Poznan Project - indeks małżeństw Wlkp

Dyskusje na temat działalności WTG, organizacji, planów, działań, spotkań, itd.
ODPOWIEDZ
AdrianKonin
Kontakt:

Re: Poznan Project - indeks małżeństw Wlkp

Post autor: AdrianKonin »

Paweł Wietrzykowski pisze: 17 kwie 2026, 15:57 Łukasz ma rację: płacimy wszyscy 'cenę' za naszą pracę indeksowania. Zainteresowanie rośnie wykładniczo.
To jest problem znany nie od dziś, wkręciło mnie indeksowanie, ale "zbieracze dusz" (osoby które akceptują wszystko z MH) zniechęciły mnie do tego więc dlatego jestem "samotnym wilkiem" nie ukrywam ale gdzieś w mózgu mam by metryki Morzysław, Gosławice jednak zaindeksować...

Pozdrawiam Adrian
Awatar użytkownika
Łukasz Bielecki

Post autor: Łukasz Bielecki »

erisson pisze: 17 kwie 2026, 07:49 Wszystko jasne , tak samo jak z korkami na ulicach kiedy wszyscy równocześnie jadą do lub z pracy ,szkoły .....
To nie znaczy, że tak być powinno - ale po prostu wydajność naszego użyczonego za darmo serwera jest nieduża, więc jesteśmy odpowiednikiem wąskiej dziurawej uliczki, a nie trzypasmowej arterii w mieście.
Paweł Wietrzykowski pisze: 17 kwie 2026, 15:57 Łukasz ma rację: płacimy wszyscy 'cenę' za naszą pracę indeksowania. Zainteresowanie rośnie wykładniczo.
To też prawda, ale nie to miałem na myśli - raczej to, że nikt z użytkowników (ani nawet ich społeczność) nie płaci tu rzeczywistej ceny za usługę jaką jest niezawodność. Więc płacimy tę "cenę" koniecznością akceptacji niskiej wydajności.
Łukasz Bielecki

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.
Awatar użytkownika
kabat
Kontakt:

Post autor: kabat »

To na co idą nasze składki, skoro piszecie że stać nas darmowe serwery Ile GB lub TB ma Projekt Poznań a Basia to chyba współpraca z Archiwum.
Może lepiej platny ale wydajniejszy server. Ostanio uzytkowanie PP i Basi jest lub było tragiczne. Taki kierunek odwróci kwerendy i indeksowanie do https://geneteka.genealodzy.pl lub Korzeni.
Serwery - podajcie sensowne serwery, ceny i czy nasi wodzowie robią rozpoznanie. Są pewnie koszty na takie wydatki,albo zbiórki lub inna forma pozyskania. To co było Naszym flagowym projektem, trochę zawodzi.
Ala i Leszek Kabaciński-kabat53
http://www.leszekkabacinskikabat.com/
Springer+-1764iPriebe,Linette ej y
Brzeźniak:Kłecko,Łagiewniki Kościelne,Szamotuły,Koźmin,Obrzycko
Grempka,Srajek/Owczarczak/Majchrzak k/Kościana,Wyskoć,Wławie,Maciejewo
jacek98764

Post autor: jacek98764 »

Od wczoraj jest problem z działaniem strony Poznań Projekt też u Was jest podobna sytuacja ?
pozdrawiam,
Jacek
Bartek
Kontakt:

Post autor: Bartek »

Niestety. Zdarzają się okresy, gdy z Projektu da się korzystać tylko w nocy.

Statystyka awarii z ostatnich 3 miesięcy:
https://stats.uptimerobot.com/2Wc8cYFaGd
Pozdrawiam - Bartek

HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.
Awatar użytkownika
Slawo

Post autor: Slawo »

