Historia braci Stachowiak-Legenda miejska?

Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
ODPOWIEDZ
Hespo

Historia braci Stachowiak-Legenda miejska?

Post autor: Hespo »

Dobry wieczór.
Szukam przodków z rodziny Stachowiak.
Mój ojciec opowiada historię jakoby 12 braci Stachowiak musiało rozjechać się po świecie w związku z jakimś złym postępkiem jednego z nich.
Tak wiem jak to brzmi :-). Jak legenda miejska.
Bracia rozjechali sie po dwóch . Dwóch do Francji, do USA, dwóch na Kujawach a reszty nie pamiętam.
Mój pradziad Jan Stachowiak urodził się około 1884 r jako dziecko Jakuba i Marianny (zd Gradowiak ). Na temat Jakuba i Marianny Gradowiak niewiele wiem.
Jan był wyrobnikiem i często zmieniał miejsce zamieszkania. Ogólnie mieszkał w Arturowie , Szarleju, Gocanowie . W okolicach jeziora Gopło.
Czy Szanowni Państwo słyszeli kiedyś historię o 12 braciach którzy rozjechali sie po świecie (po dwóch).
A może macie jakąś wiedzę o Janie Stachowiaku ur ok 1884r. W 1909 ożenił sie z Marianną Janicką. Podczas pierwszej wojny wcielony do wojska pruskiego. Wywieziony na Sybir . Powrócił po jakimś czasie . Zmarł w 1974.
Awatar użytkownika
Izabella

Re: Historia braci Stachowiak-Legenda miejska?

Post autor: Izabella »

Witam!
Skoro to okolice Gopła - to radziłabym przyjrzeć się parze której slub jest na Poznań Projekt:
Par.kat. Ostrowo n. Goplem wpis 8/1865
Jacobus Staszyk ( 24 lat)
+ Marianna Gradowiak ( 19 lat).
Dobrze sprawdzić czy to mogą być twoi przodkowie.
Serdecznie pozdrawiam - Izabella
ebryka1

Post autor: ebryka1 »

Tutaj są urodziny 5 dzieci i śmierć 1:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Gdzie pozostała reszta dzieci najlepiej zapytać osobę indeksującą.

Pozdrawiam
Grzegorz
Hespo

Post autor: Hespo »

ebryka1 pisze: 29 lip 2026, 15:47 Tutaj są urodziny 5 dzieci i śmierć 1:
...
Gdzie pozostała reszta dzieci najlepiej zapytać osobę indeksującą.

Pozdrawiam
Grzegorz
Te rekordy znam. Dziękuję za radę i zapytam osobę indeksującą.
Awatar użytkownika
Ela z Pojezierza

Post autor: Ela z Pojezierza »

Hespo pisze: 28 lip 2026, 21:29 Dobry wieczór.
Szukam przodków z rodziny Stachowiak.
Mój ojciec opowiada historię jakoby 12 braci Stachowiak musiało rozjechać się po świecie w związku z jakimś złym postępkiem jednego z nich.
Tak wiem jak to brzmi :-). Jak legenda miejska.
Bracia rozjechali sie po dwóch . Dwóch do Francji, do USA, dwóch na Kujawach a reszty nie pamiętam.
Mój pradziad Jan Stachowiak urodził się około 1884 r jako dziecko Jakuba i Marianny (zd Gradowiak ). Na temat Jakuba i Marianny Gradowiak niewiele wiem.
Jan był wyrobnikiem i często zmieniał miejsce zamieszkania. Ogólnie mieszkał w Arturowie , Szarleju, Gocanowie . W okolicach jeziora Gopło.
Czy Szanowni Państwo słyszeli kiedyś historię o 12 braciach którzy rozjechali sie po świecie (po dwóch).
A może macie jakąś wiedzę o Janie Stachowiaku ur ok 1884r. W 1909 ożenił sie z Marianną Janicką. Podczas pierwszej wojny wcielony do wojska pruskiego. Wywieziony na Sybir . Powrócił po jakimś czasie . Zmarł w 1974.
Napisz ,co do tej pory uzyskałeś ,
jakie juz posiadasz informacje,co ustaliłeś ,
by nie powielała info ,osoba pomagająca.
Pozdrawiam
Ela
ODPOWIEDZ