Grudniowe spotkanie WTG 2010
Grudniowe spotkanie WTG 2010
Zapraszam serdecznie na grudniowe spotkanie WTG do restauracji Pod Koziołkami na Starym Rynku w Poznaniu na godzinę 11:11 w dniu 11 grudnia.
Tematem będzie zaplanowanie spotkań na 2011 rok.
Wojtek
Tematem będzie zaplanowanie spotkań na 2011 rok.
Wojtek
Re: Grudniowe spotkanie WTG 2010
Witam, a mnie niestety znów nie będzie, ja to mam pecha.
Kasia K.
Kasia K.
Katarzyna Krüger
Szukam Krüger, Krystman, Rusznica, Tuszyński.
- barbaraplewka
A ja wychodzę już na prostą po chorobie i zamierzam zobaczyć się z Wami
Kogo spotkam?
Kogo spotkam?
Pozdrawiam serdecznie, Basia
Basiu mnie spotkasz już na trasie bo służę transportem:)
Beata
Gdzie urodził się ok. 1781 roku Melchior Bręczewski ? Proszę o pomoc!
Do Poznania to my chętnie dojedziemy 11 na wskazaną 11:11 "Pod Koziołki". Okazja niebywała, by przy okazji być na pierwszym dniu kolejnego międzynarodowego festiwalu rzeźby w lodzie i odwiedzić córkę na Wichrowych Wzgórzach.
Marian z Heliodorem
Marian z Heliodorem
Ja nie mogę być z Wami, ale życzę owocnych obrad.
Marzena
Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)
Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)
-
Piętka_Jacek
Basia z Beatą w jednym samochodzie? Lepiej nie...,chyba że tramwajem.
Pozdrawiam
Jacek Piętka
Jacek Piętka
- barbaraplewka
Od kiedy tam tramwaje jeżdżą ?
Wojtek
Wojtek
Chyba trolejbusy, bo jak żyję to tramwajów nie pamiętam w tym rejonie:)
Chyba, że miałaś Asiu na myśli Stary Rynek.
To pamiętam , ale w L. to nie było ich nigdy.
Wojtek
Wojtek
a może chodziło o tramwaje wodne?wojciech pisze:Chyba trolejbusy, bo jak żyję to tramwajów nie pamiętam w tym rejonie:)
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com
Dziwożona?
Wojtek
Wojtek
Nie wiem czy mnie nie obrażasz...wojciech pisze:Dziwożona?
Nie pamiętasz stateczku wycieczkowego na trasie : Most św. Rocha - Puszczykowo?
To widocznie nie za mojej kadencji. Ja pamiętam jeszcze statek Jagienka którym (i teraz będzie genealogicznie) płynęli kiedyś nawet moi Dziadkowie potem długo ten rejs wspominając.wojciech pisze:Nie pamiętasz stateczku wycieczkowego na trasie : Most św. Rocha - Puszczykowo?
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 04718.html
Bimby poznanskie nie jezdzily na Stary Rynek od czasow wojennych kiedy linie i tramwaje zostaly prawie zupelnie zniszczone.
Linia na Stary Rynek nigdy nie zostala wznowiona.
Mozna dojsc do Starego Rynku wysiadajac z bimby na przystanku na Al.Marcinkowskiego dalej ulica Paderewskiego w dol i dojsc do Starego Rynku lub dojsc od bimby z ulicy Garbary.
Jesli pisze blednie prosze mnie poprawic.
Linia na Stary Rynek nigdy nie zostala wznowiona.
Mozna dojsc do Starego Rynku wysiadajac z bimby na przystanku na Al.Marcinkowskiego dalej ulica Paderewskiego w dol i dojsc do Starego Rynku lub dojsc od bimby z ulicy Garbary.
Jesli pisze blednie prosze mnie poprawic.
Hania
Haniu, bimba nie jeździ Garbarami już od wielu lat
Choć od niedawna znajduje się nowy przystanek przy Placu Bernardyńskim (na krzyżówce z Garbarami) i stamtąd też można szybciutko dojść na Stary.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2010, 15:33 przez kufferka, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Magda
Magda
- Krzysztof Dobrzynski
Ja pamietam tory jeszcze w latach 1966. Ale znalazlem ze tramwaje jezdzily tam jeszcze do 1955 roku. http://krodo.com/atrakcja,6986,stary_ry ... naniu.htmlHania pisze:Bimby poznanskie nie jezdzily na Stary Rynek od czasow wojennych kiedy linie i tramwaje zostaly prawie zupelnie zniszczone.Linia na Stary Rynek nigdy nie zostala wznowiona.
