Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 15 cze 2025, 04:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Parkowo
PostNapisane: 08 cze 2025, 21:17 

W czasie indeksowania par. Parkowo i Słomowo natrafiłem na ciekawostkę. Dowiedziałem się, że Parkowo powstało na terenie byłego miasta o nazwie Sławkowo lub zdegradowane miasto przyjęło nową nazwę. Tak wnioskuję z zapisów.
Co ciekawe wpisy "Parkowo niegdyś miasto Sławkowo" pojawiają się dopiero pod koniec XVIII wieku, wcześniej o tym ani słowa.
https://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82aw ... wne_miasto)

"Sławkowo

W pierwszej połowie XV wieku powstało w pobliżu wsi, w miejscu zwanym Jeziorka, miasteczko Sławkowo, które wkrótce upadło nie pozostawiając materialnych śladów swego istnienia. Prawdopodobnie zostało wchłonięte przez dobrze rozwijającą się wieś Parkowo. Jedna z nielicznych wzmianek o mieście pochodzi z 1429 roku, występuje w niej szlachcic Mikołaj ze Sławkowa, który sądzi się z kmieciem Andrzejem ze Studzieńca o należności. Ponowna próba założenia w Parkowie miasta około 1720 roku przez Rydzyńskich i tym razem zakończyła się niepowodzeniem."
https://pl.wikipedia.org/wiki/Parkowo_(powiat_obornicki)

Tytuł: Re: Parkowo
PostNapisane: 09 cze 2025, 04:18 

Uwaga: W literaturze utrwaliła się tradycja, że na terenie P. istniało niegdyś m. Sławków; wzmiankę o nim zapisano po raz pierwszy, nie wiadomo na jakiej podstawie, w wizytacji Libowicza z 1727 (Visitatio ecclesiae parochialis in villa P. olim oppido Sławków dieto, AV 20, 410). K 3, 212, łączył tę wiadomość z osobą Mikołaja „de Slawcovice” [miejscowość niezident.], który w 1429 r. toczył proces z Andrzejem kmieciem ze Studzieńca [k. Rogoźna] (PZ 10, 166v). Opierając się na tych dwóch przekazach, które wcale nie muszą dotyczyć tej samej osady, M. B r u s t, Początki i rozwój miast w dorzeczu środkowej i dolnej Wełny, RH, 52, 1986, s. 25, 29, 43, przyjął, że Sławków to była nieudana lokacja miejska z XIV w. na terenie obecnej wsi P., analogiczna do znanych ze źródeł, sąsiednich lokacji w Dzwonowie (znanym w średniowieczu pod nazwą Zwanowo, na terenie pow. gnieźn.) i w → Głęboczku. Nie wydaje się, aby to była hipoteza uzasadniona. W materiałach SHG nie posiadamy żadnych przekazów o istnieniu takiego miasta. Wzmianka w wizytacji Libowicza, o ile w ogóle zasługuje na wiarę, mogła nawiązywać raczej do nieznanych nam prób lokacji takiego miasta w XVII w. Posiadaczami P. od końca XVI w. do początków XVIII w. byli m. in. Grudzińscy, Grzymultowscy i Rydzyńscy (TD), a więc rodziny, których przedstawiciele mogli mieć ambicję posiadania własnego miasta. Zastrzeżenia co do wiarygodności Libowicza budzą też jego informacje na temat wezwania kościoła w P., → przyp. 3.
http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... wo&d=7&t=0

HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.

Tytuł: Re: Parkowo
PostNapisane: 13 cze 2025, 18:56 

Mam złe wieści dla posiadających przodków w par. Parkowo, w latach 1808-1817 chrzty mogą być niekompletne.
Jest taka notatka:
Specyfikacja dzieci ochrzczonych w parafii parkowskiej przez byłego parkowskiego proboszcza imć księdza Jana Wilbrechta od 1808 do 1817 roku z różnych jego notatek zebrana.
Rok 1808
Nota bene, z pierwszych miesiąców tego roku, patrzyć metryk na końcu tej księgi chrztów.

Może jestem ślepy, ale nie wiedzę tam tych chrztów.
Być może to samo będzie ze zgonami, ale jeszcze nie sprawdzałem.

Ks. Jan Willbrecht zmarł w 1817, trochę mnie dziwi, że przez 10 lat nie zdążył uporządkować ksiąg.
http://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main. ... is&id=8808

Strefa czasowa: UTC + 1