Wacław Burchardt ze Środy
-
Wiktor Stułów
Wacław Burchardt ze Środy
Szukam krewnych por. st. sp. Wacława BURCHARDTA s. Wawrzyńca i Marii z Gołębiowskich, ur. 4 II 1886 w Środzie. W I wojnie w armii niemieckiej. Uczestnik powstania wielkopolskiego. W WP od 3 I 1919, uczestnik wojny 1920, następnie 17 Baon Celny Wojskowej SG. Od 1924 7 baon KOP Podświle. Od 1931 służył w 85 p. strzelców wileńskich, dca 6 komp. Por. ze starszeństwem 1 VI 1919. We wrześniu 1939 zamieszkały w Podświlu pow. dzisneński. Odzn. KW, MPzaW, WlkpKP. Zginął w 1940 w Miednoje.
Poszukuję osób o nazwiskach Burchardt, Muller, Podlewski, Groszkiewicz, Miński, Te(a)rczewski, Feliszkowski, Krzeszkiewicz, Nocoń, Serafin, Lepczyński ....
Re: Wacław Burchardt ze Środy
Dziwna sprawa. Rodzony brat mojej śp. Prababcią, czyli śp. Katarzyny Draheim z d. Burchardt nazywał się Wacław. Brał udział w Powstaniu Wielkopolskim i w wojnie polsko- bolszewickiej 1920 roku . Był oficerem Wojska Polskiego. Zginął w Miednoje . Jego rodzicami , podobnie jak rodzicami mojej śp. Prababci Katarzyny Draheim z d. Burchardt byli śp. Wawrzyniec Burchardt i śp. Marianna Burchardt z d. Kubiak, a nie Gołębiowska ( w akcie ślubu z 1898 roku raz jest napisane : Wawrzyn Burchart, a na końcu dokumentu jest : Wawrzyn Burchardt ) . Pan Jerzy Banach jest autorem drzewa genealogicznego rodziny Burchardt. Sugeruję zapytać Jego o rodzinę Burchardt. Sugeruję również skontaktować się z Panem Mieczysławem Żurkiem, który bada obszar Hazów. Na Hazach , w Zielonej Wsi jest pochowana moją śp. Prababcia, czyli śp. Katarzyna Draheim z d. Burchardt.
-
Wiktor Stułów
Re: Wacław Burchardt ze Środy
Dobry wieczór. Pozwoliłem sobie wysłać do Pani wiadomość pw. pozdrawiam ....
Poszukuję osób o nazwiskach Burchardt, Muller, Podlewski, Groszkiewicz, Miński, Te(a)rczewski, Feliszkowski, Krzeszkiewicz, Nocoń, Serafin, Lepczyński ....