webtrees

Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mirella48

webtrees

Post autor: mirella48 »

Może ktoś, coś w tym temacie wie ? w jakim celu tyle gałęzi genealogicznych się tworzy ?
http://ged.vstudio.xon.pl/index.php?rou ... age%2Ftree
Pozdrawiam
Mirka
Poszukuję:Sobczyk,Bugaj,Niewiada,Taczała,Ludwiczak,Dembiński,Rybka,Łokietek,Marcinkowski, Wielińska, Alexandrowicz,Chrobot,Podemski,Redeker,Perczak,Kościelniak,Ograbek,
Boguszyńska,Kaliszan,Goździaszek,Rogacki,Rachwalski, Stankiewicz
Kubuś

Re: webtrees

Post autor: Kubuś »

Pani Mirko

Oprócz drzew genealogicznych tworzy się inne formy jak drzewa miejscowe, drzewa zawodowe ,
Prekursorem był ksiądz Rontlz ale mamy setki takich drzew w internecie .

Takim typowym miejscowym jest https://ofb-treuburg.portal-ostpreussen ... istics.php
Awatar użytkownika
mirella48

Moim zdaniem coś takiego nie powinno mieć miejsca. Prawdopodobnie nie zgodne z przepisami i nie każdy sobie życzy aby wywód jego przodków był ogólnie dostepny w sieci. Drzewo genealogiczne to jest indywidualna, prywatna i świeta sprawa każdego. Takie bazy jak: Projekt Poznań, baza basia i nne gdzie sa zdygitalizowane metryki owszem ale nie gotowe drzewa. Wystąpiłam do USC w Poznaniu o informacje osoby urodzonej w 1911 r. (brat mojej mamy)Otrzymałam odpowiedź odmowną z dwiema stronami przepisów o RODO i innych, interes prawny itd.. Wystepując do IPN odnośnie tej samej osoby urodzonej w 1911 roku zaginionej w czasie II wojny i uznanej za zmarłą musiałam dostarczyć swoją metrykę urodzenia, akt małżeństwa, akt urodzenia mojej mamy, jej akt małżeństwa i akt urodzenia osoby o informacje której wystepowałam. W takim razie nie zrozumiały i naganny jest dla mnie fakt szargania prywatnością rodzin w internecie.
Pozdrawiam
Mirka
Poszukuję:Sobczyk,Bugaj,Niewiada,Taczała,Ludwiczak,Dembiński,Rybka,Łokietek,Marcinkowski, Wielińska, Alexandrowicz,Chrobot,Podemski,Redeker,Perczak,Kościelniak,Ograbek,
Kubuś

Pani MIrko

Zupełna racja i dlatego od wielu lat budujemy drzewa swoich rodzin a jest nas jakieś 10 osób i mamy duże drzewa .Ja to skromne 110.000 dusz a koledzy i koleżanki dużo większe ale wszystko mamy w INtranecie czyli w INternecie wirtualnym .
W taki sposób mam zawsze dostęp do własnego drzewa niezależnie od INternetu czy działa czy nie działa .
Co i doradzam innym.Program prowadzimy na komercyjnym programie TNG a wirtualny internet na VertrigoSerw . Wielu genealogów ma podobnie .Robimy drzewo dla potomnych więc to im przekażemy.

Pozdrawiam

Ryszard Welka
Awatar użytkownika
mirella48

W taki sposób jak najbardziej. Zapytam nieskromnie. Po co Panu takie duże drzewo ? przecież z połową albo i więcej nie jest Pan ani spokrewniony ani spowinowacony.
Pozdrawiam
Mirka
Kubuś

Pani MIrko

Ze wszystkjimi jestem spokrewniony .
A teraz wyjaśniam dlaczego takie drzewo .

Wyjaśnienie jest banalne .
Jak Pani szuka pradzidka z 1834 roku nie ma problemu i lecimy po metrykach jak po sznurku ale.....................jak szukamy pradziadka z 1606 roku to nie lecimy metrykami jak leci bo tam nieraz nie ma nawet nazwisk .

Każda wpisana osoba to przeze mnie wpisana osoba z metryki . A zindeksowałem jakieś 500.000 metryk .Nie mam żadnych wzorców w Internecie i nie korzystam z zasobów internetoowych . Czy indeksacja jest w Internecie czy jej nie ma ja robię swoją bo tamte się nie nadają do niczego .
Wtedy trzeba połaczyć genealogią miejscową każdego z każdym w parafii jeżeli to rodziny zagniazdowane .
NO to np dla Wielenia wychodzi 45.000 dusz .Ma Pani dowód na forum gdzie dałem wszystkie indeksy tej parafii .A ja takich parafii mam koło setki a na razie zrobiłem genealogie miejscowe dla trzech . Nas tego nauczył tutejszy genealog Pan Forma . Znajdzie Pani tysiąc takich genealogii o czym pewni Pani nie wiedziała .Prosze zobaczyć w internecie genealogię Pana Kielaka Kilakowie.com to cirka 150.000 . Dokładnie zrobił to samo co my .A z Panem Kielakiem mam jakieś 30 przodków.Jak Pani umie znaleźć przodka z 1585 roku prościej to gratuluję .

