Stulatkowie i starsi

Wymiana doświadczeń pomiędzy genealogami, dyskusje ogólne na tematy genealogiczne i historyczne, dane dotyczące parafii, archiwów, ciekawych stron, itd
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Łukasz Bielecki

Stulatkowie i starsi

Post autor: Łukasz Bielecki »

Na kanwie informacji o 110-letnim mieszkańcu Gniezna (faktycznie zmarł jako 91-latek) w innym wątku, ciekaw jestem, czy udało się Wam w Waszych poszukiwaniach natrafić na potwierdzone przypadki osób żyjących sto lat i dłużej :)

Oczywiście wymagane odnalezienie zarówno aktu chrztu, jak i zgonu, a nie tylko informacja o wieku z księgi zgonów, gdzie "100 lat" bylo chyba nieraz równoważne informacji, że każdy mieszkaniec wsi od zawsze pamiętał delikwenta jako osobę podeszłą wiekiem :)

Podaję pierwszy przypadek:

Małgorzata Fręśko, ur. Szewce par. Buk dnia 28 czerwca 1809 (córka Wawrzyna i Agnieszki), zmarła jako wdowa Rutkowska 11 listopada 1909 w Dopiewcu par. Konarzewo. W akcie ślubu (Buk, 1836) występuje jako "Frąckowiak".
100 lat plus 4 i pół miesiąca.
Łukasz Bielecki

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.
ewa7624

Re: Stulatkowie i starsi

Post autor: ewa7624 »

Moja prababcia żyła 98 ur17.02.1898,zmarła 20.03.1996 -nie jest to 100 lat ,ale też piękny wiek.
Pozdrawiam Ewa.

Poszukuje Wójciak lub Wojciak,Gajewscy,Siwa (SCHIWA),Kluczyńscy Tańscy ,Habdanowicz, Paschke ,Stefaniak,Winke,Wollf,Krause
Biskupin,Strzelcze koło Mogilna,Gasawa i okolice ,Miescisko i okolice ,Podolin.,Łaziska. ..
jacek98764

Post autor: jacek98764 »

Witam! Co do długowieczności...
II żona mojego prapradziadka /Szczepana/ Maria Czapracka z d. Bialik żyła 98 lat, zm. w 1993r. poch. w Dusznikach
Pow. 90 lat żyli moi pra-pradziadkowie Józef Konys +1968 poch. Duszniki oraz jego małżonka Franciszka z d. Nobik +1970 poch. cm. junikowski - Poznań, oraz pra-pra-pradziadkowie Antoni Wróż 1827-1918 i jego małżonka Nepomucena z d. Grześko 1828-1920, oboje z Pszczewa.
W 2008r. zmarła siostra mojego pradziadka - Pelagia Mucha z d. Konys
c. Józefa i Franciszki. Mieszkała całe życie w Poznaniu i tam zmarła mając 99 lat i 9 miesięcy.
pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
skała
Site Admin
Kontakt:

Post autor: skała »

Najstarsza osoba w moim drzewie to Marianna Skałecka zd. Maciejewska (1905-2005) dokładnie 99 lat, 9 miesięcy i 9 dni - trochę niestety zabrakło.. ;)

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
torchala1m2

Post autor: torchala1m2 »

Dobry wieczór ,
A ja muszę się pochwalić, że mamy w rodzinie ciocię ( córka siostry mojego pradziadka), która za równy miesiąc skończy 103 lata :D
Daj Jej Boże jeszcze kilka pięknych lat :D :D :D

Gosia
Awatar użytkownika
jlabedzki

Post autor: jlabedzki »

Teść mojej babci (wyszła za mąż po śmierci mojego "rodzonego" dziadka) Franciszek Monarcha żył niemal 100 lat - urodził się 6 września 1903 r. (czyli wczoraj miałby 109. urodziny), a zmarł 3 maja 2003 roku. Do końca życia sprawny umysłowo, wspaniały gawędziarz, i oczywiście perfekcyjnie władał wyniesionym ze szkoły językiem niemieckim.
Co do krewnych sensu stricto, odnalazłem w aktach USC Kostrzyn akt zgonu Anastazji Wolniewicz zd. Wilkowskiej (siostry mojego 5xpradziadka) z 1876, w którym zapisane było, że w chwili śmierci miała 100 lat. I bardzo prawdopodobne, że takiego wieku dożyła, gdyż w księgach kościelnych z w lat 80. i 90. XVIII w. nie odnalazłem jej aktu chrztu, zaś owa Anastazja wyszła za mąż i porodziła dzieci na samym początku XIX w.

