Libartowo- czy są jakieś opisy?

Ciekawe historie, ciekawe miejsca, biografie ciekawych osób związanych z Wielkopolską, historie rodzinne, artykuły o genealogii.
Asiaa93

Re: Libartowo- czy są jakieś opisy?

Post autor: Asiaa93 »

To chyba nadzwyczajny zbieg okoliczności - wczoraj przemknął mi przed oczami Twój post o Stanisławie Wielgoszewskim i Wiktorii Matelskiej, a dzisiaj, będąc w AAD Poznań i przeglądając księgi z Wilkowa Polskiego, natknęłam się na wpis w księdze urodzeń, dotyczący córki tej pary - Brygidy.
Nie miałam zbyt dużo czasu, więc nie zagłębiałam się w szczegóły.

Akt nr 35 (rok 1817)
Popowo, 5.10.1817 (data chrztu)
Imię dziecka: Brygida
Rodzice: honestorum Stanisław Wielgoszewski et Victoria Metelskie (na pewno było wpisane nazwisko panieńskie matki) economorum de Popowo
Chrzestni: M. Antoni Swinarski posesor Wilkowa, M. Teofila Koczorowska ? dziedziczka Śniat

Pozdrawiam,
Asia :)
Poszukuję:
-małżeństwa:Jan+Regina Ryszkiewicz,XVIIIw.,ok.Lwówka,Trzciela
-ks.Bernarda Ryszkiewicza
-ślubu Ant. i Kat. Ryszkiewiczów(przed 1762r.)
-ślubu Ant. Waliszewskiego z Marianną Latosińską(ok.1817r.)
-chrztu Aleksandra Józefowicza(ok.1760r.)
Awatar użytkownika
lila

Post autor: lila »

Asiu, bardzo Ci dziękuję. To po pierwsze wcześniejsze dziecko Wielgoszewskich, o którym nie wiedziałam, po drugie miejscowość, o której nie wiedziałam , ze i tam żyli. A to daje już możliwość przeszukania tej parafii pod katem innych cżłonków rodziny - Super!
honestorum- przetłumaczyłam jako uczciwy- dobrze?
economorum de Popowo byli ekonomami? To mnie z kolei utwierdza w tym, że Wielgoszewscy w latach późniejszych w Michorzewie to jednak ci sami.
Wielkie dzięki, pozdrawiam:))
Pozdrawiam
Liliana Komorowska

--------------------------------------
Komorowski Antoni akt ur. II poł. XVIIIw.(Czerniejewo i okolice) Brzostowski Antoni zgon poł.XIXw. (?) Brzostowski Kazimierz XVIIIw.(kuj.pom.)
Awatar użytkownika
lila

Co do Libartowa, to zbierając wszelkie dane z prasy i nie tylko. (dzięki Wam) można zebrać:
Libartowo było majątkiem zabranym w 1796r kościołowi.Do 1832r dzierżawcą domanialnym był Piłaski. 27.06.1832r. ten folwark wieczysto-dzierżawny nabył Stanisław von Wielgoszewski (mój pra...)Zmarł on w w 1836r. a folwark przeszedł na jego syna Ignacego Wielgoszewskiego. Ten w 1860r. sprzedał go kobiecie nazwiskiem Dutkiewicz. Ona z kolei w 1896r.sprzedała folwark Seilerowi. Ten w 1907r sprzedał majątek hr. Mileżyńskiemu. Mielżyński był właścicielem do roku 1939.
Pozdrawiam
Liliana Komorowska

Komorowski Antoni akt ur. II poł. XVIIIw.(Czerniejewo i okolice) Brzostowski Antoni zgon poł.XIXw. (?) Brzostowski Kazimierz XVIIIw.(kuj.pom.)
Awatar użytkownika
lila

Na Poznan Project oraz dzięki życzliwości Oli mam dane o ślubie Stanisława Wielgoszewskiego z Victorią (jednak) Matelską:
Famatus Stanisław Wielgoszewski (kawaler 26lat, ekonom z Marzenina) oj. Michał. matka Marianna (żyjących)
+ Fałata Victoria Matelska (panna 19lat, z Kembłowa -pisane też z Kębłowa) Córka Wawrzyńca i Doroty z Więchowskich (może Więckowskich?)młynarzy (molitor) z Kembłowa żyjących.
ślub w 1812r. Miłosław
Świadkowie : Augustyn Kubicki karczmarz (caupo) z Miłosławia
Józef Więckowski (Więchowski ?) młynarz (molitor) z Winnej Góry
Pozdrawiam
Liliana Komorowska

