Urbański / Koch – Jasień / Stare Oborzyska / Gorzyce / Głuchowo (XVII-XIX w.)
-
Monika Szymaniak
Urbański / Koch – Jasień / Stare Oborzyska / Gorzyce / Głuchowo (XVII-XIX w.)
Dzień dobry wszystkim,
Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc do osób badających rejon kościański, mających dostęp do stacjonarnego CHR FamilySearch lub prowadzących kwerendy w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu (AAP). Mieszkam w Holandii i mam zablokowany dostęp do wielu kluczowych skanów z tego obszaru.
Moja rodzina to Urbańscy, głęboko związani z wsią Jasień (parafia Stare Oborzyska) prawdopodobnie od XVII wieku, a od połowy XIX wieku z Gorzycami Wielkimi (parafia Czempiń).
Udało mi się zrekonstruować potężną linię rodzeństwa i przodków, jednak utknęłam na dwóch kluczowych zagadkach.
ZAGADKA 1: Data i miejsce śmierci Michała Urbańskiego (ur. 1824)
Mój praprapradziadek Michał Urbański (ur. 22 września 1824 r. w Jasieniu) ożenił się w 1850 r. z Apolonią Bródka (voto Szwengler). Mieszkali w Gorzycach Wielkich.
Apolonia zmarła młodo: 8 lipca 1863 r. w parafii Czempiń w wieku 37 lat (księga unikatowa z AAP, strony 209–210). Michał został wdowcem z małymi dziećmi (w tym z Apolonią ur. w 1859 r. i Wiktorią ur. w 1860 r.).
Z aktów ślubu jego córek z 1879 r. wynika, że Michał już wtedy nie żył.
Przejrzałam setki skanów USC Czempiń z lat 1874–1879 – Michała tam nie znalazłam, ale mogłam przeoczyć. Zmarł więc najprawdopodobniej w okresie kościelnym.
Sprawdziłam parafię Gryżyna (gdzie później mieszkała córka Wiktoria) – brak wzmianek.
Trop Głuchowa: Ustaliłam, że brat Michała – Marcin Urbański (ur. 1826) – wyprowadził się do pobliskiego Srocka Wielkiego i meldował się w Głuchowie (był m.in. świadkiem na ślubie siostry Józefy Konieczki w 1876 r.). Podejrzewam, że wdowiec Michał mógł pod koniec życia przenieść się do brata i umrzeć w parafii Głuchowo w latach 1863–1879.
Prośba: Czy ktoś z Państwa posiada prywatne indeksy lub wypisy zgonów z parafii Czempiń lub parafii Głuchowo z lat 1863–1874 i mógłby sprawdzić, czy figuruje tam zgon Michała Urbańskiego?
ZAGADKA 2: Jan i Maria Urbańscy z Jasienia oraz Szymon (ur. ok. 1699)
Szukam głębszych korzeni rodziny i informacji o rodzeństwie Józefa Pawła Urbańskiego (ojca Michała). Z jego aktu zgonu (USC Konojad, 1882 r., akt nr 24) wiem, że urodził się ok. 1794 r. w Jasieniu, a jego rodzicami byli:
Jan Urbański (gospodarz/zagrodnik w Jasieniu, Ackerwirth) &
Maria (nazwisko panieńskie nieznane).
Józef Paweł Urbański (ok. 1795–1882) wziął ślub z Anną Rozalią Koch (ewangeliczką) 27 kwietnia 1817 roku w parafii Stare Oborzyska (unikat AAP, strony 116–117).
W indeksach zgonów ze Starych Oborzysk odnalazłam także sędziwego Szymona Urbańskiego (Simon Urbanski), który zmarł 9 grudnia 1792 roku w wieku 93 lat (ur. ok. 1699 r.!) – wpis na stronach 172–173. To najpewniej ojciec Jana i pradziadek Michała.
Prośba:
Czy ktoś z Państwa dysponuje wypisem/zdjęciem z aktu ślubu Józefa i Rozalii z 1817 r. (Stare Oborzyska, str. 116–117) – czy ksiądz podał tam status życiowy lub szczegóły dotyczące jego rodziców Jana i Marii?
