Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 26 sie 2019, 07:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: GenoPro
PostNapisane: 13 lis 2008, 20:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2006, 10:38
Posty: 1273
Lokalizacja: Luboń
Kochani, przymierzam się do zakupu GenoPro. Przy większej ilości są pewne upusty.
Czy jest ktoś chętny?

_________________
Pozdrawiam serdecznie, Basia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 13 lis 2008, 20:57 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Przy 10 licencjach cena za sztukę to niecałe 90 zł (wg aktualnego kursu USD). Może lepiej poczekać aż dolar spadnie? :)
M.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 13 lis 2008, 21:50 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
Rzeczywiście teraz trochę niefortunny czas, jeszcze miesiąc temu byłoby dużo taniej. Miejmy nadzieję, że dolar niedługo powróci do swojej niedawnej wartości i będzie można zaoszczędzić coś więcej :)

Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 09 sty 2009, 20:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2006, 10:38
Posty: 1273
Lokalizacja: Luboń
Nie ma więcej chętnych?
Macieju, mimo wszystko się zdecyduję.

_________________
Pozdrawiam serdecznie, Basia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 09 sty 2009, 20:34 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Basiu, ja też jestem chętny - jeśli będziemy kupować kilka licencji. Ale trzeba znaleźć jeszcze kilka osób.
Kto jeszcze jest zainteresowany kupnem programu GenoPro?

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 09 sty 2009, 21:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2008, 19:09
Posty: 353
Lokalizacja: Luboń
Ja też! Ja też! Pozwolicie?:))


pozdrawiam

_________________
Beata

Gdzie urodził się ok. 1781 roku Melchior Bręczewski ? Proszę o pomoc!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 11 sty 2009, 12:11 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Mamy 4-5 osób. Cena 5 licencji to 111 Euro (co daje 22,20 Euro/osobę czyli ok. 90 zł), natomiast cena 10 licencji to 190 (czyli 19 Euro/osobę, czyli mniej niż 80 zł). Warto znaleźć jeszcze 5 osób.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 11 sty 2009, 12:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2006, 10:38
Posty: 1273
Lokalizacja: Luboń
Ot, Poznaniak! :wink:

_________________
Pozdrawiam serdecznie, Basia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 11 sty 2009, 19:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 lis 2008, 15:32
Posty: 10
Lokalizacja: Włocławek
Oj, czarno to widzę!

Obawiam się, że jak już zdecydujecie się na zakup 10 licencji, to średnio za jedną przyjdzie Wam zapłacić drożej niż dziś za licencję jedną...

Ja się nie piszę, bo od dawna mam i korzystam...

_________________
Z pozdrowieniami
Józef Święcicki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 11 sty 2009, 19:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 cze 2007, 15:05
Posty: 1302
Lokalizacja: Gniezno-Poznan-Toronto
A w czym Genopro ma przewage nad darmowym Paf5?

_________________
Pozdrawiam Krzysztof Dobrzynski

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 11 sty 2009, 21:56 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
No tak, dolar raz spada raz rośnie, ale gorzej chyba już nie będzie, co?
Co do genopro, to najważniejszą zaletą jest wpisywanie danych w formie graficznej - od razu do drzewka, co znacznie upraszcza i przyspiesza wprowadzanie nowych osób. Trudno to wytłumaczyć w dwóch słowach i najlepiej przejrzeć stronę:
http://www.genopro.com/pl/
albo ściągnąć wersję demo.
Mamy 5 osób (Basia,Beata,Jurek,Andrzej i ja) - pytanie czy kupujemy czy czekamy na kolejne pięć... Jeśli nie zgłosi się w najbliższym czasie kolejne 5 osób to chyba kupujemy, co?

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 11 sty 2009, 22:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2006, 10:38
Posty: 1273
Lokalizacja: Luboń
Jeszcze Iza!

