Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lip 2018, 14:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 kwi 2018, 20:12 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1171
Lokalizacja: Śrem
Nowa wersja programu ASIA dostępna jest pod poniższym adresem:
http://www.basia.famula.pl/asia/ASIA-setup.exe

Poprawka eliminuje błąd związany z wcześniejszym brakiem szyfrowania. Skany powinny już pobierać się poprawnie.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 kwi 2018, 04:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2017, 11:10
Posty: 967
Lokalizacja: Poznań
Wielkie dzięki :)

_________________
Pozdrawiam, Paweł

Vulnerant omnes, ultima necat
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek, Dembecki, Robakowski, Stachowski, Mackowiak


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2018, 19:04 
Offline

Dołączył(a): 27 maja 2015, 12:45
Posty: 66
Witam,
czy w ASI jest możliwość połączenia dwóch nie sąsiadujących ze sobą skanów? W jednostce,którą indeksuję,wygląda to tak,że na jednym skanie znajduje się lewa strona tabeli zgonów (kolumny z imieniem i nazwiskiem zmarłego,wiekiem,miejscem zgonu oraz statusem) oraz okładka księgi chrztów. Dalej następują skany z chrztami,a dopiero później prawa strona z księgi zgonów (kolumny z nazwiskami rodziców zmarłego oraz przyczyną zgonu). Chciałbym te skany połączyć, aby nie indeksować ich osobno,ponieważ byłoby to trochę niepraktyczne.

Pozdrawiam,Łukasz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2018, 10:38 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1171
Lokalizacja: Śrem
Można łączyć jedynie sąsiadujące skany. W takich przypadkach jest trochę kombinacji, ale najlepiej otworzyć sobie ten dalszy skan np. w przeglądarce i spisać wszystkie informacje przy tym pierwszym skanie, zaznaczając w komentarzu, na którym skanie znajduje się reszta danych. Przy tym drugim skanie proszę zaznaczyć "brak danych".

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2018, 11:47 
Offline

Dołączył(a): 03 cze 2014, 11:57
Posty: 3107
Nie otwierają się linki ze skanami.

Pokazuje:

http://szukajwarchiwach.pl/53/1926/0/4/ ... /#select15
Nie można wyświetlić tej strony

_________________
pozdrawiam
Grażyna
bugakg@gmail.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2018, 11:51 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1171
Lokalizacja: Śrem
Może tylko chwilowo, u mnie ten link działa. Nadal ten sam komunikat?

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2018, 11:58 
Offline

Dołączył(a): 03 cze 2014, 11:57
Posty: 3107
Nadal tak samo wyświetla.
Sprawdziłam jeszcze inny:
Grodzisk Wielkopolski (USC) - akt zgonu, rok 1882
Josef Cycmaniak (77 lat)
małżonek Michalina Cycmaniak geb. Kaczmarek

http://szukajwarchiwach.pl/53/1857/0/4/ ... /#select12
Nie można wyświetlić.

_________________
pozdrawiam
Grażyna
bugakg@gmail.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2018, 12:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 kwi 2010, 03:28
Posty: 64
Aktualizacja https://szukajwarchiwach.pl/aktualnosci

_________________
Pozdrawiam
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2018, 12:48 
Offline

Dołączył(a): 12 lis 2013, 12:38
Posty: 105
Mnie SZwA nie otwiera się w Operze (do niedawna działało).
Działa natomiast w Firefoxie.

Pozdrawiam
Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2018, 13:06 
Offline

Dołączył(a): 09 sty 2012, 12:05
Posty: 128
Sporo nowych skanów z zachodniego pogranicza Wielkopolski z archiwów z Zielonej Góry i z Gorzowa.

_________________
Pozdrawiam
Wojtek Bud


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2018, 16:06 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1171
Lokalizacja: Śrem
Poprzednia wersja programu ASIA nadal ma problem z certyfikatami, wobec czego nie będzie możliwe pobranie nowych jednostek. Nowa wersja programu 1.1.50 dostępna jest pod adresem http://www.basia.famula.pl/asia/ASIA-setup.exe

Za kilka dni powinny pojawić się w bazie nowe jednostki archiwalne z ostatniej aktualizacji.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2018, 16:35 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1171
Lokalizacja: Śrem
U mnie też skany przestały się wyświetlać. Poprawiłem link i teraz powinny u wszystkich działać.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2018, 10:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lip 2013, 09:11
Posty: 3140
Lokalizacja: Poznań
Piotrze,
Mam problem z zapisywaniem w excelu nazwiska Beda, bo poprawia mi na Będą. Zapisuję B e d a, ale nie wiem czy wyszukiwarka to znajdzie. Co mam zrobić?

