Szanowni Państwo, bardzo proszę o odczytanie Aktu z rosyjskiego. Myślę, że dotyczy mojej prarababci Marianny Zaręby po mężu Ciapczyńska. Podaję link. Wpis 6. Także tam jest wpis 8. Spora część tej wsi Ligota była zamieszkała przez moją rodzinę Ciapczyński.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... =1884&kt=3
Za pomoc serdecznie dziękuję i chętnie się odwzajemnię, pozdrawiam. Dariusz Czapczyński
Ligota, gm. Widawa1884r.
Moderatorzy: magandbet, Młynarka, Bartek, woj
Re: Ligota, gm. Widawa1884r.
AZ nr 6 / 1884 rok
Działo się we wsi Grabno 12/24.02.1884 roku o godz. 8 rano. Stawili się: Wojciech Kolasiński, 55 lat i Roch Bernecik, 30 lat, rolnicy w Ligocie zamieszkali i oświadczyli, że 22 dnia lutego o godz. 3 po południu umarła w Ligocie Marianna z Zarembów/Zarębów Ciapczyńska, wdowa, komornica, w Ligocie urodzona i zamieszkała, 62 lata, córka zmarłych Stefana i Wiktorii małżonków Zarembów/Zarębów. Po naocznym potwierdzeniu zgonu Marianny Ciapczyńskiej akt ten świadkom przeczytany, przez Nas tylko podpisany, dlatego że świadkowie niepiśmienni.
AZ nr 8 / 1884 rok
Działo się we wsi Grabno 15/27.02.1884 roku o godz. 10 rano. Stawili się: Wojciech Kolasiński, 55 lat i Roch Bernecik, 30 lat, rolnicy w Ligocie zamieszkali i oświadczyli, że 25 dnia lutego o godz. 8 rano umarła w Ligocie Marianna Ciapczyńska, panna, 26 lat, w Ligocie urodzona i zamieszkała, córka zmarłych Wojciecha Wawrzyńca i Marianny małżonków Ciapczyńskich. Po naocznym potwierdzeniu zgonu Marianny Ciapczyńskiej akt ten świadkom przeczytany, przez Nas tylko podpisany, dlatego że świadkowie niepiśmienni.
Działo się we wsi Grabno 12/24.02.1884 roku o godz. 8 rano. Stawili się: Wojciech Kolasiński, 55 lat i Roch Bernecik, 30 lat, rolnicy w Ligocie zamieszkali i oświadczyli, że 22 dnia lutego o godz. 3 po południu umarła w Ligocie Marianna z Zarembów/Zarębów Ciapczyńska, wdowa, komornica, w Ligocie urodzona i zamieszkała, 62 lata, córka zmarłych Stefana i Wiktorii małżonków Zarembów/Zarębów. Po naocznym potwierdzeniu zgonu Marianny Ciapczyńskiej akt ten świadkom przeczytany, przez Nas tylko podpisany, dlatego że świadkowie niepiśmienni.
AZ nr 8 / 1884 rok
Działo się we wsi Grabno 15/27.02.1884 roku o godz. 10 rano. Stawili się: Wojciech Kolasiński, 55 lat i Roch Bernecik, 30 lat, rolnicy w Ligocie zamieszkali i oświadczyli, że 25 dnia lutego o godz. 8 rano umarła w Ligocie Marianna Ciapczyńska, panna, 26 lat, w Ligocie urodzona i zamieszkała, córka zmarłych Wojciecha Wawrzyńca i Marianny małżonków Ciapczyńskich. Po naocznym potwierdzeniu zgonu Marianny Ciapczyńskiej akt ten świadkom przeczytany, przez Nas tylko podpisany, dlatego że świadkowie niepiśmienni.
Dorota
-
Dariusz Czapczynski
Pani Doroto, bardzo bardzo serdecznie dziękuję za tyle trudu. Bardzo podziwiam takie zdolności rozszyfrowania pism. Tego nie potrafię. Znam za to Perfekt płynnie język migowy haha. Pięknie dziękuję i dołączę transkrypt do rosnącego drzewa ( muszę mieć podkładkę dla rodziny, by nie mówili, że zmyślam jakieś fikcje). Doszedłem na razie do 1750 roku moich Ciapczyński. Po 1900r. Czapczyński. Myślę, podejżewam, że przed 1700 Ciapcio haha. Będę miał jeszcze może kilka do odczytu. Dobrze, że zabory nie były dłuższe. Pani Doroto jak mogę się odwdzięczyć ? Pozdrawiam serdecznie Dariusz Czapczyński
Dzięki lub OK wystarczy.
Na forum dzielimy się swoją wiedzą i umiejętnościami, bo chcemy i mamy na to akurat czas.
Życzę powodzenia w budowaniu drzewa.
Na forum dzielimy się swoją wiedzą i umiejętnościami, bo chcemy i mamy na to akurat czas.
Życzę powodzenia w budowaniu drzewa.
Dorota