_________________
Pozdrawiam serdecznie, Basia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 11 sty 2009, 22:43 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
Swego czasu umieściłem na forgenie trochę wskazówek dotyczących GenoPro. Może komuś się przydadzą :)
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?p=2726#p2726

Dodam jeszcze, że ludzie sami tworzą wiele dodatków do tego programu i można czasami znaleźć naprawdę ciekawe narzędzia pomagające w drukowaniu, czy przetwarzaniu danych.
http://support.genopro.com/Forum70-1.aspx

Ja często korzystam z tego, pozwalającego wyświetlić wraz z datami miejsca urodzin i zgonów, a także informacje o ślubie:
http://support.genopro.com/Topic16307-70-1.aspx

Pozdrawiam
Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 12 sty 2009, 10:33 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2009, 18:46
Posty: 53
Lokalizacja: Poznań
Basiu, dziękuję że pamiętałaś o mnie. Oczywiście potwierdzam chęć zakupu programu.
Pozdrawiam
Iza


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 12 sty 2009, 11:09 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
To mamy już 6 osób i czekamy na kolejne 4. Ktoś jeszcze jest chętny?

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 13 sty 2009, 16:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lis 2006, 10:38
Posty: 1273
Lokalizacja: Luboń
Maćku, nie czekajmy, co? :roll:

_________________
Pozdrawiam serdecznie, Basia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 13 sty 2009, 16:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2006, 16:04
Posty: 539
Lokalizacja: Turek
Gdybyście rzucili temat na forgenie może szybciej znalazła by się brakującą czwórka?
Zagląda tam wielu takich, którzy nigdy nie zawitali na naszym forum.
Niemało tam początkujących, zadających co rusz to samo pytanie: "jaki program wybrać?"

_________________
Pozdrawiam
Darek 100
http://stolarski.naszagenealogia.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 13 sty 2009, 17:01 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Basiu - jest problem, bo możemy kupić 5 albo 10 licencji, a mamy 6 osób...
Darku, na Forgenie już napisałem, ale póki co nie ma odzewu.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 14 sty 2009, 23:33 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Hej,

3 lub 4 osoby zgłosiły się na forgenie i na genealodzy.pl, więc myślę, że możemy kupować. Jutro postaram się dokonać wpłaty.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 16 sty 2009, 23:30 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Licencje kupione. Sprawa już zatem nieaktualna. Liczba użytkowników GenoPro zwiększyła się o 10, w tym kilka osób w WTG. Piotrek obiecał kurs dla zaawansowanych jak już nauczymy się obsługiwać podstawowe opcje. ;)

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 17 sty 2009, 02:55 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
Na początek polecam przejrzenie newsletterów (niestety po angielsku) i obejrzenie dostępnych tam filmów instruktażowych. Myślę, że nawet bez znajomości języka można z nich dużo wiadomości wyciągnąć. Dostępne są one tutaj:
http://www.genopro.com/newsletters/

A kurs jak najbardziej zrobimy i to nie tylko dla zaawansowanych ;) Jakby ktoś miał jakieś problemy z obsługą, to proszę pisać w tym wątku. W miarę możliwości postaram się pomóc.

Pozdrawiam
Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 17 sty 2009, 14:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lis 2006, 02:22
Posty: 1318
Lokalizacja: Strzelno
Na kurs się chętnie piszę, bo mam ten program już prawie rok, przeniosłam dane z PAF-a i do dziś nie ułożyłam drzewka, wszystko mam pogmatwane :oops:

_________________
Marzena
Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 06 lut 2009, 23:52 
Offline

Dołączył(a): 06 lut 2009, 23:43
Posty: 2
Mam problem z wysłaniem danych na serwer w genopro. Na razie wygląda to tak http://familytrees.genopro.com/533941/ Cały czas pokazuje mi ze mam błąd w którejś lini.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 07 lut 2009, 12:29 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
Obejrzałem stronę i bardzo ładnie działa. Przy czym konkretnie wyskakuje błąd?

Polecam pobranie spolszczenia do generatora raportów ze strony:
http://www.genopro.com/translation/narrative-report/

Tutaj znajdziesz instrukcję jak tego dokonać:
http://www.genopro.com/newsletters/2008/03-pl/#rapport

Pozdrawiam
Piotr Skałecki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 07 lut 2009, 15:43 
Offline

Dołączył(a): 06 lut 2009, 23:43
Posty: 2
[26.75] LanguageDictionary.Lookup('MarkerFirstName'') zawiódł!
Błąd w linii 1244, pozycja 3 (Code/Util.vbs): Nieprawidłowe wywołanie procedury lub nieprawidłowy argument: 'Mid'
Microsoft VBScript - błąd czasu wykonywania 800A0005
Ateraz mi coś takiego wyskoczyło
Wcześniejszy bład okazał sie przeglądarką.- jednakl trzeba używac IE :(
Ale słownik po podmianie nie wchodzi


