Dzień Genealoga - spotkanie XII
Dzień Genealoga - spotkanie XII
XII. Dzień Genealoga
Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu (ul. ks. Ignacego Posadzego 2)
sobota, 28 września 2019 roku, początek o godz. 11:00.
Referat nr 1
ks. prof. UAM dr hab. Jan Grzeszczak, WT UAM, Poznań
„Żywo kość”, „briczka” i „czarne iagody”. Wielkopolski żywot emigranta z Francji w świetle wspomnień ks. Claude’a Antoine’a Pocharda (1766-1833)
Referat nr 2
Karolina Czop, Muzeum Archidiecezjalne w Poznaniu
Portrety trumienne jako źródło do badań na genealogią szlachty wielkopolskiej
Przerwa kawowa
Referat nr 3
Bartosz Małecki
Staropolskie akta Konsystorza Poznańskiego
Referat 4
Piotr Miś
Żołnierz kajzera
Bardzo serdecznie zapraszam w imieniu organizatorów : Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu i Wielkopolskiego Towarzystwa Genealogicznego GNIAZDO
WOjtek
Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu (ul. ks. Ignacego Posadzego 2)
sobota, 28 września 2019 roku, początek o godz. 11:00.
Referat nr 1
ks. prof. UAM dr hab. Jan Grzeszczak, WT UAM, Poznań
„Żywo kość”, „briczka” i „czarne iagody”. Wielkopolski żywot emigranta z Francji w świetle wspomnień ks. Claude’a Antoine’a Pocharda (1766-1833)
Referat nr 2
Karolina Czop, Muzeum Archidiecezjalne w Poznaniu
Portrety trumienne jako źródło do badań na genealogią szlachty wielkopolskiej
Przerwa kawowa
Referat nr 3
Bartosz Małecki
Staropolskie akta Konsystorza Poznańskiego
Referat 4
Piotr Miś
Żołnierz kajzera
Bardzo serdecznie zapraszam w imieniu organizatorów : Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu i Wielkopolskiego Towarzystwa Genealogicznego GNIAZDO
WOjtek
Re: Dzień Genealoga - spotkanie XII
Witam.
Ja Gabrysia bym pojechała do Poznania 28.wsz.2019 o 11.
Ciekawe gdzie jest ul.Ignacego Posadziego nr.2
Ja pojadę autobusem do Poznania i nie wiem gdzie bym dalej pojechała
Pa mój kochany.
Ja Gabrysia bym pojechała do Poznania 28.wsz.2019 o 11.
Ciekawe gdzie jest ul.Ignacego Posadziego nr.2
Ja pojadę autobusem do Poznania i nie wiem gdzie bym dalej pojechała
Pa mój kochany.
gabriela
Gabrysiu,
moja sugestia jest dojechania jak na załączonym linku
https://jakdojade.pl/poznan/trasa/z--Pr ... w%20Tumski
- z Przeźmierowa autobusem linii 803 i na Ogrodach przesiadka na tramwaj linii 17 dalej na Ostrów Tumski
https://www.google.com/maps/place/Archd ... 7613?hl=en
moja sugestia jest dojechania jak na załączonym linku
https://jakdojade.pl/poznan/trasa/z--Pr ... w%20Tumski
- z Przeźmierowa autobusem linii 803 i na Ogrodach przesiadka na tramwaj linii 17 dalej na Ostrów Tumski
https://www.google.com/maps/place/Archd ... 7613?hl=en
Pozdrawiam serdecznie
Wojciech Derwich
Wojciech Derwich
Czas umyka, czas na decyzje wyjazdowe. Uwaga młodzi genealodzy, to Wasz czas. Czas zgłębiania wiedzy nadchodzi, zatem, do zobaczenia w Archiwum Archidiecezjalnym.
- barbaraplewka
Pozdrawiam z odległego Biebesheim am Rhein i żałuję, że nie mogę być w sobotę z Wami.
Małgorzata
Na Dniu Genealoga będziemy sprzedawać:
1. Rocznik 2019 najnowsze wydanie.
2. Niezbędnik Genealoga, wydanie II uzupelnione i poprawione. Nowy slowniczek łacińśko-niemiecki, nowe tłumaczenia dokumentów rosyjskich, bogatsze słowniki; łacińsko-polski, niemiecko-polski i rosyjsko-polski.