Czy w pruskich spisach podatkowych Prus Południowych (Südpreußen) dla wsi Jasień z lat 90. XVIII wieku lub dokumentach podworskich majątku Charchowskiego pojawia się postać gospodarza Jana Urbańskiego?
Czy w akcie zgonu Szymona z 1792 r. (str. 172–173) jest wymieniona wieś Jasień lub imię jego żony?
Będę ogromnie wdzięczna za każdą pomoc, weryfikację tych stron lub podzielenie się wiedzą o dawnych rodach z Jasienia.
Pozdrawiam serdecznie,
Monika.
Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc do osób badających rejon kościański, mających dostęp do stacjonarnego CHR FamilySearch lub prowadzących kwerendy w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu (AAP). Mieszkam w Holandii i mam zablokowany dostęp do wielu kluczowych skanów z tego obszaru.
Moja rodzina to Urbańscy, głęboko związani z wsią Jasień (parafia Stare Oborzyska) prawdopodobnie od XVII wieku, a od połowy XIX wieku z Gorzycami Wielkimi (parafia Czempiń).
Udało mi się zrekonstruować potężną linię rodzeństwa i przodków, jednak utknęłam na dwóch kluczowych zagadkach.
ZAGADKA 1: Data i miejsce śmierci Michała Urbańskiego (ur. 1824)
Mój praprapradziadek Michał Urbański (ur. 22 września 1824 r. w Jasieniu) ożenił się w 1850 r. z Apolonią Bródka (voto Szwengler). Mieszkali w Gorzycach Wielkich.
Apolonia zmarła młodo: 8 lipca 1863 r. w parafii Czempiń w wieku 37 lat (księga unikatowa z AAP, strony 209–210). Michał został wdowcem z małymi dziećmi (w tym z Apolonią ur. w 1859 r. i Wiktorią ur. w 1860 r.).
Z aktów ślubu jego córek z 1879 r. wynika, że Michał już wtedy nie żył.
Przejrzałam setki skanów USC Czempiń z lat 1874–1879 – Michała tam nie znalazłam, ale mogłam przeoczyć. Zmarł więc najprawdopodobniej w okresie kościelnym.
Sprawdziłam parafię Gryżyna (gdzie później mieszkała córka Wiktoria) – brak wzmianek.
Trop Głuchowa: Ustaliłam, że brat Michała – Marcin Urbański (ur. 1826) – wyprowadził się do pobliskiego Srocka Wielkiego i meldował się w Głuchowie (był m.in. świadkiem na ślubie siostry Józefy Konieczki w 1876 r.). Podejrzewam, że wdowiec Michał mógł pod koniec życia przenieść się do brata i umrzeć w parafii Głuchowo w latach 1863–1879.
Prośba: Czy ktoś z Państwa posiada prywatne indeksy lub wypisy zgonów z parafii Czempiń lub parafii Głuchowo z lat 1863–1874 i mógłby sprawdzić, czy figuruje tam zgon Michała Urbańskiego?
ZAGADKA 2: Jan i Maria Urbańscy z Jasienia oraz Szymon (ur. ok. 1699)
Szukam głębszych korzeni rodziny i informacji o rodzeństwie Józefa Pawła Urbańskiego (ojca Michała). Z jego aktu zgonu (USC Konojad, 1882 r., akt nr 24) wiem, że urodził się ok. 1794 r. w Jasieniu, a jego rodzicami byli:
Jan Urbański (gospodarz/zagrodnik w Jasieniu, Ackerwirth) &
Maria (nazwisko panieńskie nieznane).
Józef Paweł Urbański (ok. 1795–1882) wziął ślub z Anną Rozalią Koch (ewangeliczką) 27 kwietnia 1817 roku w parafii Stare Oborzyska (unikat AAP, strony 116–117).
W indeksach zgonów ze Starych Oborzysk odnalazłam także sędziwego Szymona Urbańskiego (Simon Urbanski), który zmarł 9 grudnia 1792 roku w wieku 93 lat (ur. ok. 1699 r.!) – wpis na stronach 172–173. To najpewniej ojciec Jana i pradziadek Michała.
Prośba:
Czy ktoś z Państwa dysponuje wypisem/zdjęciem z aktu ślubu Józefa i Rozalii z 1817 r. (Stare Oborzyska, str. 116–117) – czy ksiądz podał tam status życiowy lub szczegóły dotyczące jego rodziców Jana i Marii?