_________________
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2018, 10:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lis 2006, 16:07
Posty: 2991
Henryk Krzyżan napisał(a):
Piotrze,
Mam problem z zapisywaniem w excelu nazwiska Beda, bo poprawia mi na Będą. Zapisuję B e d a, ale nie wiem czy wyszukiwarka to znajdzie. Co mam zrobić?


Trzeba wyłączyć autokorektę w Excelu. W ogóle do indeksowania trzeba ją wyłączyć, bo różne cuda będą się dziać, a można tego nie zauważyć.

_________________
Łukasz Bielecki

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2018, 10:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lip 2013, 09:11
Posty: 3140
Lokalizacja: Poznań
Łukasz Bielecki napisał(a):
Henryk Krzyżan napisał(a):
Piotrze,
Mam problem z zapisywaniem w excelu nazwiska Beda, bo poprawia mi na Będą. Zapisuję B e d a, ale nie wiem czy wyszukiwarka to znajdzie. Co mam zrobić?


Trzeba wyłączyć autokorektę w Excelu. W ogóle do indeksowania trzeba ją wyłączyć, bo różne cuda będą się dziać, a można tego nie zauważyć.


Dla mnie to czarna magia, trzeba mi wytłumaczyć jak krowie na rowie jak to się robi :-)

Udało mi się wyłączyć, cud!

_________________
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 kwi 2018, 15:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lis 2006, 16:07
Posty: 2991
Nie święci garnki lepią :)

_________________
Łukasz Bielecki

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 maja 2018, 08:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lip 2013, 09:11
Posty: 3140
Lokalizacja: Poznań
Proszę o rozszyfrowanie imienia Viti (bardzo wyraźnie napisane), które występuje w par. Ceradz kościelny - mam problem z zindeksowaniem. Czy chodzi może o imię Wit? A może Vitalis?

_________________
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 maja 2018, 10:04 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1171
Lokalizacja: Śrem
Jest taki imię jak Wit, możliwe że o nie chodzi.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 maja 2018, 10:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lis 2006, 16:07
Posty: 2991
Imię Wit, po łacinie Vitus, w dopełniaczu Viti. Imię rzadkie, ale nie jakoś zupełnie wyjątkowe.

_________________
Łukasz Bielecki

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 maja 2018, 10:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 paź 2010, 23:40
Posty: 143
Lokalizacja: Kościan
A kiedy nowe jednostki będą dostępne do indeksacji? Długo czekałem na AP Gorzów Wlkp., a teraz mam tydzień wolny to bym sobie poindeksował. ;)
Pozdrawiam Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 maja 2018, 10:38 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1171
Lokalizacja: Śrem
Są już częściowo w bazie, ale jeszcze muszę oznaczyć niektóre miejscowości. Dzisiaj powinny być udostępnione.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 maja 2018, 13:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lip 2013, 09:11
Posty: 3140
Lokalizacja: Poznań
Łukasz Bielecki napisał(a):
Imię Wit, po łacinie Vitus, w dopełniaczu Viti. Imię rzadkie, ale nie jakoś zupełnie wyjątkowe.


Dzięki. Będę musiał poprawić na Vitus, a w niektórych wpisach uzupełnić, bo było napisane nieczytelnie i pisałem tylko V?

_________________
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 maja 2018, 16:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 wrz 2013, 07:54
Posty: 421
Lokalizacja: Koszuty / Środa / Poznań
Dla wszystkich, którzy oczekiwali - nadejszła wiekopomna chwiła :)
Z nową aktualizacją SzWA opublikowano skany z parafii Turek.
Cała lista skanów z ostatniej aktualizacji pod adresem: https://www.nac.gov.pl/wp-content/uploads/2018/04/Aktualizacja-SwA-04_20181.pdf

_________________
Pozdrawiam
Wojciech

***


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 maja 2018, 16:29 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 mar 2007, 00:14
Posty: 1171
Lokalizacja: Śrem
Również w BaSIA, na mapie (do korekty ):
http://www.basia.famula.pl/skany

Podziwiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 maja 2018, 17:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lis 2006, 16:07
Posty: 2991
Czy Piotrków Trybunalski jest nam w BASI faktycznie potrzebny? Jest zainteresowanie indeksujących?

