Bydgoszcz (1925–1929): Poszukiwania dokumentów (paszporty, spisy wojskowe) – rodzinaodzina Bogdański

Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
ODPOWIEDZ
Pumatix

Bydgoszcz (1925–1929): Poszukiwania dokumentów (paszporty, spisy wojskowe) – rodzinaodzina Bogdański

Post autor: Pumatix »

Dzień dobry wszystkim,
zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc oraz świeże spojrzenie na moją obecną kwerendę archiwalną. Sprawa dotyczy mojego prapradziadka oraz jego syna (mojego pradziadka), którzy w latach 20. XX wieku wrócili z emigracji w Zagłębiu Ruhry do Polski.

Oto kluczowe fakty wynikające z posiadanych przeze mnie dokumentów:
Stefan (Stephan) Bogdański: urodził się 22.08.1887 r. w Jeżycach (Poznań). W lipcu 1925 r. przeprowadził się wraz z synem do Polski i mieszkał do 31.12.1929 r. w Bydgoszczy przy ul. Ogrodowej. Wpis w księdze adresowej: odnalazłem już Stefana w księdze adresowej mieszkańców Bydgoszczy (m.in. z 1929 r.), gdzie figuruje bezpośrednio z wpisem jako robotnik kolejowy.

Robert Bogdański (syn): urodził się 07.06.1911 r. w Duisburgu. Przyjechał z ojcem do Bydgoszczy w 1925 r. jako nastolatek (ok. 14 lat) i w czerwcu 1929 r. osiągnął tam 18. rok życia, co oznacza, że podlegał pod rejestrację wojskową jako rocznik przedpoborowy 1911. Dokładnie 31.12.1929 r. cała rodzina wyjechała z Bydgoszczy z powrotem do Niemiec. Dotychczasowe działania:
Oficjalne zapytania do Archiwum Akt Nowych (AAN) w Warszawie, Archiwum Państwowego w Bydgoszczy (kartoteka meldunkowa oraz Starostwo Powiatowe) jak również do Archiwum Zakładowego PKP S.A. zostały już przeze mnie wysłane.

Moje pytanie do Państwa:
Ponieważ rodzina pod koniec 1929 roku oficjalnie wyjechała z powrotem do Niemiec, a syn w 1929 roku osiągnął wiek 18 lat, musieli posiadać oficjalne dokumenty tożsamości. Czy ktoś z Państwa ma doświadczenie z kwerendami w zespole Starostwa Powiatowego w Bydgoszczy (w szczególności rejestry paszportowe lub wnioski o wydanie dowodów osobistych) z tamtych lat? Czy w regionie istnieją inne, mniej oczywiste źródła, w których warto szukać śladów po paszportach, dowodach osobistych, spisach przedpoborowych rocznika 1911 lub aktach szkolnych/cechowych z lat 1925–1929?
Będę ogromnie wdzięczny za każdą merytoryczną wskazówkę, sugestię lub podpowiedź dotyczącą zespołów archiwalnych.

Pozdrawiam serdecznie,
ODPOWIEDZ