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski
Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku
Ja pamiętam tory w okolicach Rynku jeszcze gdy byłem dzieckiem (lata 80-te) - nie jestem pewien czy na samym rynku czy na okolicznych uliczkach.Krzysztof Dobrzynski pisze: Ja pamietam tory jeszcze w latach 1966. Ale znalazlem ze tramwaje jezdzily tam jeszcze do 1955 roku.
Leszek & Ala na grudniowym spotkaniu, niestety z wielu powodów nas nie będzie.
Ala i Leszek Kabaciński-kabat53
http://www.leszekkabacinskikabat.com/
Springer+-1764iPriebe,Linette ej y
Brzeźniak:Kłecko,Łagiewniki Kościelne,Szamotuły,Koźmin,Obrzycko
Grempka,Srajek/Owczarczak/Majchrzak k/Kościana,Wyskoć,Wławie,Maciejewo
- Krzysztof Dobrzynski
Zlosliwiecmac pisze: jeszcze gdy byłem dzieckiem (lata 80-te)
Ło matko
Basiu, Oni proponują nam bimbą przyjechać! Chyba coś postawią na rozgrzewkę 
Beata
Ja pamiętam tory w okolicach Rynku jeszcze gdy byłem dzieckiem (lata 80-te) - nie jestem pewien czy na samym rynku czy na okolicznych uliczkach.
Tak napisał Maciej.
W tamtych latach ( 80-tych XX w.) tramwaje ( bimby) jeździły najbliżej Starego Rynku ulicami Garbary do rzeźni (tam była pętla) i obecna Podgórną na ul. Strzelecka i kiedyś również na deptak (Półwiejska).
Wyobrażacie sobie ul. Pówiejską (wtedy Dzierżyńskiego) po której był dwustronny ruch tramwajowy i..samochodowy. Jak samochód zatrzymał się np do rozładunku towaru to bimba musiała czekać aż skończą
Natomiast pamiętam jak tramwaj jeździł przez most B.Chrobrego na Warcie - którego już nie ma
-0 O ile pamiętam to wokół katedry były tory tramwajowe.
Wojtek
Tak napisał Maciej.
W tamtych latach ( 80-tych XX w.) tramwaje ( bimby) jeździły najbliżej Starego Rynku ulicami Garbary do rzeźni (tam była pętla) i obecna Podgórną na ul. Strzelecka i kiedyś również na deptak (Półwiejska).
Wyobrażacie sobie ul. Pówiejską (wtedy Dzierżyńskiego) po której był dwustronny ruch tramwajowy i..samochodowy. Jak samochód zatrzymał się np do rozładunku towaru to bimba musiała czekać aż skończą
Natomiast pamiętam jak tramwaj jeździł przez most B.Chrobrego na Warcie - którego już nie ma
Wojtek
- Łukasz Bielecki
Jeśli się nie mylę, to jakieś resztki szyn są nadal na ul. Paderewskiego, a w każdym razie do niedawna tam były 
Łukasz
Łukasz
Łukasz Bielecki
...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.
...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.
Masz racje niedawno je widziałem 
Wojtek
Wojtek
Oprócz Paderewskiego, pozostałości torowiska są także na Ostrowie Tumskim.
pozdrawiam
Magda
Magda
Chyba trzeba zrobić wycieczkę torami bimby 
Wojtek
Wojtek
- barbaraplewka
Najlepiej jak Łazuka w "Nie lubię poniedziałku" 
Pewnie bimberBeciaQ pisze:Ło matkoBasiu, Oni proponują nam bimbą przyjechać! Chyba coś postawią na rozgrzewkę
Asiek
- Krzysztof Dobrzynski
wojciech pisze:Wyobrażacie sobie ul. Pówiejską (wtedy Dzierżyńskiego) po której był dwustronny ruch tramwajowy i..samochodowy. Jak samochód zatrzymał się np do rozładunku towaru to bimba musiała czekać aż skończą :)Wojtek
Faktycznie Wojtku. Po przeprowadzce z Gniezna mieszkalismy w latach 66-73 przy Dzierzynskiego pomiedzy Dluga a Kwiatowa. To byl horror kazdego dnia. Idac chodnikiem ocierales sie o tramwaj. Czesto byly wypadki. Z miasta na Wilde tramwajem bylo za to szybciej. Ale dzisiaj ten rejon miasta jest naprawde ladny i ruchliwy. Deptak byl swietnym pomyslem.
..trzeba się pośpieszyć póki nie zlikwidowano całkowicie zajezdni przy ul. Gajowej bo skądwojciech pisze:Chyba trzeba zrobić wycieczkę torami bimby
Wojtek
Wojtku na Rynku jeżdziły traamwaje /bimby/ Na dowód załączone zdjęcie,wojciech pisze:Ja pamiętam tory w okolicach Rynku jeszcze gdy byłem dzieckiem (lata 80-te) - nie jestem pewien czy na samym rynku czy na okolicznych uliczkach.
Tak napisał Maciej.
Natomiast pamiętam jak tramwaj jeździł przez most B.Chrobrego na Warcie - którego już nie ma-0 O ile pamiętam to wokół katedry były tory tramwajowe.
Wojtek

No to mamy jeden wypad w przyszłym roku zafiksowany, chociaż propozycji jest tyle , że nie wiem jak damy radę 
Wojtek
p.s. jeszcze jedno o bimbie na deptaku.
Kolejorz miał wtedy stadion na Dębcu i tamtędy kibice jechali na mecz. Drzwi w tramwajach nie były zamykane tak jak teraz i wiele osób wisiało na zewnątrz tworząc swego rodzaju grona. Stało się na stopniach , zderzakach, na czym tylko stopa się zmieściła. jak tramwaj podjeżdżał do zaparkowanego samochodu to motorniczy zatrzymywał, aby nie zmiotło wiszących. Oni schodzili, tramwaj minął stojący samochód, poczekał na "zewnętrznych " pasażerów i jechało się dalej. Dziś sprawa nie do pomyślenia
Wojtek
p.s. jeszcze jedno o bimbie na deptaku.
Kolejorz miał wtedy stadion na Dębcu i tamtędy kibice jechali na mecz. Drzwi w tramwajach nie były zamykane tak jak teraz i wiele osób wisiało na zewnątrz tworząc swego rodzaju grona. Stało się na stopniach , zderzakach, na czym tylko stopa się zmieściła. jak tramwaj podjeżdżał do zaparkowanego samochodu to motorniczy zatrzymywał, aby nie zmiotło wiszących. Oni schodzili, tramwaj minął stojący samochód, poczekał na "zewnętrznych " pasażerów i jechało się dalej. Dziś sprawa nie do pomyślenia
Oczywiście, że na St. Rynku jeździły. Tylko ja tego nie pamiętam. Natomiast pamiętam istnienie torów tramwajowych na St. Rynku. Potem wymieniono brukowaną nawierzchnię na,wyobrażacie sobie... asfalt i tory zdemontowano. Potem kogoś natchnęło że tak nie może być i powróciła nawierzchnia brukowa, oczywiście już bez torów.
Wojtek
Wojtek
Miłośnikom Poznania i poznańskich bimb polecam książkę Piotra Dutkiewicza "Tramwaje w Poznaniu" . Interesująca jest też wydana przez Wydawnictwo Miejskie "Ale jazda. Dzieje poznańskiej komunikacji miejskiej w rodzinnej fotografii". Kto nie ma pomysłu na prezent - jak znalazł
Zajezdnię na Gajowej zwiedzałam dwa lata temu z okazji obchodów 160 rocznicy kolei w Poznaniu, które zorganizowało Towarzystwo Przyjaciół Wolsztyńskiej Parowozowni. Zwiedzanie Gajowej poprzedzone było wycieczką starą koleją z zabytkowymi wagonami. Ten swoisty pociąg retro wyruszył z Dworca Głównego i objechał Poznań dookoła przez Dębiec, Franowo, Starołękę, Kiekrz i po krótkim postoju wrócił do Poznania. Wrażenia niezapomniane
A po zwiedzaniu Gajowej była jeszcze jazda starą bimbą po Poznaniu.
pozdrawiam:)
Zajezdnię na Gajowej zwiedzałam dwa lata temu z okazji obchodów 160 rocznicy kolei w Poznaniu, które zorganizowało Towarzystwo Przyjaciół Wolsztyńskiej Parowozowni. Zwiedzanie Gajowej poprzedzone było wycieczką starą koleją z zabytkowymi wagonami. Ten swoisty pociąg retro wyruszył z Dworca Głównego i objechał Poznań dookoła przez Dębiec, Franowo, Starołękę, Kiekrz i po krótkim postoju wrócił do Poznania. Wrażenia niezapomniane
pozdrawiam:)
Beata
Beata
-
małgośka_ Klewen
Witam !!!!
