Mam pytanie do Kuby "jlabedzki":
Mam w swym "drzewie" prababkę cioteczną ojczystą
po kądzieli, Salomeę ze Świątkowskich, dwukrotnie zamężną,
raz - z Józefem Łabędzkim.
Z pamięci podaję w tej chwili jej daty:1847-1934.
(Może być lekka odchyłka.)
Czy może jest powiązana z Pańskim "drzewem"?
Poproszę o odpowiedź i pozdrawiam.
Jacek"gerszewski"
Kostrzyn
- jlabedzki
Re: Kostrzyn
Dzień dobry,
niestety ten Józef to raczej nie z "moich" Łabędzkich. W Wielkopolsce było kilka niespokrewnionych rodzin o tym nazwisku - moi przodkowie wywodzą się spod Wrześni.
Pozdrawiam,
Kuba
niestety ten Józef to raczej nie z "moich" Łabędzkich. W Wielkopolsce było kilka niespokrewnionych rodzin o tym nazwisku - moi przodkowie wywodzą się spod Wrześni.
Pozdrawiam,
Kuba
Łabędzcy (Opatówko, Września, Kleszczewo, Kostrzyn), Wilkowscy (Kostrzyn, Poznań), Klimas (Iwno, Wiktorowo, Chorzałki), Wesołek (Krerowo, Mączniki, Czerlejno), Stacheccy (Kostrzyn, Pobiedziska), Nijaki, Dopiera, Dokowicz,Banach (powiat Grodzisk, Wolsztyn)
-
Jan M. Musielak
Ja również mam w drzewie Kostrzyn. Tam urodziła się w 1816 roku moja pra-pra-pra-prababka, Agata Jakubowska, córka Ignacego, żołnierza napoleońskiego, który osiadł w Kostrzynie i Wiktorii Twardowskiej.
Ciekawostką jest zapis zgonu Wiktorii w roku 1863. Zgłasza zgon córka, Agata, która po pierwsze odmładza matkę (podaje wiek: lat 70 - wg aktu ślubu w roku 1798 urodziła się około 1774) a ponadto jako ojca podaje swojego ojca Ignacego.
Ciekawostką jest zapis zgonu Wiktorii w roku 1863. Zgłasza zgon córka, Agata, która po pierwsze odmładza matkę (podaje wiek: lat 70 - wg aktu ślubu w roku 1798 urodziła się około 1774) a ponadto jako ojca podaje swojego ojca Ignacego.
x. Jan M. Musielak
AAP
AAP
- Henryk Krzyżan
Z całym szacunkiem, ale skoro Ignacy urodził się w 1807 roku, to nie mógł być żołnierzem Napoleona Bonapartego, bo w roku 1815 miał 8 lat, a w wieku 9 lat zostałby ojcem Agaty Jakubowskiej.
Parafia katolicka Kostrzyn, wpis 4 / 1833
Ignatius Jakubowski (26 lat)
Victoria Twardowska (25 lat)
Czyżby były dwie pary o tych samych imionach i nazwiskach?
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
-
Jan M. Musielak
Jakby Pan zapoznał się z oryginałem zapisu to zauważyłby, że Wiktoria Twardowska jest matką a nie żoną. 9.02.1833 Ignacy Jakubowski, ur. 15.08.1807, syn Ignacego i Wiktorii Twardowskiej bierze ślub Petronelą Wierzyńską. Gdyby Pan przeczytał komentarze do błędnego wpisu w PP to też by to wiedział.Henryk Krzyżan pisze: 16 maja 2026, 20:49 Z całym szacunkiem, ale skoro Ignacy urodził się w 1807 roku, to nie mógł być żołnierzem Napoleona Bonapartego, bo w roku 1815 miał 8 lat, a w wieku 9 lat zostałby ojcem Agaty Jakubowskiej.
x. Jan M. Musielak
AAP
AAP
- Henryk Krzyżan
Dziękuję za wyjaśnienia.Jan M. Musielak pisze: 17 maja 2026, 00:02Jakby Pan zapoznał się z oryginałem zapisu to zauważyłby, że Wiktoria Twardowska jest matką a nie żoną. 9.02.1833 Ignacy Jakubowski, ur. 15.08.1807, syn Ignacego i Wiktorii Twardowskiej bierze ślub Petronelą Wierzyńską. Gdyby Pan przeczytał komentarze do błędnego wpisu w PP to też by to wiedział.Henryk Krzyżan pisze: 16 maja 2026, 20:49 Z całym szacunkiem, ale skoro Ignacy urodził się w 1807 roku, to nie mógł być żołnierzem Napoleona Bonapartego, bo w roku 1815 miał 8 lat, a w wieku 9 lat zostałby ojcem Agaty Jakubowskiej.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
Dodam że z Kostrzyna pochodził ksiądz Antoni Kozłowicz, urodzony 3 czerwca 1838 roku (chrzest 10 czerwca 1838 roku), syn Ksawerego Kozłowicza i Ludwiki Rychlickiej.
https://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main ... is&id=2142
https://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main ... is&id=2142
Grzegorz