Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 06 paź 2025, 20:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 05 wrz 2025, 09:51 

Dzień dobry, poszukuję namacalnego śladu (aktu własności?), że rodzina Franciszka i Cecylii Rurków była w posiadaniu ziemi w Kociałkowej Górce na przełomie XIX/XX wieku.

Po krótce: Rurków w okolicy Wierzyc/Pobiedzisk jest wielu, ale idziemy gałęzią Józefa Rurka i jego żony Marianny Goślińskiej (ślub 1862, Promno). Ich pierwszy wspólny syn rodzi się jeszcze w Promnie, natomiast kolejne dzieci już w Chwałkowie. I tak w 1866 roku na świat przychodzi Franciszek Rurek. Kolejne zapisy świadczą o tym, że rodzina z Chwałkowa przenosi się do Bocińca - tutaj w 1879 umiera Marianna z d. Goślińska. Józef z drugą żoną zamieszkają w Czachurkach, natomiast interesujący nasz Franciszek w 1890 roku ożeni się z zamieszkałą w Kociałkowej Górce Cecylią Majchrzak.

Dzieci urodzone z małżeństwa Franciszka i Cecylii:
- Wincenty ur. 1892 Kociałkowa Górka
- Franciszek ur. 1893 Kociałkowa Górka
- Marianna ur. 1895 Kociałkowa Górka
- Katarzyna ur. 1897 Kociałkowa Górka
- Stanisław ur. 1900 Kociałkowa Górka
- Michał ur. 1902 Wierzyce
- Stanisława ur. 1906 Wierzyce
- NN ur. 1907 Wierzyce
- Ignacy ur. 1910 Wierzyce
- Maria ur. 1912 Wierzyce
- Władysław ur. 1913 Wierzyce

Idąc tym tropem rodzina Franciszka i Cecylia zmieniła miejsce zamieszkania z KG na Wierzyce między 1900, a 1902 rokiem.
Dlaczego mnie to interesuje? Oczywiście rodzinna legenda. Najmłodszy syn Władysław to mój pradziadek. Miał 5 lat kiedy zmarła jego matka Cecylia, a ojciec ożenił się po raz drugi. Później opowiadał swojej córce, a mojej babci, że matka zmarła z żalu bo przeprowadzka była podyktowana utratą ziemi i całkowitym zubożeniem.

Przeszukałam dostępne mi dokumenty, ale poza wpisami w metrykach nie znalazłam żadnego dowodu na potwierdzenie tej historii. Czy możecie podpowiedzieć gdzie jeszcze mogę szukać?

Pozdrawiam
Lidia Zaorska

__________________________________________________________________________________________________________
Szukam informacji o rodzinach: Przywarty, Rurek, Beyer, Springer

PostNapisane: 06 paź 2025, 15:34 

Dzień dobry,

można poszukać informacji w Gebaeudesteuerrolle lub Grundsteuerrolle (czyli w listach podatków od budynków i od nieruchomości). Jeśli mnie pamięć nie myli, tego typu dokumenty powinny znajdować się w Archiwum Państwowym w Poznaniu w zespole Urząd Katastralny w Poznaniu lub aktach gminy Pobiedziska.

Pozdrawiam,
Jakub

Łabędzcy (Opatówko, Września, Kleszczewo, Kostrzyn), Wilkowscy (Kostrzyn, Poznań), Klimas (Iwno, Wiktorowo, Chorzałki), Wesołek (Krerowo, Mączniki, Czerlejno), Stacheccy (Kostrzyn, Pobiedziska), Nijaki, Dopiera, Dokowicz,Banach (powiat Grodzisk, Wolsztyn)

Strefa czasowa: UTC + 1