Awatar użytkownika
Ela z Pojezierza

Post autor: Ela z Pojezierza »

Lilu,to nareszcie masz zagadkę rozwikłaną. :)
A jednak Matelska .
Gratulacje dla pomocnej,życzliwej Oli ,oraz dla Ciebie ,że walczysz i poszukujesz swych przodków.
Co do Komorowskich brak wiadomości.
Pozdrawiam

Ela
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
jlabedzki

Post autor: jlabedzki »

lila pisze:Libartowo było majątkiem zabranym w 1796r kościołowi.
Nie tyle Kościołowi, co klasztorowi klarysek w Gnieźnie - klasztor był właścicielem miasta i m.in. wsi Libartowo od 1298 r. I majątek ten zabrali Prusacy (kamera pruska w Poznaniu) w 1795 roku.
lila pisze:Ten w 1907r sprzedał majątek hr. Mileżyńskiemu. Mielżyński był właścicielem do roku 1939.
Mielżyński zmarł w 1938 r., majątek najprawdopodobniej przeszedł na jego żonę Sewerynę, która zmarła w latach sześćdziesiątych w Poznaniu i została pochowana w kościele iwieńskim. Warto przy tym podkreślić zasługi hr. Mielżyńskiego, który kupował majątki od Niemców, osłabiając ich wysiłki germanizacyjne na tym terenie. Nie bardzo wiem, jakie były losy majątku libartowskiego w czasie wojny. Po wojnie wszedł w skład PGR Iwno.

Pozdrawiam i gratuluję udanych poszukiwań :)
Łabędzcy (Opatówko, Września, Kleszczewo, Kostrzyn), Wilkowscy (Kostrzyn, Poznań), Klimas (Iwno, Wiktorowo, Chorzałki), Wesołek (Krerowo, Mączniki, Czerlejno), Stacheccy (Kostrzyn, Pobiedziska), Nijaki, Dopiera, Dokowicz,Banach (powiat Grodzisk, Wolsztyn)
Awatar użytkownika
lila

W 1298 r. Władysław Łokietek na prośbę księżnej Jolanty nadał klasztorowi Klarysek w Gnieźnie miasto i wieś Kostrzyn wraz z patronatem kościoła oraz wsiami: Libartowem, Strumianami i Siedlcem.
Pozdrawiam
Liliana Komorowska

Awatar użytkownika
lila

Ostatni z rodu Wielgoszewskich właściciel Libartowa - Igancy Wielgoszewski urodził się w roku 1819

"Dnia 11 lutego 1819 Popowo
9 Ja Aleksander Szołdrski komendarz Wilkowa ochrz-
ciłem dziecko podwójnego imienia Ignacy Julian, urodzone
dnia piątego miesiąca lutego około godziny dwunastej
podczas północy, uczciwego Stanisława Wielgoszeskiego ekonoma
z Popowa i Wiktorii z Metelskich związku prawowitego syna. Rodzicami chrzestnymi byli
Józef Lui komisarz z Czacza i Pani Salomea Puszyńska z Popowa."
Pozdrawiam
Liliana Komorowska

Awatar użytkownika
lila

[Akt nr 35 (rok 1817)
Popowo, 5.10.1817 (data chrztu)
Imię dziecka: Brygida
Rodzice: honestorum Stanisław Wielgoszewski et Victoria Metelskie (na pewno było wpisane nazwisko panieńskie matki) economorum de Popowo
Chrzestni: M. Antoni Swinarski posesor Wilkowa, M. Teofila Koczorowska ? dziedziczka Śniat

Pozdrawiam,
Asia :)[/quote]

Popowo 1817 październik 5
33 Ja Aleksander Szołdrski komendarz Wilkowa
ochrzciłem dziecko, któremu imię nadano Brygida,
urodzone dnia czwartego miesiąca października około godziny dwu-
nastej w południe, z uczciwego Stanisława Wiel-
goszeskiego i Wiktorii z Metelskich ekonoma
w Popowie związku prawowitego córkę. Rodzicami chrzestnymi byli znakomity
Antoni Świniarski właściciel Wilkowa i znakomita Pani
Tekla Kaczoroska właścicielka Śniat
Pozdrawiam
Liliana Komorowska