Pozdrawiam,
Łabędzcy (Opatówko, Września, Kleszczewo, Kostrzyn), Wilkowscy (Kostrzyn, Poznań), Klimas (Iwno, Wiktorowo, Chorzałki), Wesołek (Krerowo, Mączniki, Czerlejno), Stacheccy (Kostrzyn, Pobiedziska), Nijaki, Dopiera, Dokowicz,Banach (powiat Grodzisk, Wolsztyn)
Awatar użytkownika
J1anka

Post autor: J1anka »

Siostra mojej prababki Leokadia żyła 102 lata (1904-2006).
Pozdrawiam
Anna

Poszukuję osób o nazwisku:
Balasiewicz, Litwin, Szklarek, Snycer, Smektała, Szpurtacz (Jutrosin),
Awatar użytkownika
Ela z Pojezierza

Post autor: Ela z Pojezierza »

Mojej pra pra babci ,brat Stanisław Drzewiecki ur.luty 1800 roku,zmarł 08.03.1900 r .w Procyniu.
Kilka osób z tej gałezi dożyło 90-ciu lat ,lecz nikt już nie przekroczył 100 lat .
Pozdrawiam
Ela
Pozdrawiam
Ela
bbarbara

Post autor: bbarbara »

Siostra mojej babci urodziła się 26.03.1905 r., a zmarła 02.04.2009.Miała 104 lata.Moja mama ma 92 lata. Mam nadzieję,że i ja odziedziczyłam gen długowieczności.
Pozdrawiam
Barbara Bilińska

------------------------------------------------------------------------------------------
szukam aktu urodzenia Jakuba i Andrzeja Kozubskich
Arkadiusz84

Post autor: Arkadiusz84 »

Siostra mego pradziadka, najstarszego z dziewięciorga rodzeństwa, Marianna Andrzejewska de domo Kaiser, urodziła się 20 lipca 1904 roku, zmarła zaś w wieku 106 lat, w listopadzie 2010 roku. Najmłodsza z rodzeństwa, Władysława, urodzona w sierpniu 1915 roku żyje do dziś, ma więc 97 lat i cieszy się dobrym zdrowiem.

Pozdrawiam
Arkadiusz
Informacje na temat rodzin: Dodot, Kaiser, Grzesiecki, Zieliński mile widziane.
Awatar użytkownika
Hania

Post autor: Hania »

Witam -

U mnie w rodzinie byla takze wiekowa ciocia, urodzona w 1880, zmarla w 1982, czyli 102 lata.
Nazywala sie Teofila Tymkowska z domu Walter i byla jedna z ulubionych cioc, bardzo dobry charakter, mila,
zyczliwa i spokojna. Zawsze swietnie ubrana i zadbana, byla wdowa od lat I Wojny Swiatowej kiedy zginal jej maz
Marcin, nigdy nie wyszla zamaz drugi raz, nie miala dzieci dlatego bardzo nas kochala.
Miala piekny glos spiewala w chorze koscielnym chyba Sw.Marcina /pracuje nad tym/cale prawie zycie, z tego wiele lat jako solistka. Byla Gwiazda kazdego rodzinnnego spotkania kiedy spiewala Ave Maria.
Dozyla sedziwego wieku, do konca mozg sprawny :!: i poczucie humoru mimo dolegliwosci zdrowotnych.
Byla poprostu Super :!:
Tak sie tutaj nadazyla okazja to zalaczam jej zdjecie a tym postem oddaje jej szacunek za to, ze byla dobrym
czlowiekiem.
Zdjecie pochodzi z uroczystosci 100 - letnich urodzin obchodzonych w mieszkaniu cioci Filki w kamienicy naprzeciwko Alfy przy bylej ulicy Czerwonej Armii, rok 1980. Byl nawet prezydent miasta Poznania i ja tez tam bylam, miod i wino pilam:)