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 30 gru 2009, 16:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 lis 2008, 14:07
Posty: 24
Lokalizacja: Poznań
Witam,
Niedawno zakupiłam GenoPro. Do tej pory wszystkie dane gromadziłam w Wordzie i odpowiednich katalogach na dysku.
Czas najwyższy przenieść te zbiory do programu. Zainstalowałam GenoPro i zaczęłam tworzyć drzewo.
Niestety na chwilę obecną nie wiem jak przedstawić 2 sytuacje:

a) nieślubne dziecko panny, która pózniej wyszła za mąż i miała kolejne dzieci w małżeństwie
b) ślub wdowy z rozwodnikiem oraz ślub wdowca z panną

Z góry dziękuję za wskazówki.
P.S. A może gdzieś już znajduje się jakiś przyjazny tutorial po polsku?

_________________
Pozdrawiam,
Marlena Ratajczyk

Poszukuję:
par. Janków Zaleśny - Wiertelak, Rachwalski, Bartczak, Śledź
par. Odolanów - Szymiczek, Koliński
par. Koryta (k. Raszkowa) - Szulc(tz)
par. Kobierno - Pinkowski, Szczotka
par. Benice - Marszałek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 31 gru 2009, 09:11 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Witam,

jako, że nasz forumowy specjalista od GenoPro gdzieś się zapodział, odpowiadam.

marwierrat napisał(a):
a) nieślubne dziecko panny, która pózniej wyszła za mąż i miała kolejne dzieci w małżeństwie


Przedstawiamy jako 2 osobne "małżeństwa", przy czym w pierwszym we właściwościach związku (dwukrotne kliknięcie na linię łączącą parę otwiera to okienko) zaznaczamy, że to np. związek krótkotrwały. Tak jak pokazano na obrazku. Jeśli ojciec był nieznany, to można go w ogóle skasować (zaznaczamy osobę i klawisz DELETE), ale nie polecam tego, bo później, gdy zajdzie jednak potrzeba dopisania tej osoby, to trzeba się nakombinować, żeby to zrobić.

Obrazek

marwierrat napisał(a):
b) ślub wdowy z rozwodnikiem oraz ślub wdowca z panną


Podobnie. Najważniejsze to wypracować sobie jakiś sposób "umiejscawiania" poszczególnych osób względem innych. Na przykład myślę, że coś takiego jak na rysunku będzie czytelne. Panna z wdowcem będzie wyglądała analogicznie.
Obrazek

marwierrat napisał(a):
P.S. A może gdzieś już znajduje się jakiś przyjazny tutorial po polsku?


Nie widziałem.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 04 sty 2010, 07:20 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
"Forumowy specjalista od GenoPro" już się zgłasza. Wcześniej miałem małe problemy z internetem, a w międzyczasie się świętowało, także umknął mi jakoś ten temat ;)

Tak jak Maciej napisał, każdy związek z innym partnerem (nie ważne czy formalny, czy nie) dodajemy osobno i dopiero do niego dopisujemy dzieci. Jeśli chodzi o usuwanie nieznanych ojców, to także nie polecam, ale z takiego powodu, że ten ojciec zawsze jakiś jest. To że nie znamy jego nazwiska, to już inna sprawa - zostawiamy wtedy w miejscu nazwiska puste pole.
Ja standardowo różne związki danej osoby umieszczam w jednej linii. Przyjąłem taką zasadę, że im późniejszy związek, tym dalej na tej linii się znajduje. Niezorientowaną osobę może to trochę mylić, tym bardziej kiedy dwóch mężczyzn zapisanych jest obok siebie, ale najważniejsze że program "wie" co do czego i jednocześnie w całym drzewie konsekwentnie oznaczam w ten sam sposób. Można przy okazji dodawania związków w jednej linii umieszczać je na różnych poziomach, wtedy mamy choć trochę wizualnie oddzielone pary.