Awatar użytkownika
lila

Nadal szukam ślubu Balbiny Wielgoszewskiej z Antonim Komorowskim (lata 1853 lub 1854).
Pozdrawiam
Liliana Komorowska

Awatar użytkownika
lila

http://szukajwarchiwach.pl/53/291/0/-/R ... bJednostka
Czy w jakiś sposób można dotrzeć do tych dokumentów, niestety wizyta w archiwum odpada:((
Pozdrawiam
Liliana Komorowska

Awatar użytkownika
lila

Pozdrawiam
Liliana Komorowska

Awatar użytkownika
jlabedzki

Post autor: jlabedzki »

Moi drodzy, znalazłem ciekawe informacje na temat losów Libartowa w książce "Parafia pod wezwaniem świętych apostołów Piotra i Pawła w Kostrzynie" pod redakcję A. Majewskiej i K. Matyska (wyd. Kostrzyn 2013):

Od 1796 r. rozpoczęła się konfiskata majątków kościelnych przez rząd pruski, która objęła także parafię kostrzyńską. Klasztor zakonnic św. Klary z Gniezna przestał być kolatorem kościoła w Kostrzynie, a stał się ni rząd. Wówczas to niesłusznie została odebrana przez rząd wieś Libartowo, która była przeznaczona na utrzymanie kolejnych proboszczów w parafii i, według ustawy rządowej z 26 lipca 1796 r., nie powinna podlegać konfiskacie. Rządcą parafii był wtedy ks. Walenty Grześkiewicz. Ponieważ pełnił on tylko funkcję administratora, a nie był proboszczem (beneficjum należało jeszcze do ks. Ignacego Raczyńskiego), nie został nawet powiadomiony o zabraniu wsi przez rząd. O tym, jak wyglądało odebranie Libartowa przez ówczesne władze pruskie zeznaje świadek Bartłomiej Małecki: "Nazywam się Małecki, imię mi Bartłomiej, religii katolickiej, liczę sobie lat 72, mam siedmioro żyjących pełnoletnich dzieci i żyję w małżeństwie z żoną moją Józefą lat 57. Zaraz pożenieniu się mojem z Józefą objąłem gospodarstwo w Libartowie, które mi rodzice żony Kazimierz i Zofia owczarze ustąpili i to gospodarstwo utrzymywałem ciągle, aż do czasu, kiedy Francuzi do tutejszego kraju przyszli i Xięstwo Warszawskie ogłoszone zostało i po przyjściu Francuzów jeszczem był dwa roki w Libartowie. Pamiętam dobrze, kiedy Rząd Pruski odebrał X. Ignacemu Raczyńskiemu Proboszczowi Kostrzyńskiemu wieś Libartowo i to tak było, nic nie mierzyli ani nie zwoływali ludzi miejscowych do spisania dochodów Libartowa, ani żaden królewski komisarz w Libartowie nie był i jak oddanie Rządowi tej wsi nastąpiło, gromadzie nie powiedziano, tylko dzierżawca dzierżawił i inny nastąpił. Myśmy ich słuchali jako Panów, ale nam nikt nie powiedział, że wieś do Rządu odebrana została. Słyszałem, że X. Szpett jak tu objął probostwo appelował o tę wieś do Króla, lecz co zrobił, nie wiem". Libartowo w 1796 r. obejmowało 1041 mórg 64 prętów kwadratowych ziemi. Po odebraniu wsi ówczesna Kamera (komisja) przyznała proboszczowi kompetencję w wysokości 144 tal. 20 srg. 2 fen.

Mam więcej tego typu materiałów - mogę zainteresowanym osobom przesłać skany na priv.

