Tutaj prosimy umieszczać wszelkie prośby o lokalizację miejscowości, parafii, USC, prośby o odszukanie dokumentów w archiwach, znaczenie nazwisk itp.
24 paź 2013, 05:50
Interesuje mnie ewidencja ludności (księgi meldunkowe?) miasta Murowana Goślina oraz tejże parafii z okresu XIX w. - 1 poł. XX w. Można je znaleźć w internecie? Interesują mnie nazwiska Muller i Laczkiewicz (Łączkiewicz) - Wiktor Stułów
27 paź 2013, 09:18
Według informacji na stronie "szukajwarchiwach.pl"
http://szukajwarchiwach.pl/92/66/0/?q=Akta+gminy+Murowana+Goslina+XARCHro:92+XTYPEro:zesp&order=syg_order&wynik=1&rpp=15&page=1#tabZespolw Archiwum Państwowym w Gnieźnie, w zespole: Akta gminy Murowana Goślina, sygn.41-152, znajdziesz księgi meldunkowe z lat 1810-1954.
Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz
01 lis 2013, 22:47
Dzien dobry,
Jola podaje link, ale ja nie moge znalesc ksiag meldunkowych miasta Murowana Goslina. Znajduje tylko wsie i miasteczka, ktore nalezaly do gminy Murowana Goslina.
Czy zle szukam ? Czy te ksiegi meldunkowe istnieja ?
Czy te ksiegi juz sa na stronie "szukaj w archiwach", czy tez trzeba poprosic AP Gniezno o zrobienie poszukiwan ?
Slabo sie orientuje w tego typu poszukiwaniach, a probuje pomoc kolezance, ktora ma polskich przodkow, ale nie zna juz naszego jezyka.
Czy ktos moglby mi pomoc zrozumiec gdzie szukac i jak zlozyc kwerende do archiwum.
Szukam informacji o Walerianie Oborskim, ktory do 1890-ego roku mieszkal w Dlugiej Goslinie, a po 1890 roku w Murowanej Goslinie.
Poszukiwania jego metrykalii nie daly zadnego wyniku, probuje wiec przez ksiegi meldunkowe.
Slicznie dziekuje za kazda rade,
Serdecznosci,
Bozenna
02 lis 2013, 09:46
Witam. Poszukuję małżeństwa Edward Wiśniewski i Józefa Wiśniewska z d. Szajkowska zam. w Murowanej Goślinie.
02 lis 2013, 10:02
Kamil,
Bardzo serdecznie dziekuje, teraz rozumiem lepiej jak zaczac te poszukiwania,
Pozdrowienia,
Bozenna
02 lis 2013, 17:07
Witam.
Mam taką oto informację:
Edward Wiśniewski ur. 1867 r.
Józefa Wiśniewska z d. Szajkowska ur. 1879 r.
Dzieci:
Marian Wiśniewski,
Leon Wiśniewski,
Franciszek Wiśniewski,
Zygmunt Wiśniewski *prawdopodobnie zamieszkał w USA.,
syn (?) Wiśniewski - mieszka w Anglii.
Ogólnie mieli 11 dzieci w tym 6 synów.