Ślub Jana Robowskiego i Tekli Jagielskiej prośba do p. Henryka Krzyżana

Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wgorski10

Ślub Jana Robowskiego i Tekli Jagielskiej prośba do p. Henryka Krzyżana

Post autor: wgorski10 »

Mam prośbę do p. Henryka Krzyżana, który indeksował śluby w parafii św. Marii Magdaleny w Poznaniu i indeksował ślub Jana Robowskiego burmistrza Kościana i Tekli Robowskiej w 1823 roku o sprawdzenie jeśli to możliwe, czy jest tam informacja o rodzicach małżonków. Wg "Materiały genealogiczne wielkopolskich rodzin nieszlacheckich XVI-XX" "Przodkowie i krewni Tekli Jagielskiej część 1 od str. 114-117 -Jagielski" - Tekla była córką Antoniego Jana Bonawentury Jagielskiego i Anny Kramaczyk/kramarkiewicz i urodziła się w 1801 roku. Ale wg. dostępnych mi spisów jest dużo dzieci Antoniego i Anny przed 1800 rokiem po 1801 roku a Tekli nie ma. a wszystkie dzieci i przed po 1800 roku są w parafii Marii Magdaleny. Czyli ona tez tam powinna być. To może jednak te "materiały genealogiczne" coś przeinaczają? albo ja je źle czytam?
Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam Wojciech Górski
poszukuję: Górski (Kościan, Rogoźno), Gronowicz (Sulmierzyce, Śniaty, Wilkowo Polskie), Robowski (burmistrz Kościana)
janusz59

Re: Ślub Jana Robowskiego i Tekli Jagielskiej prośba do p. Henryka Krzyżana

Post autor: janusz59 »

Na Poznan-Project i na familysearch jest zindeksowany ten akt (bez podglądu). W obu przypadkach nie ma wzmianki o rodzicach .

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

Post autor: Henryk Krzyżan »

W akcie jest tylko napisane, że Tekla Jagielska panna urodziła się w mieście Poznań, a świadkami ślubu byli Józef Jagielski, Antoni Korczyński i Michał Jagielski.
https://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main ... is&id=1485
Ślubu udzielił Jan Jagielski proboszcz ptaszkowski.
https://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main ... is&id=1482
ślub 22 stycznia
Rodziców brak.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Awatar użytkownika
wgorski10

Dziękuję
poszukuję: Górski (Kościan, Rogoźno), Gronowicz (Sulmierzyce, Śniaty, Wilkowo Polskie), Robowski (burmistrz Kościana)
Awatar użytkownika
wgorski10

a nie ma pomysłu jak ją odnaleźć? Wiem, że zmarła w Kościanie w 1852 roku, urodziła córkę Xawierę zamężną Górską moją praprababkę...
janusz59

Post autor: janusz59 »

Są trzy możliwości .
1. Używała innego imienia niż wpisane przy chrzcie. Trzeba prześledzić losy sióstr z 1799 i 1802.
2. Była adoptowana od kogoś spokrewnionego.
3. Była ochrzczona w innym kościele.

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
Paweł Wietrzykowski

Post autor: Paweł Wietrzykowski »

@wgorski10
Podaj na pw. mail to przyślę Ci akt ślubu tej pary.

Coś mi tu nie pasuje: Leon urodził się 13 kwietnia 1800 roku, Maria Victoria 31 stycznia 1802. Czyli ciąża z Marią Victorią to kwiecień 1801 roku. Nie ma - chyba , nie mnie ktoś sprostuje jeżeli się mylę - możliwości biologicznej żeby pomiędzy kwietniem 1800 a kwietniem 1801 urodziło się jeszcze jedno dziecko.
Pozdrawiam, Paweł
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

W tej samej parafii św. MM córce moich przodków chrzczonej w 1823 roku nadano imiona Anna Klara, a w akcie zgonu z tego samego roku wpisano imię Zuzanna.
1823 119 Anna Clara Żupański Joannes Marianna Lewandowska Poznań św. Marii Magdaleny
1823 54 Susanna Żupański Theodor Marianna Lewandowska Poznań św. Marii Magdaleny
Chodzi o to samo dziecko, a imiona są różne, tak jak imię ojca, który posługiwał się dwoma imionami Jan Teodor.
Tu może być taka sama sytuacja.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Awatar użytkownika
wgorski10

moja żona jest pediatrą i twierdzi, że w szczególnych okolicznościach jest możliwość tej ciąży miedzy Leo a Marią Victorią, szczególnie, że Maria mogła być wcześniakiem. No chyba, że zgodnie z tym co Pan Henryk pisze Tekla to Maria wiktoria?
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

Może akt zgonu by coś wyjaśnił.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Awatar użytkownika
wgorski10

zmarła 7 września 1852 w Kościanie. Ale metryka jest chyba tylko w AAP.
GrzegorzP

Post autor: GrzegorzP »

W akcie zgonu 156/1852 jest wpis, że 07 września 1852 w Kościanie zmarła na cholerę Tekla Jagielska, lat 50, żona Jana Robowskiego.
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz
Awatar użytkownika
wgorski10

Dziękuję wszystkim za pomoc
Awatar użytkownika
Gregorius

Post autor: Gregorius »

Dodam że wszystko wskazuje na to że siostrą Tekli (niekoniecznie ochrzczonej pod tym imieniem) była Katarzyna Jagielska ur. w 1806 roku, żona Jerzego Żupańskiego, syna Teodora, przodka Henryka Krzyżana.
Grzegorz
Awatar użytkownika
wgorski10

A to się porobiło, że akurat Pana Henryka jak rozumiem powinowatego swojego poprosiłem o pomoc... Coś w tym musi być. Może się jednak ta Tekla, o której w nekrologu napisano, że była anielskiej dobroci choć na cholerę zmarła- się odnajdzie.
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

W tym czasie to pewnie wszystkie rodziny mieszczańskie były jakoś ze sobą spokrewnione :)
Wszystkie parafie Poznania zostały zindeksowane. Nawet jeśli jakieś sakramenty odbywały się w kościołach klasztornych, to i tak akty były spisywane w najbliższej parafii, co często było zaznaczane w księgach.
Gorzej z księgami gminy greckiej, bo te gdzieś zaginęły, więc informacje o przodkach mam tylko z ksiąg metrykalnych katolickich i oryginalnej Kroniki Miasta Poznania, gdzie zapisywano ważniejsze wydarzenia, w tym akty kupna-sprzedaży nieruchomości. Dlatego wiem, że kamienica przy Starym Rynku należała do mojego przodka Teodora, który podarował dom, bez gruntu pod nim, swojemu bratu Konstantemu na tej samej działce, ale od ul. Koziej i tam prawdopodobnie urodził się Jan Konstanty Żupański, a nie w domu brata.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Awatar użytkownika
Gregorius

Post autor: Gregorius »

Henryk Krzyżan pisze: 30 maja 2026, 12:37 W akcie jest tylko napisane, że Tekla Jagielska panna urodziła się w mieście Poznań, a świadkami ślubu byli Józef Jagielski, Antoni Korczyński i Michał Jagielski.
https://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main ... is&id=1485
Ślubu udzielił Jan Jagielski proboszcz ptaszkowski.
https://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main ... is&id=1482
ślub 22 stycznia
Rodziców brak.
X. Michał Jagielski, brat ojca Tekli, ochrzczony 30 września 1748 roku w parafii Św. Marii Magdaleny w Poznaniu.
Grzegorz
ODPOWIEDZ