Z tego co wiem, instrukcji do GenoPro nikt jeszcze nie przetłumaczył na język polski, ale od biedy można chyba skorzystać z automatycznego tłumacza od Google:
http://translate.google.pl/translate?hl ... duction%2F

Pozdrawiam
Piotr

P.S.
Przeglądałem stronę GenoPro i widzę, że autor mocno zaangażował się w kampanię przeciw szczepionce na świńską grypę :P
http://www.genopro.com/swine-flu/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 04 sty 2010, 20:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07 lis 2008, 14:07
Posty: 24
Lokalizacja: Poznań
Serdecznie dziękuję za wskazówki! Jutro będę się z tym zmagać.
Z pozdrowieniami,
Marlena Ratajczyk, Poznań


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 04 sty 2010, 20:34 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
skała napisał(a):
Jeśli chodzi o usuwanie nieznanych ojców, to także nie polecam, ale z takiego powodu, że ten ojciec zawsze jakiś jest. To że nie znamy jego nazwiska, to już inna sprawa - zostawiamy wtedy w miejscu nazwiska puste pole.


I tu możliwości jest kilka. Można wpisać "N.N." albo "NN" - od nomen nescio, zostawić puste pole albo napisać opisowo np. "mąż Elżbiety" i wtedy nie mamy w bazie kilkudziesięciu ludzi o pustym nazwisku albo N.N.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 04 sty 2010, 21:04 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
Skróty "NN", czy inne opisy lepiej według mnie umieszczać np. w polu "Wyświetlane nazwisko". Zawsze w bazie dana osoba będzie jakoś oznaczona (zarówno na wykresie jak i w tabelach), a nie zaśmiecamy sobie ewentualnych raportów niepotrzebnymi danymi. Wszystko jednak zależy jeszcze od tego jakie te raporty robimy i co nam akurat w nich jest potrzebne.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 24 mar 2010, 22:35 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
Doszukałem się przed chwilą na stronie GenoPro, że dostępna jest nowa próbna wersja, umożliwiająca dodawanie zdjęć do wykresu (a na tym chyba wielu osobom zależało):
http://www.genopro.com/download/Install ... Monica.exe

Nie wiem jak to jest z jej ważnością, ale całkiem możliwe że tak jak inne wersje testowe GenoPro, jest ona darmowa. Najlepiej jakby sprawdził to ktoś, kto nie miał wcześniej pełnej wersji.

Co prawda autor ostrzega, że jest to tylko wersja do testów i nie gwarantuje jej poprawnego funkcjonowania, ale znając wcześniejsze wersje testowe GenoPro, jestem gotów zaryzykować. W każdym bądź razie na pewno trzeba zrobić sobie kopię zapasową pliku z danymi.

Tutaj więcej informacji: http://www.genopro.com/monica/

edit1:
Przed chwilą sprawdziłem i taki wykres drukuje się razem ze zdjęciami. Trzeba jedynie uważać, aby nie wstawiać zdjęć w zbyt dużej rozdzielczości, bo nie są one skalowane i może się bardzo długo drukować.

edit2:
Wersja chyba rzeczywiście jest darmowa, także polecam! :)

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 26 mar 2010, 00:00 
Offline

Dołączył(a): 10 lut 2010, 17:37
Posty: 282
Witam.Prześledziłam wszystkie wpisy w tym wątku i mam pytanie - czy "obiecane" szkolenie już się odbyło ?Czy na taką pomoc mogą liczyć nowe osoby,do których i ja się zaliczam? Bo kiedy znajomość komputera ogranicza się do stukania w klawiaturę to przeczytanie automatycznego tłumaczenia niewiele pomaga a zanim wyda się taką kaskę warto by było mieć jakieś wyobrażenie o programie.Pozdrawiam.
Danka.

_________________
___________________________________________________________________________________________
Poszukuję:data i miejsce ur. Jakub Mucha (ok.1815) ,nazwiska: Jamry, Kobierski, Lier (połudn.Wielkopolska)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 27 mar 2010, 23:53 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2228
Lokalizacja: Poznań
Witam. Szkolenia nie było. Na Dniu Genealoga 2008 był jedynie multimedialny pokaz obsługi GenoPro, ale to nie to samo co szkolenie. Ostatnio temat wrócił po dłuższej przerwie i wydaje mi się, że będzie coś takiego można przeprowadzić w maju albo w wakacje. Na pewno będzie to ogłaszane na forum, ale coś bardziej konkretnego trudno teraz powiedzieć.

_________________
Pozdrawiam, Maciej - http://www.glowiak.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 28 mar 2010, 00:09 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
Rzeczywiście o szkolenie w obsłudze GenoPro dopytuje się coraz więcej osób i będzie trzeba takie w końcu zorganizować :) Znam kilka ciekawych sztuczek związanych z tym programem i chętnie podzielę się tą wiedzą.

danamat2 napisał(a):
zanim wyda się taką kaskę warto by było mieć jakieś wyobrażenie o programie.

