Poszukuję: Rodzina Dopierała (Winna Góra, Środa Wlkp?) XVIII/XIXw.

Poszukiwanie informacji o przodkach, ogłoszenia
ODPOWIEDZ
Krystllian2008

Poszukuję: Rodzina Dopierała (Winna Góra, Środa Wlkp?) XVIII/XIXw.

Post autor: Krystllian2008 »

Witam, przy okazji wczorajszego pytania o Małgorzatę Dopierała zd. Marciniak pozwolę sobie zapytać również o jej męża, w nowym wątku. Może ktoś będzie miał bardziej logiczne wytłumaczenie na mój problem na temat tej osoby.

Franciszek Dopierała jest dla mnie, podobnie jak jego żona, dużą zagadką. Z aktu zgonu z 23.10.1844 r. wynika, że urodził się ok. 1768 r. (choć wydaje mi się, że mógł być młodszy). Nie udało mi się ustalić jego miejsca pochodzenia ani powiązań rodzinnych w okolicy, mimo występowania licznych rodzin o tym nazwisku.

Jedyną szczególnie zastanawiającą kwestią jest akt urodzenia córki Józefy z 02.03.1825 r. jako matkę wpisano Jadwigę Banaszonkę, mimo że Franciszek od kilku lat był żonaty z Małgorzatą Marciniak. 9 dni później dziewczynka zmarła i w akcie zgonu jako matkę zapisano już Małgorzatę. Początkowo uznałem to za błąd księdza, jednak Jadwiga ta faktycznie istniała mieszkała w parafii Winna Góra i w tym samym roku występuje jako Jadwiga Dopierałowa, matka chrzestna Wawrzyńca Jasińskiego https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 2398#scan7

Trudno mi określić, kim była ta kobieta. W latach 1820–1825 Franciszek i Małgorzata nie mieli dzieci i w tym okresie Małgorzata w ogóle nie pojawia się w aktach. Jednocześnie w Środzie Wielkopolskiej znajduje się akt ślubu Franciszka Dopierały i Jadwigi Roszanki. Próbowałem ustalić dalsze losy tego małżeństwa, aby wykluczyć zbieżność osób, jednak poza tym ślubem oraz aktem z 1825 r. nie znalazłem żadnych informacji. Stąd moje przypuszczenie, że może to być małżeństwo rodziców Józefy, tylko pozostaje pytanie dlaczego w jednym akcie pojawia się Jadwiga, a w drugim Małgorzata. Możliwe, że próbuję połączyć fakty na siłę, a rozwiązanie jest znacznie prostsze.

Dla porządku podaję dane z aktu ślubu:
Parafia katolicka Środa Wielkopolska, wpis 8 / 1822
Franciscus Dopierała (40 lat)
— ojciec: Simon Dopierała, matka: Margaretha Grzeskowiak
Hedvigis Roszanka (25 lat)
— ojciec: Gregorius Roszak, matka: Francisca
(Franciszek z tego aktu jest młodszy niż wynikałoby z aktu zgonu z 1844 r., jednak spotykałem się już z podobnymi rozbieżnościami wieku.)

Bardzo proszę o pomoc, wskazówkę, informacje lub nakierowanie w jakim powinien szukać. Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas.

Pozdrawiam
Krystian Walkowiak
ODPOWIEDZ