To wszystko w najbliższą sobotę 28 września.
WOjtek
1. Rocznik 2019 najnowsze wydanie.
2. Niezbędnik Genealoga, wydanie II uzupelnione i poprawione. Nowy slowniczek łacińśko-niemiecki, nowe tłumaczenia dokumentów rosyjskich, bogatsze słowniki; łacińsko-polski, niemiecko-polski i rosyjsko-polski.
To wszystko w najbliższą sobotę 28 września.
WOjtek
-
Sylweriusz
Szanowni Państwo!
W imieniu Towarzystwa Genealogiczno-Heraldycznego w Poznaniu zapraszamy na VII sesję Historycznego Klubu Dyskusyjnego poświęconą poszukiwaniom genealogicznym w archiwach wojskowych, która odbędzie się 28 września 2019 roku (w sobotę) o godzinie 15:00 w Genius Loci - filii Muzeum Archeologicznego, na Ostrowie Tumskim przy ulicy Księdza Ignacego Posadzego 3.
Sesja odbędzie się w nawiązaniu do zorganizowanego po sąsiedzku w gmachu Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu XII Dnia Genealoga.
W programie:
Spotkanie autorskie z Kamilem Kartasińskim, autorem książki wydanej przez Wyd. POMOST pod tytułem: "Odszukaj dziadka w...".
Legionach Polskich 1914-1918
Powstaniu Wielkopolskim 1918/1919
Powstaniach Śląskich 1919-1920-1921
Wojsku Polskim 1918-1939
Armii Krajowej 1942-1945
Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie 1939-1947
Polskich formacjach wojskowych utworzonych na terenie ZSRR w latach 1943–1945
Armii Cesarstwa Niemieckiego 1914-1918
Wehrmachcie, Kriegsmarine, Luftwaffe 1939-1945
Książka jest poradnikiem, jak poszukiwać lub weryfikować informacje o krewnych lub przodkach, którzy służyli w różnych formacjach zbrojnych w ciągu XX wieku. Kamil Kartasiński jest doktorantem Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.
W imieniu Towarzystwa Genealogiczno-Heraldycznego w Poznaniu zapraszamy na VII sesję Historycznego Klubu Dyskusyjnego poświęconą poszukiwaniom genealogicznym w archiwach wojskowych, która odbędzie się 28 września 2019 roku (w sobotę) o godzinie 15:00 w Genius Loci - filii Muzeum Archeologicznego, na Ostrowie Tumskim przy ulicy Księdza Ignacego Posadzego 3.
Sesja odbędzie się w nawiązaniu do zorganizowanego po sąsiedzku w gmachu Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu XII Dnia Genealoga.
W programie:
Spotkanie autorskie z Kamilem Kartasińskim, autorem książki wydanej przez Wyd. POMOST pod tytułem: "Odszukaj dziadka w...".
Legionach Polskich 1914-1918
Powstaniu Wielkopolskim 1918/1919
Powstaniach Śląskich 1919-1920-1921
Wojsku Polskim 1918-1939
Armii Krajowej 1942-1945
Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie 1939-1947
Polskich formacjach wojskowych utworzonych na terenie ZSRR w latach 1943–1945
Armii Cesarstwa Niemieckiego 1914-1918
Wehrmachcie, Kriegsmarine, Luftwaffe 1939-1945
Książka jest poradnikiem, jak poszukiwać lub weryfikować informacje o krewnych lub przodkach, którzy służyli w różnych formacjach zbrojnych w ciągu XX wieku. Kamil Kartasiński jest doktorantem Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.
- Henryk Krzyżan
Chciałem podziękować za miłe spotkanie, ciekawe wykłady, a Basi za pogodę (rano myślałem, że będę musiał złożyć reklamację
)
Przy okazji chciałem zapytać, czy będzie można zobaczyć zdjęcia, bo tym razem nie zabrałem swojego osobistego fotografa, jak przy zwiedzaniu Fary
Przy okazji chciałem zapytać, czy będzie można zobaczyć zdjęcia, bo tym razem nie zabrałem swojego osobistego fotografa, jak przy zwiedzaniu Fary
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan
Henryk Krzyżan
Umieściłem kilka zdjęć na fb.
WOjtek
WOjtek