Proponuję pobrać z internetu wspomnianą przeze mnie w poprzednim poście testową wersję. Jest ona dostępna w języku polskim, a do tego posiada pełną funkcjonalność wersji płatnej. Nie trzeba od razu wydawać sporej kwoty, aby poznać możliwości programu, a moim zdaniem można na niej nawet spokojnie pracować.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 28 mar 2010, 15:59 
Offline

Dołączył(a): 10 lut 2010, 17:37
Posty: 282
Witajcie.Pobrałam program,"dopatrzyłam się"(co wcześniej mi umknęło),że można zmienić język i jestem bardzo zadowolona.Już podjęłam decyzję o zakupie Genopro.Napewno chętnie skorzystam z jakiejkolwiek formy przekazania Waszych doświadczeń młodszym (ha,ha,ha-mam 60% zniżki na okulary) amatorom genealogii.Szczerze pozdrawiam.
Danka.

_________________
___________________________________________________________________________________________
Poszukuję:data i miejsce ur. Jakub Mucha (ok.1815) ,nazwiska: Jamry, Kobierski, Lier (połudn.Wielkopolska)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 03 kwi 2010, 19:45 
Offline

Dołączył(a): 10 lut 2010, 17:37
Posty: 282
Bardzo proszę o radę jak bezpiecznie kupić licencję na GenoPro.A może znów uzbiera się parę osób i będzie nieco taniej?
Pozdrawiam i łączę życzenia radosnych,słonecznych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy.
Danka.

_________________
___________________________________________________________________________________________
Poszukuję:data i miejsce ur. Jakub Mucha (ok.1815) ,nazwiska: Jamry, Kobierski, Lier (połudn.Wielkopolska)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 02 lip 2010, 11:09 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
Zainteresowanych szkoleniem z GenoPro, zapraszam do wątku 'Szkolenie z obsługi GenoPro'.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 30 sie 2010, 22:29 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2009, 21:01
Posty: 649
Lokalizacja: Niemcy
Witam,
zastanawiam się nad kupnem programu GenoPro. Czy jest ktoś może na forum, kto także przymierza się do zakupu tego programu? Moglibyśmy skorzystać z upustu przy kupnie większej ilości licencji.

Pozdrawiam,
Magda

_________________
Magda


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 30 sie 2010, 22:37 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
Witaj!

Próbowałaś może wersji z tej strony? http://www.genopro.com/monica/
Wygląda na to że jest darmowa i na dobrą sprawę nie ustępuje niczym tej płatnej. Ewentualnie jest też inna darmowa wersja tutaj: http://www.genopro.com/sdk/external-storage/
Wiem że z tą pierwszą są problemy aby zainstalować ją pod Linuksem, ale jakoś pewnie się da. Na pewno warto próbować :)

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 31 sie 2010, 05:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2009, 21:01
Posty: 649
Lokalizacja: Niemcy
Witaj,
nie testowałam tej wersji, ale chętnie spróbuję:-) Wychodziłam z założenia, że darmowa wersja programu różni się od wersji płatnej, jak to często bywa. Cieszy mnie, że w tym przypadku tak nie jest :-)
Dziękuję za radę, będę próbować!
Pozdrawiam,
Magda

_________________
Magda


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 31 sie 2010, 08:37 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
W tym przypadku wersja darmowa ma nawet więcej funkcji od wersji płatnej. Nie pytaj mnie tylko dlaczego jest ona ogólnie dostępna, bo nie wiem ;) Wersja darmowa jest jakby testową, więc teoretycznie istnieje ryzyko, że coś będzie działać nieprawidłowo no i z pewnością pozbawiona jest wsparcia technicznego. Wydaje mi się jednak, że ze spokojem można jej używać, a znając poprzednie wersje próbne GenoPro, nie powinno się dziać z nią nic strasznego :)

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 09 sty 2011, 12:25 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
Z końcem roku pojawiła się nowa wersja GenoPro 2011. Można ją pobrać pod adresem http://www.genopro.com/InstallGenoPro2011.exe i wygląda na to, że dla posiadaczy licencji na poprzednią wersję, aktualizacja ta jest darmowa.
Co nowego:
  • dodawanie zdjęć do wykresu
  • dodatkowe oznaczenia i symbole
  • zaktualizowany generator raportów z eksportem do PDF (chociaż nie wiem jeszcze gdzie to jest)
  • kopie on-line
  • wbudowana wyszukiwarka plików GenoPro znajdujących się na komputerze (w sumie taki bajer tylko, jednak przydatny)

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 09 sty 2011, 13:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 gru 2007, 10:19
Posty: 711
Lokalizacja: Września
Witam!

