Dobry wieczór To, co każe mi wątpić w prawdziwość Twojej propozycji, to z jednej strony rozbieżność między datą urodzenia a nazwiskiem (Anna Krystyna HECKERT lub HERK), które jest znacząco różne, a z drugiej strony inny akt małżeństwa, który znalazłem to może być interesujące. To małżeństwo Karola Bogumiła Neumanna i Joanny Krystyny Neumann, z domu Hensch, lat 57, wdowy po Janie Krystianie Neumannie, która równie dobrze mogłaby być siostrą Krystyny.
"Stało się to 18 lipca 1857 roku o godzinie piątej po południu w mieście Łodzi. Świadkowie Jan Gottfryd Neumann, lat 38, i Gottfryd Rauch, lat 46, obaj tkacze z Łodzi. Małżeństwo zawarli: Karol Bogumił Neumann tkacz, lat 53, syn śp. Dawida (byłego tkacza) i Elżbiety, urodzony w Spitz Kunersdorf w Saksonii, kawaler wyznania ewangelicko-ausburgskiego, oraz Joanna Krystyna Neumann, z domu Hensch, lat 57 stara, wdowa po Janie Krystianie Neumannie, byłym tkaczu w Turku, zm. 22 III 1856, były tkacz. jest córką śp. Gottfyda i Joanny Hensch, urodzoną w Heinewalde, saksońską, ewangelicko-ausburgowską, zamieszkałą w Łodzi."
Nie jestem pewien, ale co o tym myślisz?
|