NO po co ?
Ale ja mam w tej parafii 264 przodków a łącznie 551 przodków .

I nie tylko ja ale jekieś 10 osób wsółpracujących ze mną .
Wszyscy mamy oddzielne drzewa a tak sie złożyło ,że mamy kilku wspólnych przodków w tej czy innej parafii . Jedna z koleżanek ma wielkie drzewo rodziny Steinborn inny kolega wielkie drzewo swoich rodzin ale jedna z gałęzi przodków bo tylko o przodkach mówimy ma tych co ja .
To się nazywa współpraca a wszystko robimy telefonicznie albo osobiście .
Ja drzewo robię 16 lat .Koledzy różnie 3,5,10 lat

Pani MIrko

Drzewo to nie problem . Mój program TNG pozwala mieś milion dusz .

Problem to wywód przodków .
A do tego mamy oddzielny program co nam zajęło 2 lata .
Piasliśmy współnie program w Libre Office .
Administrowanie 551 przodkami to jest wyczyn a nie drzewo .
Sam skorowidz przodków zajął mi 3 miesiące .
A to drzewo to jeszcze drzewo mojej żony gdzie mam 335 przodków czyli łatwo obliczyć ,że dzieci mają 886 przodków .

A po co mi w drzewie osoby niepowiązane .????
Ja powiazanych mam za dużo .To co mam wycinać ?

============================================
A jeszcze na koniec napiszę ,że na 150.000 dusz mam jakieś 100 osób żyjących.BO jakoś kuzyni nie dopisali

Ryszard Welka
Awatar użytkownika
mirella48

Panie Ryszardzie,
No cóż, pozostaje mi pogratulować tak dużego drzewa genealogicznego i że wszyscy są z Panem spokrewnieni.
Mam skromne drzewo tylko ze strony jednego dziadka ok. 1000 osób ale nie są wszyscy ze mna spokrewnieni, niektórzy są
tylko spowinowaceni.
Czy pisząc cyt.:
[ Czy indeksacja jest w Internecie czy jej nie ma ja robię swoją bo tamte się nie nadają do niczego ]
ma Pan na myśli bazę Basia, projekt poznan i inne ? jeśli tak stanowczo się z tym nie zgadzam.
Pozdrawiam
Mirka
Kubuś

Pani Mirko .

Dzięki za życzenia .

Tak przy okazji napisałem co najważniejsze : "Problem to wywód przodków .
A do tego mamy oddzielny program co nam zajęło 2 lata .
Pisaliśmy współnie program w Libre Office ."

Tu są wszyscy spokrewnieni .

Jak Pani umie robić drzewo w 1600 roku kierując się po kolei spokrewnionymi no to gratulacje .
Ja bym też tak chciał a najlepiej gdyby moje drzewo składało się tylko z przodków .
To bym sobie gratulował codziennie .
A może Pani MIrko dobrze by było jak by Pani opisała taki sposób jak to się szuka przodków z 1600 roku z Basi ?
My to robimy łącząc każdego z każdym bo inaczej nie umiemy . A do takiej genealogii ani Basia ani Projekt Poznań się nie nadają .

Z prostego powodu . To nie są zestawienia tabelaryczne .

Wiele osób prawdopodobnie korzysta z tych baz i super . Ja nie umiem korzystać i tworzę własne .

Każdy musi znaleźć swoją drogę a nie powielać innych .
Ja znalazłem swoją zgodnie z piękną piosenką :

Wojtek Młynarski napisał :

Co dzień, gdy przejdziesz próg, jest tyle dróg co w świat prowadzą
I znasz sto mądrych rad co drogę w świat wybierać radzą
I wciąż ktoś mówi ci, że właśnie w tym tkwi sprawy sedno
Byś mógł z tysiąca dróg wybrać tę jedną

To co Młynarski tak opisał a ja gram codziennie na gitarze .U matematyków i logików nazywa się :

BRZYTWA OCKHAMA.

A do tego żadne bazy nie są potrzebne ale prosta tabela najlepiej w trybie tekstowym kodu ASCII .

Pozdrawiam

Ryszard Welka
ODPOWIEDZ