Kostrzyn

Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
gerszewski

Re: Kostrzyn

Post autor: gerszewski »

Mam pytanie do Kuby "jlabedzki":
Mam w swym "drzewie" prababkę cioteczną ojczystą
po kądzieli, Salomeę ze Świątkowskich, dwukrotnie zamężną,
raz - z Józefem Łabędzkim.
Z pamięci podaję w tej chwili jej daty:1847-1934.
(Może być lekka odchyłka.)
Czy może jest powiązana z Pańskim "drzewem"?

Poproszę o odpowiedź i pozdrawiam.
Jacek"gerszewski"
Awatar użytkownika
jlabedzki

Post autor: jlabedzki »

Dzień dobry,

niestety ten Józef to raczej nie z "moich" Łabędzkich. W Wielkopolsce było kilka niespokrewnionych rodzin o tym nazwisku - moi przodkowie wywodzą się spod Wrześni.

Pozdrawiam,
Kuba
Łabędzcy (Opatówko, Września, Kleszczewo, Kostrzyn), Wilkowscy (Kostrzyn, Poznań), Klimas (Iwno, Wiktorowo, Chorzałki), Wesołek (Krerowo, Mączniki, Czerlejno), Stacheccy (Kostrzyn, Pobiedziska), Nijaki, Dopiera, Dokowicz,Banach (powiat Grodzisk, Wolsztyn)
Jan M. Musielak

Post autor: Jan M. Musielak »

Ja również mam w drzewie Kostrzyn. Tam urodziła się w 1816 roku moja pra-pra-pra-prababka, Agata Jakubowska, córka Ignacego, żołnierza napoleońskiego, który osiadł w Kostrzynie i Wiktorii Twardowskiej.
Ciekawostką jest zapis zgonu Wiktorii w roku 1863. Zgłasza zgon córka, Agata, która po pierwsze odmładza matkę (podaje wiek: lat 70 - wg aktu ślubu w roku 1798 urodziła się około 1774) a ponadto jako ojca podaje swojego ojca Ignacego.
x. Jan M. Musielak
AAP
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

Post autor: Henryk Krzyżan »

Z całym szacunkiem, ale skoro Ignacy urodził się w 1807 roku, to nie mógł być żołnierzem Napoleona Bonapartego, bo w roku 1815 miał 8 lat, a w wieku 9 lat zostałby ojcem Agaty Jakubowskiej.

Parafia katolicka Kostrzyn, wpis 4 / 1833

Ignatius Jakubowski (26 lat)
Victoria Twardowska (25 lat)

Czyżby były dwie pary o tych samych imionach i nazwiskach?
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Jan M. Musielak

Post autor: Jan M. Musielak »

Henryk Krzyżan pisze: 16 maja 2026, 20:49 Z całym szacunkiem, ale skoro Ignacy urodził się w 1807 roku, to nie mógł być żołnierzem Napoleona Bonapartego, bo w roku 1815 miał 8 lat, a w wieku 9 lat zostałby ojcem Agaty Jakubowskiej.

Jakby Pan zapoznał się z oryginałem zapisu to zauważyłby, że Wiktoria Twardowska jest matką a nie żoną. 9.02.1833 Ignacy Jakubowski, ur. 15.08.1807, syn Ignacego i Wiktorii Twardowskiej bierze ślub Petronelą Wierzyńską. Gdyby Pan przeczytał komentarze do błędnego wpisu w PP to też by to wiedział.
x. Jan M. Musielak
AAP
Awatar użytkownika
Henryk Krzyżan

Post autor: Henryk Krzyżan »

Jan M. Musielak pisze: 17 maja 2026, 00:02
Henryk Krzyżan pisze: 16 maja 2026, 20:49 Z całym szacunkiem, ale skoro Ignacy urodził się w 1807 roku, to nie mógł być żołnierzem Napoleona Bonapartego, bo w roku 1815 miał 8 lat, a w wieku 9 lat zostałby ojcem Agaty Jakubowskiej.

Jakby Pan zapoznał się z oryginałem zapisu to zauważyłby, że Wiktoria Twardowska jest matką a nie żoną. 9.02.1833 Ignacy Jakubowski, ur. 15.08.1807, syn Ignacego i Wiktorii Twardowskiej bierze ślub Petronelą Wierzyńską. Gdyby Pan przeczytał komentarze do błędnego wpisu w PP to też by to wiedział.
Dziękuję za wyjaśnienia.
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Awatar użytkownika
Gregorius

Post autor: Gregorius »

Dodam że z Kostrzyna pochodził ksiądz Antoni Kozłowicz, urodzony 3 czerwca 1838 roku (chrzest 10 czerwca 1838 roku), syn Ksawerego Kozłowicza i Ludwiki Rychlickiej.
https://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main ... is&id=2142
Grzegorz
ODPOWIEDZ