Dzień dobry,
prowadzę badania nad rodziną ewangelicką Johr z Jankendorf (obecnie Sokołowo Budzyńskie) i Margonina z połowy XIX wieku. Najstarszy znany mi przodek to Johann Gottlieb Johr (ur. ok. 1817). Był dwukrotnie żonaty:
z Wilhelmine Jahnz/Janke (mieli razem 8 dzieci, m.in. Annę Wilhelminę, Friedricha Wilhelma, Juliusa Ludwiga, Friedricha Gustava, Matildę Henriettę),
a następnie, jako wdowiec, zawarł drugie małżeństwo z Rosiną Uhl zd. Kuhn w Margoninie, w roku 1860 (akt nr 14/1860).
Wiem, że oryginał tego aktu ślubu znajduje się w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu i nie jest dostępny online.
Mam kilka pytań do osób, które badały te parafie:
Księgi metrykalne – które lata dla parafii ewangelickiej Jankendorf (Sokołowo Budzyńskie) i Margonin zachowały się i gdzie można je znaleźć (online, w archiwach)?
Nazwisko Johr – czy spotkali się Państwo w tych księgach z nazwiskiem Johr (ew. warianty: Jor, Johe, Göhr, Goehr)? Jak częste było w tej okolicy?
Małżeństwo 1860 (Johr–Uhl/Kuhn) – czy ktoś z Państwa dysponuje indeksem, notatkami albo miał okazję widzieć ten akt ślubu w AAP Poznań?
Dzieci Johrów – czy w dostępnych indeksach (np. BaSIA, Geneteka) pojawiają się chrzty dzieci Johanna Gottlieba i Wilhelmine Jahnz/Janke z lat 1840–1857?
Czy ktoś z Państwa posiada pełny dostęp do Ancestry.com? W trakcie badań natrafiłem na rekordy związane z Johannem Gottliebem Johr (i jego rodziną), ale w moim zakresie dostępu widzę tylko podstawowe informacje i nie mogę otworzyć szczegółowych danych ani skanów. Czy ktoś z Państwa mógłby sprawdzić te wpisy i odsłonić szczegóły?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i doświadczenia z tych parafii.
Pozdrawiam serdecznie!
|