisaliście imiona bez podania kiedy chcecie aby było spotkanie.
Możesz sprawdzić tutaj: http://doodle.com/hz4tievwdqaiignu
Wojtek
Możesz sprawdzić tutaj: http://doodle.com/hz4tievwdqaiignu
Wojtek
- barbaraplewka
Czy został już ustalony termin tego spotkania? Drugi termin wypada w czasie ferii zimowych i wielu osobom może nie pasować.
pozdrawiam
Magda
Magda
Jak na razie zdecydowanie przeważą drugi termin.
Do końca miesiąca przyjmujemy zapisy, co jest bardzo ważne z uwagi na pojemność sali.
Wojtek
Do końca miesiąca przyjmujemy zapisy, co jest bardzo ważne z uwagi na pojemność sali.
Wojtek
-
Beata Karwalska
A może, z uwagi na duże zainteresowanie, zrobić dwa spotkania, i 14 lutego, i 28 lutego. Wtedy byłyby dwie grupy po ok. 25 osób każda i wszyscy by się zmieścili. Proszę rozważyć taką możliwość.
Pozdrawiam,
Beata Karwalska
Pozdrawiam,
Beata Karwalska
Pierwsze spotkanie w Archiwum odbędzie się 28 lutego o godz. 11.00 .
Drugi termin spotkania ustalimy na marzec, lub kwiecień.
Do zobaczenia w Archiwum.
Wojtek
Drugi termin spotkania ustalimy na marzec, lub kwiecień.
Do zobaczenia w Archiwum.
Wojtek
Witam,
czy to znaczy, że będąc zapisana na 14.02 muszę czekać do marca lub kwietnia?
Pozdrawiam. Nela
czy to znaczy, że będąc zapisana na 14.02 muszę czekać do marca lub kwietnia?
Pozdrawiam. Nela
- barbaraplewka
Większości osób pasował termin 28 lutego:
Dzięki grzeczności pracowników Archiwum możemy liczyć na dodatkowe spotkanie.
Dzięki grzeczności pracowników Archiwum możemy liczyć na dodatkowe spotkanie.
Pozdrawiam serdecznie, Basia
Niemożność spotkania w dniu 14 lutego wynika z choroby jednego z wykładowców.
Następny termin spotkania zostanie ustalony jak najszybciej.
Wojtek
Następny termin spotkania zostanie ustalony jak najszybciej.
Wojtek
Szkoda, bo już miesiąc temu zarezerwowałem sobie ten weekend (14-15) jako wolny od obowiązków służbowych 
Pozdrawiam
Darek 100
Darek 100
Bardzo wielka szkoda,że tak trudno jest
ustalić termin lutowego spotkania.
pozdrawiam
Bożena
ustalić termin lutowego spotkania.
pozdrawiam
Bożena
Od samego początku, w pierwszym wpisie, była mowa o alternatywnym terminie spotkania.
Termin ten zależał od uczestników, czyli gdzie będzie więcej chętnych ten termin będzie aktualny.
Była w pewnym momencie propozycja wykorzystania obu terminów, jednak z uwagi na chorobę wykładowcy wybraliśmy termin 28 lutego, który i tak zyskał więcej zwolenników.
Dzięki przychylności pracowników Archiwum możemy zorganizować drugie spotkanie, a jeżeli będzie zapotrzebowanie to i trzecie, więc myślę że zdołamy zaspokoić wszystkich chętnych.
Wojtek
Termin ten zależał od uczestników, czyli gdzie będzie więcej chętnych ten termin będzie aktualny.
Była w pewnym momencie propozycja wykorzystania obu terminów, jednak z uwagi na chorobę wykładowcy wybraliśmy termin 28 lutego, który i tak zyskał więcej zwolenników.
Dzięki przychylności pracowników Archiwum możemy zorganizować drugie spotkanie, a jeżeli będzie zapotrzebowanie to i trzecie, więc myślę że zdołamy zaspokoić wszystkich chętnych.
Wojtek
Czyli demokracja.wojciech pisze:Termin ten zależał od uczestników, czyli gdzie będzie więcej chętnych ten termin będzie aktualny.
Ufam, że głosy liczone były ręcznie, "na piechotę", a nie tym programem komputerowym, którym posługiwała się przy ostatnich wyborach Państwowa Komisja Wyborcza
Pozdrawiam
Darek 100
Darek 100
Mamy własnych, genialnych informatyków i własny program działający jawnie. 
W.
W.
Czy ja mam szansę uczestniczyć w spotkaniu w dniu 28 lutego br w AP w Poznaniu ?
