Poszukuję lokalizacji wiatraka w Mokronos

Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
ODPOWIEDZ
jlk17

Poszukuję lokalizacji wiatraka w Mokronos

Post autor: jlk17 »

Witam
Mój prapradziadek, Franciszek Nitschke, był młynarzem w Mokronos, podobnie jak jego ojciec i dziadek od 1800 roku. Prawdopodobnie miał swój dom obok młyna. Moja mama, będąc małą dziewczynką, przyjechała tam przed wojną i została przyjęta wraz z rodzicami. Odbudowuję historię mojej rodziny i ponieważ w październiku przyjadę do Wielkopolski, chciałbym odnaleźć te miejsca. Mam mgliste pojęcie o lokalizacji młyna na podstawie starej mapy. Czy ktoś ma pomysł, jak pogłębić te poszukiwania? Napisać do urzędu gminy Koźmin?
Z góry dziękuję za pomysły :)
Pozdrawiam
Jean-Luc Kuczyński
Poszukuję: Kuczyński (Smolice), Wojtyniak i Jagodziński(Borowo), Szymański (Dolsk) Nitschke i Jagodziński (Mokronos) Dobry (Kożmin)
pmis

Re: Poszukuję lokalizacji wiatraka w Mokronos

Post autor: pmis »

jlk17 pisze:Witam
Mój prapradziadek, Franciszek Nitschke, był młynarzem w Mokronos, podobnie jak jego ojciec i dziadek od 1800 roku. Prawdopodobnie miał swój dom obok młyna. Moja mama, będąc małą dziewczynką, przyjechała tam przed wojną i została przyjęta wraz z rodzicami. Odbudowuję historię mojej rodziny i ponieważ w październiku przyjadę do Wielkopolski, chciałbym odnaleźć te miejsca. Mam mgliste pojęcie o lokalizacji młyna na podstawie starej mapy. Czy ktoś ma pomysł, jak pogłębić te poszukiwania? Napisać do urzędu gminy Koźmin?
Z góry dziękuję za pomysły :)
Jadąc z Mokronosa w kierunku Kaczejgórki, za szkołą w lewo i do końca ulicą.
Piotr z Poznania
janusz59

Post autor: janusz59 »

wg starych i nowych map wychodzi , że obecny adres to Mokronos 30.
Adres z geoportal 2.

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
Gregorius

Post autor: Gregorius »

Grzegorz
jlk17

Bardzo dziękuję Januszowi i Grégoriusowi za szybką odpowiedź. Doszedłem do wniosku, że znajdował się mniej więcej w tym miejscu, ale teraz mam bardzo dokładne informacje.
Mam list od mojego pradziadka z 1926 roku, w którym pisze, że pożyczył ojcu pieniądze na naprawę młyna. Opuścił pracę na 15 dni, aby pomóc mu w naprawie. Teraz obawiam się, że niewiele z tego pozostało. Poinformuję o tym stronę zabitek.pl
Jeszcze raz dziękuję :D
Pozdrawiam
Jean-Luc Kuczyński
Poszukuję: Kuczyński (Smolice), Wojtyniak i Jagodziński(Borowo), Szymański (Dolsk) Nitschke i Jagodziński (Mokronos) Dobry (Kożmin)
Awatar użytkownika
Gregorius

Kartoteka miasta Poznania: Nitschke - Dobra
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... d0af27dfc5
Grzegorz
jlk17

Dziękuję za link. Znalazłem już tę kartę na stronie https://e-kartoteka.net/pl/

Na tej mapie znajduje się opis rodziny mojego pradziadka Franciszka (daty urodzenia są nieprawidłowe, ale było to powszechne na mapach). Nie jestem jednak pewien, czy prawidłowo interpretuję przyjazdy i wyjazdy do Poznania. Interpretuję te informacje w następujący sposób:
Przyjazd z Essen 3 marca 2009 r. i wyjazd do Essen 6 marca 2009 r.
Przyjazd z Essen 1 maja 2009 r. i wyjazd do Koźmina 15 stycznia 2010 r. (na ślub swojej siostry)
Co o tym sądzisz?
Pozdrawiam
Jean-Luc Kuczyński
Awatar użytkownika
Gregorius

Ja widzę dwa przyjazdy: 3.03.1909 r. z Kray (obecnie dzielnica Essen) i 6.03.1909 r. z Steele (również obecnie dzielnica Essen) na ulicę Frydrychowską 15 (Friedrichstraße, późniejsza nazwa - ulica Pocztowa, obecnie - ulica 23 Lutego).
Być może jeden przyjazd dotyczył matki z dzieckiem, drugi - Franciszka.
Steele to również miejsce urodzenia Zofii w 1906 roku.

1.05 1909 wyjazd z ulicy Frydrychowskiej 15 na ulicę Kościelną 20? (Kirchstraße).
W pobliżu tego miejsca dnia 28.11.1909 r. w kościele Najświętszego Serca Jezusa i Świętego Floriana w Poznaniu (Ulica Kościelna 3) http://nsj.archpoznan.pl/ odbył się chrzest Mieczysława (urodzonego 24.11.1909 r.)