Obrazek

Pozdrowienia
Hania

Haplogrupa V

Magiczne slowa: Prosze, Dziekuje, Przepraszam
Nela

Post autor: Nela »

Witam, Mój pradziadek Jankowiak Antoni ur.6.05.1856r. w Dusznikach Wlkp. - zmarł 1.01.1957r. w Dusznikach Wlkp. Żył 100 lat 7 miesięcy 26 dni. Byłam jako ośmioletnia dziewczynka na Jego Jubileuszu 100-lecia 6 maja 1956 roku. Było przeszło sto pięćdziesiąt krewnych Jubilata.Był takim "kruchym dziadkiem" ale ogólnie zdrowym i sprawnym.Doskonale orientował się w koligacjach rodzinnych. Miał osiem córek i jednego syna, 40 wnuków i 88 prawnuków. Tydzień po Jubileuszu, dnia 13.05.1856r. urodziła się pra-prawnuczka Małgorzata /była zresztą obecna na Jubileuszu w brzuszku Mamy - mojej siostry/. Mój Tato Franciszek był najstarszym wnukiem i razem z synem Jubilata Janem Jankowiakiem asystował Antoniemu podczas uroczystości w Urzędzie i w Kościele. Wtedy Jubilat po raz pierwszy w życiu jechał /wypożyczonym na tę okazję/ samochodem.
Ówczesna "Gazeta Szamotulska" pisała,że Jubilatowi towarzyszyła jego siostra 95-letnia Katarzyna Nowak z d. Jankowiak. Niestety wg dokumentu urodziła się 19.11.1866r. czyli wtedy miała prawie dziewięćdziesiąt. Zmarła 2.02.1959r.
Niedawno dnia 6.08.2012r. zmarła starsza siostra mojej mamy Balbina Poczekaj z d. Dolata przeżywszy 101 lat 4 miesiące 10 dni - urodziła się 27.03.1911r. a jej młodsza siostra /i mojej mamy/ Wiktoria Ratajczak z d. Dolata żyje jako zażywna starsza Pani i na dzień dzisiejszy ma 97 lat 8 miesięcy i 19 dni - urodziła się 20.12.1914r.
Pozdrawiam. Nela
MarcinF

Post autor: MarcinF »

Mój pra pradziadek
Józef Graś urodzony w Miałach 19 marca 1814r, zmarł w Miałach w roku 1923.
Pochował dwie żony, dochował się jedenaściorga dzieci.
Z tego co wiem nikt w rodzinie już nie powtórzył tego rekordu długowieczności.

Ponieważ to mój pierwszy post na forum, więc przy okazji Dzień Dobry Wszystkim Forumowiczom
Awatar użytkownika
izabela06

Post autor: izabela06 »

Witam
Bracia mojej babci Marii Walkowiak z domu Nowickiej , która dożyła 88 lat, Ludwik Nowicki (09.08.1895-1997)102 lata i Roman Nowicki (07.09.1912-19.09.2010) 98 lat, Wolsztyn.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2012, 10:41 przez izabela06, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Izabela
Poszukuję:Mańczak Kacper+Agnieszka Bernacik/Bernad (Komorniki, Rudnicze), Zgoła (Lusowo, Luboń), Hadyniak Tomasz + Barbara Frąszczak (Wiry), Kozłowski Szczepan+Julianna Jakubiak (Żabikowo)
Awatar użytkownika
skała
Site Admin
Kontakt:

Post autor: skała »

A jednak muszę zaktualizować swoje wiadomości, bo w ostatni piątek zupełnie przypadkiem dotarłem do pani Jadwigi Kaźmierczak, stulatki z Rusocina, tegorocznej jubilatki. Okazało się że jesteśmy spokrewnieni, co więcej zupełnie niedawno jeszcze nasze rodziny utrzymywały kontakt i znają się wzajemnie.
http://www.dolsk.pl/modules.php?name=Ne ... e&sid=1206

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Jolanda

Post autor: Jolanda »

Ponieważ to mój pierwszy post na forum, więc przy okazji Dzień Dobry Wszystkim Forumowiczom[/quote]