_________________
Łukasz Bielecki

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 maja 2018, 17:43 
Offline

Dołączył(a): 08 wrz 2012, 14:55
Posty: 195
Lokalizacja: Toruń
Pod Strzałkowem pow. słupecki jest podpięte Starostwo powiatowe piotrkowskie.
A Księgi miejskie Konina mają chyba wpisaną złą syganturę.
Pozdrawiam
Agnieszka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 maja 2018, 22:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lip 2013, 09:11
Posty: 3140
Lokalizacja: Poznań
Piotrze,
Mam pytanie, kiedy dodasz do BaSIA moje indeksy par. Bytyń od roku 1705, które wysłałem Tobie ponad miesiąc temu i śluby par Kaźmierz z lat 1878-1890, które wysłałem jeszcze wcześniej? Wysłałem maila z przypomnieniem, jak prosiłeś, i cisza. To są indeksy ksiąg, które nigdy nie będą w SZWA. Nie będę kłamał, że indeksuję te parafie bezinteresownie, bo stamtąd pochodzą moi przodkowie, ale chciałbym się podzielić indeksami z innymi osobami, bo indeksowanie "do szuflady" nie ma sensu.
Indeksuję codziennie po 6-8 godzin i chciałbym widzieć efekty mojej pracy.

_________________
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 03 maja 2018, 07:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2017, 11:10
Posty: 967
Lokalizacja: Poznań
Niestety - Żnin i okolice to nadal biała plama......

_________________
Pozdrawiam, Paweł

Vulnerant omnes, ultima necat
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek, Dembecki, Robakowski, Stachowski, Mackowiak


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 03 maja 2018, 18:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 lip 2013, 23:08
Posty: 636
Łukasz Bielecki napisał(a):
Czy Piotrków Trybunalski jest nam w BASI faktycznie potrzebny? Jest zainteresowanie indeksujących?

Na pierwsze zdanie odpowiedź:
JEST !

Na początku XIX w. wiele rodzin kujawskich i wielkopolskich przeniosło się "do Polski".
W tym kilka moich.
Włocławek, Łowicz, Łódź, Piotrków Tryb., Warszawa - i ich okolice.
A tamte - tutaj.
Niekiedy wracały.
Ostatecznie, to "rzut beretem" (a bardziej "rzut biretem") od Poznania - właściwość diecezjalna i archidiecezjalna etc.
Więc - TAK.

_________________
- Krystyna
..................................................................................................................
z Kujaw, Pałuk i okolic Gniezna i Poznania:
Domański, Wegner, Radtke, Siwka, Ciesielski, Lewandowski, Moliński, Proch, Garczyński, Jakubowski, Pawłowski, Matuszkiewicz;
a z okolic Warszawy i Kutna: Hagenmeister, Krasnodębski, Garliński


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 03 maja 2018, 18:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 lip 2013, 23:08
Posty: 636
Henryk Krzyżan napisał(a):
(,,,)Nie będę kłamał, że indeksuję te parafie bezinteresownie, bo stamtąd pochodzą moi przodkowie, ale chciałbym się podzielić indeksami z innymi osobami, bo indeksowanie "do szuflady" nie ma sensu.
Indeksuję codziennie po 6-8 godzin i chciałbym widzieć efekty mojej pracy.

Robisz to znakomicie. Korzystam. Dzięki!

_________________
- Krystyna
..................................................................................................................
z Kujaw, Pałuk i okolic Gniezna i Poznania:
Domański, Wegner, Radtke, Siwka, Ciesielski, Lewandowski, Moliński, Proch, Garczyński, Jakubowski, Pawłowski, Matuszkiewicz;
a z okolic Warszawy i Kutna: Hagenmeister, Krasnodębski, Garliński


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 03 maja 2018, 19:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, 20:49
Posty: 297
Lokalizacja: Skoczów n.Wisłą
Łukaszu - na pytanie odnośnie Piotrkowa Trybunalskiego oświadcza, że mnie ta miejscowość bardzo interesuje. W połowie bowiem XVII wieku pojawiła się tam rodzina Lipońskich (ojciec,matka i 4 dzieci), której na razie nie mogę przypasować do moich przodków, ale może kiedyś się to uda.

