Armia Pruska 1826

Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
ODPOWIEDZ
Rosada

Armia Pruska 1826

Post autor: Rosada »

Dzień dobry,

kwestie wojskowe są mi całkowicie obce. Może wśród Was są znawcy tematu.

Jeden z moich przodków, w roku 1826 trafił do Poznania, jak rozumiem odbywał tu służbę wojskową.
Tutaj też zmarł jeden jego syn, a z kolei raz był chrzestnym.
W obu aktach jest opisany jako
"żołnierz 11 kompani 19 regimentu".

Czy można z tego zapisu wyciągnąć jakąś ciekawą historię?

Pozdrawiam
pozdrawiam

Bartek
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

Re: Armia Pruska 1826

Post autor: Henryk Krzyżan »

"11 kompania 19. Pułku Piechoty (niem. Infanterie-Regiment Nr. 19, nazywanego później 2. Poznańskim) w 1826 roku stacjonowała na terenie garnizonu w Poznaniu. Ze względu na dużą liczbę służących w nim Polaków, pułk ten był w tamtym okresie potocznie nazywany „pułkiem Kaczmarków”.
Stacjonowanie: Od 1817 roku pułk był rozlokowany w Wielkim Księstwie Poznańskim. W latach 1823–1830 dwa z jego batalionów stacjonowały bezpośrednio w Poznaniu, a jeden w Gnieźnie.
Skład osobowy: W 1823 roku jednostka składała się niemal wyłącznie z Polaków, co sprawiało, że pruskie dowództwo traktowało ją z podejrzliwością.
Dalsze losy: W obawie przed przejściem żołnierzy na stronę powstańców, w 1830 roku pułk został karnie przerzucony w głąb Niemiec i wrócił do Poznania dopiero w 1836 roku.
Więcej informacji o lokalizacji poszczególnych formacji stacjonujących w tamtym czasie na terenie miasta można znaleźć na stronie Twierdza Poznań. Aby odnaleźć szczegółowe dane na temat konkretnych żołnierzy służących w tej kompanii w 1826 roku, warto skorzystać z archiwów pruskich (m.in. Geheimes Staatsarchiv Preußischer Kulturbesitz) lub zasobów genealogicznych dostępnych przez Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo."

http://fort-archiwum.mariwoj.pl/tp42.htm

Tyle znalazłem w necie.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Rosada

Re: Armia Pruska 1826

Post autor: Rosada »

Dziękuję, nie dokopałem się tego wyniku wyszukiwania.
pozdrawiam

Bartek
ODPOWIEDZ