Dodam jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie starej poznanskiej Bimby. W ubiegłym roku moja córka po uroczystościach ślubnych w kosciele , swoich gości weselnych zaprosiła na objazd po Poznaniu właśnie starą Bimbą. Ślub był Polsko- Irlandzki a więc zabawa była przednia.
Pozdrawiam Małgośka
Dodam jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie starej poznanskiej Bimby. W ubiegłym roku moja córka po uroczystościach ślubnych w kosciele , swoich gości weselnych zaprosiła na objazd po Poznaniu właśnie starą Bimbą. Ślub był Polsko- Irlandzki a więc zabawa była przednia.
Pozdrawiam Małgośka
Niestety przybyć nie mogę, ale jak już będziecie to poczekajcie do godz. 17, bo "Festiwal Rzeźby Lodowej zainauguruje 11 grudnia o godz. 17:00 Prezydent Miasta Poznania, a towarzyszyć temu będą występy zespołu Audiofeels oraz Evy Nawrot."
Owocnych narad i planów.
Pozdrawiam
Jacek
Owocnych narad i planów.
Pozdrawiam
Jacek
poszukuję info o: Dederek -Wijewo,Brenno i okolice, Lichocki/a Duszniki, Moczyński /a - Wlkp.,Kuna: i różne jej odmiany Knopt/f ,Kropt/f, Sroka -Zębowo,Lwówek,Miedzichowo,N.Tomyśl,Bartoszewski Józef i Antonina Bartoszewska rod.Górecka -Poznań/Kaźmierz?
Dajcie znać co ustaliliście
KK
KK
Katarzyna Krüger
W dniu dzisiejszym na spotkaniu WTG w Poznaniu zaplanowaliśmy spotkania na rok 2011.
W niektórych przypadkach trzeba jeszcze ustalić szczegóły i dokładne terminy. Niemniej plan już mamy i oto on:
15 Styczeń - Poznań godz.11.00 Spotkanie opłatkowe Sala mała PTPN
12 Luty - Poznań godz.19.00 Bal genealoga - szczegóły w osobnym wątku
Marzec - Września Spotkanie z potomkami strajkujących Dzieci Wrzesińskich. Spotkanie organizuje Sebastian Mazurkiewcz dyr. Muzeum Regionalnego we Wrześni
9 Kwiecień - Puszcza Zielonka. Szlakiem drewnianych kościołów. Wyjazd autokarem. Szczegóły poda Jarek w osobnym wątku.
Maj - Walne Zgromadzenie WTG. Planujemy przy okazji zorganizować trzydniowe spotkanie (dla chętnych) integracyjno-edukacyjne. Termin i
miejsce w trakcie uzgadniania
Czerwiec - Połażajewice. Organizacja Jurek. Szczegóły w osobnym wątku
Lipiec - Lubostroń na Kujawach. Organizują Marian i Heliodor.
Sierpień - Wąsowo. W II połowie sierpnia będzie w Polsce Małgosia Nowaczyk, która ma ochotę na spotkanie z nami. Połączylismy więc dwa w jednym.
Wąsowo, organizowane przez Magdalenę i Małgosia
17 Wrzesień - Poznań Dzień Genealoga organizujemy wspólnie z Archiwum Archidiecezjalnym
15 Październik - Wągrowiec, Kozielsko, Stempuchowo - organizuje Wojtek .
5 Listopad - Poznań V Spotkanie Rocznicowe
Grudzień - Gniezno spotkanie robocze
W rezerwie mamy jeszcze możliwość zorganizowania spotkania w Środzie Wlkp.i Winnej Górze.
Ponadto rozmawialiśmy o propozycji indeksacji zasobów Archiwalnych USC we współpracy z Archiwum Poznańskim. Szczegóły w osobnym wątku.