_________________
Bolesław Lipoński


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 03 maja 2018, 20:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, 18:44
Posty: 64
Lokalizacja: Wolsztyn
Do wszystkich indeksujących:
Ilekroć korzystam z wyszukiwarek, to wspominam Was cieplutko i jestem ogromnie wdzięczna za Waszą pracę.
Serdecznie pozdrawiam - Eugenia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 maja 2018, 22:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 paź 2010, 23:40
Posty: 143
Lokalizacja: Kościan
I takie perełki można znaleźć w polskich archiwach (USC Nowe Kramsko rok 1909):
Ślub księcia Bernharda zur Lippe z baronową Armgard von Cramm.
Obrazek


Pozdrawiam Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 cze 2018, 08:39 
Offline

Dołączył(a): 24 gru 2015, 05:37
Posty: 29
Witam.
Po dłuższej przerwie chciałam wznowić indeksowanie. Pobrałam nową wersję, ale i tak nie mogę ściągnąć zarezerwowanych skanów. Wyświetla się jakiś komunikat z błędem 112.
Bardzo, bardzo proszę o pomoc! Próbowałam wczoraj i dziś. Nie odinstalowałam starej wersji, może to o to chodzi? Przejrzałam forum, ale nic na ten temat nie znalazłam.
Z góry dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam
Iza

_________________
Pozdrawiam, Izabela

Po kądzieli: Zieliński Radzicki Megger Załachowski Sobczak Prusak Wojnowski Tyloch Szewczyk - Wielkopolska i Kujawy
Po mieczu: Jakubiak Krawczyk Grabowski Kazimirski Laskowski Marciniak - Mazowsze i Podlasie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 cze 2018, 05:32 
Offline

Dołączył(a): 24 gru 2015, 05:37
Posty: 29
Ponawiam moją wczorajszą prośbę. W dalszym ciągu nie mogę pobrać skanów.
Dokładny komunikat wygląda tak:

"122 at: HttpSendRequest"

Czy ktoś tu zagląda? Czy ktoś mi pomoże?????

Pozdrawiam
Iza

_________________
Pozdrawiam, Izabela

Po kądzieli: Zieliński Radzicki Megger Załachowski Sobczak Prusak Wojnowski Tyloch Szewczyk - Wielkopolska i Kujawy
Po mieczu: Jakubiak Krawczyk Grabowski Kazimirski Laskowski Marciniak - Mazowsze i Podlasie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 cze 2018, 06:12 
Offline

Dołączył(a): 24 gru 2015, 05:37
Posty: 29
Ponawiam prośbę o pomoc.
Dziś dodatkowo problem z logowaniem:

"12019 at: HttpSendRequest"

Pozdrawiam, w nadziei, że ktoś się odezwie...
Iza

_________________
Pozdrawiam, Izabela

Po kądzieli: Zieliński Radzicki Megger Załachowski Sobczak Prusak Wojnowski Tyloch Szewczyk - Wielkopolska i Kujawy
Po mieczu: Jakubiak Krawczyk Grabowski Kazimirski Laskowski Marciniak - Mazowsze i Podlasie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 cze 2018, 20:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 paź 2010, 23:40
Posty: 143
Lokalizacja: Kościan
U mnie wszystko działa. Wygląda na to, że ASIA nie ma połączenia z Internetem lub jest ono zbyt wolne. Może zapora sieciowa lub inny program ją blokuje.