Dokonałem aktualizacji genopro. Jednak przy każdej osobie chrzest zamienił się na chrzest protestancki. W moim drzewie prawie wszyscy mają chrzest katolicki.

Pozdrawiam
Jarek

_________________
Gdzie i kiedy, prawdopodobnie na Kujawach lub w Wielkopolsce, wzięli ślub Józef Górski i Marianna Pytlińska (ok. 1829 r.) oraz Wiktor Górski i Marianna Nalazek (ok. 1860 r.)? Gdzie i kiedy ok. 1803 r. urodził się Józef Górski?

http://www.gorscy.org.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 10 sty 2011, 00:03 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
Jarek napisał(a):
Dokonałem aktualizacji genopro. Jednak przy każdej osobie chrzest zamienił się na chrzest protestancki. W moim drzewie prawie wszyscy mają chrzest katolicki.

Ten problem występował już przy wcześniejszych wersjach i na moje oko jest to związane jedynie z błędnym tłumaczeniem programu - nie wiem czy słusznie, baptism przetłumaczono na chrzest protestancki.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 10 sty 2011, 20:34 
Offline

Dołączył(a): 11 maja 2009, 21:41
Posty: 107
Lokalizacja: Poznań
Mam pytanie do Piotra specjalisty od Geno Pro. Jak można połączyć w tym programie, członków rodziny, gdy okazało się że małżonkowie 4 pokolenia wstecz mieli wspólnego ojca ale różne matki .
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 10 sty 2011, 20:57 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
Z przedstawieniem takiego połączenia w czytelnej formie na jednym wykresie może być problem, jednak od strony technicznej, są do tego w programie odpowiednie funkcje.
Powiedzmy że mamy już wprowadzonego tego najstarszego przodka, jedną z jego żon razem z potomkami oraz innego przodka, będącego synem tego pierwszego, ale po innej matce (jeśli jakieś osoby się nam dublują, trzeba będzie duplikaty usunąć). Klikamy na najstarszego przodka prawym klawiszem i z menu podręcznego wybieramy "Nowa para", aby dodać kolejną żonę. Teraz klikając prawym klawiszem na dodaną małżonkę, wybieramy "Połącz jako rodzic", a następnie zaznaczamy jej syna. Po takim zabiegu powinno pojawić się odpowiednie połączenie.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 10 sty 2011, 21:16 
Offline

Dołączył(a): 11 maja 2009, 21:41
Posty: 107
Lokalizacja: Poznań
Dziękuję za radę, teraz wszystko pasuje, nawet nie wiedziałem że to takie proste, ale nie na co dzień spotyka się takie pokrewieństwa.
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 05 mar 2011, 01:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2009, 21:01
Posty: 649
Lokalizacja: Niemcy
Witam wszystkich,

czy ktoś wie może gdzie w programie GenoPro można zmienić sposób generowania pliku gedcom?
W GenoPro informacje o zawodzie osoby są generowany w sposób nietypowy dla formatu gedcom, jako referencje do rekordów zawodów (mam nadzieję, że dobrze to opisałam) :?

W Individual-Record znajduje się referencja do rekordu zawodu 'occu00001':

1 OCCUPATIONS @occu00001@


W dalszej części pliku można znaleźć:

0 @occu00001@ Occupation
1 TITL kowal


Czy można zmienić ten zapis informacji o zawodzie na typowy dla pliku gedcom tag:

1 OCCU kowal

_________________
Magda


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: GenoPro
PostNapisane: 05 mar 2011, 12:54 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1218
Lokalizacja: Śrem
Spróbuj skorzystać z generatora raportów - jest tam też eksport do pliku gedcom, który powinien być kompatybilny z PAFem. Trochę to nieintuicyjne, ale standardowy eksport do gedcom, w pełni zgodny jest tylko z GenoPro.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL