Chodzi mi już od dłuższego czasu po głowie pewien projekt, który chciałbym z nimi zrealizować, ale aby się za niego zabrać, chciałbym na razie zamknąć temat ich historii. Odwiedziłem już dwa razy poznańskie AP, niedawno byłem w AP w Toruniu, wybieram się również do Bydgoszczy i Gdańska, aby i tam dalej tropić ich ślady.
Ich pierwszym przystankiem w Polsce, był Poznań, w którym osiedli w latach 80-tych XVII wieku. Mam już w kilkudziesięciu procentach zrekonstruowane ich drzewo genealogiczne, ale chciałbym też uporządkować informacje odnośnie majątku, jakim w swoim czasie dysponowali. Wynotowałem z Akt Miasta Poznania informacje na temat posiadanych przez nich kamienic. Nie jestem mieszkańcem Poznania, wiec podczas ostatniego pobytu w Waszym mieście, próbowałem dopasować jakoś te wszystkie puzzle i umiejscowić miejsca, w których moi Watsonowie kiedyś mieszkali. Posiłkowałem się w osadzaniu jak najbardziej autentycznych informacji, odnalezionych przeze mnie we wspomnianych, poznańskich aktach, w dzisiejszych realiach, pomocą AI. Wiemy jednak wszyscy, że nie można jej zawierzyć w 100%, dlatego też chciałbym prosić Was o zrewidowanie poniższych informacji. Wynotowałem najważniejsze kamienice, w których w wieku XVII i XVIII mieszkali moi Watsonowie, dodałem do tego informacje odnośnie ich lokacji, znajdujące się we wspomnianych aktach a następnie poprosiłem AI o umiejscowienie ich na mapie dzisiejszego Poznania.
Dajcie proszę znać, czy zgadzacie się z ulokowaniem tych konkretnych kamienic? Będę wdzięczny za wszelkie Wasze uwagi!
1. Kamienica rynkowa, zwana Moreskowską od nazwiska Stefana Moreskiego, właściciela tej kamienicy przed Wilhelmem Watsonem. Została ona zakupiona przez niego zapewne w ostatnich latach XVII, lub pierwszych latach XVIII wieku.
Czy to jest ta kamienic: https://polska-org.pl/7761219,Poznan,Ka ... nr_50.html
2. Kamienica “Watsonowska”, w 1720 r. Ks. dr Krzysztof Garski sprzedaje swój udział w Kamienicy Watsonowskiej oraz w reszcie majątku rodzinnego swojemu szwagrowi Franciszkowi Brombacherowi (znanemu poznańskiemu rzeźbiarzowi) i siostrze Katarzynie za kwotę 500 złotych polskich. Aby sfinansować ten zakup, Brombacherowie zaciągają pożyczkę hipoteczną na 500 złp u drugiego szwagra – Kazimierza Lamparskiego (piwowara) i jego żony Katarzyny.
Czy to jest właściwa historia, dzisiaj już nie istniejącego budynku?: Lokalizacja dzisiejsza: Posesja ta leżała na styku wschodniego narożnika Starego Rynku i początkowego biegu ulicy Wodnej (pomiędzy dzisiejszym Starym Rynkiem a ul. Wodną 27 / ul. Świętosławską). Poprzez wykupy i donacje, dawna kamienica mieszczańska Garskich i Brombacherów stała się integralną częścią uposażenia i murów poznańskich benedyktynek. Rozumiem, że dzisiaj w tym miejscu nie ma już żadnych kamienic?
3. Kamienica Knoblochowska - zakupiona w roku 1707 przez Wilhelma Watsona od spadkobierców Wawrzyńca Knoblocha.
Wg opisu w dokumencie kupna, stała ona w sąsiedztwie Z jednej strony: Kamienica należąca do Wielmożnego Pana Jana Różyckiego („JMP Pana Jana Różyckiego”).
Z drugiej strony: Kamienica należąca do małżonków Helbingów, dawniej nazywana Janeczyńską („Panów Helbingow Małżonków quondam Janeczyńską”).
Rok 1722 - rodzeństwo - dzieci po zmarłym Wilhelmie Watsonie, sprzedaje tę kamienicę, zakupioną przez ich ojca, Wilhelma Watsona od wdowy po Wawrzyńcu Knoblochu.. Na podstawie analizy topograficznej zawartej w akcie kupna z 1707 r., zakupiona przez małżonków Watsonów nieruchomość, charakteryzowała się następującymi szczegółami:
Położenie: Kamienica stała bezpośrednio w **Rynku Poznańskim**.
Typ budynku: Był to budynek **narożny** (w tekście: „narożną [...] w Rynku Poznańskim Stojącą”).
Dawna nazwa (historyczna): W momencie transakcji była określana jako kamienica Arnoldowska (w tekście: „quondam Arnoldowską zwaną” – słowo quondam oznacza „niegdyś/dawniej”). Nazwa ta pochodziła zapewne od nazwiska jednego z wcześniejszych właścicieli o imieniu lub nazwisku Arnold.
Sąsiedztwo (Sąsiedzi z 1707 roku):
Z jednej strony: Kamienica należąca do Wielmożnego Pana Jana Różyckiego („JMP Pana Jana Różyckiego”).
Z drugiej strony: Kamienica należąca do małżonków Helbingów, dawniej nazywana Janeczyńską („Panów Helbingow Małżonków quondam Janeczyńską”).
Czy to może być ta kamienica: https://polska-org.pl/7118533,Poznan,Ka ... nr_93.html
4. W roku 1669 Andrzej Watson kupuje kamienicę Waydnerowską od wdowy po Jerzym Waydnerze, położoną w Rynku Poznańskim wraz z budynkiem głównym, szynkiem, wozownią, podwórzem. Czy to może być Kamienica Kallimacha, znajdująca się pod dzisiejszym numerem 51?
5. Mała Kamienica Watsonowska, sprzedana przez mojego przodka Jakuba Watsona w roku 1719. Nabywczyni: Urodzona Katarzyna z Ende Maysonowa (Catharina Ende Maysonowa), wdowa po zmarłym Godfrydzie Tymie (Tyme), pisarzu Cła Królewskiego w Poznaniu.
Nieruchomość była zlokalizowana w Poznaniu przy ulicy Gołębiej (prowadzącej do kościoła św. Benedykta). Czy to była może ta nieruchomość: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kamienica ... w_Poznaniu
6. Duża Kamienica Watsonowska, sprzedana przez mojego przodka Jakuba Watsona w roku 1719. Nabywcami byli bracia Jakwiczowie. Większa kamienica zwana *Watsonowską* (dawniej *Szarocką*), położona przy ulicy Wodnej (*in platea aquatica*), sąsiadująca z nieruchomościami zmarłego Jana Barskiego, oraz Katarzyny Tymowej.
Czy to będzie ta nieruchomość: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Pozn ... _-_023.jpg
7. W roku 1881 Jakub Watson nabywa od Wilhelma Fergussona Kamienicę usytuowaną w pierzei Starego Rynku w Poznaniu, położoną bezpośrednio pomiędzy kamienicami Działyńskiego a Szczuki.
Czy to będzie ta kamienica?: https://polska-org.pl/7409681,Poznan,Ka ... nr_79.html
Janusz St. Andrasz