zwracam się z prośbą o pomoc w odnalezieniu informacji lub poszlak, które mogłyby naprowadzić mnie na dalsze poszukiwania.
W moim drzewie genealogicznym występują dwa odgałęzienia z nazwiskiem Marciniak, dotyczące następujących osób:
Małgorzata Marciniak,(Szymczak), po mężu Dopierała, ur. ok. 1789r.
Piotr Marciniak, (Szymczak), ur. ok. 1781r.
Początkowo uznawałem zbieżność nazwisk za przypadkową, jednak pojawiły się przesłanki, że Małgorzata i Piotr mogli być rodzeństwem.
Jedna z nich jest fakt, że w 1819r. w parafii Czeszewo matką chrzestną dziecka Piotra Marciniaka była Małgorzata Napieralina (Dopierała) z Białego Piątkowa, co może wskazywać na bliskie pokrewieństwo https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 3062#scan9 (poz. 48)
Małgorzata Marciniak (Szymczak) wyszła za mąż za Franciszka Dopierałę prawdopodobnie ok. 1815 r. Nie posiadam aktu ślubu ani pewnych danych o jej pochodzeniu, jednak najbardziej prawdopodobną parafią wydaje się Wszembórz. Po ślubie mieszkała w Białym Piątkowie, gdzie zmarła 19.09.1852 r. W akcie zgonu jako rodzice zapisani są Szymon Marciniak i Małgorzata N. Przypuszczam, że od imienia ojca (Szymon) pochodziło nazwisko Szymczak (Szymkówna).
Piotr Marciniak (Szymczak) ożenił się z Jadwigą Hałas (Woytczak) również ok. 1815 r. W chwili ślubu Jadwiga mieszkała z rodzicami we Wszemborzu, jednak nie posiadam aktu ślubu Piotra. Po zawarciu małżeństwa mieszkali we Wszemborzu, a w 1819 r. przenieśli się do Mikuszewa, gdzie pozostali na stałe. Piotr zmarł 12.08.1861 r. W jednym z aktów chrztu jego dzieci Piotr został zapisany jako Szymczak, podobnie jak Małgorzata, co dodatkowo może wskazywać na wspólne pochodzenie i tego samego ojca Szymona Marciniaka.
Moje pytania wobec Marciniaków:
Czy ktoś posiada lub natrafił na akta ich ślubów?
Czy istnieją jakiekolwiek informacje o Szymonie Marciniaku i jego żonie Małgorzacie, poza aktem zgonu ich córki?
Czy Małgorzata i Piotr Marciniakowie (Szymczak) byli rodzeństwem?
Czy natrafił ktoś na zmianki skąd mogą pochodzić?
Nie poszukuję informacji o dzieciach Małgorzaty ani Piotra są one już przeze mnie zebrane i udokumentowane
Każda wskazówka, sugestia lub nawet drobna poszlaka będzie dla mnie niezwykle cenna. Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Pozdrawiam
Krystian Walkowiak