Według moich obserwacji tej przedziwacznej sytuacji z tymi stronami od kilku miesięcy (i doświadczenia z hostingami oraz stronami www) hosting dla Poznan Project i BaSI na serwerze ma ustawiony limit dzienny transferu, po wyczerpaniu którego strony się nie ładują.
Jeśli tak nie jest, to może nas ktoś oświeci, że jest inaczej?
Jest tylko kwestia o której godzinie w nocy ten transfer się zeruje, bo niekoniecznie to może być po północy.
Celowo nie ustawiono limitu miesięcznego czy nawet tygodniowego - bo byśmy kilka czy kilkanaście dni z rzędu nie mieli tych stron, a tak kilka godzin działają i można mówić, że "stary serwer niedomaga z przeciążenia".
Nie znam sytuacji od prawie początku internetu w Polsce (od 1995 roku), żeby jakaś strona odwalała takie cuda jak PP czy BaSIA, podobno z "przeciążenia serwera".
Tylko na Genetece: Rychwał U1723-1810 M1693-1800, Koło U1909-20 M1910-40 Z1909-24,
Brudzew UMZ1916-22, Dobrów UMZ1902-23, Galew UMZ1920-22, Białków 1885-1921, Tuliszków U1885-97 M1900-12, Młodojewo M1915-39 1945-46, Dobrosołowo M1900-36!
FAQ Genealogiczne
Awatar użytkownika
kabat
Kontakt:

Czyli ktoś zakobinował, podobno mieliśmy i mamy tak dobrych informatyków. Czy to jakaś gierka ? nie dość że sytuacja jest nieciekawa w WTG Gniazdo, to nasze flagowe projekty kuleją. Czy czasami nie ma zakusów na sprzedaż lub przenosiny do "jakiejś" konkurencji.
Kubuś

Post autor: Kubuś »

Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze .

NIkt nie jest temu winny .żaden informatyk .\
Sytuacja Internetu powstała przy okazji bańki AI .
A szczególnie wejście generatywnych sieci neuronowych .

Otóż do tej pory jak dzieciak Kacper Kowalski chciał znaleźć przodka otwierał wtg Gniazdo i Projekt Poznań i w wyszukiwarce wyszukiwał przodka . Obecnie jak Kacper Kowalski szuka przodka przez AI AI wysyła miliony zapytań do każdej bazy , niezależnie czy coś znajdzie tam czy nie . MIliony zapytań SQL .Żadne łącza internetowe nie wytrzymają takiego ruchu .Mało tego . Każda strona genealogiczna w internecie jaka jest otrzyma też zapytania . Mało tego dochodzą zapisy w chmurze a to drugi internet .Musk i inni wiedzą o tym budują sieć alternatywnych serwerów . Taką kopię INternetu tylko dla AI. Chce wysłać milion satelitów z serwerami . NIc dziwnego . Obecny Internet to jakieś 100.000 serwerów . Na tym polega Internet . To tak zwana sieć rozproszona . W POlsce oprócz Cyfronetu to jakieś 300 serwerów nie pisząc o prywatnych . Ja przed odcięciem od Internetu mojej sieci tez miałem w domu mały serwer podobny do serwera Pana Kielaka ale on tez nie wytrzyma i kosztów łacza i kosztów szerokopasmowych łaczy . . Te wszystkie sto tysięcy serwerów trzeba skopiować bo AI zapcha wszystkie łącza .
To samo czeka Genetekę i wszystkie bazy . To się nazywa Bańka AI i kijem Wisły się nie zawróci .
Będzie znacznie gorzej ..

Pozdrawiam

Ryszard Welka
Toruń

ps

Nie ma nic za nic

Jak kiedyś latami ręcznie się poszukiwało z każdej bazie AI teraz sama wyszuka ale kosztem innych . A ilu takich na świecie jest poszukujących ? miliony a tryliony odwołań do baz .
NIkt tego nie przewidywał takiej sytuacji .
A właściciele AI widżą kaasę . Kasa,kasa,kasa .

Obenie właściciele AI zainwestowali 700 miliardów dolarów w serwery alternetywne -ale to jakieś 20 % mocy serwerów INternetu .
W Malezji siedzi dzieciak i szuka przodków ale AI generatywna przeszuka też cyfronet też w POlsce.

