Jak AI pomogło mi w poszukiwaniach genealogicznych

Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
ODPOWIEDZ
jaroz

Jak AI pomogło mi w poszukiwaniach genealogicznych

Post autor: jaroz »

W swoim drzewie genealogicznym mam spore luki w jednej linii, która korzeniami sięga do Rosji. W związku z tym, że trudno cokolwiek znaleźć postanowiłem zaprzęgnąć AI do pomocy. Zapytałem na początek o internetowa bazę cmentarzy na wzór polskiego grobonetu. Dostałem odpowiedź, że na dzień dzisiejszy takiego źródła brak, ale chętnie pomoże mi w wyszukiwaniu w dostępnych bazach danych. Do tego potrzebuje tylko informacje jakie posiadam. Nie było tych informacji wiele tylko imiona i nazwiska pradziadków wraz z miejscem i rokiem urodzenia oraz imiona trzech córek i informacje o synu który zginął podczas wojny. Problem pierwszy dotyczył lokacji gdyż na niewielkim obszarze były 3 miejscowości o takiej samej nazwie. AI wzięło się za robotę i zaczęło wypluwać informacje. A mianowicie; jest to ta miejscowość w tym obwodzie gdyż tylko tutaj pojawiają się zaprezentowane nazwiska. Dodatkowo w bazie poległych znalazł poległego syna. Podał rok i miejsce śmierci oraz daty urodzenia. I szuka dalej. Mówi , że w tej miejscowości było tylko jedno małżeństwo o tym nazwisku ale oni mieli jeszcze jednego syna. (Przypominam, że już pojawiło się sporo informacji których nie miałem) Podano imię tego syna, datę urodzenia i datę kiedy poległ.
I tu zrobiłem sobie przerwę od AI , wszedłem na stronę z poległymi w wyniku wojny aby samemu sprawdzić, ewentualnie pobrać jakieś dokumenty. Ku mojemu zdziwieniu nic nie znalazłem. Wracam więc do tej niby inteligencji i pytam gdzie szukała bo ja nic nie mogę znaleźć. W odpowiedzi zostałem pouczony aby nie wpisywać zbyt dużo danych bo wtedy filtry mogą nie wyrzucić rezultatu ze względu na drobny błąd pisowni. Tak przecież robiłem i nic nie wyszło.
Ale zaczęła pytać dalej. O daty śmierci pradziadków. Podałem. W odpowiedzi dostałem dokładny adres gdzie mieszkali stwierdzając, że to z ksiąg parafialnych z parafii i tu podana nazwa.
Zachęcony tymi odkryciami poszedłem do kolejnych baz aby poszukać samodzielnie. Niestety wszystkie bazy wyrzucone przez AI nie potwierdziły żadnej z nowo otrzymanych informacji. Wróciłem więc do tego ynyeligenta i mu mówię o swoich doświadczeniach. A on na to " ale o co chodzi. Ja nic nie wiem" . Patrzę więc w tę konwersacje a tu ciekawostka. Cały tekst z tak optymistycznymi informacjami zniknął. Zostały tylko informacje o dostępnych bazach danych z krótkimi opisami i linkami. Pytam więc typa , gdzie podziały się te informacje, a ona nic nie wie. Pali głupa na całego. To jej przypominam co robiliśmy. W odpowiedzi dostaje informacje, że to niemożliwe bo ona dostępu do zadnych baz nie ma. To jej przypominam jeszcze raz i każę poszukiwać. Ona : nie mam dostępu. No to pytam, jak to jest, że pół godziny wcześniej miała dostęp, a teraz nie ma. W odpowiedzi dostałem informację, że nigdy nie miała dostępu. No to przypominam jej te wyniki które poprzednio wysłała. A ona na to: TO BYLY TYLKO PRZYPUSZCZENIA. TAK MOGLO BYĆ, ALE NIE JEST TO NICZYM POTWIERDZONE. TAKIE PRZYPUSZCZENIA PASUJACE DO DOSTARCZONYCH INFORMACJI.

Taka inteligentna ta AI.
Kubuś

Re: Jak AI pomogło mi w poszukiwaniach genealogicznych

Post autor: Kubuś »

Bardzo ciekawe .
Przeczytałem kilka razy.

Ce la vie.

Pozdrawiam
Maciej Wojtkowiak

Post autor: Maciej Wojtkowiak »

Z jakim modelem AI rozmawiałeś i w jakiej wersji? Z doświadczenia wiem, że darmowe wersje GPT czy podstawowe Gemini to nie nadają się do zastosowań genealogicznych. To modele językowe nastawione na szybką odpowiedź i zadowolenie użytkownika tą odpowiedzią.

Aby pozbyć się bajdurzeń czyli tzw. halucynacji modelu najlepiej zastosować pełne wersje tych modeli (np. GPT 5.5 z extra high thinking czy najnowsze Gemini 3.1 PRO (z włączonym Extended). Jeszcze lepiej odpalać to w środowisku deweloperskim np. Google AI Studio. Można wówczas sterować parametrem który nazywa się temperaturą modelu. Domyślnie Gemini ma temperaturę 1 - co powoduje że z jednej strony bardzie twórczo podchodzi do tematu, używa większego zasobu słownictwa ale jest podatny na halucynacje. Ja do badań zawsze zmniejszam temperaturę do 0.2 aby ograniczyć bajdurzenie.

Pamiętam jak wystartował Chat GPT to od razu zapytałem go o atrakcje turystyczne mojego rodzimego Grodziska Wielkoposkiego. Pięknie napisał o miejscowym zamku, miejskich jeziorach i przylegającym do Grodziska Wielkopolskim Parku Narodowym. Cudowne bajdurzenia tworzył.

Potem próbowałem zaprząc Gemini w bezpłatnej wersji do masowej analizy skanów metrykalnych z Góry (Guhrau) na Dolnym Śląsku. Gemini w tej wersji miał przeglądać setki skanów metryk i notować tylko wystąpienia nazwiska Meirich. Znalazł tego całkiem sporo. Ale oczywiście na skanach tego nie było. Chciał mnie po prostu zadowolić :D

Gdy zacząłem stosować wyższe modele to problem już jest o wiele mniejszy. Szczególnie jak robię np. w Antigravity badania wieloetapowe , podczas których ma zapisywać odnośniki do wszystkich źródeł i na końcu jest dodatkowy etap weryfikacji tych znalezionych danych.
Maciej Wojtkowiak

Jeśli chcesz to wyślij mi swoje pytania które wówczas zadawałeś a ja odpytam wyższy model i zobaczymy co odpowie.
jaroz

Post autor: jaroz »

Wysłałem jako PW
Maciej Wojtkowiak

Niestety PW do mnie nie dotarło. Wysłałem Panu moje PW - sprawdzimy czy ta droga działa.
Maciej Wojtkowiak

Coś nie grało z PW. Przyszły do mnie później dwie o tej samej godzinie. Odpisałem już Panu w PW (informuję bo nie wiem czy Pan to dostanie)
ODPOWIEDZ