Proszę o odpowiedź .
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- albicilla2
Mam dylemat.Zgłosiłam nas ,jako pierwsza,bez określenia daty.
Teraz wiem,że na 28 lutego mam załatwioną opiekę nad Mamą. Inne terminy nie wchodzą w rachubę. Czy ten lutowy termin będzie dla nas aktualnym?
Teraz wiem,że na 28 lutego mam załatwioną opiekę nad Mamą. Inne terminy nie wchodzą w rachubę. Czy ten lutowy termin będzie dla nas aktualnym?
Magdalena Blumczynska
Wszyscy, którzy wpisali się na listę z datą 28 lutego maja zapewniony wstęp.
Wojtek
Wojtek
Spotykamy się 28 lutego w gmachu Archiwum państwowego w Poznaniu ul. 23 Lutego o godz. 11.00
Dla przypomnienia program spotkania:
28 lutego 2015 r., godzina 11:00
dla Wielkopolskiego Towarzystwa Genealogicznego „Gniazdo”
Rodzinne archiwalia w świetle polskiego „prawa archiwalnego” – mgr Piotr Klimecki
Archiwa prywatne w zasobie Archiwum Państwowego w Poznaniu – mgr Elżbieta Rogal
Przerwa kawowa.
Z albumów, szuflad, strychów i nie tylko… czyli jak tworzyć archiwum rodzinne – mgr Beata Karwalska
Jak można zadbać o rodzinne archiwalia? Profilaktyka i konserwacja - dr Przemysław Wojciechowski
Zapraszam wszystkich którzy się zapisali.
Wojtek
Dla przypomnienia program spotkania:
28 lutego 2015 r., godzina 11:00
dla Wielkopolskiego Towarzystwa Genealogicznego „Gniazdo”
Rodzinne archiwalia w świetle polskiego „prawa archiwalnego” – mgr Piotr Klimecki
Archiwa prywatne w zasobie Archiwum Państwowego w Poznaniu – mgr Elżbieta Rogal
Przerwa kawowa.
Z albumów, szuflad, strychów i nie tylko… czyli jak tworzyć archiwum rodzinne – mgr Beata Karwalska
Jak można zadbać o rodzinne archiwalia? Profilaktyka i konserwacja - dr Przemysław Wojciechowski
Zapraszam wszystkich którzy się zapisali.
Wojtek
Wojtek mam pytanie odnośnie spotkania 28 lutego, nie ma informacji ile jest miejsc widziałam że części osób pasowały dwa terminy a części tylko 28 luty. Więc czy 28 lutego pomieszczą się wszyscy 52 osoby, czy jest mniej miejsc?
Katarzyna Krüger
Szukam Krüger, Krystman, Rusznica, Tuszyński.
Szukam Krüger, Krystman, Rusznica, Tuszyński.
Kasiu.
Napisałem, że dla wszystkich osób zapisanych na ten termin jest zapewnione miejsce.
Wojtek
Napisałem, że dla wszystkich osób zapisanych na ten termin jest zapewnione miejsce.
Wojtek
Dzień dobry
Lista już skompletowana ? Niestety, dowiedziałam się dopiero wczoraj, że jest to spotkanie. Jestem w trakcie digitalizuje zdjęć i uzupełnianiu dokumentów mojej rodziny, więc ucieszyłam się na tę dawkę wiedzy.
Czy będą następne takie warsztaty ?
Pozdrawiam
Lista już skompletowana ? Niestety, dowiedziałam się dopiero wczoraj, że jest to spotkanie. Jestem w trakcie digitalizuje zdjęć i uzupełnianiu dokumentów mojej rodziny, więc ucieszyłam się na tę dawkę wiedzy.
Czy będą następne takie warsztaty ?
Pozdrawiam
Longina
Będzie jeszcze jedno spotkanie. Więcej tutaj:
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... f=1&t=9480
Wojtek
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... f=1&t=9480
Wojtek
Jestem zapisany na dzień 28 lutego, niestety nie mogę wziąć udziału;
zwolnione miejsce przeznaczam dla osoby, która pierwsza potwierdzi swój udział
zwolnione miejsce przeznaczam dla osoby, która pierwsza potwierdzi swój udział
Pozdrawiam serdecznie
Wojciech Derwich
Wojciech Derwich
O! To ja jestem chętna. Mam nadzieję, że załapałam się na ostatnie wolne miejsce.
pozdrawiam
Magda
Magda
- Jerzy Drzymała
Z przykrością zawiadamiam, że ze względów rodzinnych nie mogę uczestniczyć w jutrzejszym spotkaniu.
Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to może mnie zastąpić i potwierdzić swój udział.
Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to może mnie zastąpić i potwierdzić swój udział.
Pozdrawiam
Jurek
Szanuję pracę i dorobek badawczy innych. Dlatego - zgodnie z Regulaminem Forum i prawem oraz aby nie naruszać praw autorskich i nie dokonywać kradzieży wartości intelektualnych - zamieszczam linki do źródeł informacji.
Jurek
Szanuję pracę i dorobek badawczy innych. Dlatego - zgodnie z Regulaminem Forum i prawem oraz aby nie naruszać praw autorskich i nie dokonywać kradzieży wartości intelektualnych - zamieszczam linki do źródeł informacji.
Ja też niestety z przykrością muszę się wycofać z jutrzejszego spotkania.
Żal mi miłych rozmów z genealogami i pracownikami Archiwum Państwowego (oj dawno tam nie zaglądałam!).
W każdym razie - przyjemności i ... podzielcie się później zdjęciami!

Żal mi miłych rozmów z genealogami i pracownikami Archiwum Państwowego (oj dawno tam nie zaglądałam!).
W każdym razie - przyjemności i ... podzielcie się później zdjęciami!
Asiek
Dziękuję za zorganizowanie spotkania,jak również Pracownikom Archiwum Państwowego
za przekazaną nam wiedzę.
To było bardzo wartościowe spotkanie.
pozdrawiam
Bożena Kaczmarska
za przekazaną nam wiedzę.
To było bardzo wartościowe spotkanie.
pozdrawiam
Bożena Kaczmarska
- barbaraplewka
Bardzo serdecznie dziękuję prelegentom za arcyciekawe wystąpienia, które niewątpliwie poszerzyły naszą wiedzę o domowych archiwach oraz sposobach przechowywania i konserwacji naszych rodzinnych archiwaliów. Uczestnikom zaś dziękuję za tak liczne przybycie i wielkie zainteresowanie. Miło było znaleźć się znów między Wami 
Pozdrawiam serdecznie, Basia
My również dziękujemy serdecznie Pracownikom Archiwum Państwowego w Poznaniu za bardzo ciekawie przekazaną wiedzę.
Tematy super !!!.
Takich wykładów można słuchać godzinami, z "otwartą buzią",
i wiedzy jest wciąż mało.
Danka i Bogdan
Tematy super !!!.
Takich wykładów można słuchać godzinami, z "otwartą buzią",
Danka i Bogdan
Pozdrawiam Danka
Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych.
ks. Jan Twardowski
Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych.
ks. Jan Twardowski
- Henryk Krzyżan
Ja również chciałem przyłączyć się do podziękowań. Największą moją obawą było to,, że moje archiwum rodzinne trafi kiedyś na śmietnik, a teraz wiem co należy z nim zrobić.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
Dziękuję serdecznie za interesujące wykłady i miłe towarzystwo.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Rafał Kędziora syn Leona.
1/4 Kędziorów ze Skowrońskimi ( Poznań - Środa Wlkp.), 1/4 Żurów z Banaszakami ( Kościan ), 1/4 Warteckich z Drabinami (Iwanowice - Brudzew Kolski ), 1/4 Durków z Przeorami ( Turek - Wilamów - Grzegorzew )
1/4 Kędziorów ze Skowrońskimi ( Poznań - Środa Wlkp.), 1/4 Żurów z Banaszakami ( Kościan ), 1/4 Warteckich z Drabinami (Iwanowice - Brudzew Kolski ), 1/4 Durków z Przeorami ( Turek - Wilamów - Grzegorzew )
Ja również pragnę podziękować organizatorom, prelegentom jak i uczestnikom za ciekawe spotkanie w tak miłym gronie 
Pozdrawiam serdecznie
Barbara
Poszukuję: Perek z Parzęczewa, Muszalski przed 1850
Barbara
Poszukuję: Perek z Parzęczewa, Muszalski przed 1850
- albicilla2
My również dziękujemy Organizatorom oraz Pracownikom AP za przekazana wiedzę.
Też już wiemy co robić "w razie czego";).
Dziękujemy też Uczestnikom za miłe współuczestnictwo.
Też już wiemy co robić "w razie czego";).
Dziękujemy też Uczestnikom za miłe współuczestnictwo.
Magdalena Blumczynska
Ja też dziekuję za ciekawe wykłady i fascynującą wizytę w pracowni konserwatorskiej.
