Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 09 wrz 2025, 15:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 08 wrz 2025, 11:32 

Otrzymałem skan aktu chrztu Katarzyny Sikorskiej, córki Szymona i Elżbiety. Skan pochodzi z mikrofilmu nr 2189230 z parafii Dubin (strona 393). Chrzest mógł się odbyć w latach 1734-1737 (na skanie brak jest roku). Ponoć trudno się zorientować na stronach poprzedzających i następujących odnośnie do str. 393, o który rok chodzi. W związku z tym mam prośbę do osób mających dostęp do tego mikrofilmu o informację, czy da się odszukać rok chrztu Katarzyny.

Proszę również o pomoc w odczytaniu nazwy miejscowości podkreślonej czerwoną linią. Skan pochodzi z parafii Dubin.

https://zapodaj.net/plik-1oJPrVXEPN

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

PostNapisane: 08 wrz 2025, 12:06 

Wygląda na Połuszyny. Już nie istnieją.
http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search.php?id=21699
pozdrawiam
Anna

PostNapisane: 08 wrz 2025, 13:50 

Poszukiwany chrzest Katarzyny odbył się 3 sierpnia 1742 roku, w pierwszym dniu urzędowania księdza Marcina Sokołowskiego w dubińskiej parafii.
http://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main. ... s&id=12150

PostNapisane: 08 wrz 2025, 13:57 

Dziękuję Anno za pomoc w odczytaniu miejscowości.

PostNapisane: 08 wrz 2025, 14:17 

Grzegorzu, chrzest z 3.8.1742 dotyczy Wawrzyna, a nie Katarzyny. Link do skanu dotyczył prośby o odczytanie miejscowości. Pomogła w tym Anna.

Natomiast linku do chrztu Katarzyny nie umieszczałem, bo na skanie nie wpisano roku. Mam tylko informację, że skan znajduje się na stronie 393 mikrofilmu nr 2189230 parafii Dubin. Chrzest Katarzyny odbył się 13 listopada, ale nie wiem, którego roku. Na pewno w latach 1734-1737. Liczę na pomoc w rozszyfrowaniu właśnie roku (o ile ktoś posiada możliwość sprawdzenia tego na w/wym. mikrofilmie).

PostNapisane: 08 wrz 2025, 15:20 

Zgadza się, link wprowadził mnie w błąd, nie dotyczył Katarzyny.

Moim zdaniem chrzest Katarzyny odbył się w roku 1737.
Wskazuje na to datacja poprzedniej strony i dwie kolejno wymienione daty: 1736 i 1737.
W księdze nie zachowano co prawda chronologii zapisu miesiąca listopada (9bris a po nim październik) ale następne zapisy są poprawnie.
Nie należy się sugerować widniejącą u góry datą 1738, zapisy tego roku są na następnej stronie, dalej jest rok 1739.

Chrztu Katarzynie udzielił ksiądz doktor Bartłomiej Ciesielski, altarysta Św. Krzyża, profesor Uniwersytetu Krakowskiego, w Dubinie w latach 1727-1741.

PostNapisane: 08 wrz 2025, 19:31 

Osoba, od której dostałem akt chrztu Katarzyny twierdzi, że od połowy strony następnej (394) wpisy dotyczą chyba jednak roku 1735 i z powodu galimatiasu nie może się połapać, którego roku dotyczą wpisy na stronie 393. Natomiast na stronie 392 poprzedzającej chrzest Katarzyny jest ponoć wpis AD 1735 (lub 1736) vacat i poniżej jakiś pogrubiony zapisek roku 1734. Mnie pewnie byłoby jeszcze trudniej zorientować w kwestii tego roku.

PostNapisane: 09 wrz 2025, 12:24 

Nawet jeśli nadpisany (pogrubiony) rok zostanie poprawnie odczytany to nie ma pewności czy poprawka została wykonana zgodnie ze stanem faktycznym i czy nie stanowi ona interpretacji osoby poprawiającej!

Tutaj trzeba by przeprowadzić bardzo dokładną analizę porównawczą. Nie ma możliwości skonfrontowania metryk chrztów oraz tzw. wczesnych zgonów dla sprawdzenia wieku osób a co za tym idzie, potwierdzenia daty chrztu.
Nie ma metryk zgonów z tego okresu. Wydaje się też że część zapisów była prowadzona niechronologicznie dla wykorzystania pustych miejsc ksiąg. Aby uwypuklić to wtrącenie, niektóre zapisy, posiadające inną datę, zostały wręcz otoczone ramką przez zapisującego. Są też takie kwiatki jak umieszczenie metryki w spisie inwentarza.

Oczywiście są metody bardzo dokładnego odczytu ale wymagają one wsparcia naukowego oraz lub przede wszystkim dużych nakładów finansowych. Należało by przeprowadzić chromatografię cienkowarstwową oraz analizę atramentu.

Póki co pozostaje Ci się cieszyć że w ogóle znalazłeś metrykę swoich przodków.

PostNapisane: 09 wrz 2025, 12:33 

Bardzo Ci dziękuję Grzegorzu za pomoc i cenne wskazówki.

Strefa czasowa: UTC + 1