Witaj Marcinie na forum, życzę owocnych poszukiwań :D
pozdrawiam
Jola Mazur

Włodarczyk Suśnia Mokronos, par Kobierno, Orla - Koźmin, Wielowieś
Wachowiak Frankowiak par Wyganów
Jończak Błaszczyk/Błaszak Mokronos
Zieleziński Krenc Sulmierzyce
Dymek Połajewo
Narożyński par. Objezierze/Oborniki
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

:?:
Ostatnio zmieniony 14 sty 2013, 08:40 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Mariusz Formanowicz
(kontakt na e-mail: mariusz@formanowicz.pl)
mytka6

Post autor: mytka6 »

Moja prababcia Irena Ledzińska z domu Kozłowska, urodziła się 16.05.1900 a zmarła 20.08.1995 roku. Była osobą bardzo światłą, a na swoje 90 urodziny uszyła sobie suknie:)

Dodam, że była wdową prawie 40 lat, jej mąż Stanisław Ledziński ( był w obozach w Dachau i Mauthausen Gusen ) ur. 1898 roku a zmarły 28.12.1955 r.

Uważam, że ciekawy jest wątek wdów/wdowców z takim stażem, jak np.moja prababcia, dłużej była wdową 40 lat, niż mężatką 30 lat :)
Pozdrawiam

Maria Szczechowicz/ Górna

Górni, Strzeleccy, Kwiatkowscy, Ledzińscy, Grams, Kozłowscy, Krawczyk, Kościańscy, Bachorz, Kleczewscy, Czesławscy

zapraszam na bloga
http://moiprzodkowie.blogspot.com/
Ynicz

Post autor: Ynicz »

mytka6 pisze:Moja prababcia Irena Ledzińska z domu Kozłowska, urodziła się 16.05.1900 a zmarła 20.08.1995 roku. Była osobą bardzo światłą, a na swoje 90 urodziny uszyła sobie suknie:)

Dodam, że była wdową prawie 40 lat, jej mąż Stanisław Ledziński ( był w obozach w Dachau i Mauthausen Gusen ) ur. 1898 roku a zmarły 28.12.1955 r.

Uważam, że ciekawy jest wątek wdów/wdowców z takim stażem, jak np.moja prababcia, dłużej była wdową 40 lat, niż mężatką 30 lat :)
Moja babcia z dziadkiem żyła 29 lat i na dzień dzisiejszy 29 lat jest wdową.

A z tych dalszych pokoleń, to zahaczając o XVIII wiek :
moi 5xpradziadkowie ślubowali sobie wierność, miłość i uczciwość małżeńską 12 stycznia 1777r.
5xpradziadek zmarł 36 lat po ślubie, natomiast 5xprababcia zmarła 36 lat po nim.
Łatwo wyliczyć, że 5xprababcia zmarła 72 lata po ślubie (dokładniej 72 lata i 6 dni - zmarła 18 stycznia 1850r.)

Co do długowieczności:
U mnie w rodzinie takich osób nie było - najdłużej żyjącą (udokumentowaną) osobą była jedna krewna Józefa zd. Micuga (nota bene - Micugowie pochodzą z Wrześni). Chociaż ona sama się tam nie urodziła. 1878-1977 (nie pamiętam dokładnych dat).
Awatar użytkownika
albicilla2

Post autor: albicilla2 »

Na str 21 biuletynu jest informacja o stulatce z Pobiedzisk- Pani Helenie Kedziorze
http://www.pobiedziska.pl/images/BP%20182.pdf
Magdalena Blumczynska
-----------------------------
Kessel,Hubert,Vietz RudalCiastowski, Lorkiewicz- Sarnowa,Szymanowo,Bojanowo,Rawicz
Czekalscy, Stacheccy - Dąbrówka Kościelna,Pobiedziska Poznań
Staniewscy - Dubin,Jutrosin, Kórnik,Poznań,Pobiedziska
Awatar użytkownika
Łukasz Bielecki

Ynicz pisze: moi 5xpradziadkowie ślubowali sobie wierność, miłość i uczciwość małżeńską 12 stycznia 1777r.
...a ona jemu jeszcze posłuszeństwo :)
Tak było do roku bodaj 1928.
Łukasz Bielecki

