Analiza starych zdjęć przez AI.

Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
ODPOWIEDZ
Maciej Wojtkowiak

Analiza starych zdjęć przez AI.

Post autor: Maciej Wojtkowiak »

W tym wątku chciałbym pokazać Forumowiczom w jaki sposób można wykorzystać AI do analiz starych rodzinnych fotografii i jakie są ograniczenia. Ja mam zeskanowane parę ładnych tysięcy podobnych zdjęć z albumów rodzinnych babci oraz siostry dziadka. Obie mieszkały przed wojną w Środzie Wielkopolskiej i większość zdjęć pochodzi z tej miejscowości. Na początku coś łatwego. Zdjęcie grupowe z albumu siostry dziadka. Na odwrocie foto jest opisane, że zdjęcie pochodzi z 1918 roku. Oto ta fotka:

Obrazek

Na zdjęciu pierwsza z lewej, najmłodsza Maria Bajońska ur 1909. Zaraz obok niej - jej starsza siostra Janina Bajońska ur 1901. Reszty pań nie znam.

Nie przekazywałem tych informacji do AI. Wkleiłem tylko zdjęcie do Gemini w wersji 3.5 Flash (extended) i poprosiłem "Opisz co widzisz na zdjęciu i oszacuj datę powstania" Oto odpowiedź modelu AI:

Opis zdjęcia

Na archiwalnej fotografii znajduje się grupa sześciu uśmiechniętych kobiet (lub dziewcząt), które pozują w bliskim, serdecznym uścisku, tworząc zwarty szereg.
  • Ubiór: Wszystkie postaci są ubrane w ciepłe, zimowe lub późnojesienne stroje. Mają na sobie ciężkie, wełniane płaszcze – część z nich posiada modne wówczas duże, geometryczne guziki, szerokie kołnierze oraz bogate wykończenia z ciemnego i jasnego futra.
  • Nakrycia głowy i dodatki: Kobiety noszą różnorodne, charakterystyczne dla epoki nakrycia głowy – od miękkich czapek futrzanych, przez głęboko nasunięte kapelusze z rondem, aż po fasony zapowiadające nadchodzące trendy kolejnej dekady. Kobieta stojąca druga od prawej trzyma w dłoniach dużą, puszystą futrzaną mufkę służącą do ogrzewania rąk.
  • Stylistyka: Zdjęcie charakteryzuje się ciepłą, sepiową kolorystyką. Pozowane, ale jednocześnie pełne naturalnej radości ujęcia tego typu były popularnymi pamiątkami rodzinnymi lub przyjacielskimi.

Szacowany czas powstania

Czas powstania fotografii można oszacować na przełom lat 10. i 20. XX wieku – najprawdopodobniej okolice 1918–1922 roku.

Wskazują na to bardzo konkretne detale modowe:
  • Krój płaszczy i futrzane kołnierze: Obszerne, wysokie kołnierze z futra (często asymetryczne) oraz luźniejsze, kopertowe kroje okryć wierzchnich z dużymi guzikami były absolutnym krzykiem mody w okresie I wojny światowej i tuż po jej zakończeniu.
  • Mufka: Wielkie, puszyste mufki osiągnęły szczyt swojej popularności w latach 1915–1920, później stopniowo ustępując miejsca cieplejszym rękawiczkom.
  • Ewolucja kapeluszy: Widoczne fasony (głębokie, otulające głowę) to styl przejściowy pomiędzy szerokimi kapeluszami z epoki edwardiańskiej a sztywnymi, głębokimi kapeluszami typu cloche (klosz), które zdominowały lata 20.
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

Re: Analiza starych zdjęć przez AI.

Post autor: Henryk Krzyżan »

Przed I wojną kobiety nosiły takie filigranowe kapelusze. Mam zdjęcie mojej babci z 1905 roku w takim drobiażdżku na głowie.
https://cyfrowe.mnw.art.pl/pl/zbiory/95488
https://www.weranda.pl/cache/1600-1600/ ... -bUYBm.jpg
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
poz_marecki

Post autor: poz_marecki »

Szkoda że nie ma jeszcze wyspecjalizowanego w starych fotografiach narzędzia typu pimeyes, można by przeskanować "cały" Internet i może u kogoś w rodzinnym albumie albo na zagranicznej giełdzie znalazłoby się zdjęcia przodków .Myślę że to kwestia czasu , może już taki projekt powstaje?
Pozdrawiam
Marek
Maciej Wojtkowiak

Zdjęcia babci z 1905 roku przepiękne!
Co do narzędzi typu pimeyes to również to jest moje marzenie. Bo mam na zdjęciach rodzinnych całą masę niezidentyfikowanych osób i chętnie bym poznał kim są. A może by się i udało znaleźć moich przodków na zdjęciach w galeriach innych ludzi. Też myślę, że to kwestia czasu.
Maciej Wojtkowiak

Przepuściłem zdjęcia, które myślałem, że są zdjęciami babci p. Krzyżana przez AI i mi powiedziało, że pierwsze to zdjęcie polskiej skrzypaczki a drugie to fota prawdopodobnie francuskiej piosenkarki wodewilowej.Czyli to były tylko przykładowe zdjęcia takich modnych wówczas kapeluszy.
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

Post autor: Henryk Krzyżan »

Tak, to były przykładowe zdjęcia, zdjęcie mojej babci trzymam w domu, a nie w necie :)
Jestem pod wrażeniem, że AI rozpoznał francuską szansonistkę, bo zdjęcie skrzypaczki jest podpisane.
Od jakiegoś czasu też korzystam z AI, np. tłumaczy mi łacińskie określenie, których brak w słownikach i szuka miejscowości, które albo zostały źle zapisane, albo nie istnieją. Oczywiście nie podchodzę do tego bezkrytycznie i najpierw sprawdzam poprawność informacji.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Maciej Wojtkowiak

Po napisie Paris, lekkim kolorowaniu i dopatrzył się napisanego imienia Luca/Luce na wewnętrznym rondzie kapelusza. Dopiero jak powiększyłem to je zobaczyłem. Mówił, że to charakterystyczne dla epoki pocztówki.
ODPOWIEDZ