Czy w pruskich spisach podatkowych Prus Południowych (Südpreußen) dla wsi Jasień z lat 90. XVIII wieku lub dokumentach podworskich majątku Charchowskiego pojawia się postać gospodarza Jana Urbańskiego?
Czy w akcie zgonu Szymona z 1792 r. (str. 172–173) jest wymieniona wieś Jasień lub imię jego żony?
Będę ogromnie wdzięczna za każdą pomoc, weryfikację tych stron lub podzielenie się wiedzą o dawnych rodach z Jasienia.
Pozdrawiam serdecznie,
Monika.
- Henryk Krzyżan
Re: Urbański / Koch – Jasień / Stare Oborzyska / Gorzyce / Głuchowo (XVII-XIX w.)
Witam.
Skąd masz informacje o ślubie z 1817 roku? Śluby par. Stare Oborzyska zostały zindeksowanie do PP w całości i nie ma tam takiego ślubu.
https://poznan-project.psnc.pl/page.php ... nt_koscian
Jest za to taki ślub.
Parafia ewangelicka Krosno, wpis 16 / 1816
Anton Urbanski (30 lat)
Anna Rosina Koch z domu Werner (34 lat)
Dodatkowe informacje: geschieden
Zwyczajowo ślub jest w parafii panny młodej, a ona była ewangeliczką.
Skąd masz informacje o ślubie z 1817 roku? Śluby par. Stare Oborzyska zostały zindeksowanie do PP w całości i nie ma tam takiego ślubu.
https://poznan-project.psnc.pl/page.php ... nt_koscian
Jest za to taki ślub.
Parafia ewangelicka Krosno, wpis 16 / 1816
Anton Urbanski (30 lat)
Anna Rosina Koch z domu Werner (34 lat)
Dodatkowe informacje: geschieden
Zwyczajowo ślub jest w parafii panny młodej, a ona była ewangeliczką.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
-
Monika Szymaniak
Re: Urbański / Koch – Jasień / Stare Oborzyska / Gorzyce / Głuchowo (XVII-XIX w.)
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Poniżej umieszczę namiary. Strona 116 i 117. Trudno znaleźć, bo bardzo przekręcili nazwisko Rozalii Koch. Rozalia była luteranką, regularnie pojawia się w parafii w Racocie, ale synów chrzcili w obrządku katolickim. Co do córki nie mam pewności. Z parafii w Oborzyskach mam informacje o 4 synach i dwóch córkach Józefa i Anny Rosiny Koch.
Będę wdzięczna za wgląd w akt małżeństwa:
Josephum Urbanski
Huwelijk • Deutschland, Preußen, Posen, Katholische und Lutherisch Kirchenbücher, 1430-1998
Persoonsgegevens Josephum Urbanski
Josephum Urbanski
Naam
Josephum Urbanski
Geslacht
Male
Soort gebeurtenis
Marriage
Datum gebeurtenis
27. April 1817
Plaats gebeurtenis
Alt Oborzysk, Kreis Kosten, Provinz Posen, Preußen
Paginanummer
116, 117
Huwelijkspartners en kinderen van Josephum Urbanski
Annam Rosaliam Bakwg
Echtgenote
F
Poniżej umieszczę namiary. Strona 116 i 117. Trudno znaleźć, bo bardzo przekręcili nazwisko Rozalii Koch. Rozalia była luteranką, regularnie pojawia się w parafii w Racocie, ale synów chrzcili w obrządku katolickim. Co do córki nie mam pewności. Z parafii w Oborzyskach mam informacje o 4 synach i dwóch córkach Józefa i Anny Rosiny Koch.
Będę wdzięczna za wgląd w akt małżeństwa:
Josephum Urbanski
Huwelijk • Deutschland, Preußen, Posen, Katholische und Lutherisch Kirchenbücher, 1430-1998
Persoonsgegevens Josephum Urbanski
Josephum Urbanski
Naam
Josephum Urbanski
Geslacht
Male
Soort gebeurtenis
Marriage
Datum gebeurtenis
27. April 1817
Plaats gebeurtenis
Alt Oborzysk, Kreis Kosten, Provinz Posen, Preußen
Paginanummer
116, 117
Huwelijkspartners en kinderen van Josephum Urbanski
Annam Rosaliam Bakwg
Echtgenote
F
-
Monika Szymaniak
Namiary na Józefa Urbańskiego: strona 22 & 23.