Awatar użytkownika
J1anka

Pani Marianna Jankowska z domu Wosiek, choć w linii bocznej, jest w moim drzewku
http://www.brzoza.info.pl/2011/11/13/se ... -brzozy-2/
Pozdrawiam
Anna

ton

Post autor: ton »

Witam! Siostra mojego ojca Waleria urodziła się 30 listopada 1903 roku /na marginesie-ojciec mój zmarł w dniu 70 urodzin cioci-miał 64 lata/ a zmarła 17 sierpnia 2007 roku! W dniu śmierci miała zatem blisko 104 lata. Była wdową 27 lat. Jedyny z żyjących dotąd z jej rodzeństwa mój wujek obecnie skończył 92 lata. Pozostali/poza ciocią/ a było ich dziewięcioro nie dożyli "takich" lat...
Nela

Post autor: Nela »

Witam,
pomimo,że siostra mojego przodka Marianna Fornalik żyła "tylko" 91 lat to piszę o tym bo mam dokumenty,że urodziła się 5.06.1798 roku we wsi Zakrzewko parafia Duszniki Wlkp. a zmarła 22.08.1889 roku we wsi Niewierz parafia Brody.
Była trzy razy zamężna. 1. z Janem Szczechowiak. 2. z Marcinem Łuczak, 3. z Józefem Koniecznym.
Pozdrawiam. Nela
Iwona73

Post autor: Iwona73 »

Witam!!
Nie jest to osoba z mojej rodziny,ale znalazlam ten artykul podczas poszukiwan informacji o wiosce,w ktorej urodzil sie moj pradziadek.

http://www.oborniki.com.pl/index.php?dz ... &artykul=2

Pozdrawiam!!
Iwona
małgośka_ Klewen

Post autor: małgośka_ Klewen »

Pozdrawiam serdecznie!!!
Zapewne wiadomo jest, ze jestem „historykiem„ Rodu Klewenhagen. ( to tak z przymrużeniem oka)
W moich poszukiwaniach znalazłam dokumenty następującej pary:
Franciszek Klewenhagen żył w latach 1898-11-21 do 1997-09-20 umiera mając 98lat i 10m
Franciszka Klewnhagen z d. Witt żyła w latach 1906-03-01 do 2009-11-07 umiera mając 103lata i 8m
Są to moi najstarsi z Rodu. Ślub mieli w 1933 r. czyli do czekali się 66 lat pożycia małżenskiego.
Od 1976 r, mieszkali w Chodzieży. Mieli 3 dzieci,, 9 wnucząt i 11 prawnucząt.

Mam jeszcze jedną parę August Klewenhagen i Justyna z d. Bruch, przeżyli z sobą ok 63 lata,mieszkali w Tłukawach.
Ich jubileusz 60 lecia odbył się w 1904 r.
Małgorzata

Post autor: izabela06 »

Witam
Dzisiaj na Onecie przeczytałam informacje:
"Zmarła najstarsza kobieta świata, Antisa Czwiczkowa - podaje kp.ru. Miała 132 lata.

Według dokumentów, mieszkanka wsi Saczino w zachodniej Gruzji przyszła na świat 8 lipca 1880 roku.

Antisa doczekała się 12 wnuków, 18 prawnuków i 4 praprawnuków.

Pytana o sekret długowieczności, odpowiadała, że przez niemal całe życie wypijała codziennie 50 gramów "czaczy" (lokalnego rodzaju koniaku).

Kobieta była również zawsze w ruchu, pracowała przy gospodarstwie, prowadziła dom."
Pozdrawiam
Izabela
Poszukuję:Mańczak Kacper+Agnieszka Bernacik/Bernad (Komorniki, Rudnicze), Zgoła (Lusowo, Luboń), Hadyniak Tomasz + Barbara Frąszczak (Wiry), Kozłowski Szczepan+Julianna Jakubiak (Żabikowo)
henryk58

Post autor: henryk58 »

Gniezno 1962r. stulecie Cioci Marianny
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d7 ... 6ab26.html
Pozdrawiam Henryk Miderski
nimsaylady55

Post autor: nimsaylady55 »