Pozdrawiam
Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 cze 2018, 05:47 
Offline

Dołączył(a): 24 gru 2015, 05:37
Posty: 29
Chyba wszyscy technicznie uzdolnieni są na urlopach. Próbuję więc poradzić sobie sama, na razie z marnym efektem.
Odinstalowałam wszystkie "asie" jakie znalazłam na swoim dysku, przeczyściłam kompa i wszystkie wyszukiwarki, uruchomiłam ponownie komputer - zainstalowałam ponownie najnowszą wersję, ale z chroma (poprzednio z mozilli) - dało to ten efekt, że mogę się przynajmniej zalogować, jednak w dalszym ciągu nie mogę ściągnąć skanów - komunikat ten sam: 122...
Na mój "chłopski" rozum nie ma żadnej blokady.
Połączenie z internetem jest ok na powyższy rozum.
Opisuję tak dokładnie moją drogę przez mękę, bo może komuś w przyszłości się to przyda...
Na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy...

_________________
Pozdrawiam, Izabela

Po kądzieli: Zieliński Radzicki Megger Załachowski Sobczak Prusak Wojnowski Tyloch Szewczyk - Wielkopolska i Kujawy
Po mieczu: Jakubiak Krawczyk Grabowski Kazimirski Laskowski Marciniak - Mazowsze i Podlasie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 cze 2018, 10:04 
Offline

Dołączył(a): 31 gru 2008, 16:15
Posty: 108
Ja też nie mogę ściągnąć skanów. Nie pojawia się żaden komunikat, ale też się nic nie dzieje. Przy próbie otwarcia programu ASIA- setup pojawia się komunikat,że ta wersja nie będzie działać na moim komputerze i że powinnam się skontaktować się z wydawcą programu, co niniejszym czynię.Mam nadzieję, że da się pokonać te problemy.
Pozdrawiam
Barbara


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 cze 2018, 14:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2017, 11:10
Posty: 967
Lokalizacja: Poznań
Zdaje się, że problem dotyczy Waszych wersji MS Windows. U mnie wszystko biega bez problemów.

Basiu

Cytuj:
Nowa wersja programu ASIA dostępna jest pod poniższym adresem:
http://www.basia.famula.pl/asia/ASIA-setup.exe

Poprawka eliminuje błąd związany z wcześniejszym brakiem szyfrowania. Skany powinny już pobierać się poprawnie.


Może Twój problem dotyczy starej wersji ASI ?

_________________
Pozdrawiam, Paweł

Vulnerant omnes, ultima necat
poszukuję: Wietrzykowski, Wyzuj, Gibowski, Sławek, Dembecki, Robakowski, Stachowski, Mackowiak


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 cze 2018, 15:37 
Offline

Dołączył(a): 31 gru 2008, 16:15
Posty: 108
Niestety ani stara ani nowa wersja nie pozwala na sciagniecie skanów.
Barbara


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 cze 2018, 15:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sty 2010, 19:57
Posty: 286
Lokalizacja: Gdynia
U mnie ściąga, aż miło.

_________________
Rafał Kędziora syn Leona.


Ćwiartka Kędziorów ze Skowrońskimi ( Poznań - Środa ), ćwiartka Żurów z Banaszakami ( Kościan ), ćwiartka Warteckich z Drabinami ( Brudzew ), ćwiartka Durków z Przeorami ( Turek - Wilamów - Koło )


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 cze 2018, 15:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lip 2013, 09:11
Posty: 3140
Lokalizacja: Poznań
Miałem kiedyś ten sam problem i okazało się, że mam za mało miejsca na dysku. Po usunięciu kopii zapasowych i wszystkich skanów z ASI wszystko wróciło do norny.

_________________
Pozdrawiam
Henryk Krzyżan


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 09 cze 2018, 16:16 
Offline

Dołączył(a): 10 kwi 2015, 22:11
Posty: 28
Witam
Również od jakiegoś czasu mam problem z pobieraniem skanów przez program ASIA. Pojawia się komunikat:
122 at: HttpSendRequest

Wersja programu 1.1.50, system Windows 10 Pro 32 bit.

Pozdrawiam urszulka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 cze 2018, 03:49 
Offline

Dołączył(a): 24 gru 2015, 05:37
Posty: 29
Witam
U mnie także ciągle ten problem. Naprzemiennie z problemem z logowaniem.
Albo się loguję i wtedy nie mogę ściągnąć skanów, albo nie mogę się zalogować: brak odpowiedzi serwera.
Zaprzyjaźniony informatyk zbadał mój komputer i twierdzi, że to wina administratora.
Może administrator coś by w końcu poradził?