Namiary na potomstwo Józefa Urbańskiego i Rozalii Koch:
* Michał: strony 94; 95.
* Józef: strony 76; 77.
* Marcin: strony 256; 257.
* Bogusław: strony 84; 85.
* Rozalia Wytyk: strony 160; 161.
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie,
Monika Szymaniak.
Namiary na potomstwo Józefa Urbańskiego i Rozalii Koch:
* Michał: strony 94; 95.
* Józef: strony 76; 77.
* Marcin: strony 256; 257.
* Bogusław: strony 84; 85.
* Rozalia Wytyk: strony 160; 161.
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie,
Monika Szymaniak.
-
Monika Szymaniak
Małżeństwo Józefa Urbańskiego i Anny Rosiny Koch zostało zarejestrowane na Poznań Projekt z błędem, tj. Joseph Urbanski i Rosalia Bąk.
Numer tego aktu to: Oborzyska Stare, wpis 3/1817.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Monika Szymaniak
Dodatkowo, ze względu na pochodzenie Rozalii, można ich znaleźć na: https://ofb.genealogy.net/famreport.php ... 59&lang=de
- Henryk Krzyżan
Skoro była wdową, to brała ślub pod nazwiskiem pierwszego męża o nazwisku Bąk, a nie pod panieńskim. Tak jest zdaje się do dziś.Monika Szymaniak pisze: 13 sie 2026, 03:29 Małżeństwo Józefa Urbańskiego i Anny Rosiny Koch zostało zarejestrowane na Poznań Projekt z błędem, tj. Joseph Urbanski i Rosalia Bąk.
Pozdrawiam.
W aktach dzieci z drugiego związku wpisywali nazwisko panieńskie matki.
Co prawda nie widziałem tego aktu, ale nie widzę tu błędu we wpisie w PP.
Parafia katolicka Oborzyska Stare, wpis 3 / 1817
Joseph Urbański
Anna Rosalia Bąk (wdowa)
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
- Paweł Wietrzykowski
W księgach zgonów parafii Czempiń z lat 1863-1874 nie ma zgonu Michała Urbańskiego.
W księgach zgonów parafii Głuchowo z lat 1869-1899 nie ma zgonu Michała Urbańskiego.
W księgach zgonów parafii Głuchowo z lat 1869-1899 nie ma zgonu Michała Urbańskiego.
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek
Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
-
Aleksandra 1916
Drugi ślub Michała
https://poznan-project.psnc.pl/
Parafia katolicka Czempiń, wpis 15 / 1863
Michael Urbański (39 lat) 100%
Julianna Wojtkowiak (ur. 20 1/2)
Nazwisko mocno zniekształcone, ale to może być Michael Urbański ( zgadza się imię żony)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... FD?lang=pl
Pozdrawiam
Aleksandra
https://poznan-project.psnc.pl/
Parafia katolicka Czempiń, wpis 15 / 1863
Michael Urbański (39 lat) 100%
Julianna Wojtkowiak (ur. 20 1/2)
Nazwisko mocno zniekształcone, ale to może być Michael Urbański ( zgadza się imię żony)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... FD?lang=pl
Pozdrawiam
Aleksandra
- Paweł Wietrzykowski
Przy drugim ślubie Michała odnotowano, że mieszkał w Gorzycach, wdowiec, rolnik (agricola). Świadkiem był brat Marcin Urbański z Jasienia.
Zgon, który podała Ola zgadza się:

Zgon, który podała Ola zgadza się:

Pozdrawiam, Paweł
-
Monika Szymaniak
Michał Urbański ur. 1824, zmarł 1 listopada 1871.
Dzięki Państwa wskazówkom znalazłam to, czego szukałam.
Z całego serca dziękuję!
Pozdrawiam serdecznie,
Monika Szymaniak.
Dzięki Państwa wskazówkom znalazłam to, czego szukałam.
Z całego serca dziękuję!
Pozdrawiam serdecznie,
Monika Szymaniak.