Witam Wszystkich! I ja wrzucam swój kamyczek do nestorów. Mój wujek Stanisław Wolniak, który pochodzi ze wsi Zalesie koło Jarocina urodził się w kwietniu 1914r, więc ma ponad 98 lat. Od ponad sześćdziesięciu lat mieszka w USA. Jest całkiem sprawny, "szoferuje" - tak się określa i pisze bardzo ciekawe listy. Razem z nie mniej sprawną żoną opiekuje się jej chorym 65-letnim synem. Jedynie nie można z nim porozmawiać przez telefon bo nie słyszy. Jego najstarszy brat Kazimierz umarł w wieku 97-u lat, zachowując do końca sprawność fizyczną i umysłową. Żyje również w niezłym zdrowiu jego 93- letnia siostra Maria, brat Marian - 91 lat dowcipny i wesoły, a także troje nieco młodszego rodzeństwa. Mam nadzieję, że i ja posiadam ten rodzinny gen długowieczności i sprawności! Pozdrawiam Ula :D
Poszukuję Wolniak-okolice Jarocina, Włazik i Sypniewski, okolice Wrześni, Kubiak Winnogóra.
Awatar użytkownika
albicilla2

Dr Wanda Błeńska niedawno obchodziła 101 urodziny.

http://poznan.gazeta.pl/poznan/56,36001 ... brze_.html
Magdalena Blumczynska
Kessel,Hubert,Vietz RudalCiastowski, Lorkiewicz- Sarnowa,Szymanowo,Bojanowo,Rawicz
kulsob

Post autor: kulsob »

Coś o długowiecznych w na stronach 262-263 książki
„Domy i dwory : przy tém opisanie aptéczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki, łaźni i kąpieli, łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni, błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów„ Gołębiowski, Łukasz (1773-1849)
http://www.polona.pl/dlibra/doccontent2 ... =1&lang=pl
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
sabinar1

Post autor: sabinar1 »

Wydaje mi sie ze na tym forum to moja Babcia(niestety już nieżyjąca) może poszczycić się najdłuższym żywotem.Marianna Baszczak zd.Sindzińska ur.10 stycznia 1870 r.w Czeszewie nr akt.40/1870,zwiazek małżeński zawarła z Josefem Baszczak 17 stycznia 1893r.w miejscowosci Mikuszewo nr akt Wólka nr akt 1/1893,zmarła w 1978 r.w Krotoszynie.
k_tkasia

Post autor: k_tkasia »

Moja ciocia, siostra mojego dziadka obchodziła niedawno 103 urodziny. Taki wiek osiągnął również jej ojciec, a mój pradziadek. Ciocia Władzia nadal cieszy się w miarę dobrym zdrowiem i pamięcią.
Kasia
Kasia
Szukam: Dzieł, Musielski, Kuchta.
Gąsawa, Turza, Biskupin, Kołdrąb
Awatar użytkownika
DankaW

Post autor: DankaW »

PKBC – Gazeta Grudziądzka Nr 72 z dnia 16 czerwca 1904 r.

„ -We Wrześni zmarła w tych dniach niewiasta Szkudlarek, licząca 108 lat życia.”
Pozdrawiam Danka

Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych.
ks. Jan Twardowski
walwin

Post autor: walwin »

Głos Wielkopolski z dnia 15.12.2012
Dnia 14 grudnia 2012 roku odeszła do wieczności
opatrzona sakramentami świętymi
najukochańsza Mama, Teściowa, Babcia, Prababcia i Praprababcia
Ś+P
Maria Falkiewicz
z domu Nowicka
lat 104
Pogrzeb odbędzie się 17 grudnia 2012 r. o godzinie 12.00
w Puszczykowie.
Pogrążeni w smutku
córka i syn z rodzinami
http://www.wspomnijbliskich.pl/22193162 ... =ppwi_glos
pozdrawiam
Waldemar
Awatar użytkownika
DankaW

Post autor: DankaW »

KPBC - Gazeta Grudziądzka 1907.06.11 R.14 nr 70

„- Pakość. Zmarła tu w lazarecie miejskim staruszka K a ł u n a, która dożyła bardzo sędziwego wieku, bo liczyła 103 lat.
Była ona najstarszą mieszkanką Pakości.”