Wersja programu 1.1.50, system Windows 7

_________________
Pozdrawiam, Izabela

Po kądzieli: Zieliński Radzicki Megger Załachowski Sobczak Prusak Wojnowski Tyloch Szewczyk - Wielkopolska i Kujawy
Po mieczu: Jakubiak Krawczyk Grabowski Kazimirski Laskowski Marciniak - Mazowsze i Podlasie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 cze 2018, 06:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 maja 2016, 13:51
Posty: 56
witam,
mam wymieniony dysk w laptopie i dzisiaj musiałam ponownie pobrać i zainstalować Asie.
Działam na windows 7.
Pobrałam wersje, którą wskazał Paweł w poście powyżej.
Nie miałam problemów ani z zalogowaniem ani z pobraniem skanów.
Może więc jednak przyczyny należy szukać w kompie?

_________________
Poszukuję aktu urodzenia Wawrzyńca Fludra, urodzonego ok. 1772-1779 (okolice Mikstat, Kotłów, Odolanów)

Pozdrawiam
Ania


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 cze 2018, 13:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sty 2010, 19:57
Posty: 286
Lokalizacja: Gdynia
Może ktoś mi podpowie, o co tutaj chodzi?
Urodził się Józef Drabina, akt nr 153 w 1893 i jest dopisek, że zmarł w 1964 ( mam nawet zdjęcie nagrobku z fotografią ) https://szukajwarchiwach.pl/54/769/0/6. ... jYwxiSmjjw
a w 1894 jest akt zgonu tegoż Józefa nr 10
https://szukajwarchiwach.pl/54/769/0/6. ... hbpOvVSiHw

???

_________________
Rafał Kędziora syn Leona.


Ćwiartka Kędziorów ze Skowrońskimi ( Poznań - Środa ), ćwiartka Żurów z Banaszakami ( Kościan ), ćwiartka Warteckich z Drabinami ( Brudzew ), ćwiartka Durków z Przeorami ( Turek - Wilamów - Koło )


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 cze 2018, 14:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 sty 2007, 16:29
Posty: 484
Lokalizacja: Nowa Ruda dolnośląskie
Może było dwóch Józefów. Zdarzało się, że powtarzano imiona.

_________________
pozdrawiam
Jola Mazur

Włodarczyk Suśnia Mokronos, par Kobierno, Orla - Koźmin, Maciejewo - Rozdrażew, Wielowieś
Wachowiak Frankowiak par Wyganów
Jończak Błaszczyk/Błaszak Mokronos
Zieleziński Krenc Sulmierzyce
Dymek Połajewo


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 cze 2018, 14:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sty 2010, 19:57
Posty: 286
Lokalizacja: Gdynia
Właśnie to jest dość ciekawa sytuacja, ale cały czas mam "kontroling" na to nazwisko i jestem w kropce. Moim pomysłem jest podjechać przy okazji do USC w Grzegorzewie i Kole, i zobaczyć akty zgonu, może dotrę do aktu małżeństwa. Żona Stanisława zmarła rok później.

_________________
Rafał Kędziora syn Leona.


Ćwiartka Kędziorów ze Skowrońskimi ( Poznań - Środa ), ćwiartka Żurów z Banaszakami ( Kościan ), ćwiartka Warteckich z Drabinami ( Brudzew ), ćwiartka Durków z Przeorami ( Turek - Wilamów - Koło )


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 cze 2018, 09:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lis 2006, 16:07
Posty: 2991
Trzeba by przejrzeć chrzty z paru lat w obie strony i sprawdzić, czy nie było jakichś urodzeń dzieci o podobnych personaliach. Mogła nastąpić świadoma lub nieświadoma kradzież tożsamości z uwagi na podobieństwo lub identyczne imiona/nazwiska (czasem też mylono np. Józefę z Józefem). Może da się wytypować przypuszczalnego "dublera". Parę lat temu opisywałem na forum podobny przypadek z okolic Śmigla, był akt zgonu dziewczyki, która potem po kilkunastu latach figuruje z tymi samymi danymi w akcie ślubu. Wtedy uznałem, że pochowano inne dziecko tej samej pary i wpisano dane siostry do księgi zmarłych.

_________________
Łukasz Bielecki

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL