Jak uzyskać inf z książeczki wojskowej

Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
ODPOWIEDZ
Roma333

Jak uzyskać inf z książeczki wojskowej

Post autor: Roma333 »

Mój ojciec był w wojsku w latach 1947-1949r. W ankiecie personalnej , którą znalazłam w archiwum z zakładu, w którym pracował w 1952 wpisał nr książeczki wojskowej wydanej w Gnieźnie, potem coś niewyraźnie Gryfice (zakład pracy był w Dziwnowie). Zmieniał jeszcze kilka razy adresy zamieszkania, Gdzie szukać informacji zapisanej w tej książeczce? Czy kartoteka dot. książeczki wędruje za zmianą adresu. Książeczki nigdy nie widziałam. (ojciec zginął w wypadku gdy miałam 5 lat tj. w 1962). Szukam wszelkich informacji o ojcu bo nie mam pamiątek i mało o nim wiem.
Roma
Kubuś

Re: Jak uzyskać inf z książeczki wojskowej

Post autor: Kubuś »

Pani Romo
Jak znam nasżą Armię a jestem byłym oficerem z pieknym tytułem naukowym ,który nadał mi i kilku kolegom Pan Prezydent III Najjaśniejszej "Inżynier Współczesnego Atomowego Pola Walki "----nie ma nigdzie żadnej danej archiwalnej jako i pewnie książeczki . Za żołnierzem idzie karta osobowa w danym WKU ale tak nie ma takich danych a ja swoją książeczkę 10 lat temu wyrzuciłem jako smieć i wielu moich kolegów nawet nie wie ,gdzie ją ma . Na takie dane bym nie liczył . Owszem jest CAW i to w Toruniu gdzie mieszkam ale nie sądzę aby Pani cokolwiek się z niego dowiedizała .

Pozdrawiam
Ryszard Welka
Toruń
Roma333

Post autor: Roma333 »

A ja napisałam do WCU do Poznania (w Gnieźnie już nie ma) gdzie ewentualnie szukać. Może ktoś odpowie, ale pewnie nie jak wynika z tego co mi Pan przekazał. Ale tak wykazania działania, czemu nie...
Pozdrawiam
Roma Rogacka
Kubuś

Post autor: Kubuś »

No w genealogii " NIgdy nie mów nigdy " Naukowcy radzieccy nie takie rzeczy widzieli.Pozdrawiam

Ryszard Welka
ODPOWIEDZ