Na zdjęciu pierwsza z lewej, najmłodsza Maria Bajońska ur 1909. Zaraz obok niej - jej starsza siostra Janina Bajońska ur 1901. Reszty pań nie znam.
Nie przekazywałem tych informacji do AI. Wkleiłem tylko zdjęcie do Gemini w wersji 3.5 Flash (extended) i poprosiłem "Opisz co widzisz na zdjęciu i oszacuj datę powstania" Oto odpowiedź modelu AI:
Opis zdjęcia
Na archiwalnej fotografii znajduje się grupa sześciu uśmiechniętych kobiet (lub dziewcząt), które pozują w bliskim, serdecznym uścisku, tworząc zwarty szereg.
- Ubiór: Wszystkie postaci są ubrane w ciepłe, zimowe lub późnojesienne stroje. Mają na sobie ciężkie, wełniane płaszcze – część z nich posiada modne wówczas duże, geometryczne guziki, szerokie kołnierze oraz bogate wykończenia z ciemnego i jasnego futra.
- Nakrycia głowy i dodatki: Kobiety noszą różnorodne, charakterystyczne dla epoki nakrycia głowy – od miękkich czapek futrzanych, przez głęboko nasunięte kapelusze z rondem, aż po fasony zapowiadające nadchodzące trendy kolejnej dekady. Kobieta stojąca druga od prawej trzyma w dłoniach dużą, puszystą futrzaną mufkę służącą do ogrzewania rąk.
- Stylistyka: Zdjęcie charakteryzuje się ciepłą, sepiową kolorystyką. Pozowane, ale jednocześnie pełne naturalnej radości ujęcia tego typu były popularnymi pamiątkami rodzinnymi lub przyjacielskimi.
Szacowany czas powstania
Czas powstania fotografii można oszacować na przełom lat 10. i 20. XX wieku – najprawdopodobniej okolice 1918–1922 roku.
Wskazują na to bardzo konkretne detale modowe:
- Krój płaszczy i futrzane kołnierze: Obszerne, wysokie kołnierze z futra (często asymetryczne) oraz luźniejsze, kopertowe kroje okryć wierzchnich z dużymi guzikami były absolutnym krzykiem mody w okresie I wojny światowej i tuż po jej zakończeniu.
- Mufka: Wielkie, puszyste mufki osiągnęły szczyt swojej popularności w latach 1915–1920, później stopniowo ustępując miejsca cieplejszym rękawiczkom.
- Ewolucja kapeluszy: Widoczne fasony (głębokie, otulające głowę) to styl przejściowy pomiędzy szerokimi kapeluszami z epoki edwardiańskiej a sztywnymi, głębokimi kapeluszami typu cloche (klosz), które zdominowały lata 20.