Gazeta Grudziądzka 1907.06.13 R.14 nr 72

„-Pakość. Donosiliśmy za innemi gazetami, że pewna tutejsza staruszka dożyła sędziwego wieku 103 lat.
Nadsyłają nam w tej sprawie sprostowanie. Staruszka owa nazywa się Kałużna i ma około 73 lat.
Pozdrawiam Danka

Nie umiera ten, kto trwa w pamięci żywych.
ks. Jan Twardowski
walwin

Głos Wielkopolski z 25-12-2012
Profesor Lech Działoszyński ma sto lat
W miniony piątek profesor Lech Działoszyński, idąc w kierunku fotela przygotowanego dla niego w Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu z okazji swoich setnych urodzin, śpiewał:Naprzód młodzieży świata.Aktualnie przygotowuje kolejny tom swoich wspomnień.
http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/ ... ,id,t.html
pozdrawiam
Waldemar
anykey

Post autor: anykey »

No cóż podbijam stawkę (skan 109, akt 39) :

http://szukajwarchiwach.pl/53/3630/0/-/ ... /1/11#tab2

... zmarła Brygida Kurcbachowa, 110 lat mająca, wdowa przy familii na Kolonii Przystajńskiej zamieszkała, córka niegdy Balcera i Reginy małżonków Gulińskich ...

Bardzo krytycznie podchodzę do tego zapisu niemniej 'tak stoi napisane w papierach'.

Na tejże samej stronie zgon Kacpra Maślaga, 102 lata liczącego (akt 37). :)

Pozdrawiam

Stanisław
Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, 12:11 przez anykey, łącznie zmieniany 1 raz.
Stanisław
Awatar użytkownika
Łukasz Bielecki

Jak będziemy już mieli wszystko poindeksowane, to można będzie systematycznie weryfikować wiek stulatków wobec ich ślubów i zgonów :)
Łukasz Bielecki

Awatar użytkownika
albicilla2

W Głosie Wlkp z 28.12.2012 znajduje się nekrolog Pani Marianny Appelt z domu Leśna, która zmarła 24.12.12 w Luboniu w wieku 101 lat.
Natomiast 12 grudnia zmarła poznanianka - 99 letnia Kazimiera Pikulik.
Magdalena Blumczynska
Awatar użytkownika
TomekD
Kontakt:

Post autor: TomekD »

DankaW pisze:Donosiliśmy za innemi gazetami, że pewna tutejsza staruszka dożyła sędziwego wieku 103 lat.
Nadsyłają nam w tej sprawie sprostowanie. Staruszka owa nazywa się Kałużna i ma około 73 lat.
anykey pisze:Bardzo krytycznie podchodzę do tego zapisu niemniej 'tak stoi napisane w papierach'.
Korzystając z okazji przypomnę ten wątek:
Akty cywilne w zaborze pruskim - wiarygodność danych

Dla mnie nadal pozostaje niejasne czy i jak dane (zarówno dla aktów B jak i C) były weryfikowane.
W podanym we wspomnianym wątku przez Jolantę źródle:
Jolanta pisze:„Warta” 1874r. Nr.14[..] – „O małżeństwach cywilnych”
strona 5:
http://www.wbc.poznan.pl/Content/105225/index.djvu
Mamy polskie tłumaczenie fragmentu przepisów z 9 marca 1874:
Warta 1874 nr.14 pisze:1. swoje dokumenta tyczące się urodzenia,
[...]
Urzędnik może zwolnić od złożenia tych dokumentów, jeżeli
fakta, które niemi mają być poświadczone, osobiście mu są znane, lub w inny sposób wiarogodnie
Czyli spore pole dla interpretacji urzędnika, z którego tym chętniej mógł korzystać że funkcja urzędnika USC zawodem nie była.
Prawdopodobne że podobnie swobodne regulacje dotyczyły też aktów C ...
pozdrawiam, Tomek
Odoliński , Odaliński, Oduliński - jeżeli spotkasz się z tymi nazwiskami gdziekolwiek napisz do mnie koniecznie...
Awatar użytkownika
JacoL

