Spotkanie Opłatkowe 2012
Spotkanie Opłatkowe 2012
Zapraszam Członków i Sympatyków na spotkanie opłatkowe WTG w dniu 28 stycznia w Poznaniu o godz. 11.00.
Miejsce spotkania jest w trakcie dopinania i zostanie podane w ciągu najbliższych kilku dni.
Pozdrawiam
Wojtek
Miejsce spotkania jest w trakcie dopinania i zostanie podane w ciągu najbliższych kilku dni.
Pozdrawiam
Wojtek
Re: Spotkanie Opłatkowe 2012
Zgodnie z obietnicą podaję miejsce spotkania:
SARP (Stowarzyszenie Architektów Polskich) Poznań Stary Rynek 56 o godz. 11.00
Do miłego
Wojtek
SARP (Stowarzyszenie Architektów Polskich) Poznań Stary Rynek 56 o godz. 11.00
Do miłego
Wojtek
Program spotkania przewiduje dzielenie się opłatkiem, prelekcję Magdy Mrugalskiej-Banaszak na temat Wildy ( można będzie zapoznać się z książką jej autorstwa), omówienie spotkań na 2012 rok.
Zapraszam.
Wojtek
Zapraszam.
Wojtek
Spotkanie odbędzie się w salce na piętrze. Wejście z holu kawiarni, z lewej strony.
Przypominam adres; Stary Rynek 56 w Poznaniu.
Początek spotkania godz. 11.00
Wojtek
Przypominam adres; Stary Rynek 56 w Poznaniu.
Początek spotkania godz. 11.00
Wojtek
Przypominamy i zapraszamy na spotkanie. Dla niezdecydowanych - będą kawa, ciastka i coś dla niezmotoryzowanych! 
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com
- Krzysztof Dobrzynski
Fajne zdjecia fajne spotkanie 
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski
Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku
- barbaraplewka
Spotkanie było rzeczywiście super!
Bardzo dziękuję wszystkim za wspaniałą atmosferę, za pozytywną energię i dużo ciepła w ten mroźny dzień
No, a wykład Magdy Mrugalskiej o Wildzie i fantastyczne slajdy? - kto nie był niech żałuje
Bardzo dziękuję wszystkim za wspaniałą atmosferę, za pozytywną energię i dużo ciepła w ten mroźny dzień
No, a wykład Magdy Mrugalskiej o Wildzie i fantastyczne slajdy? - kto nie był niech żałuje
Pozdrawiam serdecznie, Basia
Żałuję, i to jak
W dotarciu na dworzec przeszkodził mi wypadek drogowy i nie zdążyłam na pociąg
A tak chciałam posłuchać o mojej Wildzie!
Pani Magdo, będzie kiedyś powtórka?
Wielce rozżalona Jola
W dotarciu na dworzec przeszkodził mi wypadek drogowy i nie zdążyłam na pociąg
A tak chciałam posłuchać o mojej Wildzie!
Pani Magdo, będzie kiedyś powtórka?
Wielce rozżalona Jola
Ja żałuję że zamiast na spotkanie musiałam pojechać do pracy. Szkoda wielka szkoda.
KK.
KK.
Katarzyna Krüger
Szukam Krüger, Krystman, Rusznica, Tuszyński.
Szukam Krüger, Krystman, Rusznica, Tuszyński.
MIŁO Z WAMI znów być!
wykład, uczestnicy, atmosfera... jak zawsze super!
a prezesowe winko... subtelne, delikatne... MNIAM!
do zobaczenia w Gnieźnie!
(przepraszam za wykrzykniki! ;p )
JacoL
wykład, uczestnicy, atmosfera... jak zawsze super!
a prezesowe winko... subtelne, delikatne... MNIAM!
do zobaczenia w Gnieźnie!
(przepraszam za wykrzykniki! ;p )
JacoL
poszukuję info o: Dederek -Wijewo,Brenno i okolice, Lichocki/a Duszniki, Moczyński /a - Wlkp.,Kuna: i różne jej odmiany Knopt/f ,Kropt/f, Sroka -Zębowo,Lwówek,Miedzichowo,N.Tomyśl,Bartoszewski Józef i Antonina Bartoszewska rod.Górecka -Poznań/Kaźmierz?
- barbaraplewka
Garść wrażeń (dla nieobecnych ku pokrzepieniu serc, dla obecnych ku pamięci)
Wrażenie 1
Miejsce spotkania
Gdy dotarłyśmy z Becią w mroźne, sobotnie przedpołudnie do siedziby SARP na Starym Rynku 56, zziajany Wojtek właśnie pokonywał ostatnie schody. Na nasze zdziwienie, że przecież to w końcu tylko I piętro, kazał nam podnieść ogromną siatę po brzegi wypełnioną „materiałami poglądowymi” na dzisiejsze spotkanie. Targał ową przepastną torbę sam jeden biedaczek z odległego parkingu i omal ducha nie wyzionął...
Grzecznie zatem pomaszerowałyśmy do kuchenki pogospodarzyć nieco i przygotować poczęstunek dla nadchodzących coraz liczniej uczestników spotkania. Wojtek w tym czasie wyrównuje oddech.
Wrażenie 2
Uczestnicy (alfabetycznie)
Ania, Basia, Basia, Beata, Danka, Gabriela, Iza, Iza, Jacek, Jacek, Janka z siostrą, Krysia, Kuba, Maciej, Magda, Magda, Małgosia, Maria, Paweł, Roman, Sława, Wojtek, Nieznajoma – prosimy o ujawnienie się
. Mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam (choć opłatków było 26 i żaden się nie ostał) – jakby co, to bardzo przepraszam...