15 01.1910 wyjazd z ulicy Kościelnej do Koźmina.
Grzegorz
jlk17

Rzeczywiście, Franciszek, syn ostatniego młynarza z Mokronosa, pracował jako górnik w Essen. Ożenił się po raz pierwszy przed 1906 r., ale nie mam żadnych informacji na temat jego żony ani miejsca ślubu. W każdym razie para miała córkę Sophię, która urodziła się 5 listopada 1906 r. w Essen (Steele). Prawdopodobnie matka zmarła podczas porodu. Franciszek ożenił się ponownie w Koźminie 27 sierpnia 1907 r. z Marianną Dobrą.
Nie zauważyłem, że przybycie 3 marca 1909 r. dotyczyło tylko Marianny, żony, i Sophii, córki. Być może Franciszek już tam był? A może 6 marca Franciszek dołączył do nich w Poznaniu. Franciszek ma dwóch braci, którzy mieszkają w Poznaniu.

W związku z tym 1 maja przeprowadzają się na ulicę Kościelną. 24 listopada rodzi się Mieczysław. Nie wiem jednak, skąd wziąłeś datę i miejsce chrztu?

Następnie 15 stycznia 1910 r. cała rodzina wyjeżdża do Koźmina, gdzie 21 stycznia siostra Franciszka bierze ślub. Z pewnością w tym okresie poczęli dziecko, ponieważ 16 października 1910 r. w Suderwich (dzielnica Recklinghausen) urodziła się mała Maria, która jednak przeżyła tylko kilka godzin.
W 1912 roku urodziła się moja babcia w Suderwich.
Ponieważ w październiku wybieram się do Poznania, Mokronosa i innych miejsc urodzenia moich przodków, poszukam tych ulic.

Bardzo dziękuję Grzegorzowi za rozszyfrowanie tego tekstu. Znalazłem już sporo informacji, ale teraz są one znacznie dokładniejsze :)
W rzeczywistości do niemieckich aktów używam Transkribus, a do poszukiwań w aktach Matricula: https://data.matricula-online.eu/en/

Czy możesz mi wyjaśnić, w jaki sposób znalazłeś akt chrztu Mieczysława?

Bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Jean-Luc Kuczyński
Awatar użytkownika
Gregorius

Informacja o miejscu chrztu Mieczysława:

1. Otwórz stronę FS: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 9R?lang=pl
2. Skopiuj pierwszą część zapisu "Informacje o dokumencie / Numer folderu cyfrowego" czyli "008021015"
3. Otwórz stronę FS: https://www.familysearch.org/pl/search/catalog a następnie kliknij "Numer grupy mikrofilmów/mikrofisz/zdjęć (DGS)"
4. Wklej do otwartego okna zapis "008021015" a następnie kliknij "Szukaj"
5. Pojawi Ci się szukany folder oraz parafia: https://www.familysearch.org/pl/search/ ... =008021015

Tutaj masz informacje o nadaniu ziemi dla Franciszka (seniora): http://recesy.wtg-gniazdo.org/pl/ (dwa zapisy):

1. Wpisz nazwisko "Nitschke" w rubrykę "Szukaj w bazie"
2. Kliknij "Szukaj"

Który z braci Franciszka mieszkał na ulicy Kościelnej? Mając jego imię można sprawdzić w e-kartotece dokładny adres.

Tutaj jest dom na ulicy Kościelnej 22: https://fotopolska.eu/Koscielna-22-Poznan
Grzegorz
jlk17

Dziękuję za te bardzo przydatne informacje dotyczące wyszukiwania w F.S., a przede wszystkim w rejestrach katastralnych. Tabele napisane niemiecką kursywą nie są łatwe do odczytania. Potrzeba na to czasu. Ale są one bardzo interesujące.
Obaj bracia Franciszka syna nie mieszkali przy ulicy Kościelnej, ale w 1926 roku w dzielnicy Wilda (gdzie spędziłem noc w hotelu, nie wiedząc, że znajduje się on kilkaset metrów od ich mieszkania :) ):
Jan Nitschke był obuwnikiem w Poznaniu-Wilda ulica Zupańskiego
Stanisław Nitschke był kowalem w Poznaniu-Wilda ul. Św. Czeskawa.
W październiku odwiedzimy również ulicę Kościelną.
Jean-Luc
Pozdrawiam
Jean-Luc Kuczyński
jlk17

Witam

Chciałbym podziękować wszystkim, którzy pomogli mi w moich poszukiwaniach na forum.
W październiku przyjechałem do Polski i udało mi się dotrzeć do Mokronos, gdzie znajdował się wiatrak koźlak mojego przodka. Spotkałem tam dalekiego kuzyna, również potomka młynarza Franciszka Nitschke.

Dziękuję wszystkim, którzy pracują jako wolontariusze na forum, ale także tym, którzy regularnie wzbogacają bazę danych Basia, bez której nigdy nie udałoby mi się odnaleźć moich przodków z Francji :)
Pozdrawiam
Jean-Luc Kuczyński
ODPOWIEDZ