Towarzystwo nasze powiększyło się o następnego członka, właściwie członkinię o czym w wątku "Nowi członkowie".
Wojtek
W niektórych przypadkach trzeba jeszcze ustalić szczegóły i dokładne terminy. Niemniej plan już mamy i oto on:
15 Styczeń - Poznań godz.11.00 Spotkanie opłatkowe Sala mała PTPN
12 Luty - Poznań godz.19.00 Bal genealoga - szczegóły w osobnym wątku
Marzec - Września Spotkanie z potomkami strajkujących Dzieci Wrzesińskich. Spotkanie organizuje Sebastian Mazurkiewcz dyr. Muzeum Regionalnego we Wrześni
9 Kwiecień - Puszcza Zielonka. Szlakiem drewnianych kościołów. Wyjazd autokarem. Szczegóły poda Jarek w osobnym wątku.
Maj - Walne Zgromadzenie WTG. Planujemy przy okazji zorganizować trzydniowe spotkanie (dla chętnych) integracyjno-edukacyjne. Termin i
miejsce w trakcie uzgadniania
Czerwiec - Połażajewice. Organizacja Jurek. Szczegóły w osobnym wątku
Lipiec - Lubostroń na Kujawach. Organizują Marian i Heliodor.
Sierpień - Wąsowo. W II połowie sierpnia będzie w Polsce Małgosia Nowaczyk, która ma ochotę na spotkanie z nami. Połączylismy więc dwa w jednym.
Wąsowo, organizowane przez Magdalenę i Małgosia
17 Wrzesień - Poznań Dzień Genealoga organizujemy wspólnie z Archiwum Archidiecezjalnym
15 Październik - Wągrowiec, Kozielsko, Stempuchowo - organizuje Wojtek .
5 Listopad - Poznań V Spotkanie Rocznicowe
Grudzień - Gniezno spotkanie robocze
W rezerwie mamy jeszcze możliwość zorganizowania spotkania w Środzie Wlkp.i Winnej Górze.
Ponadto rozmawialiśmy o propozycji indeksacji zasobów Archiwalnych USC we współpracy z Archiwum Poznańskim. Szczegóły w osobnym wątku.
Towarzystwo nasze powiększyło się o następnego członka, właściwie członkinię o czym w wątku "Nowi członkowie".
Wojtek
Mam pytanie w wziązku z zamieszczonym planem.
Gdzie leży miejscowość Połażajewice, gdzie spotkanie ma organizować Jurek?
Czy chodzi o Połażejewo - maleńką miejscowość, położoną w odległości 7 km od Środy i 6 km od Winnejgóry?
Gdzie leży miejscowość Połażajewice, gdzie spotkanie ma organizować Jurek?
Czy chodzi o Połażejewo - maleńką miejscowość, położoną w odległości 7 km od Środy i 6 km od Winnejgóry?
Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych.
DankaW
DankaW
- barbaraplewka
Widze ze spotkanie było bardzo fajne, film na youtube pokazuje tą atmosfere.
Ciekawi mnie oprawione zdjęcie z ostatniego spotkania w Gnieźnie.
Nie widziałem zdjęcia i tak opisanego na forum WTG Gniazdo.
Jest szansa sciagnięcia. i wydrukowania sobie.
Ciekawi mnie oprawione zdjęcie z ostatniego spotkania w Gnieźnie.
Nie widziałem zdjęcia i tak opisanego na forum WTG Gniazdo.
Jest szansa sciagnięcia. i wydrukowania sobie.
Ala i Leszek Kabaciński-kabat53
Spotkanie widać po fotkach że (jak zawsze) udane.
Plan ciekawy i nawet 1 miejsce nieopodal Dusznik (Wąsowo) - na pewno wpadniemy z sympatykami
pozdrawiam
Plan ciekawy i nawet 1 miejsce nieopodal Dusznik (Wąsowo) - na pewno wpadniemy z sympatykami
pozdrawiam
poszukuję info o: Dederek -Wijewo,Brenno i okolice, Lichocki/a Duszniki, Moczyński /a - Wlkp.,Kuna: i różne jej odmiany Knopt/f ,Kropt/f, Sroka -Zębowo,Lwówek,Miedzichowo,N.Tomyśl,Bartoszewski Józef i Antonina Bartoszewska rod.Górecka -Poznań/Kaźmierz?