Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
Czy ktoś byłby w stanie pomóc rozszyfrować mi cokolwiek z tych kartek, daty, nazwiska, miasta?To korespondencja brata mojej prababci z wojska pruskiego, który zginął gdzieś we Francji, nazywał się Kusz a imienia niestety nikt w mojej rodzinie nie pamięta.
Witam.
Szkoda,że nie możesz podać imienia, ale może kiedyś dojdziesz też do imienia, dlatego podaję dane jedynego Kusza jakiego znalazłem w wyszukiwarce poległych w wojsku pruskim w I wojnie:
Kusz Johann, gefreiter poległ 20.04.1917, pochowany: pole 3 grób 45 na cmentarzu w FOURDRAIN - Francja, rejon Pikardia, departament Aisne.
Witaj
Niewiele udało mi się odczytać, ale może inni mnie uzupełnią. W każdym razie to co udało mi się odszyfrować to to, że nadawca (zdaje mi się, że imię zaczyna się na "R") Kusz napisał jedną i drugą kartę do brata. Oba teksty zaczynają się od słów "Lieber Bruder" (Kochany bracie). Adresatem karty z 14.10.1915 jest Muszkieter Edward Kusz przebywający w lazarecie, drugiej zaś, z 3 września 1917 r., Gefreiter (starszy szeregowy) Kusz z 9 kompanii III batalionu 137 pułku piechoty. Nadawca w pierwszej karcie występuje jako muszkieter. Na drugiej podany jest rodzaj broni. Rezerwowy pułk piechoty nr 6..
pozdrawiam
Ala
super!dzięki za te info, sama bym tego nie ruszyła. A tak zawsze coś się rozjaśni. A jakich akt powinnam szukac jesli nie znam jego imienia?akty urodzenia z Juncewa sa w Gnieźnie o ile dobrze się dowiedziałam.
Jest pierwszym synem Marianny zd Szczechowskiej i Antoniego Kusza z Juncewa. Oprócz nich był Edward , Władysław i Stefania, moja prababcia
Deine Karte habe ich ehalten
und Teile nunmit dass ist jetzt
zur Maschinengewehr
Komp. gekommen bin
Jetzt geht uns ganz gut
.............
...doch....
..........dein Bruder Kasimir
Czy ktoś byłby w stanie pomóc rozszyfrować mi cokolwiek z tych kartek, daty, nazwiska, miasta?To korespondencja brata mojej prababci z wojska pruskiego, który zginął gdzieś we Francji, nazywał się Kusz a imienia niestety nikt w mojej rodzinie nie pamięta.
pzdr
Zuzia
Dzień dobry,
Czy ktoś z Państwa pamięta temat i jest w posiadaniu kartek z I wojny światowej (Edward Kusz, Kazimierz Kusz - żołnierze armii pruskiej) wymienionych w wyżej cytowanym poście z 2011 roku oraz byłby skłonny udostępnić skany tych kartek (po otwarciu posta po 15 latach nie widać już skanów wstawionych przez jego autorkę)?