Wielokrotnie pisałem ,że tworzenie zcenratlizowanych baz danych źle się skończy .A o problemach AI wiedzielśmy od 5 lat .
Ja na szczęście nie uzywam generatywnych AI ale Inteligentne AI więc mi to ganc pomada .Internet jest jedynym źródłem wiedzy dla AI .Musk zwócił się o zgodę na budowę miliona serwerów . Bańka AI zagoniła się w kozi róg .
Awatar użytkownika
Slawo

Post autor: Slawo »

Kubuś pisze: 09 sie 2026, 12:10 Obecnie jak Kacper Kowalski szuka przodka przez AI AI wysyła miliony zapytań do każdej bazy , niezależnie czy coś znajdzie tam czy nie . MIliony zapytań SQL .Żadne łącza internetowe nie wytrzymają takiego ruchu .Mało tego . Każda strona genealogiczna w internecie jaka jest otrzyma też zapytania .
Na wszystko człowiek znajdzie rozwiązanie - nawet na ejaja :)
Już ejaje są blokowane, choćby takim najprostszym sposobem:

Obrazek

Co nie oznacza, że PP i BaSIA nie mają ustawionych limitów transferu dziennego. Gdyby to była tylko wina ejajów, to tak jak przed 5 minutami - nie ładowało się SzWA a już się ładuje. Przeciążyć serwer można na godzinę czy nawet 5 godzin - i sytuacja wraca do normy, a tu wraca codziennie po północy :lol:
Tylko na Genetece: Rychwał U1723-1810 M1693-1800, Koło U1909-20 M1910-40 Z1909-24,
Brudzew UMZ1916-22, Dobrów UMZ1902-23, Galew UMZ1920-22, Białków 1885-1921, Tuliszków U1885-97 M1900-12, Młodojewo M1915-39 1945-46, Dobrosołowo M1900-36!
FAQ Genealogiczne
Kubuś

Pozwolę sobie zaznaczyć iz nie ma sposobu zablokowania . BO jak Pan wie są kopie i AI korzysta z kopii . Sytuacja jest taka . Wszystkie pliki ftp przechowywane są na hostingu . Tam na hostingu czyli właściwie serwerze bazy sa ze dwie kopie . No to AI przegląda kopie .NIc to nie waży ,że kopie bo następuje automatyczna aktualizacja .Sposób jest prosty . Nożyczki i ciach kabel od internetu . Tak zrobiło setki tysięcy firm technologicznych .Ja tak zrobiłem i bazę wiedzy mam w komputerze . Do Internetu mam nie połączony z INtranetem laptop , z którego piszę znad jeziora Wieczno .No ale tu się nie da . A Bańka AI rośnie wykładniczo . Nawet nie chcę przewidywać co nas czeka za rok .Brrr

Pozdrawiam
Kubuś

Acha . Jeszcze jedno . Ale generatywnych AI to ganc pomada bo w kodzie ASCII a generatywne AI właściwie tylko to przejmują każda baza jest dostępna .A teraz najważniejsze . A ilu twórców na przykład Projektu poznań zaczym wysłało BIeleckiemu indeksy umieściło te indeksy w chmurze w pliku ???????? Przecie są setki kopii cząstkowych indeksów i AI mając dostęp do chmury ,bo przecież to też Muska albo Gatesa ma dostęp . ?

==========================
Wszystko co jest w sieci Internet jest publiczne i AI darmo bez pytania twórców i autorów korzysta z zasobów. Ku chwale większego portfela Muska ???
Absurdalność sytuacji polega na masowym odcinaniu Internetu od tysięcy prywatnych sieci aby AI nie wykorzystała danych .
NO moich nie skubnie . KOlegów też nie skubnie .No tak ale wtedy powstaje wiedza internetowa archaiczna . Codziennie znikają tysiące portali . Wszystkie Fora internetowe są puste . Aż strach się bać
Awatar użytkownika
menka

Post autor: menka »

Z PP można korzystać od godziny 1 w nocy.
Marzena
Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)
Awatar użytkownika
kabat
Kontakt:

Ładny lapus na 20 lecie.
Jan M. Musielak

Post autor: Jan M. Musielak »

Przed chwilą uzyskałem wynik z PP. Trochę to potrwało. Zarówno jak uruchomienie bazy jak i jej przeszukanie. Świadomie zrobiłem to w godzinach popołudniowych.
x. Jan M. Musielak
AAP
L_Maik

Post autor: L_Maik »

Od kilku minut próbuję otworzyć PP i za każdym razem otrzymuję komunikat: "Przekroczono limit czasu połączenia".
Awatar użytkownika
Paweł Wietrzykowski

Post autor: Paweł Wietrzykowski »

Bez problemu otwieram miedzy 23:00 a 6:00
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
ODPOWIEDZ