Powitania, uściski, całusy, okrzyki zachwytu, wymiana karteczek, książek, informacji... oj, gwarno i wesoło! Krzątamy się z Beatką i już po kwadransie...
Wrażenie 3
Powitanie
Głos zabiera Wojtek i zaprasza nas do podzielenia się opłatkiem i biesiady...
Znów uściski, buziaki, poklepywania i ...dużo pięknych życzeń – takich szczerych, z serca płynących, serdecznych...
Kawka, ciasteczka, pierniczki, rożki Sławy, makowiec Ani i ...kieliszeczek Carlo Rossi – różowe, półwytrawne - ech, jak miło...
Wrażenie 3
Wykład
Magda zaczyna opowieść o Wildzie, od najstarszych dziejów do współczesności. Ciekawie toczy się gawęda o ulicach, zaułkach, świątyniach, fabrykach, budynkach i wszystko przy pokazie nadzwyczaj ciekawych fotografii, rycin, map, pocztówek. Wielu z nas ma wildeckie powiązania lub wspomnienia, nie brak więc pytań i próśb o uszczegółowienie tego i owego. Bardzo ciekawie...
Wrażenie 4
Sprawy organizacyjne
Wojtek przedstawia plan spotkań w 2012 roku. Wywiązuje się przy tym ciekawa rozmowa o Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie i obawach związanych z udostępnianiem zbiorów metrykalnych. Chwila dla znawców tematu digitalizacji (dyskretnie milczę
). Wojtek opowiada jeszcze o planach szkoleniowych – najbliższe to Uniwersytet Trzeciego Wieku w Luboniu. Pada też propozycja, aby zorganizować kolejne szkolenie – warsztaty z zakresu programów genealogicznych. Mamy nadzieję, że Nowopoślubiony nam nie odmówi (Piotr to o Tobie mowa). Oglądamy też naszą Kronikę, która wreszcie zostaje odtwarzana i obmyślamy podpisy pod zdjęciami. W końcu nadchodzi ta przykra chwila – czas się pożegnać. Bardzo udane spotkanie i już odliczamy dni do następnego...
PS. Teraz prywata! Sławko dziękuję za materiały do artykułu
Beatko, dzięki za podwózkę
Wrażenie 1
Miejsce spotkania
Gdy dotarłyśmy z Becią w mroźne, sobotnie przedpołudnie do siedziby SARP na Starym Rynku 56, zziajany Wojtek właśnie pokonywał ostatnie schody. Na nasze zdziwienie, że przecież to w końcu tylko I piętro, kazał nam podnieść ogromną siatę po brzegi wypełnioną „materiałami poglądowymi” na dzisiejsze spotkanie. Targał ową przepastną torbę sam jeden biedaczek z odległego parkingu i omal ducha nie wyzionął...
Grzecznie zatem pomaszerowałyśmy do kuchenki pogospodarzyć nieco i przygotować poczęstunek dla nadchodzących coraz liczniej uczestników spotkania. Wojtek w tym czasie wyrównuje oddech.
Wrażenie 2
Uczestnicy (alfabetycznie)
Ania, Basia, Basia, Beata, Danka, Gabriela, Iza, Iza, Jacek, Jacek, Janka z siostrą, Krysia, Kuba, Maciej, Magda, Magda, Małgosia, Maria, Paweł, Roman, Sława, Wojtek, Nieznajoma – prosimy o ujawnienie się
Powitania, uściski, całusy, okrzyki zachwytu, wymiana karteczek, książek, informacji... oj, gwarno i wesoło! Krzątamy się z Beatką i już po kwadransie...
Wrażenie 3
Powitanie
Głos zabiera Wojtek i zaprasza nas do podzielenia się opłatkiem i biesiady...
Znów uściski, buziaki, poklepywania i ...dużo pięknych życzeń – takich szczerych, z serca płynących, serdecznych...
Kawka, ciasteczka, pierniczki, rożki Sławy, makowiec Ani i ...kieliszeczek Carlo Rossi – różowe, półwytrawne - ech, jak miło...
Wrażenie 3
Wykład
Magda zaczyna opowieść o Wildzie, od najstarszych dziejów do współczesności. Ciekawie toczy się gawęda o ulicach, zaułkach, świątyniach, fabrykach, budynkach i wszystko przy pokazie nadzwyczaj ciekawych fotografii, rycin, map, pocztówek. Wielu z nas ma wildeckie powiązania lub wspomnienia, nie brak więc pytań i próśb o uszczegółowienie tego i owego. Bardzo ciekawie...
Wrażenie 4
Sprawy organizacyjne
Wojtek przedstawia plan spotkań w 2012 roku. Wywiązuje się przy tym ciekawa rozmowa o Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie i obawach związanych z udostępnianiem zbiorów metrykalnych. Chwila dla znawców tematu digitalizacji (dyskretnie milczę
PS. Teraz prywata! Sławko dziękuję za materiały do artykułu
Beatko, dzięki za podwózkę
- Krzysztof Dobrzynski
Basiu ale Ty jestes. Moze wrazenie 5 wlasnie o tym temecie albo kare mam i nie bede wiedzial. hehehebarbaraplewka pisze:.......Wywiązuje się przy tym ciekawa rozmowa o Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie i obawach związanych z udostępnianiem zbiorów metrykalnych. Chwila dla znawców tematu digitalizacji (dyskretnie milczę).
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski
- barbaraplewka
Moja dyskrecja to nie chęć zatajenia czegokolwiek, ale ignorancja w tym temacie
Niech dyskutanci zabiorą głos w stosownym wątku
Niech dyskutanci zabiorą głos w stosownym wątku