Sztuczna inteligencja i książki o poznańskim warzeniu piwa

Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
ODPOWIEDZ
Maciej Wojtkowiak

Sztuczna inteligencja i książki o poznańskim warzeniu piwa

Post autor: Maciej Wojtkowiak »

Drodzy forumowicze,

Już o tym pisaliśmy w wątku o sztucznej inteligencji ale chciałem to wydzielić aby nie umknęło w gąszczu informacji w tamtym wątku.
Zrobiłem eksperyment - przefiltrowałem poznańskie indeksy z Geneteki, świetnie zindeksowane przez Pana Henryka Krzyżana i wybrałem wszystkie związane z piwowarstwem, mielcarstwem, młynarstwem i przemysłem destylacyjnym (do 1830 roku). Resztę już moimi rękoma zrobiła Gemini:
- sprawdziła przefiltrowane indeksy i zaproponowała rozdziały przyszłej książki
- zaproponowała ilość oraz rodzaj raportów które potem uruchomiłem na tych indeksach
-zaproponowała badania "Deep research" aby pogłębić różne tematy - np. co się działo po 1830 roku, albo pogłębione analizy o epidemiach czy pożarach.
-zaproponowała 2 rodzaje docelowej "książki" - jeden fabularny, z mniejszą ilością przykładów napisany barwnym językiem
drugi - bardziej faktograficzny z większą ilością przykładów.

Moja rola ograniczyła się tylko do wykonania tych wszystkich kroków. Nie ingerowałem w ten proces i nie sprawdzałem poprawności danych. Nie było to zadanie automatyczne - zajęło mi parę wieczorów w których uruchamiałem te wszystkie raporty i sklejałem je w całość.

Obie wersje wrzucam jako linki do mojego dysku Google:

1. Wersja fabularyzowana:

https://docs.google.com/document/d/e/2P ... MNMW_/pub

2. Wersja faktograficzna:

https://docs.google.com/document/d/e/2P ... XiNO4U/pub

Co myślicie drodzy forumowicze o produkcji Gemini?
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

Re: Sztuczna inteligencja i książki o poznańskim warzeniu piwa

Post autor: Henryk Krzyżan »

Szkoda, że ta sztuczna inteligencja się nie zorientowała, że piwowar i mielcarz to jest to samo, przynajmniej w księgach metrykalnych i często pisane wymiennie :-)
https://sjp.pwn.pl/doroszewski/mielcuch;5451134.html
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Maciej Wojtkowiak

Post autor: Maciej Wojtkowiak »

Tam na pewno będzie więcej takich kwiatków. Dlatego człowiek pilnujący, sprawdzający, akceptujący, weryfikujący jest niezbędny.

Zrobiłem Deep Research dla słowa mielcuch - mógłbym go umieścić wśród plików źródłowych i przegenerować raz jeszcze obie broszurki ale przyznam się, że już mi się nie chce.

Ale link do Deep Research "Mielcuch" wrzucam:
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

Post autor: Henryk Krzyżan »

Kiedyś też myślałem, że to dwa odrębne zawody i bodajże w Śródce pisałem słodownik, więc to był tylko żart. Specjalizacja nastąpiła najprawdopodobniej jak zaczęto produkować piwo na skalę przemysłową, a nie w małym browarze rzemieślniczym. U nas to dopiero lata 40-te XIX wieku - w Poznaniu rok 1844 rodzina Huggerów (Ambroży).
Piszę w Śródce, bo wtedy było to odrębne miasto, tak jak Ostrówek i dopiero w 1800 roku została włączona do Poznania.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
ODPOWIEDZ