Post autor: JacoL »

a My mamy Panią Emilię - chodzącą historię! http://tmzd.npx.pl/news.php?readmore=39
poszukuję info o: Dederek -Wijewo,Brenno i okolice, Lichocki/a Duszniki, Moczyński /a - Wlkp.,Kuna: i różne jej odmiany Knopt/f ,Kropt/f, Sroka -Zębowo,Lwówek,Miedzichowo,N.Tomyśl,Bartoszewski Józef i Antonina Bartoszewska rod.Górecka -Poznań/Kaźmierz?
Awatar użytkownika
J1anka

Jubileusz 100-lecia urodzin Katarzyny Karolewskiej ze Zdun
małe drzewko rodzinne:
http://www.parafia.zduny.pl/jubileusz
zdjęcia
http://www.parafia.zduny.pl/galeria/cat ... rolewskiej
Pozdrawiam
Anna

Paweł001

Post autor: Paweł001 »

Z "Orędownika Ostrowskiego" Nr 99 z 1935 r. strona 2:

"W Raszkówku pow. Ostrów zmarł dziwak 108-letni starzec, niejaki Pluta. Zmarły stronił od ludzi, a nawet zamykał się, by odseparować się od świata. Po śmierci znaleziono w woreczku, ukrytym na piersiach, znaczną kwotę pieniędzy".

Paweł
Awatar użytkownika
cristovoro

Post autor: cristovoro »

Jak donosi dzisiejszy Głos Wielkopolski, 6 stycznia br. swoje 106 urodziny obchodziła Pani Janina Piątkowska z Nowego Tomyśla.Dołączone jest także zdjęcie z odwiedzin burmistrza u Jubilatki.
Krzysztof.
Sibilski choć obecnie Nadobnik.
http://sibilski.org/
walwin

Sto lat pani Anieli.Pani Aniela Dembowska świętowała w piątek swoje setne urodziny.W Szczecinie mieszka już prawie siedemdziesiąt lat,a przyjechała tutaj z Pleszewa pod Poznaniem.Na jej urodzinowym przyjęciu,które odbyło się w Domu Kombatanta i Pioniera Ziemi Szczecińskiej przy ul. Romera w Szczecinie, obecna była jej rodzina,przyjaciele,życzenia składali także przedstawiciele władz miasta i województwa.Pani Aniela przez wiele lat pracowała w Głównym Urzędzie Statystycznym.Ma troje wnucząt,dwoje prawnucząt,a od półtora miesiąca jest dumną praprababcią.Jej receptą na długowieczność jest pogoda ducha i życzliwość.
żródło:
http://www.24kurier.pl/Aktualnosci/Szcz ... ani-Anieli
pozdrawiam
Waldemar
Awatar użytkownika
AGA KOZA

Post autor: AGA KOZA »

W parafii Modrze zmarła Catharina Szymkowiakowa 101 lat
17.12.1840 Srocko Małe
Aga
Dyderski,Pierzyński-Opalenica,Grodzisk
Drzymała,Koza-Grodzisk,Bukowiec
Piotrowski-Granowo
Dota,Dotka-Modrze,Buk,Słupia
henryk58

Post autor: henryk58 »

Pozycja nr 25 103 lat Obrazek
Pozdrawiam Henryk Miderski
Artur12

Post autor: Artur12 »

Dziennik Bydgoski Nr 269, Piątek 23 listopada 1934 roku
Zgon 120- letniego połeszuka w Mikaszewicach powiat Łuniniec. Zmarł Bazyli Kocuba przeżywszy 120 lat.

Pozdrawiam
Przemorski Artur
Awatar użytkownika
xiu22
Kontakt:

Post autor: xiu22 »

82 lata po ślubie.
Gdy nowożeńcy podpisywali akt mieli 19 i 22 lata; w tym roku pani Stefania skończy 101 lat, a pan Ignacy będzie obchodził 104. urodziny.
http://www.rmf24.pl/ciekawostki/news-82 ... nId,775357
Pozdrawiam
Krzysztof
Nazwiska:Chudak,Robak,Zawisła(Wilkowyja,Kadziak,Paruchów) Staszak(Mieszków)Kościelniak,Stefański(Jarocin)Malinowski(Bruczków)Antoniewicz(Panienka)Heidner,Taterka ,Wyduba,Malecha,Grzesiński,Grabas,(Mokronos)Bötcher(Jutrosin)
ODPOWIEDZ