Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 13 lip 2020, 09:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak czytać?
PostNapisane: 16 kwi 2007, 11:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2006, 12:24
Posty: 399
Lokalizacja: 77-100
Dlaczego u mnie, na stronach WTG Gniazdo nie występują tzw "polskie znaki" ?
Próbowałem odczytywać w różnych kodowaniach, ale zawsze efekt ten sam. Nie ma: ą ę ź ć ś ł ó itd...
Zamiast tych liter występują jakieś dziwolągi.
O ile Forum WTG działa prawidłowo, to w pozostałych przypadkach są problemy.
Uprzedzam ewentualne pytanie: mam XP Prof. , a strona WTG GNIAZDO jest jedynym takim przypadkiem w "moich zapisanych w "ulubione " www.
Byc może jest to jedyny taki przypadem, ale niestety - jest, i nie mogę sobie z nim poradzić. Nie chcę też za dużo "mieszać" aby nie sknocic do reszty....

_________________
Bogusław.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwi 2007, 16:10 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2247
Lokalizacja: Poznań
Witam,

Niestety nie mam rozwiązania. Najprawdopodobniej coś jest nie tak z Twoją przeglądarką, ale skoro piszesz, że inne strony wyświetlają się dobrze, to brakuje mi pomysłu.

Możesz spróbować "ręcznie" ustawić kodowanie polskich liter dla tej strony na "środkowoeuropejskie (ISO)" -w menu Widok dla Internet Explorer lub na "Środkowoeuropejskie (ISO-8852-2)" również w menu Widok w Firefoxie.

U mnie na wszystkich przeglądarkach, na których sprawdzałem (IE, Firefox, Opera) było zawsze dobrze. Nikt także wcześniej nie zgłaszał takich problemów.

Pozdrawiam

Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwi 2007, 19:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2006, 12:24
Posty: 399
Lokalizacja: 77-100
mac napisał(a):
Witam,

Cytuj:
Niestety nie mam rozwiązania. Najprawdopodobniej coś jest nie tak z Twoją przeglądarką, ale skoro piszesz, że inne strony wyświetlają się dobrze, to brakuje mi pomysłu
.

Podobnie jak i mnie

Cytuj:
Możesz spróbować "ręcznie" ustawić kodowanie polskich liter dla tej strony na "środkowoeuropejskie (ISO)" -w menu Widok dla Internet Explorer lub na "Środkowoeuropejskie (ISO-8852-2)" również w menu Widok w Firefoxie.


Właśnie o tym kodowaniu pisałem Mam IE, czasem sie zdarzało,że coś trzeba było poprawić, więc oczywiście EUROPA ŚRODKOWA ISO zazwyczaj rozwiązywało problem. Tym razem tak nie idzie, z kolei też nie chcę za dużo majstrować, aby się nie rozregulować całkowicie.
Szczególnie że jest to jedyny taki przypadek w moich "zbiorach".
Skopiowałem fragment tekstu i próbowałem obrobić go w Word 2000 - przez dobranie jakiejkolwiek innej czcionki....

Cytuj:
U mnie na wszystkich przeglądarkach, na których sprawdzałem (IE, Firefox, Opera) było zawsze dobrze. Nikt także wcześniej nie zgłaszał takich problemów
.

Ktoś musi być pierwszy...
A poważnie zaś - w przyszłym tygodniu zmienię kompa, ale oprócz nowych podzespołów niewiele się zmieni, gdyż korzystam przemiennie z synem z tzw. "kieszeni" a każdy z nas ma swój osobny dysk, który wyjmuje po zakończeniu pracy. I ten system będziemy stosować dalej.
Więc chyba za wiele nie mogę oczekiwać. Może zmienię IE na coś innego.....

Pozdrawiam

BTK.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwi 2007, 20:12 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2247
Lokalizacja: Poznań
Polecam Firefoxa lub Operę. Są miłe w obsłudze, bardziej dopracowane niż Internet Explorer, a - co najważniejsze - znacznie bezpieczniejsze.
pozdrawiam
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2007, 05:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2006, 12:24
Posty: 399
Lokalizacja: 77-100
W uzupełnieniu: strona WTG GNIAZDO zapisana jest czcionką SansSerif.
Czy istnieje mozliwość zmiany tej czcionki?

Chciałem w tym poście przesłać skopiowany fragment strony "o nas", ale po wklejeniu w to okienko okazało się, że jest OK!!!!!!!!???????.
Stosuje "ulubione" podzielone na zakładki; mam więc zakładkę "forum" i tam są strony główne tych forów, gdzie piszę, a jest tego kilkanaście pozycji, zaś strony główne - w tym strona WTG- są w innych zakładkach tematycznych.
I tylko ta jedna strona jest w tej czcionce, pozostałe w różnych, ale z "polskimi znakami"

_________________
Bogusław.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 maja 2007, 21:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2006, 12:24
Posty: 399
Lokalizacja: 77-100
Znalazłem prosty sposób na usunięcie problemu braku "polskich" czcionek, o czym sygnalizowąłem w pierwszym poscie.
Zazwycaj najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. :!:
Tak pomyślałem i zrobiłem.
Wyrzuciłem stary komputer i kupiłem nowy.
Teraz wszystko "chodzi" jak powinno....
A na poważnie, to rzeczywiście zmuszony byłem wymienić sprzęt. Nagła awaria i wszystko poszło......
Nie do końca wszystko, trochę korespondencji wcześniej drukowałem, ale mimo to jakieś straty poniosłem.
Najbardziej mi żal adresów e-mail......
Teraz pracowicie wszystko próbuje odtworzyć do stanu sprzed awarii. W związku z tym proponuję aby zamknąć ten wątek jako nieaktualny.
Można go całkowicie usunąć.
Postów jest tam niewiele, są już zbyteczne, nie ma sensu blokować miejsce i mnożyć zbędne już wątki.
:?:

_________________
Bogusław.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 03 maja 2007, 07:09 
Offline
Site Admin

Dołączył(a): 15 lis 2006, 10:51
Posty: 2247
Lokalizacja: Poznań
Witam,

cieszę się, że już wszytko działa. Wątek zostawię, być może kiedyś przyda się komuś informacja o ustawianiu kodowania, albo problemach z polskimi znakami.

Pozdrawiam
i życzę długiej i owocnej pracy na nowym komputerze ;-)

M.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL