Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 10 sie 2025, 06:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sty 2025, 18:36 

Dobry wieczór, potrzebuję pomocy w ustaleniu rodziców Tomasz Jakubowskiego.

Tomasz Jakubowski urodził się ok. 1786r. w Kaczanowie, ożenił się w 1810r. z Barbarą Maciejewską z którą dochował się dziesięciorga dzieci z czego przeżyło siedmioro, Ludwika, Nepomucena, Marcin, Magdalena, Jan, Katarzyna oraz Józef. Zmarł w 1854r. w Kaczanowie.

Na FamilySerach nie ma akt chrztów z lat w których urodził się Tomasz z parafii Kaczanowo, co powoduje, ze nie mogę znaleźć dokumentu potwierdzające jak jego rodzice mieli na imię. W latach gdy urodził się Tomasz w Kaczanowie były dwa małżeństwa Jakubowskich, najprawdopodobniej byli oni dalsza lub bliższa rodzina ponieważ występowali na przemian w aktach jako świadkowie lub chrzestni.

Andrzej (Jędrzej) Jakubowski i Apolonia Wojnowicz oraz Józef Jakubowski i Helena Palus.

Próbowałem ustalić rodzeństwo Tomasza, które nakierowało by mnie od których Jakubowskich należy Tomasz. Niestety, Tomasz występuję w aktach rodziny Andrzeja jak i Józefa.

Np. Ojcem chrzestnym jego syna Marcina był drugi mąż Apoloni Wojnowicz, Michał Niedzielski
Chrzestnym przy synu Tomasza, Janie był Jan Nepomucen Wroński zięć Andrzeja i Apolonii.
Także często występował jako chrzestny z Marianna Wrońska córką Andrzeja i Apoloni lub jej mężem którzy byli sołtysem, i np. Tomasz Jakubowski i Marianna Wrońska byli chrzestnymi:
Konstancji Wietrzyńskiej (1825)
Antoniny Wiórek (1825)
Katarzyny Szuby (1837)
Marianna Galickiej (1838)

Ale Tomasz był też świadkiem lub chrzestnym potomstwa Józefa i Heleny np.
Tomasz świadkiem w ślubie córki Józefa i Heleny, Franciszki.
tak samo przy córce Elżbiecie.
Chrzestną córki Tomasza, Joanny Rozalii była Helena Jakubowska żona Józefa Jakubowskiego.

I takich przypadków jest jeszcze wiele co powoduj, ze nie mam jak potwierdzić kto był jego rodzeństwem a kto kuzynostwem.

Dlatego zwracam się do forumowiczów, z ogromna prośba bo imiona rodziców Tomasza są dla mnie ściana której nie mogę przejść.
Proszę o jakiekolwiek informacje która mogłaby nakierować na trop od których Jakubowskich należy Tomasz.

Pozdrawiam
Krystian

PostNapisane: 30 sty 2025, 22:30 

Witam.

Krystianie, w drzewach na FamilySearch Tomasz (1786-1854) występuje jako syn Andrzeja Jakubowskiego i Apolonii Wojnowicz.
https://www.familysearch.org/tree/pedig ... e/GR4D-C1K

To jest tylko jedno z drzew występujących na tej stronie, a jest ich więcej i w każdym Tomasz jest synem Andrzeja i Apolonii- wszędzie zgadzają się daty urodzenia, ślubu i zgonu.

Jakimś wskazaniem może też być nazwisko Wojnowicz występujące wśród osób towarzyszących we wpisach w aktach.

Pozdrawiam.
Kaniewska Małgorzata.

PostNapisane: 30 sty 2025, 22:53 

Dziękuję za odzew widziałem te, drzewa genealogiczne lecz nie są one w jakikolwiek sposób potwierdzone jeśli chodzi o pokrewieństwo, też podejrzewam, że rodzicami byli Andrzej i Apolonia ale tak na podejrzenie to nic mi nie daje, może w jakimś akcie jest zapisane pokrewieństwo Tomasza z jakimś z rodziny Andrzeja i Apolonii, niestety nie mogę nic znaleźć, może przeoczyłem gdzieś taką informację.

Jeśli chodzi o Wojnowiczów to Apolonia miała tylko brata, który był księdzem. Ojciec Apolonii i ks. Walentego, Jan pochodził z Wołynia wiec nazwisko to więcej nie występuję w Kaczanowie lub okolicy.