Marcin
Szorski, Siorski, Schorski, Wagner, Górski, Mielicki, Rüdiger,Czołchański, Rozalski, Kubiak, Lewandowski,
Szorski, Siorski, Schorski, Wagner, Górski, Mielicki, Rüdiger,Czołchański, Rozalski, Kubiak, Lewandowski,
A jakieś fotki będą?
Rafał Kędziora syn Leona.
- pepowianka
Może dla nieobecnych ktoś przygotuje artykuł do kolejnego Rocznika WTG ? Zżera mnie ciekawość,a nie mogę przyjechać.
Pozdrawiam.
Barbara
"Gdzie się człowiek ulągnie,tam ciągnie".
Barbara
"Gdzie się człowiek ulągnie,tam ciągnie".
Dorzucam kilka fotek
[img]http://wrzucacz.pl/file/6811425327066/K ... CN1145.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/4261425327064/K ... CN1193.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/2211425327070/K ... CN1197.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/1921425327072/K ... CN1201.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/1421425327074/K ... CN1205.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/4561425327076/K ... CN1206.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/3481425327078/K ... CN1212.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/3291425327097/K ... CN1221.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/4771425327099/K ... CN1222.JPG[/img]
Pozdrawiam,
Jerzy
[img]http://wrzucacz.pl/file/6811425327066/K ... CN1145.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/4261425327064/K ... CN1193.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/2211425327070/K ... CN1197.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/1921425327072/K ... CN1201.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/1421425327074/K ... CN1205.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/4561425327076/K ... CN1206.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/3481425327078/K ... CN1212.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/3291425327097/K ... CN1221.JPG[/img]
[img]http://wrzucacz.pl/file/4771425327099/K ... CN1222.JPG[/img]
Pozdrawiam,
Jerzy
Ja również bardzo dziękuję za zorganizowanie takiego spotkania. Przyjemnie słuchało się ludzi, którzy mają ogromną praktykę i potrafią przytoczyć liczne przykłady oparte na własnym doświadczeniu zawodowym.
Jeśli ktoś nie zdążył zanotować nazw "specyfików" do stosowania w domu, o których mówił dr Wojciechowski, przypomnę tylko, że ów spray do odkwaszania papieru nazywał się BookKeeper, natomiast taśmą do bezpiecznego sklejania uszkodzonych kart był Filmoplast P
Po tylu postach zadowolonych użytkowników chyba nie trzeba zachęcać pozostałych do udziału w marcowym spotkaniu?
Życzę przyjemności przy kształtowaniu domowego archiwum!
Marcin
Jeśli ktoś nie zdążył zanotować nazw "specyfików" do stosowania w domu, o których mówił dr Wojciechowski, przypomnę tylko, że ów spray do odkwaszania papieru nazywał się BookKeeper, natomiast taśmą do bezpiecznego sklejania uszkodzonych kart był Filmoplast P
Po tylu postach zadowolonych użytkowników chyba nie trzeba zachęcać pozostałych do udziału w marcowym spotkaniu?
Życzę przyjemności przy kształtowaniu domowego archiwum!
Marcin
Marcin
Smolniccy w Wielkopolsce? To by było prawdziwe święto!
Smolniccy w Wielkopolsce? To by było prawdziwe święto!
-
Beata Karwalska
Dziękuję Państwu za wszystkie miłe słowa i komentarze!
My ze swojej strony, dziękujemy Państwu, za tak duże zainteresowanie tematyką!
Każdemu życzę takich słuchaczy z pasją, jakimi Państwo jesteście!
Pozdrawiam serdecznie
Beata Karwalska
My ze swojej strony, dziękujemy Państwu, za tak duże zainteresowanie tematyką!
Każdemu życzę takich słuchaczy z pasją, jakimi Państwo jesteście!
Pozdrawiam serdecznie
Beata Karwalska
Interesujący temat o archiwaliach w AA na antenie TVP Poznań; związany, moim zdaniem, trochę z odbytymi w lutym i mającymi się odbyć w marcu wykładami w AP.
Proponuję obejrzenie Teleskopu z dnia 28 stycznia br poczynając od 6 minuty programu (nie wliczając oczywistych reklam)
http://poznan.tvp.pl/18631633/28012015-godz2000
Proponuję obejrzenie Teleskopu z dnia 28 stycznia br poczynając od 6 minuty programu (nie wliczając oczywistych reklam)
http://poznan.tvp.pl/18631633/28012015-godz2000
Pozdrawiam serdecznie
Wojciech Derwich
Wojciech Derwich