Pozdrawiam serdecznie,
Kuba
Łabędzcy (Opatówko, Września, Kleszczewo, Kostrzyn), Wilkowscy (Kostrzyn, Poznań), Klimas (Iwno, Wiktorowo, Chorzałki), Wesołek (Krerowo, Mączniki, Czerlejno), Stacheccy (Kostrzyn, Pobiedziska), Nijaki, Dopiera, Dokowicz,Banach (powiat Grodzisk, Wolsztyn)
Awatar użytkownika
lila

jlabedzki pisze:Moi drodzy, znalazłem ciekawe informacje na temat losów Libartowa w książce "Parafia pod wezwaniem świętych apostołów Piotra i Pawła w Kostrzynie" pod redakcję A. Majewskiej i K. Matyska (wyd. Kostrzyn 2013):

Od 1796 r. rozpoczęła się konfiskata majątków kościelnych przez rząd pruski, która objęła także parafię kostrzyńską. Klasztor zakonnic św. Klary z Gniezna przestał być kolatorem kościoła w Kostrzynie, a stał się ni rząd. Wówczas to niesłusznie została odebrana przez rząd wieś Libartowo, która była przeznaczona na utrzymanie kolejnych proboszczów w parafii i, według ustawy rządowej z 26 lipca 1796 r., nie powinna podlegać konfiskacie. Rządcą parafii był wtedy ks. Walenty Grześkiewicz. Ponieważ pełnił on tylko funkcję administratora, a nie był proboszczem (beneficjum należało jeszcze do ks. Ignacego Raczyńskiego), nie został nawet powiadomiony o zabraniu wsi przez rząd. O tym, jak wyglądało odebranie Libartowa przez ówczesne władze pruskie zeznaje świadek Bartłomiej Małecki: "Nazywam się Małecki, imię mi Bartłomiej, religii katolickiej, liczę sobie lat 72, mam siedmioro żyjących pełnoletnich dzieci i żyję w małżeństwie z żoną moją Józefą lat 57. Zaraz pożenieniu się mojem z Józefą objąłem gospodarstwo w Libartowie, które mi rodzice żony Kazimierz i Zofia owczarze ustąpili i to gospodarstwo utrzymywałem ciągle, aż do czasu, kiedy Francuzi do tutejszego kraju przyszli i Xięstwo Warszawskie ogłoszone zostało i po przyjściu Francuzów jeszczem był dwa roki w Libartowie. Pamiętam dobrze, kiedy Rząd Pruski odebrał X. Ignacemu Raczyńskiemu Proboszczowi Kostrzyńskiemu wieś Libartowo i to tak było, nic nie mierzyli ani nie zwoływali ludzi miejscowych do spisania dochodów Libartowa, ani żaden królewski komisarz w Libartowie nie był i jak oddanie Rządowi tej wsi nastąpiło, gromadzie nie powiedziano, tylko dzierżawca dzierżawił i inny nastąpił. Myśmy ich słuchali jako Panów, ale nam nikt nie powiedział, że wieś do Rządu odebrana została. Słyszałem, że X. Szpett jak tu objął probostwo appelował o tę wieś do Króla, lecz co zrobił, nie wiem". Libartowo w 1796 r. obejmowało 1041 mórg 64 prętów kwadratowych ziemi. Po odebraniu wsi ówczesna Kamera (komisja) przyznała proboszczowi kompetencję w wysokości 144 tal. 20 srg. 2 fen.

Mam więcej tego typu materiałów - mogę zainteresowanym osobom przesłać skany na priv.

Pozdrawiam serdecznie,
Kuba
Kuba, ciekawe i cenne informacje. Oczywiście jestem zainteresowana pozostałymi, które posiadasz. Proszę o priv. Pozdrawiam.

Kubo, szkoda, że się nie odezwałeś.
Pozdrawiam
Liliana Komorowska

feliscatus

Post autor: feliscatus »

jlabedzki pisze:Moi drodzy, znalazłem ciekawe informacje na temat losów Libartowa w książce "Parafia pod wezwaniem świętych apostołów Piotra i Pawła w Kostrzynie" pod redakcję A. Majewskiej i K. Matyska (wyd. Kostrzyn 2013):

Pozdrawiam serdecznie,
Kuba
Witam Panie Kubo. Zainteresował mnie ten fragment, a szczególnie nazwisko Małecki Bartłomiej. Martinus Małecki + Sophia Maciejewska jest w moim drzewie, a Bartłomiej może być jego ojcem...? Jest to wreszcie jakiś trop. Bardzo proszę o więcej takich materiałów, mogą być mi bardzo pomocne.
Pozdrawiam, Katarzyna Kotkowska
ODPOWIEDZ