Pozdrawiam
Krystian

PostNapisane: 28 lip 2025, 10:00 

Krystianie.
Czy znasz imiona rodziców Barbary Jakubowskiej z d. Maciejewska, (żony Tomasza), a może masz jej akt chrztu?
Ps.
Rody Maciejewskich i Jakubowskich w XIX/XX w. parokrotnie się łączyły przez zaślubiny z tego rejonu. Również już kiedyś po analizach genealogicznych doszedłem do przekonania (na 90%), że Tomasza rodzicami musieli być Andrzej i Apolonia - Twoje przypuszczenie są słuszne. Żeby je potwierdzić potrzebny jest jego akt chrztu, ale czy to możliwe przy tak źle prowadzonych księgach Kaczanowa w XVIIIw.?
Pozdrawiam :)

PostNapisane: 08 sie 2025, 10:52 

Witam sytuacja Barbary jest bardzo podobna do sytuacji jej męża ponieważ urodziła się w latach w których jest luka parafialnych metrykach Kaczanowa, szacowany rok urodzenia to 1792 rok, jednak dużo łatwiej oszacować kto był rodzicami Barbara niż Tomasza z powodu, że w latach 80-90 XVIIIw. parafii Kaczanowo przebywało jedynie jedno małżeństwo Maciejewskich byli to Andrzej oraz Marianna Jakubowska nazwisko panieńskie matki jest mi znane z powodu tego że w 1796 roku jest kilka akt urodzenia w których między innymi pojawia się akt chrztu Franciszka najmłodszego z dzieci Andrzeja i jego żony.

Z potomstwa Maciejewskich sześcioro dzieci dożyła dorosłości między innymi Barbara. W następnych latach gdy każde z dzieci Andrzeja i Mariany zakładała własne rodziny bardzo często występowali między sobą jako chrzestni swoich dzieci to pokazuje rodzinne więzi jeszcze bardziej doprowadza nas do tego że Andrzej i Marianna byli rodzicami Barbary.

Andrzej Jakubowski urodził się około 1750 roku najprawdopodobniej nie w Kaczanowie około 1780 roku ożenił się z Marianną Jakubowską a po śluby osiedlili się w Kaczanowie zawodu Andrzej był m.in ławnikiem wiejskim oraz rolnikiem, zmarł 25 czerwca 1820 roku.
Marianna Maciejewska z Jakubowskich urodziła się około 1754r. zmarła 28 września 1832r.

Ich potomstwo (oszacowane daty narodzin, z wyjątkiem Franciszka)
Jan urodzony 1781 zmarł 1813 żona Marcjanna Nowicka mieszkali w Kaczanowie
Wojciech urodzony 1782 zmarł 1846 żona Regina Miller mieszkali w Kaczanowie
Marianna urodzona 1789 zmarła 1866 mąż Walenty Kosmala mieszkali w Kaczanowie
Regina urodzona 1781 zmarła 1859 mąż Bartłomiej Wietrzyński także mieszkali w Kaczanowie
Barbara urodzona 1792 zmarła 1864 mąż Tomasz Jakubowski mieszkali w Kaczanowie
Franciszek urodzony 1796 zmarł w 1855 żona Teresa Ciernieska pozostali w Kaczanowie

Link do aktu chrztu Franciszka Maciejewskiego najmłodszego syna Andrzeja i Marianny Jakubowskiej w akcie występuje nazwisko matki dzięki któremu udało mi się ustalić że była najprawdopodobniej powiązana w jakiś sposób z Andrzejem oraz Józefem Jakubowskimi mogła być ona kuzynką lub siostrą co powoduje że małżeństwo między Tomaszem a Barbarą było związkiem najprawdopodobniej kuzynostwa, jako chrzestni zostali wybrani Chryzostom Kopczyński kuzyn Apolonii Jakubowskiej z Wojnowiczów oraz Helena Jakubowska żona Józefa. Co jeszcze bardziej utrwala, że Marianna była w powiązana z rodziną Jakubowskich.

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 15&lang=pl

Skąd masz pewność na 90% że rodzicami Tomasza byli Andrzej i Apolonia jakie informacje doprowadziły cię do takich ustaleń.

PS. Czy posiada ktoś dostęp do akt parafii Graboszewo koło Słupcy poszukuję informacji na temat możliwych aktów Jakubowskich z tej parafii z tego powodu, że Andrzej Jakubowski biorąc ślub z Apolonią Wojnowicz jako miejsce rodzinne Andrzeja zapisano miejscowość Graboszewo. Możliwe że jeśli jest to rodzinna miejscowość Jakubowskich co wskazywało by np. akt ślubu Marianny Jakubowskiej oraz Andrzeja Maciejewskiego. Bardzo będę wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam
Krystian

Strefa czasowa: UTC + 1